Ik wil meer weten over een (eigen) woonruimte
Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips over het vinden van woonruimte.
Ik zoek een kamer
Veel jongeren gaan op kamers wanneer zij volwassenen zijn en/of gaan studeren. Er zijn landelijke websites die kamers te huur aanbieden. Je kunt ook gebruik maken van Google, als je zoekt op ‘kamer huren + naam van de stad of dorp waarin je een kamer zoekt’ krijg je vaak tal van opties en websites.
Ik zoek een zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je de voorzieningen niet en daarom is de huur vaak wat hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningcorporatie. In de gemeente Borsele kun je terecht bij Beveland Wonen / Home - Zuidwestwonen. Je kunt een woning ook particulier huren, bijvoorbeeld via een makelaar.
Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg
Als zelfstandig wonen voor jou niet haalbaar is en je hulp en ondersteuning nodig hebt zijn er mogelijkheden zoals beschermd wonen en begeleid wonen. Voor meer informatie en voorwaarden kun je contact opnemen met GR de Bevelanden
Ik zoek een aangepaste woonruimte
De meeste woningcorporaties verhuren ook aangepaste woningen. Neem contact op met Beveland wonen om meer te weten te komen over de mogelijkheden en voorwaarden.
Soms heb je ook een Wmo-beschikking nodig, bijvoorbeeld voor een aanpassing in de woning zodat deze toegankelijk is voor mindervaliden. Voor vragen rondom de Wmo kun je contact opnemen met GR de Bevelanden
Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?
Mensen die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, kunnen zich melden bij de maatschappelijke opvang in Vlissingen. Zij bieden opvang voor de nacht en eventueel begeleiding.
Ik heb nu een slaapplaats nodig
Je bent op straat gekomen en je hebt nu opvang nodig. Voor jongeren die geen eigen slaapplaats hebben, is er ruimte in een acute opvang. Deze bevindt zich in de gemeente Vlissingen: Het Witte Huis.
Ik wil meer weten over geldzaken
Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Dat is vaak een grote verandering en verantwoordelijkheid. Het is logisch dat je niet direct alles weet. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie en tips over geldzaken. Kijk ook eens op https://www.wijzeringeldzaken.nl/ voor allerlei stappenplannen en tips om je geldzaken op orde te krijgen.
Geldfit
Geldfit is dé plek voor tips en informatie over geld. Doe de online test op geldfit.nl en krijg inzicht in jouw financiële situatie.
Ik heb ondersteuning nodig bij het regelen van geldzaken
Als je ondersteuning nodig hebt zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt contact opnemen met het Welzijnshuis van de gemeente Borsele voor een maatje dat jou kan helpen met papierwerk. Je kunt ook contact opnemen met Stichting Maatschappelijk Werk en welzijn Oosterschelderegio (SMWO)
SMWO biedt een aantal keer per jaar de training ‘een held met je geld’ aan voor (jong)volwassenen die op het speciaal onderwijs zitten. Meer informatie vind je hier.
Ik heb vragen over inkomen
Heb je niet genoeg geld om rond te komen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering of voor andere financiële regelingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met GR de Bevelanden
Als je geldzorgen en/of schulden hebt
Als je er financieel niet uit komt en je schulden hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Het team Schulddienstverlening van GR de Bevelanden denkt met jou mee en helpt je door te zoeken naar passende oplossingen.
Ik zoek informatie over werk
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over (het vinden van) werk. Ben je op zoek naar een baan of heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Kijk dan eens op de website van het (UWV).
Ik heb een arbeidsbeperking
Heb jij een arbeidsbeperking? Neem dan contact op met de afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) van GR de Bevelanden. De klantmanagers helpen jongeren tot 27 jaar die nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo-2 niveau.
Vrijwilligerswerk
Er zijn veel vrijwilligers in de gemeente Borsele. Ben je opzoek naar vrijwilligerswerk neem dan eens een kijkje op de website www.borselevoorelkaar.nl om te kijken wat jij kunt betekenen. Je kunt ook contact opnemen met het Welzijnshuis Borsele.
Ik heb vragen over werk
Heb je andere vragen over werk, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan contact op met John Dekker, Jeugd- en Gezinsprofessional bij de gemeente Borsele via: @JGPBorsele, jdekker@borsele.nl of via 06-52560941.
