Vanaf 18 jaar mag je jezelf inschrijven voor een sociale huurwoning. Doe dit ook als je nog geen woning zoekt. De wachtlijsten voor woningen kunnen lang zijn en zo bouw je alvast wachttijd op.
Inschrijven doe je in de gemeente waar je wil gaan wonen. Je kan je dus ook inschrijven in een andere gemeente dan waar je nu woont. Wanneer je in Gemert-Bakel en omgeving wil blijven wonen, kan je jezelf inschrijven via Wooniezie. Hier staan de sociale huurwoningen op van de regio Eindhoven en Helmond, en dus ook Gemert-Bakel.
Ga je op jezelf wonen? Houdt er rekening mee dat je naast huur of hypotheek ook gemeentelijke- en waterschapsbelastingen moet betalen. Je kan er hier meer over lezen.
Wanneer je 18 wordt, ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Veel mensen vinden dit ingewikkeld en hebben hier soms hulp bij nodig. In Gemert-Bakel kan je hiervoor contact opnemen met meerdere organisaties.
Geld bespreekbaar maken
Wil je een keer met iemand praten over geldzaken? Klop dan eens aan bij jongerenwerk, Sociaal Loket of een dorpsondersteuner. Ook met kleine vragen kun je bij ze terecht.
Jongerenwerk is er speciaal voor jongeren tot 23 jaar. Wanneer je meer wil weten over wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt of als je je zorgen maakt over geld, kan je altijd bij hen aankloppen.
Je kan jongerenwerk bereiken via Facebook, Instagram, TikTok (@Meidenwerkgemertbakell en @Jonajongerenwerk), Roblox (JWGBJonathan), Snapchat (JWGB0492), e-mail (jongerenwerk@gemert-bakel.nl) en OnsGemertBakel.
Je kan ook altijd bij het Sociaal Loket aankloppen. Bel naar 0492-251000, app naar 06-17268317 of mail naar info@sociaalloketgemert-bakel.nl.
Ook heeft ieder dorp in Gemert-Bakel een dorpsondersteuner die je kan helpen met vragen over geldzaken. Via de website van de gemeente kan je kijken bij welke dorpsondersteuner jij kan aankloppen.
Financieel spreekuur
Heb je een brief gehad die je niet helemaal begrijpt of vind je het fijn als iemand een keer met je financiën meekijkt? Je kan altijd een afspraak maken met het financieel spreekuur bij Lumens. Via 040-2193300 (optie 3) kan je bellen voor het maken van een afspraak op het gemeentehuis.
Geen of weinig inkomen?
Als je weinig inkomen hebt, geen spaargeld en/of problemen hebt om rond te komen, heb je in sommige gevallen recht op bijstand vanuit de overheid. In de gemeente Gemert-Bakel vraag je deze uitkering aan bij Senzer. Kijk op de website van Senzer om hier meer over te lezen.
Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over Werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk.
Ondersteuning in het zoeken naar werk
In Gemert-Bakel kan Senzer je helpen en begeleiden bij het vinden van werk. Zij hebben een uitgebreid netwerk en kunnen je helpen met het maken van een CV of hebben sollicitatietips. Meer weten? Kijk eens op de website van Senzer.
Loopbaan- en scholingsadvies
Als je wil leren en werken of meer wil weten over bij- en omscholing, kan je om advies vragen bij het Leerwerkloket Helmond – de Peel. Kijk op de website om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.
Leerplicht en startkwalificatie
Vanaf 18 jaar ben je niet meer leerplichtig, dat betekent dat je niet meer verplicht bent om onderwijs te volgen. Lees hier meer over de leerplicht. Toch is het belangrijk dat iedereen tussen de 18 en 23 een startkwalificatie haalt voordat ze stoppen met school. Dit is een diploma op minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo.
Ben je gestopt met school, maar wil je toch weer graag gaan studeren? De doorstroomcoaches van de gemeente Helmond/de Peel helpen je graag verder door samen met jou uit te zoeken waar je talenten liggen. Op de website van de gemeente Helmond vind je meer informatie.
