Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van woonruimte.
Zorg dat je ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP)
Dit houdt in dat je een vast woonadres hebt in Arnhem. Heb je geen vast woonadres en ga je van plek naar plek om te slapen? Kun je om bepaalde redenen niet thuis slapen maar verblijf je wel in Arnhem? Dan kun je een Briefadres aanvragen.
Ik heb nu een slaapplaats nodig
Voor jongeren die op straat terecht zijn gekomen en geen eigen slaapplaats hebben is er opvang in het Jonahuis. Het Jonahuis biedt je een slaapplaats, een veilige huiskamer en hulp en advies. Bel daarvoor telefoonnummer 088-1991299. Het Jonahuis is gevestigd op de Sweerts de Landasstraat 77, op loopafstand van Station Arnhem Centraal.
Ik zoek een kamer
Kijk op websites als kamernet of maak jezelf lid van een Facebookgroep (bijv. Arnhem kamer te huur). Als je studeert kun je je ook inschrijven bij Studentenhuisvester SSH&. Op jonginarnhem.nl vind je nog veel meer tips voor het vinden van een kamer in Arnhem.
Ik zoek een sociale huurwoning
In een zelfstandige woonruimte is de huur vaak hoger. Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar via Entree.nu Je maakt meer kans op het krijgen van een huurwoning als je je vroeg inschrijft. Inschrijven kan vanaf 18 jaar.
Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg
Kun je op dit moment niet zelfstandig wonen of wil je beschermd wonen? Heb je schulden en dreig je uit huis gezet te worden? Met jouw ondersteunings- of begeleidingsvraag kun je terecht bij de sociale wijkteams. Je krijgt één vaste coach bij het wijkteam. De wijkcoach kijkt samen met jou wat er precies aan de hand is en maakt samen met jou een plan. Het wijkteam heeft zelf géén woningen en beslist ook niet over urgentie. De wijkcoach kan jou, in bepaalde gevallen, wel helpen met het aanvragen van urgentie.
TIP: als je op kamers woont heb je misschien recht op financiële hulp: check toeslagen.nl
TIP: kijk voor tips en blogs over wonen ook op Jonginarnhem.nl, dé jongerenwebsite van Arnhem en omstreken.
Ik heb vragen over geldzaken
Nu je 18 bent geworden moet je van alles zelf gaan regelen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie. Wil je hulp bij bijvoorbeeld het aanvragen van een studiefinanciering, het regelen van je ziektekostenverzekering of het aanvragen van zorgtoeslag? Voor al dit soort vragen kun je terecht bij Goed Geregeld Arnhem. Je kan ze bellen op 026 - 312 7999. Er zijn ook 5 locaties in Arnhem waar je langs kunt gaan. De locaties en meer informatie vind je op Goed Geregeld.nl.
Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen
Het kan zijn dat je even echt hulp nodig hebt om weer grip op je geldzaken te krijgen. Dat kan iedereen overkomen. Je kunt dan terecht bij Opr€cht. Samen met een buddy kijk je wat je zelf al kunt doen. Ook kunnen zij je helpen bij het aanvragen van een uitkering of bijzondere bijstand. Je kan ze bellen of appen op 06 49 14 02 83. Mailen kan ook: info@wijzijnoprecht.nl. Je krijgt binnen 24 uur een antwoord.
Meer informatie vind je op: Oprecht.nl
Ik wil een bedrijf starten
Wil je ondernemer worden en heb je vragen die te maken hebben met geldzaken? Bij het loket Geldzaken en Ondernemers kun je terecht voor alles over het zelfstandig ondernemerschap.
Ik wil informatie over mijn situatie
Op Geldfit.nl kun je een test doen. Na de test krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties in Arnhem je bij je geldzaken kunnen helpen.
GelrePas
Ben jij 18 geworden, geen student en is jouw inkomen lager dan 120% van het minimum? Dan kom je in aanmerking voor de GelrePas. Met de Gelrepas krijg je flinke kortingen op allerlei activiteiten. Kijk voor actuele aanbiedingen op de GelrePas website. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen vind je op de website van de gemeente Arnhem.
Je bent op zoek naar werk en vraagt je af wat de gemeente voor jou kan betekenen en welke voorzieningen er allemaal zijn.
