Deventer

  1. Hoe schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan via Woonkeus Stedendriehoek. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast inschrijfduur op.

Heb je nog weinig inschrijfduur opgebouwd? Dan kun je het beste via loting op woningen reageren. Het gaat hierbij vooral om sociale huurwoningen. Dit zijn woningen met een huurprijs t/m € 752,33 per maand.

 

  1. Kan ik gebruik maken van beschermd wonen?

Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, die op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag voor Beschermd wonen kun je doen bij de Gemeente Deventer.

 

  1. Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?

Heb je problemen en geen plek om te slapen? Dan kun je naar de crisisopvang van Iriszorg in de Polstraat.

In de crisisopvang krijg je hulp bij:

  • het zoeken van nieuwe woonruimte;
  • het zoeken van dagbesteding (werk of school);
  • het maken van een plan om zelfstandig te gaan wonen;
  • het maken van een plan om contacten te herstellen.

Telefoon: 088-6061600 of info.noord@crisisopvang.nl

 

  1. Kan ik urgentie aanvragen?

Je krijgt alleen urgentie voor een woning in specifieke noodgevallen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij de Woonkeus Stedendriehoek: Urgentie aanvragen. Daar wordt vervolgens beoordeeld of je in aanmerking komt voor urgentie.

  1. Waar kan ik terecht als ik mijn vaste lasten niet kan betalen?

Heb je te weinig geld om van te leven? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Met deze uitkering wordt je inkomen aangevuld tot een minimum. Ook helpen we je met het zoeken naar een baan, zodat je zo snel mogelijk weer een zelfstandig inkomen hebt.
Neem hiervoor contact op met het Jongerenloket Deventer.

Ook kun je langsgaan bij het Geldfit Spreekuur. Geldfit Deventer helpt inwoners van de gemeente Deventer om financieel fit te blijven of te worden. Je kunt hier terecht met al je vragen over geld. Samen met jou doen we een financiële check en helpen je bij al jouw geldvragen. Bijvoorbeeld over het organiseren van je post, rekeningen of het invullen van formulieren. Kijk voor meer informatie op Geldfit Deventer of kom naar het spreekuur. Het spreekuur is op woensdagmorgen (tussen 9.30-12 uur) bij bibliotheek Keizerslanden en op donderdagmorgen (tussen 9.30-12 uur) in verbindingscentrum De Fontein.

 

  1. Waar kan ik terecht als ik mijn gemeentelijke belastingen niet kan betalen?

Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Voor vragen over gemeentelijke belastingen of lokale woonlasten kun je terecht bij de gemeente Deventer.

Let op: er zijn mensen die jongeren vragen om je bankpas of rekeningnummer te delen. Soms bieden ze er geld voor aan of een kadootje. Ze willen crimineel geld wegsluizen. Dit heet geldezelen. Als je hiervoor je bankpas of rekening uitleent, ben je strafbaar en kom je in de problemen. Volg de posts op Insta dtown_raster voor meer informatie.

 

Zoek je een baan en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? We kunnen je op verschillende manieren helpen.

 

  1. Wie kan mij helpen bij het vinden van werk?

Je kunt terecht bij het Jongerenloket Deventer. Ze geven je gratis advies en ondersteuning.

Kijk voor algemene informatie over het vinden van werk op de pagina 'Werk' van Kwikstart.  

 

  1. Kan ik hulp krijgen bij het solliciteren?

Ook daarvoor kun je terecht bij het Jongerenloket Deventer. Er zijn ook workshops waarin je leert om sollicitatiebrieven te schrijven en een sollicitatiegesprek te voeren. Het Jongerenloket kan je daar meer over vertellen.

 

  1. Kan ik ondersteuning krijgen bij het werk?

Soms is het lastig om vanuit je persoonlijke situatie te gaan werken. Of je wilt wel werken maar weet niet of je dat vol kunt houden, omdat je veel aan je hoofd hebt. We kunnen je hierbij helpen en begeleiden, bijvoorbeeld met een jobcoach. Het Jongerenloket kan je daar meer over vertellen.

