BergenDal

Crisisopvang

Sta je plotseling op straat? En heb je geen plek om heen te gaan?

Neem dan contact op met de crisisopvang voor jongeren van Iriszorg.
Iriszorg crisisopvang voor jongeren

Hoe vind ik een eigen woning?

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van woonruimte.

Ik zoek een sociale huurwoning

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar via Entree.nu De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt.

Ik zoek een kamer

Er zijn landelijke websites die kamers te huur aanbieden. Schrijf je zo snel mogelijk in. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans op een kamer. Soms moet je inschrijfkosten betalen en soms betaal je als je reageert op een kamer. Ook op sociale media worden soms kamers aangeboden.

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg

Kun je op dit moment niet zelfstandig wonen of wil je beschermd wonen? Met jouw ondersteunings- of begeleidingsvraag kun je terecht bij het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal.

De medewerker van het Sociaal Team kijkt samen met jou wat er precies aan de hand is en maakt samen met jou een plan. Het Sociaal Team heeft zelf géén woningen en beslist ook niet over urgentie. Het Sociaal Team kan jou, in bepaalde gevallen, wel helpen met het aanvragen van urgentie.

Hoe kun je contact opnemen met het Sociaal Team?

  • Bellen: Je kunt het Sociaal Team bellen via telefoonnummer 024 - 751 6520. Het Sociaal Team is bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
  • Mailen: stuur een mail naar sociaalteam@bergendal.nl

 

 

Ik heb vragen over geldzaken

Nu je 18 bent geworden moet je van alles zelf gaan regelen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie.

Wil je hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van een studiefinanciering, het regelen van je ziektekostenverzekering of het aanvragen van zorgtoeslag? Voor al dit soort vragen kun je terecht bij de Formulierenbrigade. 

Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen

Het kan zijn dat je even echt hulp nodig hebt om weer grip op je geldzaken te krijgen. Dat kan iedereen overkomen.

Je kunt dan terecht bij de schuldhulpverleners van de gemeente Berg en Dal. Zij kijken samen met jou naar jouw situatie en geven jou advies.

Hoe kun je contact opnemen met de schuldhulpverleners?

  • Bellen: Je kunt Team Schuldhulpverlening bellen via 14024. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
  • Mailen: stuur een mail naar schuldhulpverlening@bergendal.nl

Aanvraag studiefinanciering

Volg je een mbo of hbo opleiding? Of studeer je aan de universiteit? Dan kun je geld krijgen voor je opleiding. Dit noemen we studiefinanciering.

Met de rekenhulp Studiefinanciering bereken je zelf op hoeveel geld je recht hebt. Wil je de studiefinanciering aanvragen? Ga dan naar de website van DUO

Aanvragen toeslagen

Als je een laag inkomen hebt, kan je in aanmerking komen voor verschillende toeslagen van de Belastingdienst.

  • Zorgtoeslag 
  • Huurtoeslag (als je een sociale huurwoning hebt)
  • Kindgebonden budget (als je kinderen hebt)
  • Kinderopvangtoeslag (als je kinderen hebt die gebruik maken van de kinderopvang)

Meer informatie kun je vinden op de site van de belastingdienst.

Aanvragen uitkering

Studeer je niet en heb je geen inkomen om van te leven? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen.

Ben je jonger dan 27 en wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Voordat je een bijstandsuitkering kan aanvragen moet je eerst 4 weken zelf naar werk of een opleiding zoeken. De 4 weken gaan in nadat je je bij het Werkbedrijf gemeld hebt voor een bijstandsuitkering. Het Werkbedrijf is bereikbaar op de Nieuwe Dukenburgseweg 21A te Nijmegen via telefoonnummer 024-751 7500. Meer informatie op www.werkbedrijfrvn.nl. Heb je geen werk of opleiding gevonden in die 4 weken, dan kun je daarna een bijstandsuitkering aanvragen

Meer informatie over de bijstandsuitkering vind je via deze link: Uitkering gemeente Berg en Dal

