Ommen

Waar moet je allemaal aan denken wanneer je een eigen woning hebt? Op de hoofdpagina van Kwikstart is al veel informatie te vinden over wonen. Hieronder lees je meer over het wonen in de gemeente Ommen.

Ik zoek een sociale huurwoning

Een sociale huurwoning kun je huren bij een woningbouwvereniging of een woningbouwcorporatie. In de gemeente Ommen is dat Vechtdal Wonen. Inschrijven voor een sociale huurwoning in Ommen kan vanaf 18 jaar. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang, daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 jaar wordt.

Wat is een urgentie en kan ik die aanvragen?

Met een urgentie krijg je voorrang op een sociale huurwoning. Je krijgt alleen een urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij Vechtdal Wonen. Daar wordt gekeken of je in aanmerking komt voor urgentie.

Kan ik gebruik maken van beschermd wonen?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychosociale problemen, psychiatrische problemen of een licht verstandelijke beperking. Voor begeleid of beschermd wonen in Ommen biedt Stichting K-vriendelijk verschillende mogelijkheden. Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden van beschermd wonen, neem contact op met Samen Doen.

Welke kosten kan ik verwachten van de gemeente wanneer ik een zelfstandige woonruimte heb?

Wanneer je in een gemeente woont en een zelfstandige woonruimte hebt moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. De gemeente gebruikt de opbrengst van deze belastingen om allerlei taken uit te voeren. Bijvoorbeeld het onderhoud van wegen, het openbaar groen en sport. Voor meer informatie over deze belastingen kun je terecht bij de Gemeente Ommen.

Als je 18 jaar bent ben je volgens de wet financieel zelfstandig en mag je je geldzaken zelf regelen. Dat is niet altijd makkelijk. Hieronder staat beschreven waar je in Ommen terecht kunt voor vragen of hulp bij geldzaken.

Ik heb vragen over geldzaken

Je kunt terecht bij het inloopspreekuur van Raad & Recht. Hiervoor is het niet nodig om een afspraak te maken. Je kunt hier zo naar binnen lopen. Op de site zie je wanneer de inloopspreekuren in Ommen zijn. Ook kun je Raad & Recht dagelijks telefonisch bereiken tussen 9.00 – 13.00 uur.

Ik heb hulp nodig bij het betalen van mijn rekeningen

De website Startpunt Geldzaken kan je helpen bij geldzaken. Inwoners van de gemeente Ommen kunnen kosteloos en anoniem gebruikmaken van de online budgethulp. Ook kan Humanitas je helpen wanneer je hulp nodig hebt met het op orde brengen en houden van je geldzaken en administratie.

Ik heb geen baan en hierdoor te weinig geld. Waar kan ik terecht?

Mocht je geen baan kunnen vinden en heb je hierdoor te weinig geld hebt om van te leven. Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Met deze aanvraag wordt bekeken of je recht hebt op een uitkering. Met deze uitkering wordt je inkomen aangevuld tot een minimum.

Ik heb geen geld voor sociaal-culturele, sportieve of educatieve activiteiten

Wanneer je onder de 21 jaar bent en er is in je huishouden geen geld voor sport, verjaardagen, uitjes, schoolspullen, muziek,- zwem- of dansles dan kan je een aanvraag doen bij Samen voor alle kinderen.

Als je boven de 21 jaar bent en sociale, sociaal-culturele, sportieve of educatieve activiteiten niet zelf kunt betalen, dan kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming uit het Participatiefonds.

Ik dreig in de schulden te raken

Als je schulden hebt of dreigt te krijgen kan Raad en Recht Gratis financieel advies en ondersteuning je helpen. Raad en Recht kan je informatie geven om schulden te voorkomen.

Ik heb schulden

Wanneer je schulden hebt kun je schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente. Ook kan Raad en Recht helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Ik dreig uit huis gezet te worden

Dreig je uit huis gezet te worden? Of wordt jouw energie en water binnenkort afgesloten omdat je achterloopt met het betalen van de rekeningen? Dan kun je je melden bij de Gemeentelijke Kredietbank. Dit kun je telefonisch doen via het nummer 0592 366 099. Wanneer je al schuldhulpverlening krijgt, kun je het beste contact opnemen met jouw contactpersoon.

