Borne

Je zoekt een eigen plek om te wonen, bijvoorbeeld een kamer, woning of een andere vorm van opvang. Bekijk eens de video over wonen op de hoofdpagina van Kwikstart met handige tips over het vinden van woonruimte. 

Het kan lastig zijn om snel een geschikte woonruimte te vinden. Het is slim om je snel in te schrijven bij een studentenhuisvester, woningbouwvereniging of onderzoek de mogelijkheden om anti-kraak te wonen. Elke huisvester wijst huizen toe op een andere manier. De een verloot een woning onder de mensen die gereageerd hebben, bij de ander moet je lang ingeschreven staan. Wil jij een keer verhuizen? Schrijf je in en zorg dat je ingeschreven blijft.

Ik heb direct opvang en hulp nodig bij het vinden van onderdak

Stel je bent op straat terecht gekomen of je dreigt uit huis geplaatst te worden, dan kan je mogelijk terecht bij de opvang van Humanitas Onder Dak. De medewerkers van Humanitas zorgen ervoor dat je de juiste hulp krijgt.

Dit kan zijn bij de regionale Opvang Voorziening voor Twentse jongeren (TOV) die dak- of thuisloos zijn geworden. Of bij Kamer-Raad; Kamer-Raad biedt een woonplek voor Twentse jongeren tussen de 16 en 26 jaar, die door problemen thuis niet goed aan de studie kunnen werken. Humanitas Onder Dak biedt ondersteuning en hulp op het gebied van Opvang, Wonen en Talentontwikkeling.

Ik wil graag huren

Om een woonruimte te kunnen huren moet je kunnen laten zien dat je voldoende geld en inkomen hebt. Maak eerst een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet je een huurcontract tekenen. Bekijk eens dit handig stappenplan bij het huren van woonruimte en deze handige tips over op jezelf wonen.

Misschien heb je recht op huurtoeslag via de Belastingdienst. Huurtoeslag is geldt dat je misschien kunt krijgen van de Belastingdienst, zodat het makkelijker is om de huur te betalen. Je salaris en de woning die je huurt bepalen of je dit kunt krijgen.

Ik zoek een kamer

Huur je een kamer? Dan deel je vaak de keuken en badkamer met huisgenoten. Als je zoekt naar een kamer kun je het beste beginnen bij je eigen netwerk. Ken je mensen die op kamers wonen? Stel de vraag in je netwerk of op social media. Misschien weet iemand nog woonruimte. Om een kamer te huren moet je vaak hospiteren. Dit betekent dat je op bezoek gaat bij degene die al in het huis wonen. Je deelt vaak de keuken, badkamer of allebei met hen. Zij bepalen wie de kamer mag huren. Op Roomspot kan je studentenkamers en studentenwoningen vinden in Enschede en Hengelo van woningstichting de Veste. Ook SJHT plaatst alle beschikbare woonruimte op Roomspot.  

Je kunt huren bij woningstichting de Veste als:
- je fulltime studeert aan een hogeschool of universiteit
- op de campus van de UT wilt wonen
- wil je een kamer? Dan kun je
hospiteren.
- zoek je een studio of appartement? De Veste verloot deze onder de mensen die op de woning hebben gereageerd.

Je kunt huren bij SJHT als:
- Je jonger bent dan 30 jaar
- in Hengelo of Enschede wilt wonen
- zoek je een kamer? Dan kun je
hospiteren.
- zoek je een appartement of studio? Schrijf je dan zo snel mogelijk in op roomspot.nl.

Wil je huren bij De Veste of SJHT? Schrijf je snel in op roomspot.nl. Dit is gratis.
Let op! Elk jaar krijg je een e-mail van Roomspot. Hierin moet je klikken op de link. Doe je dat niet? Dan schrijft Roomspot jou automatisch uit. Alle woonruimte van SJHT en de Veste staat op Roomspot.nl.