Regelingen bij een laag inkomen

Heb je een laag inkomen dan kom je misschien in aanmerking voor een toeslag of regeling. Bijvoorbeeld individuele studietoeslag als je een arbeidshandicap hebt of de Doe mee! regeling om mee te kunnen doen aan een activiteit of lid te worden van een vereniging en dat je dat niet kan betalen. Een overzicht van alle regelingen en meer informatie vind je via deze link: Regelingen bij een laag inkomen

 

 

Aan het werk

Met werken kun je niet alleen geld verdienen. Je doet werkervaring op en hier leer je van. Ook ontmoet je veel nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over Werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk, maar ook wat je moet doen als je niet kan werken. Denk aan:

Ik zoek een baan

In Nederland is werk.nl belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. Voor de gemeente Berg en Dal kan je daarnaast ook terecht bij WerkBedrijf.

Je kunt ook op vacaturesites zoeken:

Aanvragen uitkering

Studeer je niet en heb je geen inkomen om van te leven? Dan kun je bijstandsuitkering aanvragen. Meer informatie over de bijstandsuitkering vind je via deze link: Uitkering gemeente Berg en Dal

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen startkwalificatie (diploma havo, vwo of mbo niveau 2) hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. 

Ik wil starten met een opleiding

Ik ben uitgevallen op school en heb geen diploma

Ben je jonger dan 23 jaar en nog geen diploma (havo, vwo of mbo 2 of hoger)? Dan kun je terecht bij het RMC. Zij helpen jou om te ontdekken waar jouw talenten liggen en te kijken naar wat bij jou past.

Ik zoek een plek om te leren en te werken

Zoek je werk maar heb je niet de juiste opleiding? Ben je op zoek naar een baan waarbij je werken en leren kunt combineren? Neem dan contact op met het Leerwerkloket.

Ik wil beter leren lezen en schrijven

De bibliotheek en het ROC Nijmegen bieden cursussen om beter te leren lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer.

Neem dan contact op met de bibliotheek of het ROC.

Bibliotheek: Telefoonnummer: 024-3274987 Website: http://www.obgz.nl/taalvaardig of http://www.obgz.nl/digitaalvaardig.

ROC: Telefoonnummer: 024-8904024 Website: http://www.roc-nijmegen.nl/cursussen

Sociaal Team Berg en Dal

Heb je een ondersteunings- of begeleidingsvraag en ben je 18 of ouder? Dan kun je terecht bij het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal. 

Zij geven steun en advies bij zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. De medewerker van het Sociaal Team kijkt samen met jou wat er precies aan de hand is en maakt samen met jou een plan.

Hoe kun je contact opnemen met het Sociaal Team?

  • Bellen: Je kunt het Sociaal Team bellen via telefoonnummer 024 - 751 6520. Het Sociaal Team is bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
  • Mailen: stuur een mail naar sociaalteam@bergendal.nl

Huisarts

De huisarts kan met jou meedenken zodat jij de juiste ondersteuning krijgt bij jouw problemen en jou doorverwijzen naar iemand die jou verder kan helpen.

Jongerenwerk

Ben je jong en woon je in de gemeente Berg en Dal? Dan is er voor jou het jongerenwerk. Het jongerenwerk geeft je een eigen plek. Of dat nu op straat is, in de jongerencentra, in de politiek of de sportverenigingen. Jij hoort erbij en het jongerenwerk stimuleert je. Ook zijn de jongerenwerkers een luisterend oor. En dat kan over van alles en nog wat zijn. Vriendschap en relaties. School en werk. Of drugs en alcohol. En over opvoeding en ouders. 

In onze gemeente zijn 3 jongerenwerkers actief. Kijk op de website van Forte Welzijn voor de contactgegevens van de jongerenwerkers.

Mijn eigen zorgverzekering

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten.

Heb je een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een gemeentepolis van de gemeente Berg en Dal. De gemeente betaalt dan een deel van je verzekeringskosten. Kijk op Gezondverzekerd in Berg en Dal voor informatie of om je aan te melden.