Met werken kun je geld verdienen, werkervaring op doen en nieuwe mensen ontmoeten. In de gemeente Ommen kun je als jongere ook hulp krijgen bij het vinden van werk.

Ik zoek werk

Heb je geen werk en ben je opzoek naar een baan? Dan kan je terecht bij een uitzendbureau zoals Actief Werkt! . Mocht het niet lukken een baan je te vinden dan kan je je melden bij Werk.nl en het UWV. Als ook dat niet lukt dan kan de Gemeente Ommen je helpen.

Kan ik ondersteuning krijgen bij werk?

De combinatie leren en werken heeft de toekomst. Als je een plek wilt veroveren en behouden op de arbeidsmarkt dan zijn diploma's en erkende praktijkervaring onmisbaar voor je. Als je eenmaal aan het werk bent kan je blijven leren om door te groeien. Door goede scholing blijf je beter inzetbaar, interessant en gewild voor een werkgever. Het leerwerkloket regio Zwolle biedt jou onafhankelijk advies over leren en werken. Ontdek jouw kansen op de arbeidsmarkt op de website leren en werken! Wil je doorgroeien of aan het werk in een andere sector? Ook dan helpen ze je op weg. Kijk voor meer informatie op de pagina Groei Vooruit. Mocht het moeilijk vinden een baan te vinden dan kan de gemeente Ommen kan je hierbij helpen en begeleiden met bijvoorbeeld een Jobcoach. Samen Doen kan je daar meer over vertellen.

Ik wil vrijwilligerswerk doen

Als je vrijwilliger wilt worden kun je je via een formulier op de website van het Vrijwilligerspunt Ommen inschrijven. Meer informatie over vrijwilligerswerk in Ommen kun je vinden op de website van het Vrijwilligerspunt Ommen.

Ik wil graag mijn maatschappelijke diensttijd goed invullen, maar ik weet niet hoe

Tijdens je maatschappelijke diensttijd (MDT) zet jij je vrijwillig in voor een ander. Je geeft bijvoorbeeld zwemles aan statushouders of organiseert samen met anderen een maatschappelijk evenement. MDT is niet alleen nuttig voor de ander, maar ook voor jezelf. Je ontdekt jouw talenten, ziet verschillende beroepen en werkgevers en je zet een grote stap in je persoonlijke ontwikkeling. Impacter is een project voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar wat je kan helpen je maatschappelijke diensttijd in te vullen. Samen met een coach ga je aan de slag. Gelijkwaardigheid is heel erg belangrijk. Impacter werkt niet voor, maar samen met jou aan datgene wat je wil leren. Na een kennismaking waarin we onderzoeken wat jij belangrijk vindt, gaan we op zoek naar een organisatie, klus of project in de stad. Zo ga je aan de slag met jouw vraag én maak je impact op de samenleving

Tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt moet je naar school. Dit heet Leerplicht. Als jongere van 16 tot 18 jaar val je onder de kwalificatieplicht. Dit betekent dat je tot je 18de nog naar school gaat, zolang je geen starkwalificatie hebt. Dat is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Als je tegen problemen aan loopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen. In de gemeente Ommen hebben we ook goede hulp als je vragen hebt over leren.

Wie kan er met mij meedenken over de stap naar school of werk?

Het Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) denkt met je mee over een passend vervolg naar school, werk of dagbesteding. Hoe jouw toekomst eruit ziet, bepaal je zelf. Iedereen is ergens goed in, dus jij ook. Samen met de RMC-consulent maak je een toekomstplan. Die bespreekt met je jouw talenten, gebieden waar je ondersteuning bij nodig hebt en wie je jou daar bij kan helpen.

Welke opleiding past het beste bij mij?

Een decaan op je school kan je helpen bij het zoeken naar een passende opleiding. Daarnaast kan het Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) je helpen zoeken naar een opleiding. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor scholingsadvies, studie- en beroepskeuzetesten of hulp bij het inschrijven.