Op Kamernet staan kamers die te huur zijn. Vaak moet je daarvoor hospiteren. Let ook goed op wie de eigenaar is en of je nog aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

Ik zoek zelfstandige woonruimte

Zelfstandige woonruimte betekent dat je zelf een keuken en badkamer hebt die je niet deelt met huisgenoten. Hierdoor is de huur vaak hoger dan van een kamer. Een woning kan je huren via een woningcorporatie of bij een particulier. Een woningcorporatie is een organisatie die (sociale) woningen verhuurt. Particulier huren betekent dat je rechtstreeks een woning van de eigenaar huurt.

In Borne en Hengelo kan je huren bij woningcorporatie Welbions. AL hun woningen staan sinds 28 maart 2023 op woninghuren. Kan jij van hen huren? Schrijf je dan in als woningzoekende op woninghuren.nl. Op Woninghuren.nl vind je (sociale) huurwoningen van dertien woningcorporaties uit Twente. Als je ingeschreven bent kun je reageren op woningen. Let op: elke corporatie beslist zelf hoe ze degene kiezen aan wie ze de woning willen verhuren.

 Ik heb een beschermde woonomgeving nodig

Soms kun je niet zelfstandig wonen. Dit kan komen door bijvoorbeeld door persoonlijke beperkingen of problemen. Dan heb je misschien een beschermde woonomgeving nodig. Dit betekent dat je op een locatie woont waar 24 uur per dag begeleiding (en misschien zorg) aanwezig is. Om op een beschermde woonplek te wonen, heb je een indicatie nodig. Dit betekent dat een organisatie beoordeelt of jij hier recht op hebt.

Er zijn twee organisaties die deze indicaties geven: CIMOT en CIZ. Denk jij dat je een beschermde woonomgeving nodig hebt? Neem dan contact op met de onafhankelijke clientondersteuning van Wijkracht of loop bij het Sociaal Hus Borne binnen.

Woning kopen of bouwen in Borne: hoe zit dat?

Wil je voor het eerst een woning kopen? Maar zijn de woonlasten te hoog voor jouw inkomen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een starterslening. Wil je starten op de woningmarkt door een nieuwe woning te bouwen? Ook dan kun je gebruik van de starterslening. Let op! Om bouwgrond te kunnen kopen in Borne, moet jij je inschrijven bij gemeente Borne.

Wat is een briefadres?

Als je geen vast woonadres in Nederland hebt dan is het lastig om post te krijgen. Soms kan je een briefadres aanvragen. Dit is een adres waar de post naartoe gestuurd kan worden.

Ik ben verhuisd en nu?

Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen. Ga je verhuizen? Geef dan binnen vijf werkdagen je nieuwe adres door. Lees hier hoe dit in Borne werkt.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Je regelt dan je eigen geldzaken. Je zorgt zelf voor inkomen en betaalt zelf jouw rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Dit kan op verschillende manieren. Nibud geeft veel algemene informatie over geldzaken

Ik wil graag hulp bij mijn geldzaken

Zelf je geldzaken regelen kan lastig zijn. Praat ook eens met je ouders, familie of vrienden over geldzaken en vraag gerust om hulp. Zie hieronder hoe je hulp kan vragen.

Inzicht in geld

Weet je niet voor welke regelingen je in aanmerking komt? Of hoe je een eigen administratie beheert? Dan helpt Wijkracht je graag.

Samen met een expert van Wijkracht kijk je naar de mogelijkheden. Dit is gratis, vrijblijvend en vertrouwelijk!

Bekijk ook eens dit filmpje over geldzaken. Je kan je voorbereiden op het voeren van een goede financiële administratie door de informatie van het Nibud goed te lezen. Ook banken hebben prima overzichten in de apps staan waarmee je uit de voeten kan.

Gemeente Borne vindt het belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden, zodat er geen financiële problemen ontstaan. Financiële stress kan namelijk het begin zijn van andere problemen.  

