Diemen

Er komt een tijd dat je een plek voor jezelf wilt in Diemen of omgeving. Daarvoor zijn er verschillende opties mogelijk. Hieronder geven we een aantal tips om je op weg te helpen.

Ik zoek een huurwoning

Om kans te maken op een sociale huurwoning schrijf je je in bij WoningNet. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven en komt dan op een wachtlijst terecht. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Via Woningnet worden ook jongerenwoningen aangeboden voor jongeren tot 28 jaar. Inschrijven op WoningNet kan via deze link.

Ik zoek een studentenwoning

Volg jij een erkende voltijd dagopleiding (mbo, hbo of wo) en ben je op zoek naar een studentenwoning? Dan kun je je inschrijven op Studentenwoningweb. Ook hier geldt dat je op een wachtlijst terecht komt. Inschrijven kan vanaf je 16e verjaardag via deze link.

Ik zoek met spoed een woning

Wanneer je dakloos bent, dakloos dreigt te worden of door medische en/of sociale redenen met spoed op zoek bent naar een sociale huurwoning, kun je misschien in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. Gezien de lange wachttijden voor een woning in onze regio zijn de regels voor een urgentieverklaring streng. Meer informatie over het aanvragen van een urgentieverklaring vind je hier

Heb je een eigen plek in de gemeente Diemen gevonden?

Geef dan je nieuwe adres door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de belastingdienst.

Heb je geen vast adres?

Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je hier.

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken. Check vooral de lijst die Kwikstart heeft opgesteld. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

Wil je inzicht krijgen in jouw geldzaken?

Voor anoniem en gratis advies kan je de online Geldfittest doen. Je krijgt dan inzicht in je geldzaken en tips hoe je nog beter met je financiën om kan gaan.

Heb je te weinig geld om van te leven?

Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Met deze uitkering wordt je inkomen aangevuld tot een minimum. Ook helpen we je met het zoeken naar een baan, zodat je zo snel mogelijk weer een zelfstandig inkomen hebt.

Heb je vragen over je financiële situatie?

De maatschappelijk werkers van Madi Diemen staan voor je klaar als je wat hulp kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij vragen over schulden. 

Ook voor andere zaken kun je bij hen terecht:

  • Bij moeilijkheden, zoals geweld of ruzie, met familie of vrienden
  • Bij het verwerken van het verlies van een dierbare of van een andere gebeurtenis
  • Bij gevoelens van angst, depressie, eenzaamheid
  • Bij problemen met je studie of op het werk

De maatschappelijk werker voert gesprekken met jou alleen of samen met een familielid. Het kan ook helpen om mee te doen aan een gespreksgroep of een cursus. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere jongeren en samen werken aan een oplossing.

E-mail: info@madidiemen.nl

Bel: 020 - 750 3888

Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan in Diemen. Ook als je een uitkering hebt.

Heb je vragen over school, werk of uitkering?

De jongerencoach van Sociale Zaken kan je hierbij helpen. Kan je bijvoorbeeld niet werken omdat je ergens last van hebt, weet je niet wie je kan helpen bij het vinden van een baan of heb je andere vragen over het vinden van een baan, leer/werktraject of opleiding? Neem dan contact op met Jesper Post, de jongerencoach van de gemeente Diemen. 

Jongerencoach Sociale Zaken
E-mail: Jesper.Post@diemen.nl
Bel: 06 25661174

Vrijwilligerswerk

Wil jij iets goeds doen? Of zoek je juist vrijwilligers? Diemenvoorelkaar is het platform voor vrijwilligerswerk in Diemen. 

In Nederland willen we dat jongeren een startkwalificatie hebben. Dat is een diploma havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger. Met een startkwalificatie heb je meer kans op werk. Als je tussen de 16 en 18 jaar bent en je hebt nog geen startkwalificatie, dan moet je nog verplicht naar school. Ben je ouder dan 18, zit je niet meer op school en heb je geen startkwalificatie? Dan kan de gemeente naar je toekomen om je te vragen of je een opleiding wilt volgen. Dat kan tot je 23 jaar wordt.

Nog geen startkwalificatie?

Zoek dan een opleiding die je leuk vindt en waarmee je een goede kans maakt op een baan. Je mentor, studiebegeleider of decaan kan je helpen met het kiezen van een vervolgopleiding. Kijk voor meer informatie op studiekeuze123.

Extra begeleiding nodig?

Als je nog geen startkwalificatie hebt kun je ook begeleiding krijgen van het Doorstroompunt. Het Doorstroompunt kan je bijvoorbeeld helpen:

  • Bij het inschrijven op een school.
  • Met het zoeken naar een opleiding die bij je past.
  • Met het maken van een toekomstplan. Het Doorstroompunt kijkt samen met jou naar je talenten. Naar waar je ondersteuning nodig hebt. En wie jou hierbij kan helpen.
  • Als je het lastig vindt om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door problemen thuis. Of als een opleiding niet helemaal bij je past.

