Eindhoven

Sociale huurwoning
In Eindhoven kun je een sociale huurwoning zoeken via Wooniezie. 

 

Gebrek aan woonruimte
Ben je student? Dan kan je een woonruimte zoeken via:

Verder zijn er een paar projecten die woningzoekenden koppelen aan inwoners die een kamer over hebben.

  • Woongenoot. Voor studenten/woningzoekenden die op zoek zijn naar een betaalbare woonruimte. Kijk hier voor meer informatie
  • Kamers met Aandacht. Voor jongeren tussen 18 en 23 jaar die uit de jeugdzorg komen. Kijk hier voor meer informatie of neem contact op via info@kamersmetaandacht.nl of bel naar telefoonnummer 06-11134685.
  • Onder de Pannen. Ben je pas dakloos geworden en slaap je bij familie of vrienden? Misschien kan je via ‘Onder de Pannen’ tijdelijke een kamer huren bij een stadsgenoot. Aanmelden kan via deze link.

Verdere tips voor het zoeken van een woonruimte vind je hier

 

Beschermd/begeleid wonen
Soms lukt het niet om zelfstandig te wonen. En heb je hulp of begeleiding nodig. Dan zijn er twee woonvormen mogelijk: 

  1. Begeleid wonen: je blijft in je eigen woning en krijgt de begeleiding die jij nodig hebt.
  2. Beschermd wonen: je verhuist (tijdelijk) naar een beschermde woonvorm met 24-uurs begeleiding.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een vorm van beschermd of begeleid wonen, heb je een indicatie van de GGZ nodig. Er wordt altijd gekeken naar jouw specifieke situatie om te bepalen of beschermd of begeleid wonen een uitkomst is. Waar woon je nu? Wat kun je zelf en wat niet? En wat gaat goed en wat niet? Neem voor meer informatie contact op met WIJeindhoven

Uitzondering
Wil je verhuizen naar Eindhoven en heb je Beschermd Wonen nodig? Vul dan dit aanvraagformulier in. Een medewerker van gemeente Eindhoven neemt daarna contact met je op.

 

Dak- of thuisloos
Ben je dakloos geworden of ben je bang dat je dakloos wordt? Dan kan je je melden bij het Regieteam van de gemeente of bij de centrale inloop van Springplank 040.

  • Regieteam gemeente Eindhoven
    • Telefoonnummer: 040-2382600 (maandag t/m vrijdag, 9:00-15:30 uur)
  • Springplank 040
    • Telefoonnummer: 06-21409533 (24/7 bereikbaar)

 

Urgentieverklaring
Zit je in een noodsituatie en heb je snel een woning nodig? Dan kan je een urgentieverklaring krijgen. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij woningcorporaties voor een sociale huurwoning. In de volgende situaties kan je urgentie krijgen:

  • je hebt kind(eren) die bij je wonen, maar geen woning meer. Bijvoorbeeld door echtscheiding of huiselijk geweld;
  • je kunt je huur of hypotheek niet meer betalen en je hebt thuiswonende kinderen;
  • je hebt ernstige psychosociale problemen waarvoor je in behandeling bent en waardoor je met spoed een andere woning/woonomgeving nodig hebt;
  • je geeft of krijgt mantelzorg;
  • je hebt een plotseling lichamelijk probleem en hebt daardoor een aangepaste woning nodig. Ga in dat geval naar WIJeindhoven. Zij helpen je verder.

Kijk hier voor meer informatie over wanneer je een urgentie kan krijgen. Op deze website staat een stappenplan beschreven hoe je urgentie kan aanvragen. 

Gemeentelijke belastingen

Iedere inwoner van Eindhoven moet gemeentelijke belastingen betalen. Jouw gegevens over gemeentelijke belastingen vind je op deze website. Log in met je DigiD, dan kan je:

  • jouw gegevens bekijken en aanpassen;
  • jouw belastingaanslag(en) betalen met iDEAL of de gemeente machtigen voor automatische incasso;
  • bezwaar maken tegen een belastingaanslag;
  • kwijtschelding vragen.