Waar vind ik een goede stage en leerbaan

Stage is een belangrijke periode. Veel studenten vinden hun eerste baan vanuit een stage. Om er voor te zorgen dat je stage zo goed mogelijk verloopt vind je op de site stagemarkt je ideale stage. Daarop staan een aantal tips & tops en zijn de meeste vragen voor je op een rijtje gezet. Leerbanenmarkt.nl helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn.

Ik dreig uit te vallen/ben uitgevallen

Het Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) kan je helpen als je dreigt uit te vallen. Samen met jou kunnen ze kijken waar je steun bij kunt gebruiken en wie die het beste aan jou kan geven. Ook kunnen ze je helpen om ervoor te zorgen dat die hulp er ook écht komt. Daarnaast kan de Leerplichtambtenaar van Ommen jou helpen wanneer het je niet meer lukt om naar school te gaan. 

Ik wil taalles

Als je beter wilt leren lezen, schrijven, rekenen of spreken dan kan het Taalpunt je helpen. Elke dinsdag kan je hiervoor terecht in de Bibliotheek in Ommen van drie tot zes uur.

Wat is individuele studietoeslag?

Studenten die door hun beperking naast hun studie niet of moeilijk een bijbaan kunnen hebben, kunnen een beroep doen op de gemeenten voor een individuele studietoeslag.

Ik zoek een mbo-opleiding

Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl . Kies hier voor Overijssel en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld. Wil je kennismaken met een opleiding en er achter komen of deze echt bij je past? Kun je na je bezoek aan voorlichtingen en open dagen de knoop nog niet doorhakken? In dat geval kan meelopen in het mbo jou helpen. Je gaat een dag(deel) op bezoek bij een mbo-school. Je volgt lessen van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt. Zo maak je de beste keuze voor jezelf!

Ik zoek een hbo-studie

Ben je opzoek naar een hogeschool in de buurt van Ommen dan kun je kiezen uit de hogescholen: Windesheim, Viaa, Katholieke Pabo en ArtEZ Hogeschool voor de kunsten. De hogescholen bieden verschillende opleidingen aan en hebben elk hun eigen kwaliteiten. Kijk op www.studiegids.nl als je meer wilt weten over deze scholen. Zwolle is natuurlijk niet de enige stad waar je kan studeren. Op de hoofdpagina kan je meer informatie over hogescholen vinden. Ook kan je met vragen terecht bij je mentor of de decaan van je school.

Ik zoek een opleiding met baangarantie

De combinatie leren en werken heeft de toekomst. Als je een plek wilt veroveren en behouden op de arbeidsmarkt, zijn zowel diploma's als erkende praktijkervaring onmisbaar voor je. Eenmaal aan het werk is scholing noodzakelijk om bij te blijven en door te groeien. En door goede scholing blijf je langer en beter inzetbaar.

Het leerwerkloket regio Zwolle biedt jou onafhankelijk advies over leren en werken. Ontdek jouw kansen op de arbeidsmarkt op de website Leren en werken!

Daarnaast kan Leerbanenmarkt.nl je helpen bij het vinden van een geschikte leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Op leerbanenmarkt.nl vind je alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn bij door SBB erkende leerbedrijven.

Heb je hulp nodig of vragen over gezondheid? Kijk dan op de website van de GGD IJsselland.

Zorg in Ommen

Wil je weten welke zorgaanbieders, zoals een huisarts, Ommen heeft? Kijk dan hier.

Welzijnscoach Ommen

Welzijnscoach Jolien Olsman helpt je als je al een tijdje niet goed in je vel zit of als je klachten hebt waar geen medische oorzaak voor te vinden is. De welzijnscoach kijkt dan samen met jou wat er nodig is om je weer beter te voelen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Als jouw leven uit balans is, kan dat lichamelijke en/of psychische klachten geven, zoals slecht slapen, veel piekeren of gevoelens van angst of somberheid ervaren. Je wil er graag iets aan doen, maar je weet niet hoe. Jolien gaat met jou in gesprek, kijkt naar wat je graag wilt veranderen en geeft tips hoe je dit stap voor stap kunt doen. Misschien wil je meer mensen ontmoeten of vaker de deur uit, of heb je behoefte aan nieuwe hobby. Samen met Jolien ga je op zoek naar een activiteit die aansluit op jouw behoefte.

