Houten

Hieronder geven wij wat lokale tips voor het zoeken van een woning. Algemene tips over een woning vinden, verhuizen e.d. vind je op de landelijke pagina wonen.

Zoals je misschien wel weet is er "krapte" op de woningmarkt: dit betekent dat het soms lastig is een woning te vinden. Daarom is het slim je op tijd in te schrijven of te zoeken.

Indien jij in een situatie zit waarin je geen (veilige) verblijfplek hebt of er zijn andere problemen, kan je contact opnemen met het Sociaal Team Houten

1. Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?
Via www.woningnetregioutrecht.nl kun je je vanaf 18 jaar inschrijven voor een sociale huurwoning. Een sociale huurwoning is geschikt als je (nog) niet veel inkomen hebt. Je hoeft nog geen concreet plan te hebben om op jezelf te wonen. Maar schrijf je wel alvast in! De wachttijden voor een woning kunnen namelijk lang zijn.
Je kan ook meedoen aan de woningen die per loting worden verhuurd (en waarvoor je dus wel al in aanmerking kan komen).

2. Kan ik ook op een andere manier huren?
Er zijn ook kamers, appartementen of andere woningen te huur in de particuliere sector. Hiervoor zijn geen wachtlijsten en je kan overal in het land huren (bijvoorbeeld als je in een andere stad gaat werken of studeren). Kijk voor meer informatie hierover op de landelijke pagina over wonen

3. Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?
Als je door omstandigheden nu of binnenkort dakloos lijkt te worden, kun je je melden bij het Sociaal Team Houten. Zij kunnen met jou meedenken voor mogelijke oplossingen.

Als je dakloos bent en op korte termijn een slaapplek nodig hebt, kun je je ook melden bij Stadsteam Back Up. 

 

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Op de landelijke pagina vind je onder geldzaken meer algemene informatie over inkomen, uitgaven en toeslagen.

In Houten zijn er organisaties die jou hierin kunnen begeleiden:  

1. Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn financiën?
Heb je vragen over je administratie, aanvragen van toeslagen of lastige post? Vind je het fijn als iemand even met je mee kijkt? Neem dan contact op met het Info Spreekuur Houten. 

Heb je financiële ondersteuning nodig, zoals een bijstandsuitkering, begeleiding naar werk of hulp bij schulden? Neem dan contact op met WIL (Werk en Inkomen Lekstroom). Zij kunnen jou persoonlijk helpen bij je financiële vragen. 

2. Waar kan ik terecht als ik schulden heb?
Vind jij het lastig om zicht te krijgen op je uitgraven of heb je beginnende schulden? Schuldhulpmaatjes Houten kan jou hierin begeleiden! Ook als je nog geen schulden hebt en je dat zo wilt houden. Ze zijn te bereiken via telefoonnummer 06-12594374 of per mail via schuldhulpmaatjeshouten@gmail.com.

Als je schulden hebt kun je aanspraak doen op een schuldhulptraject via Schuldhulpverlening Werk en Inkomen Lekstroom Hier kan je ook terecht met andere vragen over schulden en financiën.  

3. Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen? 

Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Voor vragen over gemeentelijke belastingen of lokale woonlasten kun je terecht bij de Bghu.

4. Kom ik in aanmerking voor een U-pas?
De U-pas is er voor inwoners en gezinnen met een laag inkomen. Via www.u-pas.nl/aanvragen kun je een aanvraag doen en kijken of je in aanmerking komt. Met deze pas kun je bijvoorbeeld  sporten- of cultuurlessen volgen, maar ook een OV-tegoed gebruiken. 

5Ik heb een laag inkomen en hoge zorgkosten 
Dan is de collectieve zorgverzekering van de gemeente misschien interessant. De gemeente betaalt vaak mee aan uw premie en u krijgt extra vergoedingen. Informatie hierover vindt u onder collectieve zorgverzekering WIL  

6. Ik kan door een (medische) beperking niet werken naast mijn studie.
Volg je een studie of opleiding? En heb je een arbeidshandicap waardoor het moeilijk is een bijbaan te hebben? Dan kun je misschien studietoeslag krijgen via studietoeslag WIL . De studietoeslag is een netto bedrag per maand. Het is een financieel steuntje in de rug.

Tips en informatie over vacatures zoeken, een CV maken, solliciteren en rechten- en plichten als werknemer vind je op de landelijke pagina over werk

1. Kan ik hulp krijgen bij het zoeken naar werk?

Heb je vragen over werk, opleiding en inkomen? Hiervoor kun je terecht bij Het Jongerenloket. Dit loket  is er voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein. Het Jongerenloket is te vinden op de derde verdieping van het Stadshuis in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op : www.wil-lekstroom.nl/jongerenloket.

Ook de Houtense Werktafel kan helpen als je op zoek bent naar betaald of onbetaald werk. Kijk hiervoor https://www.houten.nl/zorg-onderwijs-en-inkomen/werk-en-inkomen/houtense-werktafel.

2. Hoe vind ik vrijwilligerswerk in (regio) Houten?

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Bijvoorbeeld als maatje voor iemand die wat extra hulp of steun kan gebruiken? Kijk dan op de website van de Vrijwilligerscentrale Houten.

