Gouda

Ben je toe aan een eigen plek? 

Schrijf je in voor een zelfstandige woning bij WoningNet.nl, zodra je 18 bent. Voor een kamer kun je vaak al vanaf 16 jaar inschrijven, kijk op Kamernet Gouda. Je kunt ook bij en een particulier of makelaar huren. Wil je goedkoop wonen? Huur dan bijvoorbeeld samen met vrienden of antikraak.

Misschien heb je recht op een urgentieverklaring of starterslening.

  

Kamer Trainings Centrum

Ben je 17 jaar en kun je niet langer thuis wonen? Bij het Kamer Trainings Centrum woon je met andere jongeren in één huis en krijg je begeleiding om je zelfstandigheid te vergroten. Meer informatie en aanmelden.

 

Woon je in een pleeggezin of gezinshuis?

Dan kun je hier vaak tot je 21e jaar blijven wonen.

 

Wonen met begeleiding

Ontvang je nu jeugdhulp met verblijf? Dan stopt dat als je 18 wordt. Is helemaal zelfstandig wonen dan een te grote stap voor je? Dan kun je begeleiding krijgen. Dit vraag je aan bij de gemeente. Samen kijken we welke woonvorm het beste past bij jou.

 

Zelfstandig wonen met begeleiding

Je woont zelfstandig in een eigen woning en samen met je begeleider maak je afspraken over de begeleiding en waar je aan wilt werken. De begeleiding is op afgesproken tijden bij jou thuis. Aanvragen bij de gemeente.

Lees meer op goudawijzer.nl.

 

Huur en Buur

Wil je op jezelf wonen, maar heb je (ambulante) begeleiding of praktische steun nodig? Bij Huur en Buur huur je een kamer of woonruimte bij iemand thuis en ontvang je begeleiding van Agathos hulpverlening.

 

Gewoon Thuis

Bij Gewoon Thuis woon je zelfstandig in je eigen huis. Je krijg op geplande en ongeplande momenten begeleiding. Je kan zelf de begeleiding bellen als het even niet lukt. Dit kan 24 uur per dag. Als het nodig is, komt er iemand langs. Aanvragen bij de gemeente.

Lees meer op Zorgkeuzemiddenholland.nl: kies voor ‘Begeleiding’ en ‘Gewoon Thuis’.  

 

Beschut wonen

Hier woon je samen met andere mensen die ongeveer dezelfde ondersteuning nodig hebben. Op werkdagen is op vaste momenten begeleiding aanwezig. In de nacht en het weekend kun je als het nodig is de begeleiding bellen. Je kan goed aangeven welke hulp je nodig hebt en hier eventueel op wachten. Aanvragen bij de gemeente.

Kijk op zorgkeuzemiddenholland.nl waar je beschut kunt wonen.

 

Beschermd wonen

Beschermd wonen betekent dat je woont in een veilige woonomgeving waar je dag en nacht ondersteuning krijgt. Deze woonvorm is bedoeld voor als je niet goed kan aangeven welke hulp je nodig hebt, maar deze wel vaak meteen nodig hebt. Aanvragen bij de gemeente. Er is een wachtlijst. Meld je dus ruim voor je 18 wordt aan.

Meer lezen op goudawijzer.nl.

 

Langdurige zorg

Heb je blijvend, dag en nacht zorg en toezicht nodig in een zorginstelling? Dan meldt jouw hulpverlener uit de jeugdzorg je hiervoor aan.

 

Heb je nu geen dak boven je hoofd?

Meld je dan bij Jongeren onder Dak via het Meldpunt Zorg en Overlast: 088 – 308 35 35. Je kunt ook terecht bij De Reling of ’t Swanenburghshofje. Bij De Reling woon je met andere jongeren in één huis. Je krijgt een deel van de dag begeleiding. Na maximaal 13 maanden ga je door naar zelfstandig wonen.

Is het niet veilig thuis? Dan kun je ook terecht bij de crisisopvang. Ook bij veiligthuis.nl kunnen ze je verder helpen.

 

Briefadres

Heb je (nog) geen vast woonadres? Vraag dan een briefadres aan. Dit heb je nodig voor bijvoorbeeld je zorgverzekering of andere officiële aanvragen.

 

Ga je verhuizen?

Geef je verhuizing door als je binnen of naar Gouda verhuist.

Je administratie regelen

Zoek je hulp bij het regelen van je administratie en geldzaken of heb je een brief die je niet begrijpt? Vraag dan iemand in jouw omgeving om je te helpen. Heb je niemand in de buurt om je te helpen? Dan kun je voor hulp terecht bij de Papierwinkel of Humanitas Get a Grip.

Gouda geldpunt helpt je gratis als je vragen hebt over geldzaken. Bijvoorbeeld als je achterloopt met je rekeningen betalen of als je geld tekort komt. Met handige tips en slimme verwijzingen.

