Hendrik-Ido-Ambacht

Woning zoeken
Schrijf je zo snel mogelijk in bij Woonkeus Drechtsteden voor een sociale huurwoning in Hendrik-Ido-Ambacht of één van de andere Drechtsteden. Via Woonkeus kan je reageren op alle beschikbare woningen van Rhiant en Trivire.

Voorrang op een sociale huurwoning (urgentieverklaring)
Heb je door onverwachte, ernstige omstandigheden, dringend woonruimte nodig en zit je buiten jouw schuld in deze situatie? Soms kun je dan voorrang krijgen bij het reageren op een sociale huurwoning. Ga naar de website van de gemeente voor meer informatie of vraag het iemand van het jongerenwerk.

Huurtoeslag
Als je 18 jaar of ouder bent en aan de voorwaarden voldoet, kan je huurtoeslag krijgen. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in je huurkosten. Het bedrag hangt onder andere af van je inkomen. Je kunt hier een proefberekening maken en huurtoeslag aanvragen. 

Als je niet meer aan de voorwaarden voldoet heb je geen recht meer hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag die je onterecht hebt gekregen moet je aan het einde van het jaar terugbetalen. Geef een verandering in je situatie meteen door om dit te voorkomen. Lees hier wat je precies moet doen in jouw situatie. 

Verhuizen
Ga je verhuizen binnen of naar Hendrik-Ido-Ambacht? Geef hier je verhuizing door aan de gemeente. Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Geef je verhuizing dan door in de gemeente waar je gaat wonen. Dit kun je doen vanaf 28 dagen vóór je verhuisdatum, tot uiterlijk 5 dagen erna. 

Studenten- of jongerenrekening openen
Als je studiefinanciering ontvangt en/of een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgt, kun je een studentenrekening openen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan kun je - als je jonger dan 25 bent - een jongerenrekening nemen. Dit is goedkoper dan een betaalrekening voor volwassenen, omdat er geen vaste kosten zijn. Ga naar consumentenbond.nl voor meer informatie.

Spaarrekening openen
Vanaf 18 jaar mag je zelf spaarrekening(en) openen. Een spaarrekening kan je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een verre reis, voor een studie of als je op jezelf gaat wonen. En op een spaarrekening ontvang je rente over het bedrag op de rekening.

Belastingaangifte doen
Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte. Ieder jaar kun je aangifte doen van je inkomensbelasting van het jaar ervoor. Dit kan tussen 1 maart en 1 mei. 

Meestal wordt er te veel loonbelasting op je salaris ingehouden. Als je belastingaangifte doet, kun je de te veel betaalde belasting terugkrijgen. Als er te weinig loonbelasting is ingehouden, dan moet je bijbetalen. Bekijk hieronder wat op jou van toepassing is. 

Ik heb bericht gehad
Heb je bericht gehad van de Belastingdienst dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen? Doe dan altijd aangifte.

Bijbaan in loondienst
Werk je in loondienst? Mogelijk wordt er te veel belasting ingehouden op je loon. Vul de aangifte inkomstenbelasting in. Krijg je meer dan € 14 terug? Verstuur dan je aangifte. Krijg je niets terug of minder dan € 15? Dan hoef je de aangifte niet te versturen.

Bijbaan niet in loondienst
Heb je bijvoorbeeld een krantenwijk als bijbaan, een eigen onderneming of ben je zzp’er? Dan heb je over deze inkomsten nog geen belasting betaald. Vul de aangifte inkomstenbelasting in. Moet je meer dan € 46 betalen? Verstuur dan je aangifte. Is het te betalen bedrag € 46 of lager? Dan hoef je de aangifte niet te versturen.

Hulp nodig bij de belastingaangifte?
De belastingaangifte doen is soms lastig. In de maanden maart en april staat het Financieel Hulphuis gratis voor je klaar om je te helpen.

Minder loonheffing
Als je een opleiding doet en een bijbaan hebt, kun je je werkgever de studenten-en scholierenregeling laten toepassen. Hij houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Je krijgt dan meer loon uitbetaald. Gebruik hiervoor dit formulier van de Belastingdienst.

Toeslagen
Als je 18 jaar of ouder bent kun je verschillende toeslagen ontvangen. Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor bijvoorbeeld je zorgverzekering, huur of studie. Zie voor meer informatie het kopje Huurtoeslag onder 'Wonen', Zorgtoeslag onder 'Verzekeren' en Individuele studietoeslag onder 'School'. 

Hulp bij geldzaken
Vanaf 18 jaar ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. De jongerenwerkers en Geldfit kunnen je helpen met vragen over de dingen die je moet regelen op het gebied van geld.

Heb je geldzorgen of schulden? Of vind je het lastig om met geld om te gaan? Je kunt gratis advies ontvangen van de
Geldadviseur Sociaal Wijkteam Ambacht en Schuldhulpmaatje.