Ik kan mijn zorgverzekering niet (meer) betalen

Heb je vragen over je zorgverzekering? Of kun je je premie (bijna) niet meer betalen? Dan kun je terecht bij de Zorgverzekeringslijn of bel of chat op werkdagen: 0800-6464644.

Je kunt ook contact opnemen met de schuldhulpverleners van de gemeente Berg en Dal. Zij kijken samen met jou naar jouw situatie en geven jou advies.

Hoe kun je contact opnemen met de schuldhulpverleners?

  • Bellen: Je kunt Team Schuldhulpverlening bellen via 14024. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 14.30 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
  • Mailen: stuur een mail naar schuldhulpverlening@bergendal.nl

Ik ben 18, en nu?

Ben je 18 geworden? Kijk dan op de landelijke website voor handige tips en zaken waar je aan moet denken. 

Stemrecht

Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die jou kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vind je op rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord

Donorregister

Iedereen die 18 jaar wordt mag zelf een keuze invullen in het Donorregister. Alle jongeren ontvangen kort na hun 18e verjaardag een brief. Dan wordt gevraagd of ze hun keuze willen invullen in het Donorregister. Iedereen die geen keuze maakt, komt uiteindelijk met ‘geen bezwaar tegen donatie’ in het register.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website van het Donorregister.

DigiD

Je hebt een DigiD nodig om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst. Vraag een DigiD aan via digid.nl

Paspoort / ID 

Met een paspoort of identiteitskaart kun je laten zien wie je bent (identificatie). Het is ook een officieel reisdocument. 

Om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen maak je een afspraak. 
Via deze link lees je alles over de aanvraag.
Aanvragen paspoort of ID

Rijbewijs

Ben je 18 en heb je je rij-examen gehaald? Dan mag je zelf een auto besturen. Hiervoor heb je een rijbewijs nodig. 

Om een rijbewijs aan te vragen maak je een afspraak.
Via deze link lees je alles over de aanvraag.
Aanvragen rijbewijs

Juridische hulp

Het Juridisch Loket Nijmegen geeft op vrijwillige basis en geheel kosteloos juridisch advies.

Juridisch Loket Nijmegen
Kronenburgersingel 2
6511 AT Nijmegen
tel. 0800-8020

Op donderdag is er een inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Waar kun je met je vragen nog meer terecht?

Hulp bij invullen van formulieren

Voor veel aanvragen is het invullen van een formulier noodzakelijk. Heb je hier moeite mee? Maak dan een afspraak met onze formulierenbrigade. Zij helpen inwoners van de gemeente Berg en Dal met het invullen van formulieren.

Meer informatie kun je vinden op de website van de Formulierenbrigade:
Formulierenbrigade

SSHB support

De vrijwilligers van SSHB Support helpen bij geldproblemen of dreigende problemen. De hulp van SSHB support is gratis. De vrijwilligers helpen jou om overzicht te krijgen in jouw geldzaken. Ook als er meer hulp nodig is, kunnen ze helpen.

Neem contact op met SSHB support via telefoonnummer 06 30 00 60 35 of 06 83 17 80 53, of via het contactformulier op sshbsupport.nl

Humanitas Thuisadministratie

De vrijwilligers van Humanitas helpen om geldzaken op orde te brengen en op orde te houden. De hulp van Humanitas is gratis. Heb jij moeite met het op orde krijgen en houden van uw administratie? Of heb je een aantal schulden en weet je niet hoe je dit aan kunt pakken? Humanitas kan jou helpen.

Neem contact op met Humanitas via telefoonnummer 06 447 150 42, via ta.nijmegen@humanitas.nl, of kijk op humanitas.nl/afdeling/nijmegen-en-omstreken/activiteiten/thuisadministratie/

Juridische hulp

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies. Op de website vind je informatie, tips en voorbeeldbrieven. Zij kunnen je ook persoonlijk advies geven. Bekijk op de website wat de mogelijkheden zijn: Juridisch Loket

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente BergenDal die te gebruiken is voor inwoners van Beek, Berg en Dal, Erlecom, Groesbeek, Heilig Landstichting, Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij, Persingen, Ubbergen.