Op de landelijke Kwikstart website vind je meer informatie over:
- Werk vinden en solliciteren
- School of hulp naast werk
- Rechten en plichten
- Ziek/werkloos/uitkering
De Arnhem Werkt app
De gemeente Arnhem heeft een eigen app ontwikkeld. Met de Arnhem Werkt app ben je altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures, opleidingen en vrijwilligerswerk. Daarnaast zie je in de app welke activiteiten er in de regio zijn, vind je allerlei informatie over de uitkering en zijn de contactgegevens van gemeente Arnhem te vinden. Je kan de app downloaden via Arnhem Werkt- app op Google Play of Arnhem Werkt-app in de App Store.
Werk en inkomen gemeente Arnhem
Op de website van de gemeente Arnhem vind je meer informatie over alles wat te maken heeft met werk, inkomen en een bijstanduitkering.
Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via school of opleiding hulp krijgen. In Arnhem hebben we goede hulp als je vragen hebt over leren.
Ik ben uitgevallen op school en heb geen diploma
Als je zonder diploma van school gaat, heb je minder kansen om aan een baan te komen. En doorstromen naar een beroepsopleiding kan erg moeilijk worden. Wil je hier wat aan doen? Dan kun je terecht bij RBL . Zij helpen jou gratis bij school- en beroepskeuze, voeren coachingsgesprekken. Samen kijk je naar de mogelijkheden om weer een opleiding te starten.
Ik wil hulp bij het zoeken naar werk
Ben je in de leeftijd van 16 tot 23 jaar en gestopt met school, heb je nog geen startkwalificatie en wil je aan het werk? Dan kan je je melden bij het RBL . Zij kunnen je helpen met het zoeken naar werk.
Ik zoek een plek om te leren en te werken
Zoek je werk maar heb je niet de juiste opleiding? Ben je op zoek naar een baan waarbij je werken en leren kunt combineren? Neem dan contact op met het Leerwerkloket.
Ik wil beter leren lezen en schrijven
Wil je beter leren lezen en schrijven? Bel of app Taalhuis Arnhem op 06-2807 1076 of kijk op Taalhuis Arnhem. Je kunt ook bellen over beter leren rekenen en werken op de computer.
TIP: kijk voor tips en blogs over school en opleiding ook op Jonginarnhem, dé jongerenwebsite van Arnhem en omstreken.
Ik zoek iemand die met mij kan meedenken en advies kan geven over welke hulp bij mij past
Sociale wijkteams
Heb je een ondersteunings- of begeleidingsvraag en ben je 18 of ouder? Dan kun je terecht bij de sociale wijkteams via de website of bel het wijkteam op 088-2660000. Zij geven steun en advies bij zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Je krijgt één vaste coach bij het wijkteam, die er alles aan doet om jou snel te helpen. De coach van het wijkteam kijkt samen met jou wat er precies aan de hand is en maakt samen met jou een plan.
Huisarts
De huisarts kan met jou meedenken zodat jij de juiste ondersteuning krijgt bij jouw problemen. De huisarts kan jou bijvoorbeeld in contact brengen met de praktijkondersteuner Jeugd in de huisartspraktijk. Die kan jou adviseren, ondersteunen en kortdurend begeleiden. Mocht die begeleiding niet voldoende zijn dan kan de praktijkondersteuner in overleg met de huisarts jou doorverwijzen naar iemand die jou verder kan helpen.
Adviespunt Zorgbelang
Wanneer je gebruik maakt van een vorm van (jeugd)zorg en je wil graag advies van een onafhankelijke partij, dan kun je terecht bij Adviespunt Zorgbelang. Adviespunt Zorgbelang is onafhankelijk van alle partijen. Zij komen op voor belangen van zorggebruikers en zetten zich samen met jou in voor de kwaliteit van de zorg.
Leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem
De leefstijlcoaches van Sportbedrijf Arnhem helpen je graag om jouw gezondheidsdoelen te bereiken. De leefstijlcoaches weten alles over voeding, bewegen, mentale gezondheid en fysieke gezondheid en helpen jou om een gezondere leefstijl te ontwikkelen.
Ik heb behoefte aan meer sociaal contact
Er zijn in Arnhem een aantal verschillende initiatieven waar je terecht kunt voor gezelligheid maar bijvoorbeeld ook om mee te doen aan activiteiten.
Sport in Arnhem
Sport in Arnhem is een online platform waarop je al het sport- en beweegaanbod in de stad kunt vinden. Van informatie over sport, sportlocaties en verenigingen tot sport- en beweegactiviteiten bij jou in de buurt. Ontdek welke sport(activiteit) bij jou past.