Ik wil meer weten over school
Je bent tot je 16e levensjaar leerplichtig. Ben je tussen de 16 en 17 jaar en heb je nog geen startkwalificatie? Dan ben je kwalificatie plichtig. Zoals je kunt zien in de Kwikstart video over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Oosterschelderegio is er om jongeren te helpen hun schoolcarrière zo succesvol mogelijk te doorlopen. Meer informatie over het RBL vind je hier
Ik zoek een MBO-opleiding
Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op www.kiesmbo.nl
Ik zoek een HBO-opleiding
Voor HBO-opleidingen per provincie kun je terecht op Onderwijsinstellingen - Studiekeuze123 - Studiekeuze123
Ik zoek een wetenschappelijke studie
Voor universitaire opleidingen per provincie kun je terecht op Onderwijsinstellingen - Studiekeuze123 - Studiekeuze123
Ik zoek een opleiding met baangarantie
Kijk eens op www.kansrijkberoep.nl
Ik heb vragen over school
Heb je andere vragen over school en/of studeren, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan contact op met John Dekker, Jeugd- en Gezinsprofessional bij de gemeente Borsele via: @JGPBorsele, jdekker@borsele.nl of via 06-52560941.
Ik wil meer weten over gezondheid en hulp
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over gezondheid.
Ik heb een vraag over gezondheid
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Borsele (CJG Borsele) is er voor jongeren tot 23 jaar. Op de website www.cjgborsele.nl vind je meer informatie over wat het CJG doet en met welke vragen je terecht kunt. Je kunt contact opnemen via het algemene e-mailadres cjg@borsele.nl of telefonisch via 0113-238315. Het CJG is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30-12.00 uur.
TIP: Ontvang je nu jeugdhulp en is het nodig dat dit doorloopt na je 18e? Maak dan zelf of samen met je begeleider óf met een volwassene die je vertrouwt een Toekomstplan. In dit plan focus je op jouw dromen en alles wat je nodig hebt om daar te komen. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met John Dekker, Jeugd- en Gezinsprofessional bij de gemeente Borsele via: @JGPBorsele, jdekker@borsele.nl of via 06-52560941.
Ik wil meer weten over verzekeringen
Wanneer je 18 jaar bent zul je ook een aantal verzekeringen moeten afsluiten. Eén van die verzekeringen is de zorgverzekering. Meer informatie hierover vind je op de hoofdpagina van Kwikstart
Ik heb een laag inkomen
Wanneer je een laag inkomen hebt (maximaal 130% van de bijstandsnorm en weinig eigen geld) kom je in aanmerking voor de collectieve verzekering voor minima van GR de Bevelanden. Voor meer informatie en de aanvullende voorwaarden kun je contact opnemen met GR de Bevelanden
Als je 18 wordt veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt en daarbij heb je te maken met andere wet- en regelgeving. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie. Kijk ook eens naar de checklist van de Rijksoverheid.
Heb je vragen of hulp nodig? John Dekker, Jeugd- en Gezinsprofessional bij de gemeente Borsele is er voor jou. Neem contact op via: @JGPBorsele, jdekker@borsele.nl of via 06-52560941. Je kunt ook contact opnemen via het algemene e-mailadres cjg@borsele.nl of telefonisch via 0113-238315. Het CJG is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30-12.00 uur.
Wist je dat.. alle 17-jarigen ontvangen een verjaardagskaart van de gemeente Borsele. Hierin is informatie opgenomen over Kwikstart en van wie je hulp kunt krijgen wanneer je er zelf niet helemaal uit komt.
Als je 18 jaar wordt heb je ook een aantal rechten en plichten. Meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, inschrijven bij de gemeente en de Belastingdienst vind je op de hoofdpagina van Kwikstart.
Heb je na het lezen van alle informatie vragen? Neem dan gerust contact het Centrum voor Jeugd en Gezin Borsele. We denken graag met jou mee. Voor algemene vragen kun je contact opnemen via cjg@borsele.nl of via 0113-238315. Het CJG is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30-12.00 uur.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Borsele die te gebruiken is voor inwoners van Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, 's-Heer Abtskerke, 's-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande, Ovezande.