Antwoorden op veelgestelde vragen over de gemeentelijke belastingen vind je hier.

 

Inkomsten

Bijstand
Heb je te weinig inkomen, geen spaargeld en problemen om rond te komen? Dan heb je misschien recht op een bijstandsuitkering. Je vraagt de uitkering aan bij de gemeente. Er zijn twee soorten bijstand: algemene bijstand en bijzondere bijstand.

1) Algemene bijstandsuitkering
Een algemene bijstandsuitkering is een maandelijkse uitkering als je niet genoeg geld hebt om van te leven. Misschien kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Doorloop de volgende stappen:

  1. Schrijf je in als werkzoekende via deze website;
  2. Vraag digitaal een uitkering aan;
  3. Maak daarna zo snel mogelijk een afspraak met een medewerker van WIJeindhoven via deze link;
  4. Je krijgt een contactpersoon Uitkering bij de gemeente Eindhoven;

2) Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een uitkering om bijzondere noodzakelijke kosten te betalen. Soms krijg je een bedrag en soms is het lening. Dat bepaalt de gemeente. Als je tussen de 18 en 21 jaar bent, kom je pas in aanmerking voor bijzondere bijstand als je kan aantonen dat je ouders je niet financieel kunnen helpen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand? Kijk dan op de website van BerekenUwRecht.

Vraag bijzondere bijstand aan via deze website van de gemeente.

 

Collectieve zorgverzekering
Als je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een zorgverzekering via de gemeente. De gemeente betaalt dan mee aan je premie. Kijk voor meer informatie op deze website.

Energietoeslag
Door de stijgende energieprijzen is in 2022 een lokale energietoeslag uitgekeerd aan inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Voor informatie over de energietoeslag, klik op deze link.

Individuele inkomenstoeslag
De individuele inkomsenstoeslag (ikt) is een geldbedrag voor mensen die vijf jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. Kijk of je aan de voorwaarden voldoet op de website van gemeente Eindhoven.

Meedoenbijdrage
De Meedoenbijdrage is een bedrag dat inwoners met een laag inkomen één keer per jaar van de gemeente krijgen. Het is bedoeld om mee te kunnen doen, bijvoorbeeld bij een sport- of hobbyclub. Maar je mag zelf weten waar je het geld aan uitgeeft. Kijk op deze website van gemeente Eindhoven als je de voorwaarden van de Meedoenbijdrage wilt bekijken of een aanvraag wilt doen.

Studietoeslag
Voor studenten met een beperking is een studie moeilijk te combineren met een bijbaan. Check hier of je in aanmerking komt voor studietoeslag.

Hulp op sociaaljuridisch gebied
Heb je informatie of hulp nodig op sociaaljuridisch gebied? Bijvoorbeeld omdat je een vraag hebt over je zorgtoeslag? Dan kan je terecht bij Sociaal Raadsliedenwerk van Lumens. Zij helpen je gratis. Kijk voor meer informatie op deze website.

 

Schuldhulpverlening

De gemeente kan je helpen als je betaalachterstanden en/of schulden hebt. Dit kan op twee manieren:

  1. Neem contact opnemen met WIJeindhoven of Werkplaats Financiën. Zij kunnen je helpen bij het regelen van je schulden. De hulp die je krijgt aangeboden is gratis.
  2. Om schulden te voorkomen heeft de gemeente afspraken met woningbouwcorporaties, Brabant Water, zorgverzekeraars en energieleveranciers. Als je bij een van deze partijen niet hebt betaald, dan melden zij dat bij de gemeente. Het team ‘Op tijd erbij’ neemt dan contact met je op. Kijk voor meer informatie op deze website of bekijk deze video. 

Om je schuld(en) op te lossen maken we eerst samen met jou een schuldenoverzicht. Daarna vragen we jouw schuldeiser(s) of ze willen meewerken aan een betalingsregeling. Je betaalt dan bijvoorbeeld per maand een afgesproken bedrag terug totdat alle schulden zijn afgelost.