Een aantal voorbeelden van andere organisaties in Arnhem waar je terecht kunt:
- Rijnstad is een plek waar je terecht kan als het even minder gaat. Er wordt gekeken naar jouw situatie thuis, op school of op je werk en moedigen je aan het beste uit jezelf te halen.
- Presikhaaf University is een jeugd- en jongerenwerk organisatie in de wijk Presikhaaf waar wordt gewerkt aan gelijke kansen voor kinderen en jongeren.
- AM support. De kracht van AM Supportteam zit hem in de vermenging van een topsport mindset in combinatie met een sociaal maatschappelijk perspectief.
- Youth for Christ biedt jongeren, gedreven door Gods liefde, hulp en ondersteuning.
- Stichting Jam is een vrouwenorganisatie die zich inzet voor meiden en vrouwen, met als expertise het moederschap.
Vanuit organisatie Pactum lopen straathoekwerkers in jouw wijk. Je kan hen altijd aanspreken voor een praatje of advies waar je het best terecht kunt met jouw vraag.
Ik heb vragen over LHBTIQ+, waar kan ik terecht?
In Arnhem zet COC Midden Gelderland zich in voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s).
Speciaal voor jongeren: Jong & Out Arnhem
Jong & Out is een relaxte plek om andere LHBTIQ+ jongeren te ontmoeten, om te chillen of te dansen. Ze hanteren een gecontroleerd deurbeleid. Er worden regelmatig leuke activiteiten gehouden, zoals een filmvertoning, een barbecue of voorlichting. Jong & Out is er elke derde zondag van de maand bij de Roze Bunker in Arnhem van 13:00 tot 17:00 uur.
Op de website van Jong & Out zijn duizenden jongeren zoals jij actief. Maak een profiel aan en kom met ze in contact! Op deze site vind je ook informatie over alle meetings in het land, een actief forum en profielen van andere jongeren.
Ik heb vragen over seksualiteit of SOA’s
Tijdens het Sense-spreekuur kun je (gratis) bij de GGD terecht met al je vragen over seksualiteit. Neem op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 15.00-16.30 uur contact op via telefoonnummer 088 – 355 66 00. Je kunt ook naar de site gaan van de GGD om een afspraak te maken en meer informatie te vinden.
Ik maak me zorgen over mezelf of een ander als het gaat om alcohol, drugs, gokken, roken of internetgebruik
IrisZorg Preventie is laagdrempelig en gratis te bereiken voor iedereen die vragen of zorgen heeft omtrent alcohol, drugs, roken, gamen, gokken of social media. Via de mail preventie@iriszorg.nl of telefoon 088-6061600. Je kunt ook chatten op https://www.drugsinfo.nl/.
Ik heb te maken met huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld door iemand uit je eigen omgeving. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. Het kan gaan om lichamelijk, psychisch en seksueel geweld, zoals schoppen, slaan, schelden, bedreigen of stalken. Alle vormen van mishandeling zijn even erg. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis 0800-2000. Spreek je gemeente/ woonplaats in en je wordt direct doorverbonden met Veilig Thuis Arnhem. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Of chat tussen 9.00 en 17.00 uur met Chat Veilig Thuis.
Moviera biedt hulp en begeleiding bij huiselijk geweld. Bel 088-3744 744 of via de Chat.
Ook kun je terecht bij de Luisterlijn. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek of luisterend oor. Bel 088-0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk.
Mijn eigen zorgverzekering
Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten.
Heb je een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een gemeentepolis van de gemeente Arnhem. De gemeente betaalt dan een deel van je verzekeringskosten. Kijk op Gezondverzekerd in Arnhem voor informatie of om je aan te melden.
Ik kan mijn zorgverzekering niet (meer) betalen
Heb je vragen over je zorgverzekering? Of kun je je premie (bijna) niet meer betalen? Dan kun je terecht bij de Zorgverzekeringslijn of bel of chat op werkdagen: 0800-6464644.
Ben je 18 geworden? Kijk dan op de landelijke website voor handige tips en zaken waar je aan moet denken.
DigiD: Vraag een DigiD aan via digid.nl om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst.
Paspoort / ID / Rijbewijs aanvragen of vernieuwen? Ga naar onze gemeente website om dit en andere dingen te regelen met de gemeente.
Stemrecht: Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die jou kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vind je op rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord
Heb je aanvullingen of opmerkingen over de Arnhemse informatie op deze app? Mail dan naar kwikstart@arnhem.nl Een medewerker van de gemeente leest jouw mail en kan door jouw feedback de informatie beter maken als dat nodig is!
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Arnhem die te gebruiken is voor inwoners van Arnhem.