De welzijnscoach weet veel over activiteiten in de buurt. Zij helpt je op weg. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. Of door de eerste keer met je mee te gaan naar een vereniging, activiteit of vrijwilligerswerk. De welzijnscoach wijst je de weg en helpt je om de eerste stappen te zetten. Die hulp is gratis.

Spreekuur welzijnscoach Ommen | Jolien Olsman
Op maandag houdt Jolien Olsman spreekuur bij de Huisartsenpraktijk Carrousel. 
Op dinsdag is het spreekuur bij Huisartsenpraktijk Het Zorgkwartier. 
Op donderdagochtend is Jolien bij het Samen Doen Team telefonische en per mail bereikbaar.
Op donderdagmiddag is er spreekuur van 13:30 – 14:30 uur in de bibliotheek (met uitzondering van de 1e donderdag van de maand).

Het is ook mogelijk dat de welzijnscoach jou thuis bezoekt!

Je kunt contact opnemen met Jolien via:

Telefoonnummer:  06-81532383

E-mail: info@welzijnscoachommen.nl

Binnen 7 werkdagen neemt de welzijnscoach contact met je op.

Ik heb problemen en wil er over praten

Wanneer je hulp nodig hebt bij problemen die ontstaan door een bepaalde levensgebeurtenis zoals rouw, relatieproblemen en somberheid, dan kan stichting De Kern je verder helpen. De ondersteuning is gratis en je kan op afspraak terecht op dinsdag tussen 9:00 en 10:00 uur.

Wat is een collectieve zorgverzekering en wat komt daarbij kijken?

Lukt het je niet je zorgverzekering te betalen, dan kan de gemeente helpen. De gemeente Ommen biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering.

Waar kan ik terecht voor informatie over Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)?

Wanneer je vragen hebt over SOA’s kun je terecht bij de GGD IJsselland. Denk je dat je een SOA hebt? Laat je dan testen op een SOA. Testen kan bij het inloopspreekuur van de GGD in Zwolle of Deventer.

Sport en bewegen

Sporten is belangrijk. In Ommen zijn veel sportverenigingen en sportclubs voor alle doelgroepen. Kijk snel hier of er iets voor jou bij zit.

Verslaving

Als je het gevoel hebt dat je alcohol-, drugs-, game of medicijngebruik voor problemen zorgt in je leven, dan kan Tactus je verder helpen.

Vertrouwenspersoon 

Heb jij te maken met de jeugdzorg? Dan is het goed om te weten dat je altijd veilig kunt praten met een van de vertrouwenspersonen van Jeugdstem. Zij geven informatie en advies en leggen uit hoe jeugdzorg werkt. Je kunt met Jeugdstem bellen of chatten.

Kijk op de landelijk pagina van Kwikstart voor meer informatie over verschillende verzekeringen. 

Kijk op de landelijke pagina voor meer info over wanneer je 18 bent en daarna. 

Mocht je wegwijzers in de juridische wereld nodig hebben dan kun je terecht bij het inloopspreekuur van Raad & Recht . Hier hoef je geen afspraak te maken en kun je zo naar binnen lopen. Op de site zie je wanneer de inloopspreekuren in Ommen zijn. Ook kun je Raad & Recht dagelijks telefonisch bereiken. 

Ik voel mij eenzaam, wat nu?

Eenzaamheid komt bij veel mensen voor, van jong tot oud. In Ommen bestaat het Meldpunt Eenzaamheid. Hier kun je hulp en zorg krijgen bij eenzaamheid.

Ontmoeting

Ben je 17 jaar of jonger en wil je andere jongeren uit de gemeente Ommen ontmoeten, breng dan eens een bezoek aan Jongerencentrum Punt. In het jongerencentrum kun je gezellig een potje poolen, tafelvoetballen of gamen. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Ommen die te gebruiken is voor inwoners van Arriƫn, Beerze, Beerzerveld, Dalmsholte, Giethmen, Lemele, Ommen, Stegeren, Vilsteren, Vinkenbuurt, Witharen.