Als dat niet lukt, starten we een ‘minnelijke schuldregeling’. Bekijk deze video om te zien hoe dat werkt.

 

Begeleiding bij geldzaken

Lukt het je (tijdelijk) niet om je geldzaken goed te regelen? Dan kun je hulp krijgen via budgetcoaching, budgetbeheer of bewindvoering.

Budgetcoaching
Als je budgetcoaching krijgt, blijf je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. De budgetcoach helpt jou met het maken van een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Ook geeft de budgetcoach je tips over hoe jij kan omgaan met je geld. 

Budgetbeheer
Budgetbeheer helpt je om geen (nieuwe) schulden te maken. Samen met je budgetbeheerder maak je een budgetplan. De budgetbeheerder beheert jouw geld via een speciale rekening. Elke week of maand krijg je een bepaald bedrag voor je dagelijkse uitgaven. Met budgetbeheer krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven. Dat helpt om te voorkomen dat je in de schulden komt. Deze video geeft uitleg over budgetbeheer.

Bewindvoering
Als je niet goed voor je geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die (een deel van) jouw geld beheert. Een bewindvoerder is iemand die verstand van geldzaken heeft. Je kan vanaf je 18e een bewindvoerder krijgen. Tot je 18e zijn je ouders verantwoordelijk voor jouw geldzaken.

Je mag zelf een bewindvoerder aanvragen, maar anderen kunnen dat ook voor jou doen. Bijvoorbeeld je partner, een familielid, je voogd of de officier van justitie, als je bijvoorbeeld geen familie meer hebt. 

Hoe vraag je een bewindvoerder aan?

  1. Ga naar rechtspraak.nl/keuzehulp.
  2. Volg de stappen op het scherm.
  3. Vul het aanvraagformulier in.

Vind je het lastig? Vraag dan aan iemand die je vertrouwt om je te helpen. 

Wil je meer weten over bewindvoering? Kijk dan eens op www.rechtspraak.nl/bewind. Daar staat alles duidelijk uitgelegd.

 

Zorgen over geldzaken
Heb je zorgen over geldzaken en wil je daar met iemand over praten? Dat kan anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn in de Kwikstart app.

Werk zoeken
Heb je geen idee welke kant je op wil? Bij KOERS kan je terecht vooral je vragen over werk, leren en ontwikkelen. Zij zijn er speciaal voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar en helpen je met solliciteren of het zoeken van een baan. Het is gratis. 

Heb je tips nodig om voor het vinden van een leuke baan? Kijk dan hier

 

Leerwerkloket
Het Leerwerkloket geeft advies over scholing en je carrière. Dit is gratis. Je kunt hier terecht voor informatie en advies over:

  • loopbaanoriëntatie;
  • leerwerktrajecten;
  • branche-opleidingen en BBL-opleidingen;
  • financiële regelingen;
  • informatie over arbeidsmarkt en opleidingen;
  • om-, her- en bijscholing;
  • taal op de werkvloer;
  • competentietesten.

Je kan je aanmelden bij het Leerwerkloket via het aanvraagformulier.

 

We Kick ASS! roadmap
Ben jij jong en heb je autisme? En wil je werken aan je talentontwikkeling? Neem dan een kijkje op de Online Talenten Roadmap. Je krijgt activiteiten van bedrijven en organisaties te zien in verschillende samenstellingen. Daaruit kan je steeds één activiteit kiezen dat je het meeste aanspreekt. Door het algoritme achter de roadmap worden aan het einde bedrijven en organisaties getoond die zo goed mogelijk bij jou passen. Als je geïnteresseerd bent in één of meerdere initiatieven, kan je rechtstreeks contact opnemen met de organisatie. 

 

Vrijwilligerswerk
Denk jij eraan om vrijwilligerswerk te doen? Kijk dan op de website of in de app van Eindhoven Doet. 
Informatie over wetten en regels die relevant zijn voor vrijwilligers, vind je hier.