Wat kan je doen als je schulden hebt?

Praat erover met je ouders, familie of vrienden. Maak je post open en lees je e-mails. Het is helpt om een (digitale) map te maken voor belangrijke post, zoals rekeningen, huur of hypotheek en verzekering. Bewaar belangrijke post vijf jaar.
Kijk naar hoeveel geld je krijgt en waar je het aan uitgeeft. Hierdoor krijg je inzicht. Misschien kun je geld besparen door minder uit te geven? Of misschien heb je tijd over en kun je nog een baantje vinden? Het Sociaal Hus kan je hierbij helpen. Kom langs! De hulp is gratis en vrijblijvend.

Iedereen kan meedoen!

Het is belangrijk dat je ook leuke dingen kunt doen, zoals sporten of muziekles. Ook als jij hiervoor geen of weinig geld hebt. Gemeente Borne wil je helpen. Daarvoor zijn zij de regeling ‘Sociaal Fonds’ begonnen. Wil jij sporten of op muziekles, maar heb je geen geld? Dan kan het Sociaal Fonds jou misschien helpen.

Voor jongeren tot en met zeventien jaar, die ouders hebben met een laag inkomen, is er het sociaal fonds en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dan kunnen ouders extra geld krijgen voor sportieve en culturele activiteiten van hun kinderen.

Voor sport is de bijdrage maximaal €250 en voor cultuur maximaal €400.

Weet je niet of je hier recht op hebt? Of snap je niet hoe de regeling werkt? Kom naar het Sociaal Hus.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd van tot en met 17 jaar die wonen in de gemeente Borne en die door een laag inkomen niet mee kunnen doen met leeftijdgenootjes. Bij Stichting Leergeld kan je een aanvraag indienen voor schoolkosten, fietsen, sport, cultuur en welzijn. 

Stichting Leergeld betaalt een rekening direct aan een (sport)vereniging, school, zwembad of een andere organisatie.

Get a grip

Wil je meer grip op je money of heb je vragen over geldzaken? Get a Grip helpt je met een vrijwilliger alles op een rijtje te krijgen. Je hebt veel uitgaven, de meeste elke maand weer: je telefoonrekening, zorgverzekering en als je op jezelf woont betaal je ook huur. Dan heb je nog niet eens iets leuks gedaan.

Hoe houd je overzicht? Hoe voorkom je dat je in de problemen raakt? Veel jongeren hebben een lening, schulden of een betalingsachterstand. Je bent echt niet de enige. Humanitas Get a Grip helpt je graag om meer grip te krijgen op je geldzaken. Je kan contact opnemen via tel: 074 - 243 77 33 of 06 – 126 25 200 (Femke van den Brink) of 06 -  351 18 300 (Christie Withag) of mailen naar: thuisadministratie.twente@humanitas.nl.

Ik wil studiefinanciering aanvragen

Tijdens jouw studie kan je misschien bij DUO(Dienst Uitvoering Onderwijs) studiefinanciering, een tegemoetkoming scholieren of beurs aanvragen.

Toeslag voor mijn kind(eren)

Heb je één of meerdere kinderen? Dan krijg je kinderbijslag. Breng jij je kind ook naar de opvang? Dan kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen. Sommige ouders met een laag inkomen hebben recht op een kindgebonden budget.


Wat is Individuele Studietoeslag

Individuele Studietoeslag is een toeslag voor jongeren die studeren of een opleiding volgen en die niet naast hun studie kunnen werken. De regeling is voor jongeren die structurele beperkingen hebben. Deze Individuele Studietoeslag is een aanvulling op de studiefinanciering of tegemoetkoming die zij als student kunnen ontvangen.