Informatie over studiekeuze, inschrijven voor een studie of aanvragen van studiefinanciering vind je op de landelijke pagina over school 

1. Kan ik hulp krijgen bij het vinden van een passende opleiding? 
Hiervoor kun je terecht bij Het Jongerenloket. Dit loket is er voor jongeren van 16 tot 27 jaar uit Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein. Het Jongerenloket is te vinden op de derde verdieping van het Stadshuis in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op: Jongerenloket WIL Lekstroom.

Ook de Houtense Werktafel kan helpen als je op zoek bent naar een opleiding (in combinatie met werk). Kijk hiervoor op de Houtense Werktafel.

2. Waar vind ik hulp bij leren lezen en schrijven?
Hiervoor kun je terecht bij het Taalhuis Lekstroom. Hier worden verschillende gratis lessen en activiteiten georganiseerd rondom Nederlands lezen en schrijven, maar ook voor het verbeteren van digitale vaardigheden. 

3. Ik kan door een (medische) beperking niet werken naast mijn studie.
Volg je een studie of opleiding? En heb je een arbeidshandicap waardoor het moeilijk is een bijbaan te hebben? Dan kun je misschien studietoeslag krijgen via studietoeslag WIL . De studietoeslag is een netto bedrag per maand. Het is een financieel steuntje in de rug.

 

Op deze pagina geven we informatie over verschillende organisaties in Houten. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een nieuwe hobby, een sociale activiteit of extra ondersteuning.

Deelnemen aan sport 
Kijk op Sportpunt Houten. Hier vind je alle sportverenigingen, ook voor sporten met een beperking!

Jongerenwerk en sociale activiteiten
In Houten zijn er jongerenwerkers bij van Houten&co. Zij organiseren allerlei activiteiten en je kan er met allerlei vragen terecht. Meer weten? Kijk op Jongerenwerk Houten

Daarnaast is er SHINE Houten, jongerencentrum voor podiumkunsten. Naast lessen in onder andere zang en dans, heeft Shine ook activiteiten gericht op inspraak (jongerenpanel), bewustwording (projecten) en ontmoetingen (SHINEtime)

LHBTQI+ 
In Houten organiseert SHINE Houten verschillende activiteiten rondom LHBTQI+. 

Niet lekker in je vel?
In Houten kan je op verschillende plekken terecht als je niet lekker in je vel zit er daar met iemand over wilt praten. De huisarts kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de POH-GGZ (Jeugd). Een POH-GGZ kan naar jouw verhaal luisteren en je helpen.

Ook mag je altijd zelf contact opnemen met het Centrum Jeugd en Gezin - Gemeente Houten. Dat is er niet alleen voor ouders! Jongeren mogen zelf ook altijd bellen, of een whatsapp bericht sturen!

Is het wat ingewikkelder en zijn er meer problemen aan de hand? Dan kan het Sociaal Team je helpen. Kijk op Sociaal Team Houten.

Soms is er toch meer hulp nodig. Alle partijen die hierboven staan, kunnen je helpen de juiste hulp te vinden als dat nodig is.

Jeugdhulp en 18+ worden 
Ontvang je hulp in het kader van de Jeugdwet, informeer dan bij je behandelaar welke veranderingen hierin komen nu je 18 bent geworden (overgang naar zorgverzekering of WMO).
Heb je hulp nodig om op eigen benen te staan? Kijk dan op: De Sleutelplaats.

Op Hulpwijzer - Hulpwijzer Houten vind je verder ook alle informatie over hulp en advies op het gebied van zorg, welzijn, jeugd & gezin, geld, vervoer, leren & werken en wonen.

Check de landelijke pagina verzekeren voor meer info over o.a. een zorgverzekering, een woonverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering!

Heb je een laag inkomen en hoge zorgkosten?
Dan is de collectieve zorgverzekering misschien interessant voor jou. Daarmee krijg je korting op de premie die je moet betalen.  Kijk voor meer informatie op Werk en Inkomen Lekstroom

Vanaf je 18e komen er allerlei nieuwe dingen op je af. Zo mag je bijvoorbeeld stemmen voor de gemeente-, provinciale- en landelijke verkiezingen.

Check de landelijke pagina 18 en dan voor meer info over bijv. jeugdhulp na je 18e, je rijbewijs halen en meer. 

Jurische hulp nodig?

Bij de Rechtswinkel Houten kun je terecht voor een gratis verkennend juridisch advies. Kijk voor meer informatie op Rechtswinkel Houten

Check de landelijke pagina rechten en plichten voor meer over rechten en plichten, o.a. in de zorg, op school en op je werk!

Heb jij een goed idee voor de gemeente Houten?
Laat je horen! En stuur je idee naar laatjehoren@houten.nl. De gemeente neemt dan contact met je op om meer te horen over jouw idee.

Politieke ambities? Kom bij de jongerenraad! 
Gemeente Houten zet in samenwerking met SHINE Houten een jongerenraad op waarbij jongeren kunnen meepraten en meedenken over relevante onderwerpen binnen de gemeenteraad. Voor meer informatie en interesse kan je mailen naar info@shine-houten.nl 

 

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Houten die te gebruiken is voor inwoners van 't Goy, Houten, Schalkwijk, Tull en 't Waal.