 

Vervolgonderwijs
Als je klaar bent met de middelbare school, kan je in Eindhoven verschillende beroepsopleidingen volgen. Wil je weten welke mbo, hbo en wo opleidingen je in Eindhoven kan volgen? Klik dan hier.

Wil je naar het mbo, maar weet je nog niet welke opleiding of studierichting je wilt doen? Bekijk dan deze website voor tips om je op weg te helpen.

 

VAVO-onderwijs
Ben je 18 jaar of ouder en zit je niet meer op de middelbare school, maar heb je nog geen startkwalificatie (een havo/vwo diploma of een diploma op mbo-niveau 2/3/4)? Dan kan je een diploma halen via het VAVO-onderwijs. VAVO staat voor voortgezet algemeen volwassenonderwijs. 

In Eindhoven kan je voor VAVO-onderwijs naar het Ster College. Je kan daar een diploma halen voor verschillende niveaus: vmbo-t, havo en vwo. Kijk voor meer informatie op https://stercollege.nl/

 

Hulp en ondersteuning
Je kan in gemeente Eindhoven op verschillende plekken terecht voor hulp en ondersteuning op het gebied van school. 

Leerwerkloket
Het Leerwerkloket Zuidoost Brabant geeft scholings- en loopbaanadvies. Dit is gratis. Je kunt hier terecht voor informatie en advies over:

  • loopbaanoriëntatie;
  • leerwerktrajecten;
  • branche-opleidingen en BBL-opleidingen;
  • financiële regelingen;
  • informatie over arbeidsmarkt en opleidingen;
  • om-, her- en bijscholing;
  • taal op de werkvloer;
  • competentietesten.

Je kan je voor het Leerwerkloket aanmelden via het aanvraagformulier.

 

Doorstroompunt
Als je tussen de 18 en 23 jaar bent en je hebt nog geen havo/vwo-diploma of een diploma op mbo-niveau 2/3/4 dan kan het Doorstroompunt je helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van een opleiding, werk of hulp. Doorstroompunt is een onderdeel van de gemeente. Zij kijken samen naar jouw talenten, kwaliteiten en kansen. Wat heb jij nodig voor een succesvolle toekomst? De ondersteuning is gratis en op vrijwillige basis. Je kan een e-mail sturen naar doorstroompunt@eindhoven.nl of bel of app naar 06 38556830.  

Kijk hier voor meer informatie. 

 

Taallessen
Heb je hulp nodig bij het (beter) leren spreken, lezen of schrijven van de Nederlandse taal? Dan kan je taallessen volgen. Kijk voor een overzicht van alle mogelijkheden op deze website. 

Huisarts en tandarts
Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Wist je trouwens dat het verplicht is om je in te schrijven bij een huisarts in jouw buurt? Kijk hiervoor alle huisartspraktijken in Eindhoven.

Voor informatie en vragen kun je ook terecht bij: https://www.huisarts.nl/eindhoven/ 

Om je gebit te laten controleren of als je klachten hebt, ga je naar de tandarts. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij een tandartspraktijk. Bij de meeste tandartspraktijken kan je je online inschrijven. Kijk hier voor alle tandartsen en mondhygiënisten in Eindhoven op.

 

Basisverzekering
Als je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een zorgverzekering via de gemeente. De gemeente betaalt dan mee aan je premie. Kijk voor meer informatie op deze website.

 

Jeugdhulp
Als je 18 jaar wordt, dan krijg je geen zorg meer vanuit de Jeugdwet. De zorg wordt dan overgenomen door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet, de Zorgverzekeringswet en/of de Wet langdurige zorg (Wlz).