Werk zoeken
Ben je op zoek naar werk? Verschillende organisaties helpen je graag op weg. Zodat je zelf voor je geld kunt zorgen en zelfstandig kunt leven.

KICKSTART Drechtsteden is er voor sollicitatietraining, loopbaangesprekken, matching en scholing.

Bij het UWV kan je terecht voor vragen over werkloos zijn, een ww-uitkering en als je jong arbeidsbeperkt bent (Wajong).

Kansen vergroten
Wil je ontdekken wat je kan of zoek je werk dat bij je past? Of wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Leerwerkloket Drechtsteden kan jou de weg wijzen over alles dat met leren en werken te maken heeft. Je kunt hier terecht voor o.a. informatie over de arbeidsmarkt en opleidingen, loopbaanoriëntatie, leerwerktrajecten, advies over BOL- en BBL-opleidingen, interesse- en competentietesten, praktijkverklaring en financiële regelingen. 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Om voor sommige werkgevers te kunnen werken, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG is een verklaring waarin staat dat jij je goed hebt gedragen en geen strafbaar feit hebt gepleegd. Je hebt een VOG alleen nodig als jouw werkgever dit van jou vraagt. De kosten van een VOG worden vaak betaald door jouw werkgever. Op deze site vind je informatie over (het aanvragen van) de VOG. 

Aangifte inkomenstenbelasting
Meestal wordt er te veel loonbelasting op je salaris ingehouden. Als je belastingaangifte doet, kun je de te veel betaalde belasting terugkrijgen. Als er te weinig loonbelasting is ingehouden, dan moet je bijbetalen. Zie het kopje Belastingaangifte doen onder 'Geldzaken' hierboven voor meer informatie.

Scholingsadvies
Heb je vragen over opleidingen? Of heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze? Je kunt bij Leerwerkloket Drechtsteden terecht voor alles dat met leren en werken te maken heeft. Zo ook voor loopbaanoriëntatie- en begeleiding. Hiermee krijg je zicht op je kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Dit helpt je bij het kiezen van een studie die bij jou past. Maar ook bij het maken van keuzes na je studie, bijvoorbeeld voor een vervolgopleiding of een bepaald beroep. 

Studiefinanciering
Als je op 1 augustus (de eerste dag van het studiejaar) 18 jaar of ouder bent, moet je lesgeld betalen. Het gaat om een vast bedrag dat je elk studiejaar betaalt voor je opleiding. De hoogte van het bedrag is wettelijk bepaald. Het lesgeld betaal je aan DUO. Je krijgt hierover automatisch bericht.

Studiefinanciering is geld dat je als student van de overheid kunt krijgen óf lenen om (een deel van) je lesgeld te kunnen betalen. Studiefinanciering kun je hier aanvragen als je een voltijdsopleiding wilt volgen aan een mbo, hbo of universiteit. 

Let op!
Als je een voltijd mbo studie volgt kan je een basisbeurs aanvragen. 

Studiefinanciering voor hbo en wo opleidingen bestaan alleen nog in de vorm van een lening die je van de overheid (DUO) kunt ontvangen om (een deel van) jouw studie mee te betalen. 

Aanvullende beurs
Red je het als student niet met alleen de basisbeurs of lening, dan is er nog de aanvullende beurs. Of je recht hebt op deze vorm van studiefinanciering hangt wel af van onder andere het inkomen van je ouders. Meer over de aanvullende beurs vind je op de website van DUO.

Studenten-OV aanvragen
Met een studentenreisproduct kun je als student gratis of met korting reizen. Ga voor meer informatie naar duo.nl.

Kwalificatieplicht
Ben je tussen 16 en 18 jaar, maar heb je nog geen diploma havo, vwo of mbo niveau 2? Dan ben je verplicht om onderwijs te volgen. Het doel is dat jij een diploma haalt waarmee je een baan kunt vinden. Dat heet een startkwalificatie. De kwalificatieplicht loopt door tot jij een startkwalificatie hebt gehaald, of tot je 18e verjaardag.

Financiële bijdrage studeren met een beperking (Individuele studietoeslag)
Als je naast je studie geen bijbaantje kunt nemen omdat je een arbeidsbeperking hebt, kan je Individuele studietoeslag aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Gezondheid

Gezondheidszorg
Bij de GGD kun je terecht voor:
• vragen over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel en alcohol & drugs;
• vaccinaties voor het coronavirus of als je op reis gaat;
• testen voor SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen);
• vragen en zorgen over milieu en veiligheid in uw omgeving;
• vragen en zorgen over infectieziekten zoals: TBC, Hepatitis B, de ziekte van Lyme en Q-koorts

Jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg)
Bij Jeugdteam Ambacht kun je tercht voor geestelijke gezondheidszorg. De jeugd-GGZ biedt hulp bij psychische problemen, zoals angsten en piekeren. 

