Medicijnen en kosten

Medicijnen (ander woord: geneesmiddelen) gebruik je bij ziekte, klachten of pijn. Sommige middelen zijn zonder recept te koop bij de drogist of de apotheek. Bijvoorbeeld paracetamol, neusspray of hoestdrank. Maar voor de meeste geneesmiddelen heb je een recept nodig van je arts. 

Medicijnen op recept

Heb jij klachten? Maak dan een afspraak met je huisarts. Je huisarts kijkt of je medicijnen nodig hebt. De huisarts schrijft de medicijnen voor en geeft jou een recept. Hiermee ga jij naar de apotheek. Daar krijg je de medicijnen die je nodig hebt. Veel huisartsen sturen het recept digitaal naar de apotheek. Dan hoef je de medicijnen alleen nog maar op te halen bij de apotheek.

Wat zijn de kosten?

Medicijnen zonder recept worden nooit vergoed door de zorgverzekering. Medicijnen die je huisarts of de arts in het ziekenhuis voorschrijft, vallen vaak onder de basisverzekering. Maar let op! Je moet altijd eerst het eigen risico betalen.

Soms worden de kosten maar gedeeltelijk vergoed door de basisverzekering. Daarom moet je voor sommige medicijnen een eigen bijdrage betalen. Je hoort dat van de medewerker van de apotheek als je de medicijnen ophaalt. 

Op medicijenkosten.nl, de website van het Zorginstituut van de overheid, staat hoeveel eigen bijdrage je moet betalen. Vul jouw medicijn in en je ziet direct of je een eigen bijdrage moet betalen of niet. 

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan heb je misschien recht op een hogere vergoeding. Op zorgwijzer.nl/vergoeding-medicijnen staat een handig overzicht per verzekeraar en per medicijn.