Epe

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van woonruimte.  

Ik zoek zelfstandige woonruimte

Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of particulier. Je komt in aanmerking voor een sociale huurwoning in de gemeente Epe als jouw inkomen beneden een vastgestelde grens blijft. De huurprijs van de sociale huurwoning is exclusief servicekosten en kosten voor gas, water en licht. Bekijk de vastgestelde inkomensgrens en grens van de huur van een sociale huurwoning op de volgende weblink: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-antwoord/wanneer-kom-ik-in-aanmerking-voor-een-sociale-huurwoningTriada wijst in Epe de sociale huurwoningen toe. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Daarom kun je je het beste meteen inschrijven als je 18 wordt. Ook als je nog geen sociale huurwoning nodig hebt of eerst in een andere stad gaat studeren. Zo bouw je alvast je wachttijd op.

Particuliere verhuurders van woningen in Epe zijn de Rebogroep en Mooiland Woningstichting. Particulier huren is vaak duurder.

 

Kan ik urgentie aanvragen?

Als je in een noodsituatie zit en met spoed een woning nodig hebt, kun je een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Op de website van de gemeente Epe lees je wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Je vraagt een urgentieverklaring aan bij de urgentiecommissie woonruimteverdeling, vervolgens beoordelen zij jouw aanvraag.

 

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg

Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen en heb je hulp of begeleiding nodig. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent of een beperking hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid of beschermd wonen. Een aanvraag hiervoor kun je doen bij de WMO-consulenten van de gemeente Epe. Een cliëntondersteuner kan gratis helpen bij de aanvraag (zie voor meer informatie het tabblad 'gezondheid en hulp'). Een cliëntondersteuner kan ook helpen met uitzoeken wat je wensen en behoeften zijn, uitleggen hoe een aanvraag verloopt en meegaan naar het gesprek met de gemeente.

 

Ik zoek aangepaste woonruimte

Als je een aangepaste woning nodig hebt, kun je het beste aankloppen bij de WMO consulenten van de gemeente Epe. Zij kijken met jou wat je precies nodig hebt. Ook een cliëntondersteuner kan jou hierbij gratis ondersteunen (zie voor meer informatie het tabblad 'gezondheid en hulp').

 

Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?

Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Dan zijn er plekken waar je kunt logeren. Neem hiervoor contact op met de WMO-consulenten van de gemeente Epe.

 

Heb je een eigen plek in de gemeente Epe gevonden?

Geef dan je nieuwe adres door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Je kan dit 24/7 online bij de gemeente Epe regelen. Wil je de verhuizing persoonlijk doorgeven? Maak dan een afspraak bij de gemeente en neem jouw geldige identiteitsbewijs mee.

 

Briefadres

Het is het belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of om belangrijke post te kunnen ontvangen. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hiervoor moet je persoonlijk langs komen op het gemeentehuis (maak hiervoor een afspraak). De gemeente beoordeelt of jouw aanvraag voldoet aan de voor een briefadres gestelde (strenge) eisen. Het beoordelen van deze gegevens kan enkele dagen tot soms weken duren.

Ik heb vragen over geldzaken

Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken.

Bel 0800 – 8115 met vragen over geldzaken of ga naar het formulierenteam van Koppel-Swoe

Bij het Servicepunt van welzijnsorganisatie Koppel SWOE kan je terecht met vragen over financiën en juridische zaken. Het Formulierenteam, onderdeel van het Servicepunt, helpt je graag met jouw administratie en het invullen van formulieren. Het formulierenteam is van maandag tot en met donderdag te bereiken op telefoonnummer 0578-676767 of per mail via info@koppelswoe.nl.

 

Het Jongerenloket, onderdeel van de gemeente Apeldoorn (ook voor Epe), adviseert en begeleidt jongeren tussen 16 en 27 jaar. Medewerkers ondersteunen bij het vinden van een opleiding, een baan of een werkleeraanbod. Ook kun je er terecht voor informatie en advies over een uitkering, een beroeps- of schoolkeuzeonderzoek, schulden of (jeugd)hulpverlening. Hoe kom ik in contact met het Jongerenloket?

 • Via email naar  jongerenloket@apeldoorn.nl.
 • telefonisch via 14 055
 • (persoonlijk) aan de balie stadhuis Apeldoorn: Je kunt ook langskomen op het Inloopmoment: elke maandag van 15:30 tot 16.30 uur. Je kunt zonder afspraak binnenlopen in het stadhuis, naar beneden, links van de trap.

Ik heb vragen over studiekosten

Voor vragen over studiekosten kun je ook terecht bij je opleiding. Veel informatie is online te vinden en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie.

Ik heb vragen over inkomen

Inkomen krijg je als je werkt. Mocht het jou niet lukken om werk te vinden, dan kan je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen. Je kunt hiervoor terecht bij het Jongerenloket, te bereiken:

 • Via email naar  jongerenloket@apeldoorn.nl.
 • telefonisch via 14 055
 • (persoonlijk) aan de balie stadhuis Apeldoorn: Je kunt ook langskomen op het Inloopmoment: elke maandag van 15:30 tot 16.30 uur. Je kunt zonder afspraak binnenlopen in het stadhuis, naar beneden, links van de trap. 