 

Wet maatschappelijke ondersteuning
Lukt het je niet om zonder hulp zelfstandig te wonen en werken? Dan moet de gemeente ondersteuning regelen zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen en kunt deelnemen aan de maatschappij. Dat is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vanuit de Wmo kan de gemeenten helpen bij bijvoorbeeld:

  • begeleiding en dagbesteding
  • ondersteuning van mantelzorgers
  • een plaats in een beschermde woonomgeving te regelen voor mensen met een psychische beperking
  • opvang van mensen die te maken hebben met huiselijk geweld
  • opvang van daklozen
  • ondersteuning van jongeren met problemen

Heb je zorg of ondersteuning vanuit de Wmo nodig? Neem dan contact op met WIJeindhoven. Zij gaan samen met jou op zoek naar de beste oplossing.

Ben je nieuw in Eindhoven en had je in je vorige woonplaats een hulpmiddel vanuit de Wmo? Neem dan rechtstreeks contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 040 en vraag naar het Servicebureau Backoffice. Of stuur een e-mail naar unitwmo@eindhoven.nl met het verzoek om je hulpmiddel mee te verhuizen naar je nieuwe adres in Eindhoven. Je hoeft je dan dus niet eerst te melden bij WIJeindhoven.

 

Wet langdurige zorg
Heb je intensieve zorg nodig omdat je een lichamelijke of psychische aandoening hebt? En ben je ouder dan 18 jaar? Dan heb je misschien recht op ondersteuning vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg). Het gaat om zorg waarbij je verblijft in een verpleeghuis of een woonvorm in de gehandicaptenzorg. In de zorginstelling krijg je alle begeleiding en zorg die je nodig hebt. Soms is het ook mogelijk om Wlz-zorg thuis te krijgen.

Jouw huisarts of WIJeindhoven jijzelf vraagt de hulp aan via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Ook kan je zelf de hulp aanvragen. Het CIZ bepaalt beoordeelt of jij een Wlz-indicatie krijgt. Daarin staat dat jij recht hebt op langdurige zorg. Neem voor hulp bij de aanvraag contact op met WIJeindhoven.

 

Onafhankelijke cliëntondersteuning
Heb je een gesprek met een medewerker van WIJeindhoven of het Servicebureau, dan kun je iemand vragen om daarbij te zijn. Een andere persoon ‘hoort’ toch andere dingen en stelt andere vragen. Ook kan het fijn zijn om achteraf samen na te praten. Je mag iemand uit je eigen omgeving vragen of je kunt een onafhankelijke ondersteuner (OCO) inschakelen. Dit is gratis. Vraag het aan de medewerker van WIJeindhoven of het Servicebureau of kijk op deze website.

 

Dagbesteding
Ben je opzoek naar een fijne plek in de stad om samen met anderen activiteiten te doen? Bijvoorbeeld omdat je mensen wilt ontmoeten of omdat het niet lukt om je dag in te vullen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle basisdagbesteding. Deze plekken vind je verspreid door de stad. Iedere plek biedt andere activiteiten. 

Heb je hulp nodig om een plek te vinden die bij jou past? Neem dan contact op met WIJeindhoven.

 

Maatjesprojecten
Zit je niet zo lekker in je vel? Kan je wel wat extra steun gebruiken? Of heb je gewoon behoefte aan iemand die voor je klaarstaat? Dan is een maatje misschien iets voor jou. Er zijn in Eindhoven verschillende maatjesprojecten, zoals:

 

Soa-inloopspreekuur
Met vragen over seksualiteit kan je terecht bij de GGD. Ook kan je bij de GGD een afspraak maken voor een soa-test. Dat kan als:

  • je jonger bent dan 25 jaar;
  • je als man seks hebt met mannen;
  • je sekswerker bent;
  • je afkomstig bent uit een land waar veel soa’s voorkomen;
  • je soa-klachten hebt of gewaarschuwd bent voor een soa.

Klik hier om een afspraak te maken.