  1. Wie kan er met mij meedenken over de volgende stap naar school of werk?

Je kunt terecht bij het Jongerenloket Deventer of een jongerencoach van Raster. Zij helpen je graag met het vinden van een opleiding die bij je past. Want met een diploma sta je sterker!

Het Jongerenloket Deventer denkt graag met je mee over een volgende stap naar school of werk. Een opleiding helpt je aan een eigen inkomen. Daarmee kun je financieel onafhankelijk worden en aan een goede toekomst werken.

Welke opleiding wil je gaan doen? Loop je vast? Of ben je vaak niet op school? Een jongerencoach van Raster kan met je meedenken: via Insta dtown_raster kun je een DM sturen met je vraag.

 

  1. Wat is Studietoeslag?

Ben je student, maar is het door een beperking moeilijk om een bijbaan te hebben naast je studie? Dan heb je misschien recht op Studietoeslag.

Je vraagt Studietoeslag aan via de website van de gemeente. Daar vind je het aanvraagformulier, de voorwaarden en welke documenten je mee moet sturen.

 

  1. Hoe kom ik in contact met het Jongerenloket?

Je kunt het Jongerenloket een berichtje sturen via Whatsapp op 0611128751. We zijn actief van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Ook kun je mailen naar jongerenloket@deventer.nl.

  1. Ik zit niet zo lekker in mijn vel. Wat kan ik doen?

Wanneer je niet lekker in je vel zit is het belangrijk dat je iemand hebt waarmee je daarover kan praten. Praat er eens over met je vriend/vriendin, ouders, buren of kennissen. Lees meer tips om beter in je vel te zitten op website van Beter in Balans

 

  1. Waar kan ik terecht voor Jeugdhulp?

Voor vragen over Jeugdhulp kun je terecht bij Team Toegang Jeugd. Jeugdhulp is er voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Jeugdhulp kan ingezet worden bij (ernstige) psychische problemen, gedragsproblemen en opvoedingsproblemen. Je kunt Team Toegang Jeugd bereiken via toegangjeugd@deventer.nl.

Bekijk dit filmpje over de werkwijze van Team Toegang Jeugd.

 

  1. Ik ben ouder dan 18 jaar, waar kan ik terecht voor hulp?

Heb je behoefte aan begeleiding of ondersteuning en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Deventer terecht bij Team Toegang WMO. Zij beoordelen met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw situatie. 

 

  1. Hoe kom ik met een cliëntondersteuner in contact?

Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt je bij het oplossen van je problemen en/of het regelen van hulp. Cliëntondersteuners bemiddelen ook bij klachten. Je kunt hulp vragen bij allerlei zaken, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn. Cliëntondersteuning is gratis.

In de gemeente Deventer verzorgt MEE de cliëntondersteuning. Medewerkers van MEE maken onderdeel uit van de Voor Elkaar-Teams. Je kunt het Voor Elkaar-Team vinden op www.voorelkaarteamsdeventer.nl.

Als je met de psychiatrie in aanraking bent (geweest), kun je gebruik maken van de onafhankelijke ggz-cliëntondersteuning van Vriendendiensten. Je kunt Vriendendiensten bereiken via 0570 - 60 00 56 of clo@vriendendienstendeventer.nl.

 

  1. Hoe kom ik in contact met een jongerencoach of maatje?

Een jongerencoach van Raster kan met je meedenken over wat je kunt doen. Via Insta dtown_raster kun je een DM sturen met je vraag.

Zoek je een mattie die je op weg helpt, weer terug naar het normale leven? Kijk op terugnaarhetnormaleleven.nl van Don Bosco Deventer. Een mattie is een andere Deventernaar die met je meedenkt, waarmee je samen iets leuks gaat doen of die je helpt iets te regelen.

Zit je niet lekker in je vel? Kijk hoe anderen ermee omgaan via Insta: mindset_deventer.

  1. Ik kan mijn verzekering niet betalen, waar kan ik terecht?

Heb je een laag inkomen? Dan kun je via de gemeente een goede en voordelige zorgverzekering afsluiten bij Salland Verzekeringen. Je kunt kiezen uit de Gemeentepolis Extra als je weinig zorgkosten verwacht. Wil je een uitgebreidere dekking? Dan kies je de Gemeentepolis Plus. Meer informatie vind je op: Collectieve zorgverzekering | Gemeente Deventer.

