Hulpvormen volwassenzorg

Tot je 18e is er hulp en ondersteuning beschikbaar in allerlei vormen. Maar ook na je 18e verjaardag zijn er verschillende mogelijkheden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

MEE is een landelijke vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking. Het doel van MEE is dat iedereen gewoon kan meedoen in de maatschappij. De mensen van MEE helpen je bij het vinden van zorg en ondersteuning bij jou in de buurt, zodat jij zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunt leven. Je kunt er terecht met vragen over bijvoorbeeld leren, werken, wonen, geldzaken en opvoeden. De hulp van MEE is gratis. Je hebt geen verwijzing nodig. Kijk voor meer info op mee.nl.

Wil je op jezelf gaan wonen, maar heb je hulp nodig om dat te leren? Dan is een KTC misschien iets voor jou! Aanmelden voor een KTC kan alleen via het jeugdteam of sociaal team van jouw gemeente.

Een KTC is vaak onderdeel van een jeugdhulpinstelling. Je leert onder begeleiding hoe je zelfstandig kunt wonen. Je hebt je eigen kamer of studio en krijgt hulp bij allerlei praktische zaken, zoals je geldzaken, zorgverzekering  en DigiD. Meestal is er 24 uur per dag hulp aanwezig. Samen met je mentor maak je een stappenplan. Hierin staat wat jij nog wil leren, wat jouw doel is en hoe je dat wilt bereiken. 

Het verschilt per KTC hoe het zit met de kosten. Vraag ernaar bij het jeugdteam of sociaal team van de gemeente, of bij de jeugdhulpinstelling. Na het KTC kun je begeleid wonen buiten de jeugdhulpinstelling. Je woont dan zelfstandig, maar krijgt wel begeleiding en hulp. Bijvoorbeeld bij je geldzaken. De hulp wordt langzaam afgebouwd tot je helemaal zelfstandig woont! 

Begeleid wonen kan in een RIBW (Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen). Hier wonen mensen met langdurige psychische of psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld autisme, depressie of verslavingsproblemen.

In een RIBW krijg je begeleiding bij werk of dagbesteding, wonen, praktische zaken zoals geld en administratie, vrije tijd en sociale relaties. Je komt in aanmerking voor een plaatsje in een RIBW als je een Wlz -indicatie hebt.

Een RIBW kan ook ondersteuning geven aan mensen die buiten de instelling wonen. Dat heet ambulante hulp. Die hulp regel je via jouw gemeente. De gemeente kan jou hulp bieden  vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).