Bijstand – uitkering via Participatiewet

Kun jij niet (meer) alles voor jezelf betalen, omdat je geen inkomen hebt? Het is heel lastig als je niet meer kunt betalen voor eten, kleren en een dak boven je hoofd. Als er geen andere mogelijkheden (bijvoorbeeld studiefinanciering) voor jou zijn, kan je misschien in aanmerking komen voor een uitkering via de Participatiewet.

Eerst bekijkt de gemeente of er werk is dat jij kan doen. Dit kan gaan om hele verschillende banen. Misschien ook werk dat je niet leuk vindt. Het is daarom belangrijk dat je zelf eerst goed zoekt naar werk.

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en wil je een uitkering aanvragen? Dan moet je eerst vier weken naar werk of een geschikte opleiding zoeken. Deze vier weken krijg je geen uitkering. Via onderstaande link staat de informatie weergegeven hoe je een uitkering kunt aanvragen. Gemeente Hengelo voert voor Gemeente Borne de participatiewet uit.

Na je aanmelding voor een uitkering, volgt een gesprek met een klantmanager (Werk en Inkomen) van de gemeente. In dit gesprek vertelt de klantmanager dat je zelf eerst vier weken de tijd hebt om te zoeken naar werk of een opleiding.

Je hebt vragen over werk. Hiervoor kan je ook eens kijken op de hoofdpagina van Kwikstart.

Ik zoek een baan 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om op zoek te gaan naar een baan. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je hierover meer informatie. Je kan je aanmelden via werk.nl of werkpleintwente. Kijk ook eens op twente.com, hier plaatsen veel bedrijven uit de regio vacatures op. Zo kan je zelf op zoek naar een leuke baan.

Ik wil werken bij één van de fantastische bedrijven die er in gemeente Borne zijn

Ben je op zoek naar een bijbaantje? Of ben op zoek naar je eerste baan? Denk dan ook eens aan de fantastische bedrijven die er in onze gemeente zijn. Het restaurant bij jou in het dorp, een van de supermarkten of misschien wil je wel aan de slag als huishoudelijke hulp of bij een koeriersdienst. Veel van deze bedrijven zitten te springen om helpende handen en vooral om enthousiaste jongeren. 

Je hoeft het niet ver te zoeken, elk dorp in onze gemeente heeft genoeg te bieden. Van winkel tot café en van autobedrijf tot verzorgingstehuis. Houd de lokale krantjes in de gaten, vraag eens rond bij je buren of familie, of loop gewoon eens ergens binnen. Zo vind jij vanzelf een leuke (bij)baan!

Ik wil graag vrijwilligerswerk doen

Er zijn verschillende landelijke organisaties waar je vrijwilligerswerk kunt doen. In gemeente Borne kan je vrijwilligerswerk zoeken via Bureau Vrijwilligerswerk Borne. Ook kan je contact opnemen via de mail: borne@wijkracht.nl.

F.C. Noaber: Van, voor, door en met jongeren

De missie van FC Noaber is jongeren, tussen de 12 en 30 jaar, helpen met groeien en ontwikkelen. FC Noaber begeleidt hen en heeft opleidingsmogelijkheden voor de jongeren.  Ook wil FC Noaber graag verbinding maken tussen verschillende organisaties zoals sportverenigingen, gemeenten en welzijnsinstellingen. Hiermee willen zij de samenwerking en de Bornse gemeenschap versterken. Dit doen zij door jongeren te koppelen aan projecten en trainingen. Al deze projecten zijn gericht op het opleiden en ondersteunen van de jeugd, terwijl zij bijdragen aan een maatschappelijk doel. Bijvoorbeeld het oplossen van het tekort aan jonge vrijwilligers bij verenigingen en (welzijns)organisaties.