 

Ben je op zoek naar meer algemene informatie over een reisverzekering, WA-verzekering of woonverzekering? Kijk dan op de pagina: Kwikstart - verzekeren.

 

Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent. Hier vind je bijvoorbeeld tips over het vinden van een woonruimte en het regelen van verzekeringen. Je kunt op de website of via de app ook gebruik maken van een handige checklist.

  1. Ik zoek een woning...

Word je bijna 18 jaar? Schrijf je in bij Woonkeus Stedendriehoek, ook al zoek je nog niet meteen een woonplek. Dan spaar je vast inschrijfduur voor een huurwoning. De wachttijd voor een sociale huurwoning is lang in Deventer.

 

  1. Ik ben ouder dan 18 jaar, waar kan ik terecht voor hulp?

Heb je behoefte aan begeleiding of ondersteuning en ben je 18 jaar of ouder? Het Voor Ekaar-Team kan altijd met je meedenken of zij snelle adequate oplossingen met jou kunnen vinden. Je kunt het Voor Elkaar-Team vinden op www.voorelkaarteamsdeventer.nl.

Ook kun je terecht bij Team Toegang WMO. Zij beoordelen met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw situatie. 

  1. Wie kan mij helpen bij vragen over wetten en regelgeving?

Ontslag, betalingsproblemen, een verkeersongeluk met ernstige klachten als gevolg: in dit soort situaties krijgt je vaak te maken met allerlei wetten en regels. Gelukkig kunt je hier hulp bij krijgen.

Sociaal Raadslieden geven je gratis informatie en advies, maar helpen je ook met het invullen van formulieren en het schrijven van brieven aan instanties. Sociaal Raadslieden werken op verschillende plekken in Deventer. Zij houden inloopspreekuren en je kunt ze bellen.

 

2. Waar kan ik terecht met vragen over de digitale overheid?

Heb je vragen over bijvoorbeeld (online) formulieren van de overheid, DigiD aanvragen en gebruiken of belastingen en toeslagen? Deze kan je stellen aan het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in Deventer. Het IDO Deventer houdt ook een spreekuur in de Bibliotheek Keizerslanden. Voor meer informatie kijk op de website van het IDO.

  1.  Waar vind ik informatie over events of leuke dingen in Deventer?

Kijk eens op één van de volgende websites:

Er zijn ook veel Wijk- of buurtverenigingen die activiteiten organiseren in Deventer. Zie de DeventerWijzer voor meer informatie. 

 

  1. Ik heb een droom, waar moet ik beginnen?

Loop jij vast met het maken van keuzes rondom school of werk? Of wil je ontdekken of de weg die je bent ingeslagen wel de juiste voor jou is? Impacter Deventer helpt jou graag op weg om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen.

 

  1. Waar vind ik informatie over vrijwilligerswerk?

Kijk eens op de website van Deventer Doet.

 

  1. Ik wil graag meedenken, waar kan dat?

Heb jij ideeën over hoe Deventer beter en leuker gemaakt kan worden voor jongeren? Of wil je meepraten over onderwijs en jeugdbeleid? Dat kan.

Er zijn verschillende groepen jongeren die meepraten met de gemeente. Kijk eens bij Deventerjong.nl, Jij doet er toe van Raster facebook.com/hey.jijdoetertoe/ of mail het jongerenpanel van Don Bosco jongerenpanel@donboscodeventer.nl.

 

5. Waar kan ik terecht met vragen over de digitale overheid?

Heb je vragen over bijvoorbeeld (online) formulieren van de overheid, DigiD aanvragen en gebruiken of belastingen en toeslagen? Deze kan je stellen aan het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in Deventer. Het IDO Deventer houdt ook een spreekuur in de Bibliotheek Keizerslanden. Voor meer informatie kijk op de website van het IDO.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Deventer die te gebruiken is voor inwoners van Bathmen, Colmschate, Deventer, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek, Schalkhaar.