DUO
Heb je na je middelbare school een vervolgopleiding gekozen? Kijk dan eens op de website van DUO. Hier vindt je informatie over bijvoorbeeld financiering of hoe je jouw opleiding kan wijzigen.
Scholingsadvies
Wanneer je wil weten hoe je het beste een carrièredoel kan bereiken, kan je om advies vragen bij het Leerwerkloket Helmond – de Peel. Kijk op de website om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.
Studeren met een beperking
Voor studenten met een beperking is het soms moeilijk een studie te combineren met een bijbaan. Daarom kun je als steuntje in de rug een studietoeslag aanvragen. Kijk op de website van Senzer of deze regeling voor jou van toepassing is.
GGD
Heb je vragen over gezondheid? Kijk eens op de website van de GGD Brabant-Zuidoost. Hier vind je informatie over onder andere vaccinaties, reiszorgen, leefstijl en seks en gezondheid.
Organisaties binnen de gemeente
In Gemert-Bakel heb je ook de mogelijkheid om anoniem met kleine en grote hulp- en zorgvragen aan te kloppen bij het sociaal loket, jongerenwerk en de dorpsondersteuners.
Het Sociaal Loket helpt je verder met vragen over welzijn, werk, wonen en geldzaken. Je kan contact opnemen door te bellen naar 0492-251000, appen naar 06-17268317 of te mailen naar info@sociaalloketgemert-bakel.nl.
Jongerenwerk is er speciaal voor jongeren tot 23 jaar. Wanneer je vragen hebt over gezondheid en op welke plekken je hulp kan krijgen, kan je altijd bij hen aankloppen. Je kan jongerenwerk bereiken via Facebook, Instagram, TikTok (@Meidenwerkgemertbakell en @Jonajongerenwerk), Roblox (JWGBJonathan), Snapchat (JWGB0492), e-mail (jongerenwerk@gemert-bakel.nl) en OnsGemertBakel.
Daarnaast heeft ieder dorp in Gemert-Bakel een dorpsondersteuner die je kan helpen met vragen over je gezondheid en geestelijk welzijn. Via de website van de gemeente kan je kijken bij welke dorpsondersteuner jij kan aankloppen.
Voor je 18e verjaardag zijn er een aantal zaken in Nederland die je geregeld moet hebben. Via de website van kwikstart kan je zien welke zaken dit zijn. Lees hier wat je allemaal moet doen en aanvragen.
Checklist
Op 18ennu.nl vind je ook een handige checklist, kijk daar voor je 18e verjaardag eens een keer doorheen!
Vanaf je 18e krijg je stemrecht en ben je volgens de wet handelingsbekwaam. Dit betekent dat je zelfstandig beslissingen mag nemen, maar je moet ook een zorgverzekering afsluiten en kennis hebben van wet- en regelgeving.
Als je situatie verandert moet je goed checken welke regels er veranderen. Wil je bijvoorbeeld een eigen onderneming beginnen of als ZZP’er aan de slag gaan? Ga je studeren en/of op jezelf wonen? Krijg je kinderen of verhuis je naar het buitenland? Check altijd goed via websites van de rijksoverheid en je gemeente wat jouw rechten en plichten zijn.
Heb je opmerkingen, mis je informatie of heb je nog vragen? Geef het aan ons door via gemeente@gemert-bakel.nl.
Je kan ook altijd contact opnemen met de jongerenwerkers door te mailen naar jongerenwerk@gemert-bakel.nl of via Facebook, Instagram, TikTok (@Meidenwerkgemertbakell en @Jonajongerenwerk), Roblox (JWGBJonathan), Snapchat (JWGB0492) en OnsGemertBakel.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Gemert-Bakel die te gebruiken is voor inwoners van Bakel, Elsendorp, Gemert, Handel, Milheeze, De Mortel, De Rips.