DeFryskeMarren

Als jij op jezelf wilt gaan wonen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Hieronder vind je een aantal tips voor als je op jezelf wilt gaan wonen.

Huurwoning

Zoek je een huurwoning? Schrijf je dan in bij FrieslandHuurt. Dit kan vanaf je 18e verjaardag. Zodra je ingeschreven staat, bouw je inschrijfduur op. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat jij de woning krijgt waarop je hebt gereageerd. Heb je een woning gekregen? Schrijf je dan opnieuw in! Zo bouw je opnieuw een inschrijfduur op.

Daarnaast kun je via Kamernet een kamer, studio of appartement huren. Via CareX kun jij tijdelijk een woonruimte huren die voor tenminste vier maanden beschikbaar is. Ook Marktplaats, Funda en verschillende Facebookgroepen bieden huurwoningen aan.

Beschermd wonen

Als zelfstandig wonen niet lukt dan kan het sociaal wijkteam met jou meedenken over beschermd wonen. Beschermd wonen biedt de mogelijkheid om zelfstandig te wonen met begeleiding. Wil je de mogelijkheden weten? Neem dan contact op met het sociaal wijkteam. Zij helpen je verder.

(Bijna) dakloos, wat nu?

Als jij dreigt dakloos te worden, neem dan contact op met het sociaal wijkteam. Zij kunnen met je meedenken.

Verhuizing doorgeven

Ga jij verhuizen? Geef je verhuizing door aan de gemeente via de website. Doe dit uiterlijk 5 dagen nadat je verhuisd bent. Dit kan al tot 28 dagen voor de verhuisdatum. Check na een aantal weken of je verhuizing goed is doorgegeven.

Briefadres

Het kan voorkomen dat je niet een vast woonadres hebt. In dat geval kun je een briefadres aanvragen bij de gemeente. Je kunt via de website een afspraak maken voor het aanvragen van een briefadres.

Hulp nodig bij geldzaken?

Je mag altijd contact opnemen met het sociaal wijkteam. Als jij hulp nodig hebt met geldzaken kan het sociaal wijkteam je doorverwijzen naar de Regelhulp van Sociaal Werk De Kear. De vrijwilligers van Regelhulp weten hoe ze jou kunnen ondersteunen bij het op orde krijgen van je financiën.

Problemen met geld en schulden?

Voorkomen is beter dan genezen, al helemaal voor schulden! Heb je hulp nodig bij schulden of het voorkomen van schulden? Je kunt de gemeente om hulp vragen als je er zelf niet meer uit komt. Het sociaal wijkteam kijkt dan met jou mee.

Wil je eerst weten wat je kunt verwachten? Op de website staan filmpjes met uitleg over schuldhulpverlening.

Meer informatie over schulden vind je op de website.

Onafhankelijk cliëntondersteuner (OCO)

Het kan ook fijn zijn als iemand anders met jou meedenkt. Het is mogelijk om de gratis hulp van een onafhankelijk cliëntondersteuner in te schakelen. Je kunt zelf kiezen of en van wie je cliëntondersteuning wilt ontvangen.

Gemeentelijke regelingen

Binnen gemeente De Fryske Marren zijn er meerdere regelingen, zoals: de Meedoen Pas, Volwassenenfonds Sport & Cultuur en kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Op de website vind je een overzicht van de verschillende regelingen die er binnen onze gemeente zijn om jou te helpen.

Ook staat er op de website informatie over geldzaken en regelingen. Je vindt hier ook informatie over bijstand en uitkering. 

Je kunt op Datgeldtvoormij kijken of jij recht hebt op gemeentelijke regelingen en toeslagen. Doe de Regelingen Check om te kijken voor welke regelingen en fondsen jij in aanmerking komt!

Zoek je een (bij)baan?

Op Indeed kun je zoeken naar vacatures van veel verschillende bedrijven. Je kunt een gratis account aanmaken om op de hoogte te zijn van openstaande vacatures.

Ook kun je je gratis inschrijven bij YoungCapital. YoungCapital is een uitzendbureau dat zich richt op bijbanen voor studenten en starters. Op de website staan verschillende soorten vacatures waar jij op kan solliciteren.

Hulp nodig bij (het vinden van) werk?