 

Hulp bij schulden

SchuldHulpMaatje

Ben je (bijna) in de financiële problemen terecht gekomen? Dan is een SchuldHulpMaatje misschien iets voor jou.

Hulp van de gemeente

Kom je geld tekort of heb je beginnende of hoge schulden? Team Schuldhulpverlening van de gemeente helpt je graag. Samen zoeken we naar een oplossing om van je schulden af te komen.

  

Laag inkomen

Heb je een laag inkomen? Dan zijn er speciale regelingen bij de gemeente waar je misschien recht op hebt:

  

Uitkering

Heb je geen werk? Misschien kun je een uitkering aanvragen. De gemeente kijkt wel samen met jou wat mogelijk is om toch passend werk of een opleiding te vinden.

  

Meer informatie

goudawijzer.nl voor meer mogelijkheden voor hulp bij je administratie of omgaan met geld.

 

 

 

Bijbaan

Volg je een opleiding en wil je wat extra’s verdienen? Zoek dan een bijbaan.

 

Werken

Heb je een opleiding op minimaal mbo2, havo of vwo niveau? Dan kun je op zoek naar werk.

Kijk voor banen in de gemeente Gouda op: www.gouda-werkt.nl

 

Hulp bij het vinden van werk

Jongerencoach

Ben je jonger dan 27 jaar en zoek je werk of een opleiding? Gemeente Gouda heeft een jongerencoach die jou hier graag bij helpt. Je kunt ook een afspraak maken met de jongerencoach als je stopt met school, problemen hebt met je werkgever of omdat je vastloopt en niet weet hoe je verder moet. Aanvraag hulp van de jongerencoach.

De jongerencoach heeft ook elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur op het Stationsplein 5 in Gouda (dus niet in het Huis van de Stad). Aanmelden is niet nodig. Je kunt de jongerencoach ook bellen via 14 0182.

WerkgeverServicePunt (WSP) Midden-Holland

Heb je moeite om een passende baan te vinden? WSP Midden-Holland helpt je om in contact te komen met werkgevers.

Regionaal mobiliteitsteam

Het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) Midden-Holland geeft gratis informatie en ondersteuning bij het vinden van werk of een opleiding.

 

Uitkering

Kun je niet werken? Misschien heb je dan recht op een bijstandsuitkering. Die uitkering is niet zo hoog, want je ouders moeten je tot je 21e financieel helpen. De gemeente kijkt samen met jou wat mogelijk is om toch een passende opleiding of werk te vinden. Aanvragen uitkering.

 

Meer informatie

goudawijzer.nl

kiesjouwtoekomst-mh.nl: met tips voor het schrijven van een brief, het maken van een CV (Curriculum Vitae) en hoe je jezelf kunt presenteren.

 

Jeugdondersteuning op school (JOS)

Loop je vast of heb je problemen waardoor het op school niet goed meer gaat? Dan kun je terecht bij de Jeugdondersteuning op school (JOS). JOS is er op alle middelbare scholen in Gouda. Je krijgt snel hulp op school en als het nodig is helpt de JOS-medewerker zoeken naar andere hulp.

Hulp bij het vinden van een opleiding

Ben je jonger dan 27 jaar en zoek je een opleiding of werk? Gemeente Gouda heeft een jongerencoach die jou hier graag bij helpt. Je kunt ook een afspraak maken met de jongerencoach als je stopt met school of omdat je vastloopt en niet weet hoe je verder moet. Aanvraag hulp van de jongerencoach.

De jongerencoach heeft ook elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur op het Stationsplein 5 in Gouda (niet in het Huis van de Stad). Aanmelden is niet nodig. Je kunt de jongerencoach ook bellen via 14 0182.

Opleidingen in Gouda

In Gouda zijn verschillende beroepsopleidingen op MBO en HBO niveau.

Leren en werken

Wil je ontdekken wat je kan of zoek je werk dat bij je past? Wil je een opleiding volgen of lerend werken? Het leerwerkloket Midden-Holland helpt je met bijvoorbeeld een beroepentest of een loopbaan- of scholingsadvies.

Meer informatie

kiesjouwtoekomst-mh.nl

hoezitdat.info

 

Hulp en begeleiding

Het is logisch dat je af en toe nog wat hulp kunt gebruiken. Dan is het fijn als je familie en vrienden in je omgeving hebt, die advies kunnen geven en helpen. Anders zijn er ook de volgende mogelijkheden:

Sociaal Team Gouda

Bij het Sociaal Team Gouda kun je terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over je werk, inkomen, wonen, zorg, gezondheid, dagbesteding of je relatie.

Ontvang je nu jeugdhulp?