Je kunt als jongere deelnemen aan de jongerenchallenge, om zo kennis te maken met jeugdvrijwilligerswerk. In ruil voor vier uur vrijwilligerswerk krijg je een voucher van € 15,- en ontdek je wat bij je past. Ook kun je een langer vrijwilligerstraject afspreken met FC Noaber. Dit noemen zij deNoaberdeal. Jij kunt je dan 80, 120 of 160 uur inzetten. In ruil daarvoor krijg je een kleine vrijwilligersvergoeding en mag je diverse trainingen volgen uit de F.C. Noaber academy. Jongeren tot 21 jaar krijgen een vergoeding van€ 2,75 per uur. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan ontvang je € 5,- . Wil je meer weten?

Heb jij vragen voor F.C. Noaber Borne/Hengelo/Almelo?
Bel dan naar 06-55305515 of stuur een e-mail naar
info@fcnoaber.nl.
Aanmelden kan via de website:
https://www.fcnoaber.nl/aanmelden/de-noaberdeal/

Ik heb problemen met het vinden van werk óf ik heb moeilijkheden op mijn werk

Vind je het lastig om zelf op zoek te gaan naar een baan? Of je hebt al van alles geprobeerd maar het lukt (nog) niet? Dan kun je contact opnemen met werkplein Twente. Zij hebben adviseurs voor werkgeversdienstverlening Jongeren en kunnen meedenken en ondersteunen bij het komend tot passend werk.

Gemeente Borne heeft ook contact met werkgevers in Borne, Zenderen en Hertme.

Soms gaat werken niet vanzelf. Dit kan allerlei redenen hebben. Dit kan komen doordat je werkt op een plek die niet bij je past of doordat je meerdere persoonlijke problemen hebt die werken extra lastig maken.

Misschien kan er wat aangepast worden op je werk. Of is het mogelijk om afspraken met je werkgever te maken. Misschien is het wel een goede oplossing om een andere baan te zoeken of een bepaalde uitkering aan te vragen.

In- en vanuit het Sociaal Hus werken experts, zoals (arbeidsmarkt)coaches en jongerencoaches. Zij zijn er om jou goed te kunnen ondersteunen. 

Loop binnen tijdens de inloopspreekuren, bel of mail! Het Sociaal Hus is gevestigd in het gemeentehuis (Rheineplein 1, Borne). Het Sociaal Hus is geopend op maandag van 16.00 tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 11.30 uur.

T. 074-2658 590 elke werkdag

M. sociaalhus@borne.nl

 

 

 

Wil jij later een leuke baan en een inkomen? Dan is het heel belangrijk dat je een diploma haalt waarmee je straks op de arbeidsmarkt aan de slag kunt. Met een startkwalificatie heb je meer kans op leuk werk. Dat is een diploma mbo-niveau 2 of hoger, havo of vwo. Op de hoofdpagina van kwikstart vind je allerlei informatie over bijvoorbeeld studiekeuze en studiefinanciering.

Ik heb vragen over opleidingen en leren in het algemeenPast mijn opleiding wel bij mij? Kan ik ergens een beroepskeuzetest doen? Kan iemand mij advies geven op gebied van leren en opleidingen? Voor al dit soort vragen kun je terecht bij het Leerwerkloket Twente.

Ik heb problemen met naar school gaan (verzuim) of ik ben voortijdig schoolverlater

Soms zijn er problemen of gebeurtenissen waardoor het op school niet lekker gaat. Je gaat steeds minder vaak naar school. Dit wordt verzuim genoemd. Of je stopt eerder met school. Dat heet voortijdig schoolverlaten. Jouw school moet dit doorgeven.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je leerplichtig. Dit betekent dat je naar school moet. Doe je dat niet? Dan verzuim je. Je krijgt dan krijg je een gesprek met de leerplichtambtenaar over hoe je weer vaker aanwezig kunt zijn op je opleiding.  Als je voortijdig schoolverlater bent, krijg je een gesprek met een RMC-consulent van gemeente Hengelo. Deze consulent is er speciaal voor jongeren die vroegtijdig school verlaten. Samen bespreken jullie welke volgende stappen je kan zetten richting opleiding, werk, activering of (arbeidsmatige) dagbesteding. Dit doe je echt samen, want het gaat over jouw toekomst.

