Wageningen

Inschrijven sociale huurwoning
Ben je 18 geworden en wil je graag (later) in aanmerking komen voor een sociale huurwoning? Schrijf je dan snel in. Dan bouw je inschrijftijd op en kun je reageren op woningen. De wachttijd voor een sociale huurwoning is lang. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Een sociale huurwoning is er voor die mensen die niet heel veel verdienen. De precieze regels vind je op de website. Inschrijven kan ook via huiswaarts.nu

Woonurgentie voor een sociale huurwoning
Woonurgentie betekent dat je eerder aan de beurt bent voor een sociale huurwoning. Je krijgt alleen woonurgentie in een hele speciale en dringende situatie. De regels zijn heel streng. Een aanvraag kost €50 euro. Je hebt eerst een gesprek met het Startpunt. Je weet daarna of je kans maakt op urgentie. Lees meer informatie over woonurgentie op de website van de gemeente Wageningen.

Kamer huren
Zoek jij een kamer in Wageningen? Het is vaak wel moeilijk om een kamer te vinden. Er zijn door de universiteit veel jongeren die in Wageningen studeren en een kamer zoeken. Veel jongeren vinden een kamer via via. Bijvoorbeeld via medestudenten. Op de volgende websites vind je meer informatie.

Wonen met begeleiding
Soms is er een reden dat je niet langer thuis kunt wonen. In de omgeving van Wageningen zijn er woongroepen voor jongeren. Hiervoor is een besluit van de gemeente nodig. Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn? Neem contact op met het Startpunt.

Beschermd wonen is voor jongeren vanaf 18 jaar met psychische en psychosociale problemen. Zij kunnen nu niet zelfstandig wonen. Bij beschermd wonen kun je 24 uur per dag terugvallen op begeleiding. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met het Startpunt.

Dakloos en 18 jaar of ouder
Sta je op straat en heb je een plek nodig om te slapen? Dan is er de noodopvang. Aanmelden voor noodopvang? Bel de gemeente Ede telefoon 14 03 18. Of ga naar het Werkplein Regio Foodvalley, Raadhuisplein 1, 6711 DE, Ede. Binnenlopen zonder afspraak kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. ’s Middags alleen op afspraak. Kom je er niet uit? Neem contact op met het Startpunt. 

Dakloos en nog geen 18 jaar
Nog geen 18 jaar en sta je op straat? Neem contact op met jeugdbescherming Gelderland. Bel 0800-9955599. Of bel Veilig Thuis via: 0800-2000. Dag en nacht, 7 dagen in week bereikbaar. 

Heb je vragen over geldzaken zoals bijvoorbeeld inkomsten, uitgaven of schulden? We hebben op een rijtje gezet waar je naar toe kunt voor informatie en of hulp:

Inloopspreekuur Geldzaken 
Heb je vragen over geldzaken, schulden, formulieren invullen of je administratie? Loop binnen bij het Startpunt zonder afspraak op maandag tussen 13.00 tot 15.00 uur. Kan je dan niet komen? Bel, mail of app naar het Startpunt. Of kijk op de website van het Startpunt. Dan helpen we je op een ander moment verder.

Waar
Startpunt, ’t Palet, Rooseveltweg 408a. 

Heb ik recht op een uitkering?
Als je niet zelf voor een inkomen kan zorgen dan heb je soms recht op een uitkering. Welke uitkering dat is, hangt ook af van je situatie. Meer informatie vind je bij het onderwerp' werk'. Kom je er niet goed uit? Neem contact op met het Startpunt of de jongerenwerker.

Heb ik recht op extra inkomenssteun? 
De gemeente Wageningen heeft verschillende regelingen voor inwoners vanaf 18 jaar met een laag inkomen. Of je in aanmerking komt hangt af van je situatie. Voor elke regeling gelden ook andere voorwaarden. Kijk op de website van de gemeente Wageningen voor meer informatie. Scrol naar onderen en ga naar het kopje 'inkomen'. 

Leerwerkloket regio Food Valley
Vraag jij je af welke opleiding of beroepsrichting bij jou past? Zoek jij een baan of een opleiding? Of wil je een andere stap maken? Met al je vragen over leren en werken kun je terecht bij het Leerwerkloket Regio Foodvalley. Je krijgt er gratis advies over scholing, leerbanen en mogelijkheden voor financiering van een opleiding.

Bereikbaar
Maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. 

Contact
Bel voor een afspraak naar 088-66 06 860. Of stuur een e-mail naar foodvalley@leerwerkloket.nl

Geen werk meer? Schrijf je in
Raak je als jongere werkloos. Schrijf je dan gelijk in als werkzoekende bij werk.nl. Neem contact op met leerwerkloket voor mogelijkheden naar werk of scholing. Lukt het je niet om werk te vinden dan heb je misschien recht op een werkloosheidsuitkering. Inschrijven en een uitkering aanvragen kan via www.werk.nl.

