Harderwijk

Thuis wonen

Werk jij het grootste gedeelte van de week en blijf je voorlopig nog thuis wonen? Als je ouder(s)/verzorger(s) een laag inkomen of een uitkering hebben kan het zijn dat ze na jouw 18e verjaardag minder huurtoeslag of uitkering ontvangen. 

Je bent van plan om op jezelf te wonen

Dan zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten. Dat lees je op de hoofdpagina Kwikstart Wonen.

Vaak is er niet direct een woning voor je. Hieronder staan extra tips die jou in verschillende situaties op weg helpen.

 • Ik zoek een studentenkamer. 
  • Als je op zoek bent naar een studentenkamer, kijk dan op websites zoals kamernet.
 • Schrijf je in voor een huurwoning.
  • Wil je op jezelf gaan wonen? Schrijf je nu alvast in voor een huurwoning in de regio. Voor een woning in Harderwijk doe je dat via hurennoordveluwe.nl
  • Check of je recht hebt op huurtoeslag op de site van de Belastingdienst.
 • Ik heb geen huis meer
  • Ben je dakloos of denk je dakloos te worden? En lukt het niet om ander onderdak te regelen? Dan kun je mogelijk urgentie aanvragen. Meer informatie over de regels voor urgentie vind je op hurennoordveluwe.nl
  • De maatschappelijke opvang is er voor mensen die problemen hebben op verschillende leefgebieden waarbij ook sprake is van dakloosheid.

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken.

Alles over het vinden van een bijbaantje en tips over geld verdienen kun je lezen op Geldfit.

Regel je bankzaken

 • Open een bank(spaar)rekening (als je die nog niet hebt). Zorg dat je je bankzaken goed regelt met Digidingen-desk.

Heb je geen werk of studie?

 • Lukt het niet met je studie of met het vinden van een baan om in je inkomen te voorzien? Dan kun je recht hebben op een uitkering van het UWV.
 • Kijk of je voor een regeling of toeslag in aanmerking komt via Datgeldtvoormij van de VoorzieningenWijzer.

Hulp bij geldzaken

Heb je moeite om met je geld om te gaan? Of om je geldzaken te regelen? Neem dan een kijkje op deze site. Hier vind je tips en informatie over geld. Kom je er zelf niet uit? Bij het Financieel Trefpunt kun je terecht voor hulp bij je geldzaken. Je kunt ook binnenlopen bij het Financieel Trefpunt in Harderwijk, check hier de info daarover.

Hulp bij schulden

Schulden hebben is echt niet leuk. Blijf er niet mee lopen, praat er met iemand over of vraag hulp bij Talent House Harderwijk het jongerencentrum van Harderwijk. De jongerenwerkers denken graag met je mee en ondersteunen je waar dat kan. Kijk op de website of leg contact via Instagram @talenthouse.harderwijk

Als je 18 bent, ben je niet verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk.

Zoek je een (bij)baan? Of wil je werken & leren tegelijk?

Op leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en een baan vinden. Het leerwerkloket kan jou informatie en advies geven over alles wat met werken en leren te maken heeft. Zoals omscholing, leerwerktrajecten en BBL-opleidingen.

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Schrijf je dan eerst in als werkzoekende bij het UWV. In de eerste 4 weken na de inschrijving als werkzoekende moet je actief op zoek naar werk of een opleiding. Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien.

Kijk op de website van Meerinzicht voor meer informatie over wat je allemaal de eerste 4 weken moet regelen.

Kijk ook even op de site van werk.nl. Je vindt er tips voor het zoeken naar werk, speciaal voor jongeren.

Bij studeren komt op financieel gebied veel kijken. Om goed rond te kunnen komen moet je weten wat je te wachten staat. Op de site van Nibud staat een handig overzicht over geldzaken voor studeren.

Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aanvragen

Ga met je DigiD naar DUO.nl en vraag geld voor school en studie aan.

OV-studentenkaart aanvragen

Als je op het mbo, hbo of de universiteit zit, heb je vaak recht op een OV-studentenkaart. Met een OV-studentenkaart kun je als student gratis of met korting reizen. Ga voor meer informatie naar DUO.nl.

Vergoeding scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij DUO. Soms heb je ook recht op een aanvullende beurs. Dit ligt onder andere aan het inkomen van je ouder(s)/verzorger(s). Als zij een hoog inkomen hebben wordt er van hen verwacht dat ze meebetalen aan jouw opleiding.

Individuele studietoeslag

Studenten die door een langdurige medische beperking naast hun studie niet of moeilijk een bijbaan kunnen hebben, kunnen een beroep doen op de gemeente voor een individuele studietoeslag.

 

Regel je zorgverzekering

Vanaf je 18e moet je verplicht een eigen zorgverzekering afsluiten. Ga voor meer informatie naar Digidingen-desk.

Vraag zorgtoeslag aan

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst (DigiD nodig). Hiermee kun je een deel van jouw zorgverzekering betalen. Informatie over de zorgtoeslag en het aanvragen vind je op Belastingdienst.

Zit je even niet zo lekker in je vel?

Praten helpt! Bel of chat met de Supportlijn Alles Oké

Meer informatie over gezondheid is te vinden via de landelijke website Kwikstart Gezondheid en Hulp.

Als je 18 wordt, moet je zelf verzekeringen afsluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Andere zijn handig om te hebben.

Regel je zorgverzekering

Deze verzekering is verplicht. Vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Ga voor meer infomatie naar Digidingen-desk.

Regel je verzekering voor schade aan anderen.

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt.

  • Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders.
  • Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te nemen. Woon je nog bij je ouder(s)/verzorger(s)? Dan zit je meestal bij hen in de verzekering.

Op kamers

Waarschijnlijk ben je via je ouder(s)/verzorger(s) voor veel zaken verzekerd. Ga je op kamers? Dan gaat dit mogelijk veranderen. Check hier het lijstje.

Bijna 18: wat moet ik regelen?

Als je 18 wordt verandert er best veel. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen, zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.

Op Geldfit vind je alles wat je wilt weten over geld.

Ontdek wat je moet regelen als je (bijna) 18 wordt, als je gaat studeren of hoe je zorgtoeslag aanvraagt.

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten, maar je moet nu ook zelf een aantal zaken regelen. 

Vraag een DigiD aan

Je hebt vaak een DigiD nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij de DUO.

Stemrecht

In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook! Door te stemmen heb je invloed op beslissingnen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens de verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer. 

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie je gaat stemmen? Vul dan de stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.

Orgaan donatie

Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op Donorregister.nl Vul je geen keuze in? Dan word je automatisch ingeschreven als donor.

We hopen dat het duidelijk voor je is wat er allemaal bij komt kijken als je 18 jaar geworden bent. Kom je er nog niet goed uit of heb je nog vragen over deze of andere onderwerpen? Dan ben je van harte welkom bij Talent House, het jongerencentrum van Harderwijk. 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Harderwijk die te gebruiken is voor inwoners van Harderwijk, Hierden.