De consulent helpt jou met je toekomst op het gebied van werk, opleiding of dagbesteding. Heb je daarnaast ook hulpvragen over bijvoorbeeld omgaan met geld, hoe je leuke dingen kunt doen in je vrije tijd, hoe je beter in je vel kunt geraken of wil je graag meer mensen leren kennen? 

In- en vanuit het Sociaal Hus werken experts, zoals sociaal werkers, jeugd- en WMO consulenten, JGZ-verpleegkundigen, maar ook de jongerencoaches en buurtsportcoaches. Zij zijn er om je samen te kunnen ondersteunen.

Loop binnen tijdens de inloopspreekuren, bel of mail! Het Sociaal Hus is gevestigd in het gemeentehuis (Rheineplein 1, Borne). Het Sociaal Hus is geopend op maandag van 16.00 tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 11.30 uur.

T. 074-2658 590 elke werkdag

M. sociaalhus@borne.nl

Heb je vragen over je gezondheid? Kijk dan eens op de hoofdpagina van Kwikstart.

Ik heb hulp nodig

Met al je vragen over onder andere onderwijs, zorg, wonen, financiën, vrijwilligerswerk en werk en inkomen ben je welkom in het Sociaal Hus van Borne.

In- en vanuit het Sociaal Hus werken experts, zoals sociaal werkers, jeugd- en WMO consulenten, JGZ-verpleegkundigen, maar ook de jongerencoaches en buurtsportcoaches. Zij zijn er om je samen te kunnen ondersteunen.

Loop binnen tijdens de inloopspreekuren, bel of mail! Het Sociaal Hus is gevestigd in het gemeentehuis (Rheineplein 1, Borne). Het Sociaal Hus is geopend op maandag van 16.00 tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 11.30 uur.

T. 074-2658 590 elke werkdag

M. sociaalhus@borne.nl

Ik heb hulp nodig bij het regelen van mijn zorg 

Een cliëntondersteuner kan je helpen bij het regelen van zorg. Cliëntondersteuners zijn onafhankelijk (dat betekent dat ze geen relatie hebben met andere instanties). Meer info vind je op Wijkracht Borne. Ook kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van het AKJ.

Ik heb te maken met geweld

Als jijzelf of iemand in je omgeving te maken heeft met geweld kun je contact opnemen met Veilig Thuis Twente (VTT). Zij geven advies, maar je kan er ook een melding doen. Via hun website kun je overdag met een medewerker van VTT chatten (van 9.00 tot 17.00 uur). Via het telefoonnummer 0800-2000 kan je 24 uur per dag een medewerker van VTT bellen.

Ik denk aan zelfmoord 

Neem in dit geval contact op met Suïcide Preventie 113. Je kan via de website chatten of bellen met 0800-0113. Je kunt 24 uur per dag met ze chatten en bellen.

Ik heb vragen over mijn gezondheid 

Heb je vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je thuis liever niet over praat? Dan kan je contact opnemen met de GGD. Voor jongeren is er een speciale website . Hierop vind je veel informatie. Ook kun je hier chatten met een medewerker. Wil je contact opnemen met de GGD? Je kunt bellen naar: 0900-3338889 of e-mail te sturen naar: jongeren@ggdtwente.nl. Wil je liever naar je huisarts? Dat kan. Ook daar kun je kunt dit soort vragen bespreken.

Jonge Mantelzorg (JMZ)

Heb jij een ziek familielid waar jij je zorgen om maakt? Vind je het lastig of zwaar om continue rekening te houden met de ziekte van je vader, moeder, broer of zus? Praat erover met ons. Wij luisteren naar je en kijken wat jou kan helpen om het iets makkelijker voor je te maken. Ook zijn er mogelijkheden om samen met leeftijdsgenoten die in eenzelfde situatie zitten te praten. Zij kunnen jou helpen én jij hen vaak ook weer. Jullie begrijpen elkaar meestal snel en dat is wel fijn. 