Nooit gewerkt?
Heb je nooit gewerkt en ben je minimaal 18 jaar? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Registreer je eerst als werkzoekende bij werk.nl. Meld je op werk.nl aan voor bijstand. Of meld je bij het Startpunt. Daarna krijg je een uitnodiging van de gemeente voor een gesprek. Je hoort dan dat je eerst 4 weken actief moet solliciteren. Als na 4 weken blijkt dat je voldoende hebt gesolliciteerd dan wordt opnieuw je recht op een bijstandsuitkering bekeken. Deze zoekperiode van 4 weken geldt voor jongeren tot 27 jaar.

Vrijwilligerswerk
Wil je graag iets doen voor de samenleving of voor anderen? Er is van alles te doen. Met je handen of juist met je hoofd. Binnen of buiten. Bij mensen thuis of voor organisaties. Eén keer of vaker. De Huizen van de Wijk zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Vraag dit bij de jongerenwerker. Kijk op de website van het vrijwilligerscentrum.

Heb je te maken met een lastige situatie op school? Of heb je twijfels of zorgen en wil je in vertrouwen praten met iemand van school? Vraag dan op school bij de administratie naar de vertrouwenspersoon. 

Heb je vragen over gezondheid, zorg, verslaving, eenzaamheid, of ondersteuning in Wageningen? Blijf er niet te lang mee lopen. Kom in actie als het niet zo goed met je gaat. Er met iemand over praten die je vertrouwt, helpt vaak al. Dat kan familie of een goede vriend zijn. Hieronder lees je waar je naar toe kunt met je vraag of aan kunt kloppen voor hulp. 

De huisarts
Heb jij iets lichamelijks waar je vragen over hebt of last van hebt? Of zit je al een tijdje niet lekker in je vel en gaan de klachten niet over? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Je huisarts kijkt wat er met je aan de hand is. Hij stuurt je, als dat nodig is, door naar geschikte hulp. Jongeren tot 18 jaar met psychische klachten kunnen vaak ook geholpen worden met speciale psychische hulp in de praktijk van de huisarts.

Jongeren Informatie Punt (JIP) en activiteiten voor jongeren

Waar
Het JIP en de activiteiten van Jongerencentrum Entree, Churchillweg 3. 

Jongeren Informatie Punt
Heb je een vraag of zit je ergens mee waar je graag over wilt praten? Het jongereninformatiepunt (JIP) is er voor jou. Bij het JIP geven ze je gratis advies en persoonlijke begeleiding bij veel dingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het maken van een sollicitatiebrief.
  • Een goed gesprek over alles waar je mee zit.
  • Het opzetten van een nieuwe activiteit voor jezelf en anderen jongeren.

Als zij je niet verder kunnen helpen, gaan ze samen op zoek naar de goede hulp.

Wanneer 
Maandag van 12.00 tot 15.00 uur.
Dinsdag van 12.00 tot 15.00 uur.
Donderdag van 12.00 tot 15.00 uur. 
Vrijdag van 12.00 tot 15.00 uur. 

Of neem contact op met 1 van de jongerenwerkers voor een afspraak op maat. 

Activiteiten in het jongerencentrum
In Jongerencentrum Entree is van alles te doen. Playstation, dartbord, pingpongtafel en een beamerscherm met leuke spellen. Vervelen is er niet bij. Alles is gratis. Voor de middag moet je minimaal 12 jaar zijn en voor de avondinloop minimaal 15 jaar. 

Nog meer activiteiten

  • Kickboksles op donderdag avond van 19.00 tot 20.00 uur.
  • Rapmiddag op de vrijdag. Belangstelling? Bel met het jongerenwerk 06-83939836.
  • Meidenmiddag op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur bij jongerencentrum Entree
  • Bordspellen groep (tactische bordspellen) zoals Warhammer, elke vrijdag vanaf 18.00 uur op de bovenverdieping van Jongerencentrum Entree. 

Vrije inloop
Maandag van 15.00 tot 17.00 uur. 
Dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur. 
Donderdag van 15.00 tot 17:00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. 
Vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. 

Contact met de jongerenwerker
Stuur een appje of bel naar 06-83939836. Of stuur een mailtje naar kwikstart@solidez.nl

Startpunt Wageningen
Het Startpunt is er voor alle inwoners uit Wageningen met vragen over wonen, welzijn, onderwijs, opvoeden, opgroeien, werk en geldzaken. Het Startpunt praat met je over jouw vraag of probleem. En wat je graag wilt veranderen of oplossen. En natuurlijk over de mogelijkheden om jouw situatie te verbeteren en wat daarvoor nodig is. Kijk op de website van het Startpunt

Startpunt: Inloopspreekuur voor jongeren  
Het Startpunt heeft elke vrijdag van 9.00-13.00 uur een inloopspreekuur voor jongeren. Loop gerust zonder afspraak binnen en vraag naar de jeugdmaatschappelijk werker. Kijk op de website van het Startpunt. 

Jeugdhulp/WMO hulp
Er zijn voor jongeren veel verschillende soorten hulp. Voor sommige hulp, meestal de wat zwaardere hulp, is een beslissing (brief) van de gemeente nodig. Bijvoorbeeld als je elke week begeleiding nodig hebt. Contact met het Startpunt is dan ook de 1e stap.