Waar kan ik terecht als ik schulden heb en/of mijn rekeningen niet meer kan betalen?

Iedereen kan om welke reden dan ook in financiële problemen terecht komen. Komt je er zelf niet meer (helemaal) uit? Of wil je de situatie liever samen met iemand anders oplossen? Dan kan je bij gelfit.nl of 0800-8115 terecht voor passende hulpverlening. Je krijgt dan een advies waar je hulp kan krijgen. Wil je eerst meer informatie kijk dan: https://www.epe.nl/hulp-bij-geldzorgen.

Meedoenregeling

 • De Meedoenregeling is voor iedereen met een netto gezinsinkomen dat niet hoger is dan 130% van de voor u geldende bijstandsnorm. U krijgt bij deze regeling een bijdrage van € 75,- per kalenderjaar per persoon. Dit vaste bedrag per kalenderjaar kunt u besteden aan sociale, sportieve, maatschappelijke of culturele activiteiten. 
 • Komt u als ouder in aanmerking voor de Meedoenregeling en hebt u kinderen, dan vult u bij de aanvraag voor de Meedoenregeling direct de gegevens voor het Schoolfonds in. U ontvangt dan als ouder van kinderen in het basisonderwijs een bijdrage van € 100,-. Gaat uw kind naar het voorgezet onderwijs, dan ontvangt u een bijdrage van € 250,-. De bijdrage is een vast bedrag per kalenderjaar en geldt per schoolgaand kind. Het geld gebruikt u voor kosten die te maken hebben met school, zoals een schooltas of vergoeding voor een schoolreis.

 

Met werken verdien je geld, je ontmoet nieuwe mensen en je doet werkervaring op waar je veel van leert. Iedereen die werkt heeft rechten en plichten. Dat geldt voor een volledige baan, maar ook als je een bijbaan hebt. Op de pagina over Werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk. In Nederland is het UWV belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt.

Ik zoek werk 

Gemeente Epe kiest ervoor om op het gebied van Werk en Inkomen samen te werken met de gemeente Apeldoorn. Voor allerlei vragen over werk en inkomen kan je terecht bij het Jongerenloket

Ook kan je naar één van de uitzendbureaus in Epe of Vaassen:

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via school of opleiding hulp krijgen. In Epe hebben we goede hulp als je vragen hebt over leren.

Ik heb een startkwalificatie nodig

Als je zonder diploma van school gaat, heb je minder kansen om aan een baan te komen. En doorstromen naar een beroepsopleiding kan erg moeilijk worden. Wil je hier wat aan doen? Dan kun je terecht bij het RMC. Samen kijk je naar de mogelijkheden om weer een opleiding te starten of af te maken.

Vragen over gezondheid, zorg, verslaving, eenzaamheid of ondersteuning in Epe? We hebben een aantal dingen voor je op een rij gezet.

Is er iemand die met mij kan meedenken of advies kan geven over welke hulp bij mij past?

Team ED

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand die je begrijpt? Team ED bestaat uit leden die in het verleden zelf ervaring met (jeugd)hulp hebben gehad. De ervaringsdeskundigen (=ED’s) hebben de overstap naar zelfstandigheid al gemaakt en ondersteunen of adviseren jongeren vanuit hun eigen ervaring. Aanmelden voor een gesprek of advies vragen is gratis.

Bel of mail team ED:

 

Cliëntondersteuning

Voor cliëntondersteuning kun je (gratis) terecht bij MEE Samen, het maatschappelijk werk van Vérian of Koppel-SWOE. Een onafhankelijk cliëntondersteuner kan jouw belangen behartigen. Bijvoorbeeld door je te helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of andere instantie. De cliëntondersteuner kan zelfs met jou meegaan naar het gesprek als je dat wilt. Ook kan een cliëntondersteuner met jou meedenken over welke ondersteuning bij jou past en welke mogelijkheden er zijn.

Je kunt rechtstreeks contact opnemen met:

 

ExpEx

ExpEx is een luisterlijn voor jongeren met ervaring uit de gesloten Jeugdzorg. Jongeren kunnen daar in contact komen met ervaringsdeskundigen en hun verhaal kwijt. Hiervoor wordt onder andere gebruikt gemaakt van een online ervaringscafé; elke eerste en derde dinsdag van de maand tussen 19:00-21:00 uur via telefoonnummer 0182-235593. Je kunt je aanmelden via contact@expex.nl

 

Waar kan ik terecht voor Jeugdhulp of Wmo?

Het Centrum voor jeugd en Gezin (CJG)

Het CJG is er voor al je vragen over opvoeden en opgroeien. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit, als je een vraag hebt over seksualiteit of soa’s, maar ook als je hulp nodig hebt om je gezond te kunnen ontwikkelen. De medewerkers van het CJG luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie en ze kunnen je helpen als je een probleem hebt. Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt. En waar je familie of vrienden je bij kunnen helpen. Als het nodig is, regelt het CJG professionele hulp voor je.