Je kunt het Doorstroompunt bereiken door een mail te sturen naar leerrecht@diemen.nl.

Wel een startkwalificatie en op zoek naar een passende opleiding?

Informatie over alle opleidingen in Nederland vind je op studiekeuze123. Hier vind je ook tips om je te helpen bij je studiekeuze. 

Soms heb je behoefte aan hulp als het even niet zelf lukt. Iedereen heeft wel eens wat extra steun nodig. Wacht niet te lang en zoek hulp! Je kunt op verschillende plekken terecht, zowel online als offline. Dat kan ook anoniem en is gratis. Zo kun je altijd iets vinden dat goed bij jou past. Meer informatie over het aanbod in Diemen vind je hier

Heb je problemen thuis of op school?

Heb je het gevoel dat je nergens met je problemen terecht kan? Je bent niet de enige. Soms is het prettig om mensen om je heen te hebben die je begrijpen en je weer op weg kunnen helpen. Ben je tussen de 10 en 23 jaar en woon je in Diemen? Neem dan contact op met het Jongerenwerk van Welzijn Diemen. Welzijn Diemen organiseert activiteiten voor jongeren en biedt 1-op-1 coaching aan jongeren. Meer informatie over de activiteiten van Welzijn Diemen en contactgegevens vind je via de website van Welzijn Diemen

Kun je niet meer alles zelf doen? 

Bijvoorbeeld door ziekte of een beperking? Je kunt hulp krijgen bij het dagelijks leven. De gemeente moet er voor zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen en dat je kunt meedoen aan de samenleving. Dit staat in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Meer informatie over de Wmo voorzieningen vind je hier.

Ben je mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die lange tijd zorgt voor een familielid, vriend of buur. Een mantelzorger krijgt hier geen geld voor. Het kan zijn dat het geven van deze zorg te zwaar wordt. Als mantelzorger kun je dan (tijdelijk) ondersteuning krijgen via het team Wmo van de gemeente. Meer informatie vind je hier.

Sociaal Team Diemen

Soms gebeurt het dat iemand op meerdere gebieden tegelijk problemen ervaart. Er kunnen dan vragen zijn waarop er even geen antwoord is. Bijvoorbeeld vragen over opvoeden, de woonsituatie, financiën of de gezondheid. Mogelijk kan het Sociaal Team Diemen dan helpen. Een professional kan de aanmelding naar het Sociaal Team Diemen doen, maar als burger kun je ook zelf een aanmelding doen. Als je hulp van het Sociaal Team wilt kun je je aanmelden via het aanmeldformulier, bellen naar de Brede HOED of even binnenlopen. Meer informatie over het Sociaal Team vind je op: Sociaal Team Diemen - Gemeente Diemen. Op deze pagina vind je ook het aanmeldformulier.

Het Sociaal Team Diemen is telefonisch bereikbaar via (020) 31 44 700. Het adres is D.J. den Hartoglaan 8 te Diemen. De Brede HOED is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur.

Vanaf je 18e is een zorgverzekering verplicht. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand de premie betalen.

Naast de zorgverzekering zijn er nog een aantal andere verzekeringen. Deze zijn niet verplicht maar in bepaalde situaties wel handig. Bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij per ongeluk veroorzaakt en waar jij aansprakelijk voor bent. Meer informatie over de verschillende verzekeringen vind je hier.

Heb je een laag inkomen?

Dan kun je via de gemeente een goede en voordelige zorgverzekering afsluiten bij Univé. Deze verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. 

Meer informatie vind je op: Collectieve zorgverzekering minima | Gemeente Diemen.

18 jaar worden: wat moet ik regelen?

Als je 18 jaar wordt moet je een aantal dingen regelen. Klik hier om te zien wat je verplicht moet regelen. Of vul de vragenlijst van de Rijksoverheid in voor een persoonlijk overzicht. 

Voor veel dingen die je moet regelen kan je online terecht. Maar soms moet je op het gemeentehuis zijn. Bijvoorbeeld voor het verlengen van je paspoort of het aanvragen van je rijbewijs. Via deze link vind je meer informatie.

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. En je moet nu  zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

Vraag een DigiD aan

Je hebt vaak een DigiD nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl. Of klik hier.

Identificatieplicht

Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.

Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Klik dan op deze link.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt en kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht

In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. 

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.  

Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Als je 18 jaar wordt is de kans groter dat je ooit met identiteitsfraude te maken krijgt. 

Wat is identiteitsfraude? Bij identiteitsfraude maakt iemand illegaal gebruik van je persoonsgegevens. Dit kan digitaal, door bijvoorbeeld je pincode of inloggegevens te gebruiken om dingen op jouw naam te kopen of een creditcard aan te vragen.

Geef daarom nooit zomaar je bankpas of paspoort weg en deel niet zomaar je persoonlijke gegevens. En vermoed je onraad? Neem dan contact op met de politie. 

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Diemen die te gebruiken is voor inwoners van Diemen.