Je kunt JMZ een mail sturen of bellen: jmz@wijkracht.nl of 088 945 57 22

Alles Oké Supportlijn

Gaat het even niet zo lekker? Kwikstart werkt samen met de Alles Oké? Supportlijn. Hier kan je anoniem jouw verhaal kwijt. De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. De chat is bereikbaar via de website van Alles Oke? Supportlijn en bellen kan naar 0800-0450.

Check de hoofdpagina van Kwikstart voor meer informatie over verzekeren! Hier staat onder andere informatie over een woonverzekering, reisverzekering en zorgverzekering.

Ik heb een zorgverzekering nodig

In Nederland moet je een basiszorgverzekering hebben. Vanaf je 18e moet je die zelf afsluiten. Wil jij je extra verzekeren? Dat kan met een aanvullende zorgverzekering. Gemeente Borne biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. De collectieve verzekering is betaalbaar door een korting op de premies. U krijgt deze korting op de premies van de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. Wellicht kun je in aanmerking komen voor deze aangepaste verzekering vanuit de gemeente Borne.

Een inboedelverzekering: niet verplicht, maar wel handig!

Je inboedel is alles wat in je huis of kamer staat en wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Dus je meubels en je persoonlijke spullen. Alles wat vastzit in je huis hoort niet bij je inboedel. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade en blikseminslag

Als je 18 jaar wordt, veranderen er zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Je moet veel dingen zelf regelen en dat kan best even zoeken zijn. Hierover vind je veel informatie op de hoofdpagina van Kwikstart. Ook MEE heeft een handige checklist, zodat je zeker weet dat je alles wat je moet regelen, geregeld hebt.

Onder de verschillende kopjes op deze pagina vind je informatie vanuit de gemeente Borne. Je kunt onder deze kopjes ook zien waar je in de gemeente Borne moet zijn voor informatie.

 Ik krijg jeugdhulp en heb deze ook nog nodig als ik 18 word

Als je 18 jaar wordt, houdt hulp vanuit de Jeugdwet op. Vanuit de volwassenzorg zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Gemeente Borne wil jongeren zo goed mogelijk helpen bij de overgang van Jeugdwet naar volwassen wetgeving. Er wordt samen met jou gekeken, hoe de hulp die je nodig hebt, het beste geregeld kan worden.

Voor al je vragen over 18 jaar worden, kan je contact opnemen met toegangsmedewerkers van het Sociaal Hus via 074-2658 590, of mailen naar sociaalhus@borne.nl. De toegangsmedewekers kunnen ook jongerencoaches inschakelen wanneer jij meerdere persoonlijke problemen ervaart op het gebied van gezondheid, wonen, werk/school, binnen je sociale netwerk of rondom je financiën. 

Ik wil zaken regelen met de overheid

Om online zaken te regelen met de overheid heb je een DigiD nodig. Deze kan je zelf aanvragen. Een DigiD gebruik je bijvoorbeeld om zaken met de Belastingdienst, zorgverzekering of opleiding te regelen.

Ik ben mijn ID kwijt?

Vanaf je 14e jaar heb je identificatieplicht, dit betekent dat je een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort nodig hebt om te kunnen laten zien wie je bent. Een identiteitsbewijs (ID) is persoonlijk. Leen je ID niet uit aan iemand anders, want dit is strafbaar én kan je een hoop problemen bezorgen. Ben je je ID-kaart of paspoort kwijt? Neem dan meteen contact op met de gemeente om je ID als vermist op te geven. Is je ID-kaart of paspoort gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Een nieuwe ID kan je aanvragen bij de gemeente.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Je kan als je een eigen huis huurt recht hebben op huurtoeslag. Huurtoeslag kan je aanvragen via de Belastingdienst.