Het Leerwerkloket kan je helpen bij het vinden van een baan. Het Leerwerkloket helpt en adviseert werkenden, werkzoekenden en scholieren op het gebied van leren en werken. Op het Leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en het vinden van een baan.

Als het niet lukt om een baan te vinden, of het steeds na een korte periode stopt, dan kun je hulp vragen bij het sociaal wijkteam.

Ondersteuning nodig op je werk?

Ook als je ondersteuning nodig hebt op je werk, kan je contact opnemen met het sociaal wijkteam. De gemeente kan in overleg met jou een re-integratietraject inzetten. Dit traject kan gericht zijn op het zoeken naar werk, het leren van vaardigheden of het opdoen van werkervaring. Het sociaal wijkteam kan samen met jou kijken wat jouw doelen zijn, en wat jij nodig hebt om deze doelen te bereiken.

Tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen zodat je de noodzakelijke kosten zoals huur, eten en drinken kunt betalen. Een bijstandsuitkering is niet vanzelfsprekend, vooral als je tussen de 18 en 27 jaar oud bent. Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen via de website.

Ook kun je via de website een aanvraag doen voor Studietoeslag. Dit is bedoeld voor studenten die als gevolg van ziekte niet in staat zijn om geld te verdienen naast hun studie.

Als je redenen hebt waarom werken of naar school gaan voor jou heel lastig is, dan kun je contact opnemen met het sociaal wijkteam. Je kunt samen met het sociaal wijkteam je situatie bespreken.

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk?

VIP! De Fryske Marren is onderdeel van Sociaal Werk De Kear en staat voor Vrijwilligers Informatie Punt. Je kunt op de website vrijwilligersvacatures vinden.

Heb jij vragen over jouw volgende stap naar school of werk?

Als je nog op school zit kun je met vragen over opleidingen en werk terecht bij de decaan op school.

Leerplicht

De leerplicht betekent dat iedereen tot zijn achttiende verjaardag naar school moet. De leerplicht geldt voor kinderen van 5 tot 18 jaar.

Jongeren tussen 16 en 18 jaar die geen startkwalificatie hebben, hebben een kwalificatieplicht. Een startkwalificatie is een havo-, vwo, of mbo niveau 2 diploma.

Voor meer informatie over de leerplicht kun je op de website kijken.

Het Doorstroompunt

Lukt het jou niet om je school te verlaten met een diploma op zak, om wat voor reden dan ook? Dan is het Doorstroompunt er voor jou. Het Doorstroompunt is er voor jongeren van 18 tot 23 jaar die zonder startkwalificatie hun school verlaten of dreigen te verlaten. Zij kunnen samen met jou kijken hoe je toch je diploma kunt halen.

Voorheen heette het Doorstroompunt RMC. Op de website van RMC vind je meer informatie.

Leerwerkloket

Als jij vragen hebt over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten kan je terecht bij het Leerwerkloket. Het Leerwerkloket helpt en adviseert werkenden, werkzoekenden en scholieren op het gebied van leren en werken.

Zit je niet goed in je vel?

Het is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten. Of het nu je ouders zijn, een vriend of vriendin. Soms kan het ook fijn zijn om met iemand anders te praten. Je kunt dan terecht bij het sociaal wijkteam.

Als jij jonger dan 18 jaar bent kun je ook contact opnemen met je huisarts, die verwijst je door naar de jeugdondersteuner. Zij kunnen een luisterend oor bieden, denken met je mee of praten gewoon even met je. 

Zit je op school en heb je hulp nodig?

Op iedere school is een schoolmaatschappelijk werker vanuit het sociaal wijkteam. Je kunt altijd, via je mentor, contact opnemen met de schoolmaatschappelijk werker. In een aantal gesprekken kan er een oplossing worden gevonden die bij jou aansluit.

Woon je op het AZC?

Iedere week is er iemand van het sociaal wijkteam op het AZC in Balk. Zij kunnen met je praten en een luisterend oor bieden.

Vanaf je 18e betaal je elke maand de premie van je zorgverzekering. Voordat je 18 jaar wordt is het goed om uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij jou past. Dit kan je elk jaar aanpassen.