Vragen over alcohol, drugsgebruik of verslaving
Er over praten kan met de jongerenwerker of bij Inloop Jeugd en Gezin van het Startpunt. Voor hulp moet je vaak eerst langs je huisarts. Wil je meer weten over middelengebruik of verslaving. Kijk op de website van Iriszorg.

Testen op een geslachtsziekte
Dat kan bij de GGD. Kijk op de website van de GGD.

Hulp bij het regelen van zorg of bij gesprekken met instanties
Zie jij op tegen contacten en gesprekken met instanties waar je mee te maken hebt? Of weet je niet goed hoe je de juiste zorg geregeld krijgt? Er zijn ook onafhankelijk cliëntondersteuners die jou daarmee kunnen helpen. Zij gaan soms ook mee naar lastige gesprekken met instanties.Deze hulp is gratis voor inwoners uit Wageningen. Kijk op de website van MEE-Veluwe.

Onveilige situatie thuis
Als er geweld is in jouw thuissituatie dan is het belangrijk dat je snel in actie komt. Geweld gaat niet vanzelf over. De organisatie waar je altijd contact mee kan opnemen, is Veilig Thuis. Kijk op de website van Veilig Thuis.

Je kan ook met het Startpunt of de jongerenwerker praten over je thuissituatie. Is het heel dringend? Bel dan altijd Veilig Thuis of bel 112.

Vragen over seksuele geaardheid
Student, niet-student, homo, bi, transgender, cis gender hetero. Iedereen is welkom bij SHOUT. SHOUT organiseert feesten, café-avonden, verenigingsavonden voor leden en nog veel meer! Kijk op de website van SHOUT Wageningen.

Opgroeien met een ziek of gehandicapt familielid  
Groei jij thuis op bijvoorbeeld met een zieke ouder, broer, zus, opa of oma? Ben je jonger dan 25 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger. 
Solidez Mantelzorg is er voor jou om je hierin te steunen. Door te praten over je situatie. En met activiteiten waar je andere jonge mantelzorgers ontmoet. Wil je je aanmelden als jonge mantelzorger? Bel met Solidez Mantelzorg telefoon (0317) 46 88 18 . Kijk op de website van Solidez.

Mantelzorgcompliment
Als je mantelzorger bent, dan kun je daar misschien een geldbedrag of tegoedbon voor krijgen. Hiervoor moet je een formulier invullen en opsturen. Er is een formulier voor jongeren tot 18 jaar en jongeren vanaf 18 jaar. Kijk op website van de gemeente voor meer informatie

Websites
Hieronder vind je nog een aantal websites waar je ook eens op kunt kijken voor meer informatie. Als je een lange periode (meer dan 2 weken) psychische klachten hebt, neemt dan contact op met je huisarts of 1 van bovenstaande organisaties:

 

Verzekeren is een specifieke kwestie. Kijk hier voor de landelijk geldende regels.

Wil je weten wat er voor jou verandert als je 18 jaar wordt? Kijk hiervoor op de website van 18ennu.

Ook op de hoofdpagina van deze app vind je veel informatie. 

Hoe zit het met jouw privacy als je nog geen 18 jaar bent? 
Jongerenwerkers en andere hulpverleners proberen altijd aan de kant van de jongere te staan. Ze denken met je mee en proberen je zo goed mogelijk te helpen. Er zijn uitzonderingen waarbij zij verplicht zijn om iets te melden bij een organisatie. Bijvoorbeeld bij crimineel gedrag. Er zijn ook situaties waarbij je ouders moeten worden geïnformeerd. Dit doen ze altijd in overleg met jou. Heb je hierover twijfels? Neem dan contact op met de jongerenwerker of hulpverlener. 

Sociaal Raadslieden
Wetten en regels zijn vaak moeilijk te begrijpen. Sociaal Raadslieden geeft antwoord op vragen. Zij helpen ook met het invullen van formulieren of het schrijven van een bezwaarschrift. Zij zijn op maandagmiddag aanwezig bij het spreekuur over geldzaken in het Startpunt. Kijk op de website van Solidez.

Discriminatie
Word jij gediscrimineerd bijvoorbeeld bij het solliciteren op een bijbaantje? Je kunt je klacht melden bij Vizier. Bel 085—734600. Kijk op de website van Vizier

 

 

 

Heb je een tof idee voor de buurt, school of stad?
Meld je aan voor het Young Leaders project en ontvang als groep €500 om jouw idee uit te voeren.  

Wat is het? 
Young Leaders is een project voor jongeren tussen de 13 en 30 jaar met een goed idee voor hun buurt, school of wijk. Je krijgt een gratis training met begeleiding van het jongerenwerk en andere organisaties. Je leert over leidinggeven, presenteren en wat je superleuk vindt en waar je goed in bent. Het bewijs dat je krijgt, staat heel goed op je cv als je gaat solliciteren. 

Aanmelden
Meld je snel aan bij Aimee Terwisscha via a.terwisscha-dekker@solidez.nl

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Wageningen die te gebruiken is voor inwoners van Wageningen.