Deze stopt als je 18 wordt. Wil je begeleiding blijven ontvangen? Dan krijg je waarschijnlijk hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Soms is na je 18e verlengde jeugdhulp mogelijk.  

Verder zijn er de Experienced Experts (ExpEx) Midden-Holland. Dit zijn jongeren die ervaring met jeugdhulp hebben en kunnen jou ook informatie en advies geven.

Hulp bij crisis

Wil je te hulp schieten in een crisissituatie, ben je zelf in paniek of ten einde raad? Op hoezitdat.info staat waar je hulp kunt krijgen.

Meer informatie over hulp in de buurt op hoezitdat.info.

 

Gezondheid

Roken, alcohol en drugs

Informatie voor jongeren vind je bij de GGD Hollands-Midden en op hoezitdat.info.

Seks en relaties

Informatie voor jongeren vind je bij de GGD Hollands-Midden en hoezitdat.info. Bij de GGD kun je ook terecht voor een SOA test of (gratis) zwangerschapstest.

Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, kun je terecht bij De Verloskundigenpraktijk Gouda. Zij bieden begeleiding en controles tijdens de gehele zwangerschap.

Ben je (onbedoeld) zwanger en heb je behoefte aan steun? Een verpleegkundige van de GGD kan je dan helpen. Of kijk op de website van Siriz, zij geven begeleiding en hebben een opvanghuis in Gouda.

Ben je jong vader of moeder geworden? Kijk dan op hoezitdat.info waar je steun kunt krijgen.

 

Gezond blijven

Wil je gaan sporten?

Kijk dan op sportpuntgouda.nl voor de mogelijkheden. Zij kunnen je ook helpen bij vragen over bijvoorbeeld aangepast sporten en inclusief sporten. Kijk ook eens bij buurtsport Gouda om met leeftijdgenoten te sporten.

Heb je weinig geld? Dan kun je via het Volwassenenfonds een vergoeding krijgen voor de contributie van een sportvereniging en kleding of materialen. Ook via de Rotterdampas kun je korting krijgen op de contributie van sommige sporten.

Gezond leven

Op goudawijzer.nl vind je tips over bewegen, gezond eten, op gewicht blijven, goed slapen en ziekten voorkomen.

Zorgverzekering

Vanaf je 18e moet je gaan betalen voor jouw zorgverzekering. Je kunt bij je ouders op de polis blijven of zelf een verzekering afsluiten. Heb je een laag inkomen? Misschien heb je dan recht op een zorgverzekering met korting via de gemeente.

 

Als je 18 wordt, verandert er veel. Je bent zelf voor verantwoordelijk om allerlei dingen te regelen.
In de folder Ik word 18! En nu? staan een aantal zaken op een rij.


Toekomstplan
Het Toekomstplan helpt je te ontdekken welke toekomstwensen jij hebt en hoe je die kunt bereiken. Daarnaast helpt het toekomstplan jou om goed voorbereid te zijn op de periode na je 18e, zodat je alle zaken op tijd kunt regelen. Maak dit plan samen met mensen die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld je ouder(s) of begeleider van de jeugdhulp.

Begin het liefst een jaar voor je 18 wordt met het Toekomstplan, dat is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.

18 worden in de jeugdzorg
Krijg je hulp vanuit de jeugdzorg en ben je benieuwd hoe andere jongeren de overgang naar volwassenheid ervaren? Bekijk dan de ervaringen en filmpjes van ervaringsdeskundige jongeren bij ExpEx Midden-Holland. Je kunt ook ondersteuning krijgen van een ExpEx als maatje.

Meer informatie
In-gouda.nl: organisaties voor jongeren in Gouda
hoezitdat.info

 

 

Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente.


Straatadvocaat
De straatadvocaat jongeren van stichting KernKracht helpt jongeren die dak- of thuisloos zijn (geweest) of dreigen te worden. De straatadvocaat is een ervaringsdeskundige die opkomt voor jouw belangen, helpt bij gesprekken met de betrokken organisaties en met je meedenkt.

 

 

Jongerennetwerk Samen voor Gouda
Netwerk Samen voor Goud is een Goudse jongerenbeweging die zich inzet voor Gouwenaren die extra steun en aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de jongerenraad of een maatschappelijke diensttijd.


Activiteiten voor jongeren
Wat is er te doen voor jongeren in Gouda? Kijk op hoezitdat.info voor meer informatie over sport, uitgaan, festivals, bioscoop en cultuur.

Ook op In-gouda.nl vind je organisaties voor jongeren in Gouda.


Ideeën voor kwikstart?
Heb je ideeën voor kwikstart of mis je informatie? Geef het dan aan ons door via maatschappelijkbeleid@gouda.nl. De komende periode ontwikkelen wij de app verder door.

 

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Gouda die te gebruiken is voor inwoners van Gouda.