Hulp bij wonen

Als ik een woning zoek, en het lukt mij zelf niet, waar kan ik dan hulp vinden? Wie kan mij dan helpen? En wat kost dat?

Zit je in een noodsituatie en heb je snel een andere woning nodig. Soms kan de gemeente je helpen en zorgen dat je via Wmo Wonen voorrang krijgt op een huurwoning.

Het versterken van je netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen. Je sociaal netwerk bestaat uit familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of mensen van de sportclub. Twijfel je over je netwerk? Neem eens contact op met een organisatie die netwerkcoaching aanbiedt of vraag na bij het welzijnswerk bij jou in de buurt. Zij kunnen je helpen.

Link: https://www.eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou/cursus-en-training

Soms is het nodig om professionele hulp op te zoeken, omdat je je erg en misschien ook al lange tijd eenzaam voelt.

Je kunt gaan naar:
- de huisarts – hij/zij kan een goed startpunt zijn en kan doorverwijzen naar een welzijnsorganisatie of wijkverpleegkundige, coach of psycholoog.
- het sociaal werk in je gemeente (sociaal wijkteam, buurtcoach, etc.)
- Niet gelukt? Je kunt naar het Wmo-loket van de gemeente bellen. Zij kunnen je instanties en telefoonnummers geven.
- een geestelijk verzorger kan je helpen als je levensvragen hebt die raken aan inspiratie, levensbeschouwing, spiritualiteit.

Vertrektraining

Op jezelf! Een grote stap die je niet zomaar neemt. Misschien heb je door je verleden het vertrouwen verloren en heb je moeite met sociale contacten. Of je vindt het moeilijk om in te schatten of het je allemaal wel zelf lukt. Hoe ga je bijvoorbeeld voorzien in je eigen levensonderhoud? Waar moet je zoeken naar een baan en nog belangrijker: hoe houd je je baan vast?
Kan of wil je niet meer thuis of in een woonvorm wonen en ben je toe aan een volgende stap, maar kun je deze verandering naar een eigen woonplek net niet overzien? Dan is een Vertrektraining voor jou net een duwtje in de rug. De Vertrektraining is bedoeld voor jongeren vanaf 17 jaar die hulp nodig hebben bij hun weg vinden naar zelfstandigheid.

Zelfstandig wonen met begeleiding

Wil je zelfstandig wonen, maar heb je hierbij hulp nodig? Je kunt bijvoorbeeld niet helemaal zelfstandig wonen of je hebt een ziekte, beperking of psychische aandoening. Dan kun je begeleid wonen en krijg je hulp van een begeleider of zorginstelling bij zelfstandig wonen. Praktische zaken worden dan voor of met je geregeld zoals overzicht krijgen over facturen, boodschappen doen, medicatie innemen, dag- of weekplanning maken. Je kunt ook hulp krijgen bij de invulling van je dag, contact zoeken met mensen in de omgeving, hulp om gedragsproblemen te verminderen in de omgang met andere mensen. Begeleiding kan dan door de gemeente of het zorgkantoor betaald worden.

Heb je je woning gevonden, maar voelt het niet goed? Heb je zorgen of stress over jouw woning? Praat er dan over, dat lucht op. Het kan eenvoudig en anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?