Zorgverzekering regelen

De Fryske Marren biedt samen met zorgverzekeraar De Friesland een collectieve zorgverzekering aan voor als jij een laag inkomen hebt. Je krijgt dan korting op het aanvullende pakket van je zorgverzekering. Let op: dit is alleen bij De Friesland. Kijk op de website voor meer informatie.

Op Datgeldtvoormij kun jij kijken waar jij recht op hebt en welke zorgverzekering het beste voor jou is. Ook kun je hier berekenen of de collectieve verzekering gunstig is voor jou. Je kunt hier een Zorgvergelijker invullen en checken wat het beste bij jou past! 

Word jij bijna 18 jaar?

Als je 18 jaar wordt dan verandert er een hoop. Je mag ineens van alles, maar wat moet je regelen als je 18 jaar wordt? Het is belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Een hulpmiddel hiervoor is het toekomstplan, deze kun je invullen als je 16,5 jaar oud bent.

Door het toekomstplan in te vullen weet je wat je kunt verwachten, wat je moet regelen, wat je bereikt wil hebben als je 18 jaar wordt, wat je hiervoor nodig hebt en wie jou hierbij kan helpen.

Ook staat er een checklist in het toekomstplan, zodat jij weet wat er nog geregeld moet worden.

Vanaf je 18e ben jij meerderjarig en volwassen volgens de wet. Hier komen ook een aantal regelzaken bij kijken. 

Heb jij vragen over regelzaken?

Sociaal Werk De Kear heeft Regelhulp. De vrijwilligers van Regelhulp kunnen jou helpen met sociaal juridische vragen, bijvoorbeeld:

  • heb je een brief gekregen die je niet goed snapt?
  • heb je vragen over het invullen van een formulier?
  • wil je van een regeling gebruik maken, maar weet je niet goed waar je recht op hebt?

DigiD aanvragen

Je hebt vaak een DigiD nodig om veilig in te loggen wanneer je iets wilt regelen via het internet. Je kunt je DigiD aanvragen op www.digid.nl.

Identificatieplicht

De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Dit kan een paspoort, identiteitskaart en vaak ook een rijbewijs zijn. Als je geen geldig identiteitsbewijs kunt laten zien loop je het risico op een boete. Je kunt op de website van de gemeente De Fryske Marren je identiteitsbewijs aanvragen of vernieuwen. 

Stemrecht

In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Er zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement. 

Weet jij niet waar je op wilt stemmen? Op www.stemwijzer.nl kun je een test doen om te kijken welke politieke partij het beste bij jou past.

Orgaandonatie

Iedereen in Nederland komt vanaf 18 jaar in het Donorregister te staan. Je beslist zelf of je donor wordt. Het is belangrijk om een keuze in te vullen op www.donorregister.nl.

Als je niets invult, wordt je automatisch als donor ingeschreven.

Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen. Deze hulp is gratis. Je kunt terecht bij het Juridisch Loket in Leeuwarden

Sociaal Werk De Kear

In de gemeente De Fryske Marren vinden we het belangrijk dat kinderen en jongeren veilig opgroeien en de ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Soms heb je daar extra ondersteuning of uitdaging bij nodig. Sociaal Werk De Kear kan jou hierbij helpen.

Of je nu behoefte hebt aan een gesprek, hulp wilt bij het organiseren van een activiteit, wilt ontdekken welke sport bij je past of sterker in je schoenen wil staan: de medewerkers van Sociaal Werk De Kear staan voor jou klaar.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente DeFryskeMarren die te gebruiken is voor inwoners van Akmarijp, Bakhuizen, Balk, Bantega, Boornzwaag, Broek, Delfstrahuizen, Dijken, Doniaga, Echten, Echtenerbrug, Eesterga, Elahuizen, Follega, Goingarijp, Harich, Haskerhorne, Idskenhuizen, Joure, Kolderwolde, Langweer, Legemeer, Lemmer, Mirns, Nijehaske, Nijemirdum, Oldeouwer, Oosterzee, Oudega, Oudehaske, Oudemirdum, Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega, Rijs, Rohel, Rotstergaast, Rotsterhaule, Rottum, Ruigahuizen, Scharsterbrug, Sint Nicolaasga, Sintjohannesga, Sloten, Snikzwaag, Sondel, Terherne, Terkaple, Teroele, Tjerkgaast, Vegelinsoord, Wijckel.