Orgaandonatie
Als je 18 bent moet je ook een keuze maken of je orgaandonor wil worden of niet. Vergeet niet je keuze hier in te vullen! Als je niets invult wordt je automatisch geregistreerd als orgaandonor. 

 

Hulp en begeleiding

Hulp bij het vinden van ondersteuning of een antwoord op je vraag
Wil je weten waar je heen kunt met jouw vraag? Of wil je hulp bij het regelen van ondersteuning? Blijf niet met je vragen rondlopen. Bij Sociaal wijkteam Ambacht en MEE Plus kun je gratis steun krijgen van mensen die je de weg wijzen en advies geven. 

Coaching voor jongeren 
Heb je moeite met zaken rondom school, werk, dagbesteding, financiën of iets anders? Zit je even niet zo lekker in je vel, wil je advies of gewoon even je verhaal kwijt? Jongerenwerk Hendrik-Ido-Ambacht staat voor je klaar.

Maatje
Ben je op zoek naar een maatje? Ambachtse Maatjes biedt jou laagdrempelige hulp en ondersteuning van een leeftijdsgenoot. Je kunt zelf je eigen maatje kiezen en samen één op één werken aan jouw doelen. 

Vragen over grenzen
Jongeren komen bij Halt omdat ze een grens zijn overgegaan. Je kunt ook bij Halt terecht vóórdat het zover komt. Neem contact op voor advies over je (eigen) grenzen stellen bij:
• alcohol- en drugs
• agressie en geweld
• seksualiteit
• diefstal
• overlast op straat
• online gedrag
• schoolverzuim 

Eenzaamheid
De meeste mensen krijgen op een moment in hun leven te maken met eenzaamheid. Eén op de 10 mensen voelt zich erg eenzaam. Je kunt zelf het beste bepalen wat voor jou kan helpen eenzaamheid te doorbreken. Bij de volgende organisaties zijn professionals en ervaren vrijwilligers die je daarbij kunnen ondersteunen: Een tegen eenzaamheid en Sociaal Wijkteam Ambacht

Zelfstandig leven
Bij de Sociale Dienst Drechtsteden kun je steun krijgen om zelfstandig te leven en structuur en regelmaat in je leven aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld individuele begeleiding krijgen bij omgaan met geld, dagbesteding, verslaving, sociale contacten en je dagelijks leven. 

Mantelzorgondersteuning
Zorg je voor een familielid of vriend met een beperking, aandoening of ziekte? Neem dan contact op met een mantelzorgondersteuner: MEE Mantelzorg, De Blije Borgh of ZorgMies. Zij helpen je bijvoorbeeld de zorg te combineren met school, studie of werk. Ook kunnen zij de zorg tijdelijk overdragen als adempauze voor jou als mantelzorger. 

Zorgverzekering  
Vanaf je 18e moet je verplicht een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit is een verzekering die (deels) de kosten dekt voor zorg en medicatie. Vaak hebben je ouders al een zorgverzekering voor je afgesloten. Als je 18 jaar bent komt deze verzekering op jouw naam te staan. Meer informatie over de zorgverzekering vind je hier.

Zorgtoeslag 
Daarnaast heb je vaak recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een maandelijkse tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Als je inkomen niet te hoog is kun je zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Je vraagt het aan bij de Belastingdienst

Veranderingen in o.a. inkomen of samenwonen kunnen ervoor zorgen dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag die je onterecht hebt gekregen moet je terugbetalen. Geef een verandering in je situatie meteen door om dit te voorkomen. Lees hier wat je precies moet doen in jouw situatie.  

Aansprakelijkheidsverzekering (optioneel)
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar is wel verstandig om te hebben. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Ga voor meer informatie naar consumentenbond.nl.

Uitvaartverzekering
Vanaf je 18e kun je een eigen uitvaartverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je de kosten van een uitvaart. Je behoedt je nabestaanden voor de kosten van bijvoorbeeld een uitvaartverzorger. Sluit je deze nu af, dan betaal je minder premie dan dat je dat later doet. Het risico is namelijk kleiner dat de verzekeringsmaatschappij al snel moet uitkeren.

Let op: het kan zijn dat je al bent meeverzekerd via de uitvaartverzekering van je ouder(s). Of dit zo is, staat in de polisvoorwaarden van de verzekering van jouw ouder(s). Daar kan ook staan of je de verzekering onder gunstige voorwaarden op je eigen naam kunt zetten.

Stemmen
Vanaf je 18e mag je stemmen voor de verkiezingen in Nederland. Er zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraad en het Europees Parlement. De Europese verkiezingen zijn elke 5 jaar, alle andere verkiezingen elke 4 jaar.