Heb jij soa-gerelateerde klachten of ben je gewaarschuwd door iemand? Bel de speciale klachtenlijn van de GGD: 088-0031344 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Heb je vragen over seks en je gezondheid? Stuur dan een mailtje met je vraag naar seksuelegezondheid@ggdbzo.nl

 

Zorgverzekering
In Nederland moet je een zorgverzekering hebben. Vanaf 18 jaar kan je zelf je zorgverzekering afsluiten. Doe je niets? Dan blijf je gewoon verzekerd via je ouders of verzorgers. Naast een basiszorgverzekering, kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is niet verplicht.

Aan het einde van het jaar kan je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit uiterlijk voor 31 december.

Als je een laag inkomen hebt en hoge zorgkosten, kan gemeente  Eindhoven misschien een deel van je zorgkosten betalen. Dit heet de collectieve zorgverzekering. De gemeente betaalt dan mee aan je premie. Bekijk hier of je in aanmerking komt, en zo ja, wat je dan moet doen.

Wat moet ik regelen? 

Als je 18 wordt, verandert er een hoop. Je bent dan voor de Nederlandse wet officieel volwassen. Je moet dan een aantal zaken zelf gaan regelen. Kijk op deze van gemeente Eindhoven wat je moet regelen als je 18 wordt.

Op deze website van de Rijksoverheid staat een gemakkelijk overzicht om te zien wat je al hebt gedaan en wat je nog meer moet regelen als je 18 jaar wordt.

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je moet nu zelf een aantal zaken gaan regelen die bijvoorbeeld je ouders tot je 18e voor jou regelden. Hieronder vind je de belangrijkste zaken en hoe je die kan regelen.

 

Juridisch loket
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het Juridisch Loket in Eindhoven. Het Juridisch Loket geeft gratis advies. Klik hier voor de tijden van het inloopspreekuur, de contactgegevens en de werkwijze van het Juridisch Loket. 

 

Identificatieplicht
Iedereen moet zich vanaf 14 jaar kunnen identificeren, bijvoorbeeld als de politie daarom vraagt of om naar het buitenland te reizen. Een paspoort of identiteitskaart vraag je zelf aan bij de gemeente. Kijk op deze website om hiervoor een afspraak te maken.

Woon je in Eindhoven, heb je de Nederlandse nationaliteit, heb je een DigiD én ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je de aanvraag van een paspoort of ID-kaart online voorbereiden. Dan gaat het sneller, omdat je zonder afspraak binnen kan lopen op het Inwonersplein bij de gemeente Eindhoven om je aanvraag aan de balie af te ronden. Je bent welkom op maandag 9.00 tot 18.00 uur, van dinsdag t/m vrijdag van 9:00 tot 16.00 uur en zaterdagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur.

Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Meld dat dan bij de gemeente. Dit kan op twee manieren:

  1. Online bij de gemeente. Log in met je DigiD en vul de gegevens in.
  2. Aan de balie van het Inwonersplein. Doe aangifte van vermissing bij de balie van de gemeente, tegelijk met de aanvraag van je nieuwe paspoort of ID-kaart. Zorg dan dat je identiteitsbewijzen die je nog wel in je bezit hebt, meeneemt. Maak hier een afspraak voor het aan de balie melden van de vermissing.

De gemeente registreert de vermissing om fraude en misbruik te voorkomen. Het ID-bewijs is dan niet meer geldig.

 

Orgaandonatie

Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden mogen worden gebruikt voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wilt zijn of wie dat na je overlijden mag beslissen. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie wat jij wilde of wie mag beslissen. Vul je geen keuze in? Dan ben je automatische donor.

Studietijd
Volg je een hbo- of wo-opleiding? Dan kan je lid worden van een studie- of studentenvereniging. Eindhoven is een echte studentenstad. Er zijn dan ook veel verenigingen in de stad. Kijk hier voor een overzicht van alle verenigingen.

Jongerenparticipatie
Heb jij een droom voor de stad? Wil je meedenken of adviseren over onder werpen die jou aan gaan? Maar weet je niet goed hoe? In Eindhoven zijn initiatieven voor jeugdigen waaraan je in 2023 kan deelnemen.

