Wanbetaler

Iemand die z’n rekeningen niet betaalt is een wanbetaler. Meestal komt dat door financiële problemen. Zo bouw je makkelijk een schuld op. 

Als je een wanbetaler bent

Heb jij een betalingsachterstand, bijvoorbeeld bij je zorgverzekeraar of je energieleverancier? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf waar jij een schuld hebt (de schuldeiser). Probeer iets af te spreken over het afbetalen van je schuld. Dat heet een betalingsregeling. Je spreekt bijvoorbeeld af dat je binnen een bepaalde tijd je schuld afbetaalt in termijnen. Op Nibud.nl staat een handig aflosplan hoe je zelf je schulden kan regelen.

Incassobureau en deurwaarder

Als jij je rekeningen niet betaalt, krijg je eerst een aanmaning van het bedrijf waar jij een schuld hebt. Betaal je nog steeds niet? Dan krijg je te maken met een incassobureau of een deurwaarder. Dat is erg duur, want er komen extra kosten bovenop het oorspronkelijke bedrag. Laat het zo ver niet komen! Heb je betalingsproblemen en kom je er zelf niet uit? Vraag om hulp bij jouw eigen gemeente!

Schuld bij je zorgverzekeraar

Voor schulden bij zorgverzekeraars is er een aparte regeling. Betaal je de premie van je zorgverzekering langer dan 6 maanden niet? En reageer je niet op aanmaningen? Dan meldt jouw zorgverzekeraar je aan bij het CAK. Je komt dan in de Regeling Wanbetalers. Het CAK is een organisatie die namens de overheid dit soort zaken regelt.

  • Je betaalt voortaan een hogere zorgpremie aan het CAK en niet meer aan je zorgverzekeraar.
  • Heb je een baan of een uitkering? Dan wordt de premie ingehouden op je loon of uitkering. Zo niet, dan stuurt het CAK je een acceptgiro om te betalen.
  • Je bent nog wel gewoon verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar.
  • Je moet zelf je openstaande schuld aan de verzekeraar aflossen.

Alleen de zorgverzekeraar kan jou afmelden bij het CAK. Dan kan als:

  • de hele schuld is afgelost.
  • of: als je zorgverzekeraar akkoord gaat met een regeling via de schuldhulpverlening.
  • of: als je in de schuldsanering komt.

Meer weten?

Lees meer op CAK.nl/wanbetalers.