Het rijbewijs halen

Wat is een rijbewijs?

Met een rijbewijs kun je een motorvoertuig besturen op de openbare weg.

Je kunt verschillende rijbewijzen halen:

 • Rijbewijs B: hiermee mag je in een auto rijden
 • Rijbewijs BE: hiermee mag je in een auto met aanhanger rijden
 • Rijbewijs AM: hiermee mag je op een brommer rijden
 • Rijbewijs AVD: hiermee mag je op een motor rijden

Wat kost een rijbewijs?

Leuk, je rijbewijs halen! Minder leuk is de prijs voor rijlessen: een gemiddeld autorijbewijs kost ongeveer € 2750,-. Het CBR zet hier de kosten op een rijtje.

 1. Zoek een rijschool bij jou in de buurt, waarvan je al hebt gehoord dat het een fijne rijschool is (van bijvoorbeeld vrienden/familie). Je kunt ook altijd een proefrit aanvragen. Rijscholen bij jou in de buurt kun je vergelijken op deze website.
 2. De meeste mensen hebben ongeveer 30 tot 40 rijlessen van een uur nodig om te mogen afrijden voor een autorijbewijs. Je betaalt tussen de € 40,- tot € 50,- per rijles.
 3. Voordat je rijexamen mag doen, moet je altijd eerst een theorie-examen afleggen, zodat duidelijk wordt of jij alle verkeersregels goed kent. De kosten hiervan zijn € 25,55 (klassikaal). De kosten zitten vaak al bij het rijles-pakket inbegrepen, vraag hiernaar bij je rijschool. Voor je brommerrijbewijs mag je theorie-examen doen vanaf 15,5 jaar, voor je auto en motorrijbewijs vanaf  17 jaar.
 4. Een tussentijdse toets (TTT) is een toets waarop je een aantal bijzondere verrichtingen al mag doen voordat je rijexamen doet. Haal je deze tussentijdse toets? Dan hoef je deze bijzondere verrichtingen niet meer te doen tijdens je rijexamen. Dit geldt alleen voor auto’s, auto’s met aanhanger en motoren. De TTT zit meestal al bij je rijles-pakket inbegrepen. Zo niet? Dan moet je rekening houden met een bedrag van € 100,-. Een tussentijdse toets is een goede gelegenheid om te wennen aan het rijexamen. Het duurt even lang als je rijexamen en er is een examinator die je beoordeelt.
 5. Je personenauto rijbewijs mag je halen vanaf je 18e. Dit kost € 100 en kun je hier aanvragen. Ben je nog geen 18 jaar maar kun je niet wachten met het halen van je rijbewijs? Dan mag je al beginnen met rijlessen vanaf 16,5 jaar en rijexamen doen op je 17e.  Haal je je rijbewijs op je 17e? Dan mag je alleen de weg op als er iemand naast je zit die langer dan 5 jaar zijn/haar rijbewijs heeft. Pas als je 18 bent mag je alleen de weg op.
 6. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Je kunt nu je rijbewijs ophalen bij de gemeente. Neem een pasfoto mee (circa € 10), een identiteitskaart en geld (tussen de € 35 en € 40). De meeste rijbewijzen zijn 10 jaar geldig, daarna moet je ze verlengen bij de gemeente.
 7. Is je rijbewijs gestolen of ben je deze verloren? Meld dit dan bij de politie, zij maken hiervan een proces-verbaal. Met dit proces-verbaal, een pasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraag je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan.

Rijlessen met een beperking:

Ook als je een beperking hebt, is het vaak mogelijk om autorijles te volgen en dus auto te rijden. 

Met behulp van aanpassingen is het voor veel mensen mogelijk om veilig de weg op te gaan, maar niet altijd. Daarom is het handig om door het CBR te laten beoordelen of je rijgeschikt bent. Hiervoor vraag je een ‘Verklaring van geschiktheid’ aan, vul die in en stuur het op naar het CBR. Vaak moet je ook een rijtest doen, zodat het CBR kan vaststellen welke aanpassingen jij nodig hebt. Voor het zoeken naar een geschikte rijschool, kun je advies aan het CBR vragen. Meer weten? Klik dan op deze brochure voor meer info: Met een handicap veilig achter het stuur.