  • Jeugdraad
    • Middelbare scholieren tussen 12 en 18 jaar
    • In de Eindhovense Jeugdraad zitten leerlingen van verschillende Eindhovense middelbarescholen. Elk school jaar worden drie onderwerpen gekozen die leerlingen belangrijk vinden. De leden van de Jeugdraad komen per onderwerp drie keer bij elkaar om vervolgens een advies te schrijven en te presenteren aan de gemeenteraad. Denk dan aan onderwerpen als klimaat en schone stad, veilig verkeer, inclusieve samenleving en mentale gezondheid.
    • Wil je meer weten? Mail naar Niene van der Meijden via griffie@eindhoven.nl
  • Adviesvangers
    • Voor iedereen tussen 14 en 22 jaar
    • De Adviesvangers halen gevraagd en ongevraagd advies op voor de gemeenten in de regio Zuidoost Brabant. Hoe ze dat doen? Door jongeren via creatieve brain­stormsessies uit te dagen om mee te denken, ideeën aan te dragen of hun mening te geven over regionale vraagstukken van de gemeenten. Bijvoorbeeld vraag­stukken over mentale gezondheid.
    • Meer informatie of wil je je aanmelden? Neem contact op met Karim el Barkaoui van Zorgbelang Brabant via kebarkaoui@zorgbelang-brabant.nl of 06-24859343. 
  • Jong040
    • Voor iedereen tussen 16 en 27 jaar
    • Word jongerenambassadeur bij Jong040. Samen met andere jongeren bedenk je adviezen voor de gemeenteraad. Over thema’s die jij belangrijk vindt. Van mentale gezondheid tot aan armoede of wonen.
    • Wil je een keer mee kijken of mee praten? Stuur dan een appje naar Milou en Nina via 06-30664093 of een mail naar jong040eindhoven@gmail.com 
    • Volg @jong040 op Instagram
  • Lumens Jongerenpanel
    • Voor iedereen tussen 15 en 30 jaar
    • Het Lumens Jongerenpanel geeft gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die jongeren aangaan bij Lumens. Ieder kwartaal komt een ander actueel onderwerp aan bod. Denk aan een onderwerpen als ‘Hoe kan jongerenparticipatie meer impact maken?’ en ‘Hoe kunnen jongeren beter bereikt worden?’
    • Heb je interesse? Neem contact op met Jeffry van Geel via vangeel@nwtv.nl of via 06-14631444. 
  • Stadsmakers
    • Voor iedereen tussen 18 en 28 jaar
    • Ben je het zat om alleen maar te praten over hoe het beter moet in Eindhoven? Wil je zelf laten zien hoe het kan? Dan is het gratis leiderschaps­programma StadsMakers iets voor jou. Samen met gemotiveerde jongeren met verschillende achtergronden uit heel Eindhoven ga je drie maanden aan de slag met een challenge in de stad.
    • Meer informatie vind je op www.stadsmakerseindhoven.nl/
    • Vragen? Mail naar info@stadsmakerseindhoven.nl of bel/stuur een appje naar 06-83244321.
  • Future Mentors Project
    • Voor iedereen tussen 18 en 30 jaar
    • Hoe zou jij de burgemeester van Eindhoven mentoren?Het Future Mentors Project verbindt jongeren en bestuurders met elkaar. Samen gaan ze in gesprek over de toekomst van de stad. Het project is in 2022 gestart vanuit Eurocities Year of the Youth, en is een Europees project. Als Future Mentors van Eindhoven hebben we contact met Berlijn, Tallinn, Espoo, Gent en Brno.
    • Wil jij Future Mentor worden? Of een keer langskomen bij een informatiebijeenkomst? Neem dan contact op met Aya via aya.bergkamp@gmail.com

Heb je een idee dat je graag wilt delen met gemeente Eindhoven? Mail dan naar jongerendenkmee@eindhoven.nl en wij nemen contact met je op.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Eindhoven die te gebruiken is voor inwoners van Eindhoven.