Het CJG zit op 2 locaties in de gemeente Epe:

 • Centrum voor Jeugd en Gezin Epe (in het gezondheidscentrum), Korte Veenteweg 9a, 8161 PC  Epe
 • Centrum voor Jeugd en Gezin inlooppunt Vaassen, Dorpsstraat 62 8171 BS Vaassen
 • Telefoonnummer: 0578-720 000
 • Emailadres: info@cjgepe.nl

 

WMO: 18 jaar en ouder

Heb je een begeleidings- of ondersteuningsvraag en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Epe terecht bij de consulenten van de WMO. Er is een eigen bijdrage van toepassing voor de maatwerkvoorzieningen begeleiding, hulpmiddelen e.a. woon- en of vervoersvoorzieningen. Alleen een rolstoel is uitgesloten van een eigen bijdrage. 

Zij beoordelen na een ‘keukentafelgesprek’ met jou welke hulp en/of ondersteuning passend is in jouw  situatie. Weet je nog niet precies wat je hulpvraag is, dan kan een ervaringsdeskundige van Team ED of een onafhankelijke cliëntondersteuner van Mee Veluwe jou hierbij helpen. Zie hiervoor de informatie bij ‘Is er iemand die met mij kan meedenken of advies kan geven over welke hulp bij mij past?’

 

Waar kan ik terecht voor vragen over verslaving?

Tactus geeft informatie over alcohol, drugs, roken, gokken en gamen voor jongeren en ouders. Ook kun je hier terecht met vragen over gebruik of gedrag en voor advies en behandeling.

 

Zijn er in Epe plekken of initiatieven voor jongeren die meer sociale contacten willen?

Welzijnsorganisatie Koppel-SWOE organiseert diverse activiteiten voor (groepen) jongeren. Zo zijn er op verschillende locaties in de gemeente Epe jongerenontmoetingsavonden. Er wordt kinderwerk, meidenwerk, Groet & Ontmoet junior en ontmoetingen voor jonge mantelzorgers georganiseerd. Ook worden er sport- en spelactiviteiten in de wijk georganiseerd.

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten.

Heb je een laag inkomen? Kijk dan bij gezondverzekerd.nl/epe voor een aanbod van een aanvullende zorgverzekering met een bijdrage vanuit de gemeente.

Je kan hulp krijgen bij het kiezen van een passende zorgverzekering

Hiervoor kan je de gratis digitale vergelijkingstool gebruiken. De gemeente Epe heeft deze samen met Poliswijzer voor jou gemaakt.  Je kan ermee bepalen welke verzekering bij jou past. Heb je vragen over de zorgpakketten? Neem dan contact op met een adviseur van Poliswijzer via telefoonnummer (050) 211 14 50.

 

Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.

Wat mag je dan doen? Wat moet je doen? En waar moet je op letten? Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent. Hier vind je bijvoorbeeld tips over het vinden van een woonruimte en het regelen van verzekeringen. 

 

Toekomstplan

Ben je (bijna) 18? Dan moet je veel meer zaken zelf regelen. Bijvoorbeeld zorgen voor een eigen inkomen. En heb je nu jeugdhulp? Dan stopt dat op je 18e. Het is goed om er over na te denken of je dan nog steeds hulp nodig hebt en wat voor hulp.

Dit kan met een toekomstplan. Hierin geef je aan wat je dromen zijn en wat er nodig is om die te bereiken. Je brengt in beeld wat er goed gaat, wat je nog gaat leren en of je hier hulp bij nodig hebt. Je kunt een toekomstplan zelf maken of samen met een volwassene die jij vertrouwt. Als je een begeleider hebt kan diegene je helpen aan een opzet voor dit plan.

Je kunt daarna zelf met je plan aan de slag. Doe dit het liefst als je nog 17 jaar bent. Dan heb je nog voldoende tijd om zaken goed te regelen. Voor hulp hierbij kan je mogelijk terecht bij volwassenen in je omgeving, maar je kunt altijd ook contact opnemen met het CJG. Of bespreek dit met een begeleider als je die hebt. Die kan samen met jou kijken wie jou het beste kan helpen.

DigiD: Vraag een DigiD aan om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst.

 

Paspoort / ID / Rijbewijs aanvragen of vernieuwen: Ga naar onze gemeente website om dit en andere dingen te regelen met de gemeente.

 

Stemrecht: Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die jou kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vind je op rijksoverheid.nl.

Heb je aanvullingen of opmerkingen over de Eperse informatie op deze app? Mail dan naar kwikstart@epe.nl. Een medewerker van de gemeente leest jouw mail en kan door jouw feedback de informatie beter maken als dat nodig is.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Epe die te gebruiken is voor inwoners van Emst, Epe, Oene, Vaassen.