Wat als ik rekeningen niet betaal?

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele contracten, betalingsachterstanden en schulden. Betaal je niet? Dan kan je als wanbetaler aangemerkt worden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Het is belangrijk dat je de rekeningen op tijd betaalt. Lukt het niet om de rekening te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het bedrijf om dit te bespreken.

Is er iets te doen in Borne?

Skillz is er voor jou! De jongerenwerkers organiseren (samen met jou) vette activiteiten, leuke evenementen, interessante bijeenkomsten en leerzame voorlichtingen voor jongeren van 12 t/m 23 jaar uit Hengelo en Borne. Daarnaast kun je bij het jongerenwerk terecht met (bijna) al jouw vragen, dit kunnen vragen zijn over bijvoorbeeld een bijbaantje, het schrijven van een cv, geld, middelengebruik, vrienden of relaties. Wil je gewoon even je verhaal kwijt? Skillz is er ook om jou een luisterend oor te bieden. Ben je nieuwsgierig wat Skillz voor jou kan betekenen? Heb je zelf een goed idee voor een activiteit? Of wil je aan iemand van Skillz iets vragen? Dat kan via onderstaande kanalen:

www.skillz-jongerenwerk.nl 

@Skillz_jongerenwerk 

Skillz@wijkracht.nl

088-9455722

Ik wil graag sporten

Zoek jij een sportieve uitdaging, maar weet je niet goed waar je moet zoeken? Bel of mail dan met Jurgen, de Buurtsportcoach van de gemeente Borne, telefoonnummer 06 – 4155 2863 of j.schiphorst@borne.nl . De Buurtsportcoach zoekt samen met jou naar een passende beweeg- of sportactiviteit bij jou in de buurt. Hoe leuk is dat!

Ik heb behoefte aan ondersteuning door een vrijwilliger

Heb je behoefte aan tijdelijke ondersteuning of een luisterend oor? Vrijwilligers van Humanitas Match zijn er voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Je wordt een jaar lang gekoppeld aan een vrijwilliger. Samen werk je aan wat jij belangrijk vindt om te veranderen of om uit te zoeken. Gelijkwaardigheid en respect staan centraal.

Van jou wordt verwacht dat je gemotiveerd bent en je afspraken nakomt. Je kan contact opnemen via het tel: 074 - 243 77 33  06 - 514 06 443 (Haris Hodzic) of via de mail: twente@humanitas.nl  

Iedereen kan meedoen!

Het is belangrijk dat je ook mee kan doen met leuke dingen. Bijvoorbeeld sporten of muziekles. Ook als jij hiervoor geen of weinig geld hebt. In Borne kan je hiervoor het sociaal fonds aanvragen. Daarnaast bestaat er voor jongeren, wanneer ouders weinig besteedbaar inkomen hebben, tot en met 17 jaar het sociaal fonds en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dan kunnen ouders een tegemoetkoming krijgen voor sportieve en culturele activiteiten van hun kinderen.

Voor sport is de bijdrage maximaal €250 en voor cultuur maximaal €400.

Adviesraad Borne

De adviesraad adviseert de gemeente Borne over het Sociaal Domein. Het sociaal domein gaat over Jeugdhulp, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), werk en inkomen (Participatiewet) en sport en cultuur. De adviesraad is op zoek naar nieuwe leden. Lijkt het jou leuk om deel te nemen? Voor meer informatie kan je ook zelf contact opnemen via: secretariaat@adviesraadsociaaldomeinborne.nl

 Ik heb een idee!

Heb je ideeën voor Borne voor Kwikstart? Wij horen graag welke informatie jij mist of handig vindt op Kwikstart. Stuur ons gerust een bericht via de mail wmo-jeugd@borne.nl met het onderwerp Kwikstart.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Borne die te gebruiken is voor inwoners van Borne, Hertme, Zenderen.