Je ontvangt automatisch een stempas in je brievenbus waarmee je een stem kan uitbrengen. Meer informatie vind je hier.

Aanvragen DIGID
DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een ‘digitale handtekening’. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van studiefinanciering. Met DigiD kun je ook jouw digitale post van de overheid ontvangen via MijnOverheid. Je vraagt een DigiD gratis aan op digid.nl.

Hulp bij 18 worden
De jongerenwerkers kunnen je al voordat je 18 jaar wordt, helpen met voorbereiden op de zaken die je dan zelf moet regelen. Zo kunnen ze voorlichting en ondersteuning geven bij praktische zaken zoals het op eigen naam aanvragen van een zorgverzekering. Daarnaast kunnen ze ook advies geven bij (hulp)vragen. 

Bij de onderwerpen hierboven kun je meer informatie vinden over overige zaken die je moet regelen als je 18 bent, zoals de keuze voor orgaandonatie en je zorgverzekering.
 

Stemrecht
Vanaf je 18e heb je stemrecht. Dit betekent dat je mag stemmen bij de verkiezingen. Zie het kopje Stemmen onder '18 en dan' hieronder voor meer informatie. 

Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente via DigiD of aan de balie van de Gemeentewinkel. 

Kwalificatieplicht
Ben je tussen 16 en 18 jaar, maar heb je nog geen havo, vwo of mbo niveau 2 diploma? Dan ben je verplicht om onderwijs te volgen. Het doel is dat jij een diploma haalt waarmee je een baan kunt vinden. Dat heet een startkwalificatie. De kwalificatieplicht loopt door tot jij een startkwalificatie hebt gehaald, of tot je 18e verjaardag. 

Neem contact op met het jongerenwerk als je hier vragen over hebt. 

Activiteiten voor jongeren
In Hendrik-Ido-Ambacht zijn verschillende organisaties die leuke activiteiten organiseren voor jongeren.

Baxhuis
Bij jongerencentrum Baxhuis is altijd iets te doen voor en met jongeren t/m 23 jaar. De Ambachtse Muziekschool, Hi5Ambacht en het Jongerenwerk organiseren er activiteiten zoals zaalvoetbal, filmavonden, gamen op groot scherm en talentontwikkeling met workshops in de muziekstudio. Maar je kunt er ook binnenlopen om te tafeltennissen, poolen en gamen.

Hi5Ambacht
Hi5Ambacht is de plek voor sportieve-, culturele- en buurtactiviteiten voor iedereen van 1 tot 99 jaar. Het doel van de activiteiten is het leven van kinderen, jongeren en ouderen leuker, leerzamer en gezonder te maken. 

Bibliotheek AanZet
In Bibliotheek AanZet valt altijd wat te beleven en te leren. Bekijk de agenda op de site of stap gewoon eens spontaan binnen.

Cultureel Centrum Cascade
Zin in een theatervoorstelling of een film? Cultureel Centrum Cascade organiseert diverse (culturele) activiteiten. Denk aan een theaterprogramma, maandelijkse filmavonden en feestavonden voor jong en oud. 

Sport-, dans- of muzieklessen volgen

Sportverenigingen
De gemeente biedt een breed aanbod op het gebied van sport. Je kunt hier een overzicht vinden van alle sportverenigingen in Hendrik-Ido-Ambacht.

DUS DANS
Wil je graag danslessen volgen? DUS DANS is de dansschool in Hendrik-Ido-ambacht voor kinderen en volwassenen. Een dansles bij DUS DANS is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook een ontmoetingsplek voor mensen die dezelfde passie delen. 

De Ambachtse Muziekschool
Wil je graag een instrument leren bespelen of leren zingen? Bij de Ambachtse Muziekschool kun je muzikale groepslessen, privé lessen en workshops volgen. 

Vrijwilligerswerk voor jongeren

Ambachtse Maatjes
Wil jij een leeftijdsgenoot helpen? Ambachtse Maatjes biedt jou de mogelijkheid om een andere jongere te helpen en te ondersteunen. Als maatje ga je met de jongere samen één op één werken aan de doelen van de jongere. 

Stichting Jong Zwijndrechtse Waard
Wil je iets voor een ander betekenen? Bij Stichting JZ kun jij op een flexibele manier een ander helpen. Soms maakt een uurtje hulp een enorm verschil. Help anderen en deel je talenten. Als vrijwilliger kun je ook activiteiten organiseren voor andere deelnemende jongeren. 

Ambacht Actief-app
Met de Ambacht Actief-app voor je smartphone vind je heel makkelijk vrijwilligerswerk én activiteiten op het gebied van zorg, welzijn, bewegen en vrije tijd in Hendrik-Ido-Ambacht. Download de app hier: Android / iPhone

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht die te gebruiken is voor inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht.