Een huis vinden, het klinkt ingewikkeld. Zeker in de huidige woningmarkt. Op deze pagina vertellen we je er meer over, om het hopelijk wat makkelijker te maken.
Verschil sociale huurwoning en vrije sector huurwoning
Om te beginnen zijn er twee soorten huurwoningen: sociale huur en vrije sector. Een sociale huurwoning kent een maximaal bedrag dat je aan huur betaalt. In 2022 is dit €763,47. Vaak is hier ook huurtoeslag mogelijk. Wanneer de huurprijs hoger is dan €763,47, valt de huurwoning in de vrije sector. Vaak is hier geen huurtoeslag mogelijk. Let op! Kamers vallen wel onder sociale huurwoningen, maar ook dan is huurtoeslag niet altijd mogelijk. Meer informatie over huurtoeslag vind je op de pagina ’18 en dan?’.
Op zoek naar een huurwoning?
Kijk dan eens op de website van Oosterpoort. Oosterpoort zorgt voor betaalbare woningen voor huurders in de regio’s Heumen en Berg en Dal. De woningen van Oosterpoort worden verhuurd via Entree. Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, kun je jezelf gratis bij Entree inschrijven. Het is slim om dit zo snel mogelijk na je 18e verjaardag te doen, ook als je nog niet op zoek bent naar een huurhuis. Bij Entree werkt het namelijk zo: hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een huurhuis. Entree is er bovendien niet alleen voor de regio’s Heumen en Berg en Dal, maar voor de hele regio Arnhem-Nijmegen. Ook voor (nieuwbouw)huurwoningen in andere plaatsen kun je dus bij hen terecht!
Wil je liever een huis kopen, maar is dit financieel net niet haalbaar? Bij Oosterpoort zijn er ook mogelijkheden om als starter met een middeninkomen een woning te kopen met KoopGarant. Meer weten over KoopGarant?
Aangepaste woningen
Wil je in aanmerking komen voor een rolstoelgeschikte woning? Vraag dan – als je die nog niet hebt – een indicatie aan bij Vraagwijzer van de gemeente Heumen.
Heb je de indicatie al wel en ben je op zoek naar een rolstoelgeschikte woning?
Hoe ouder je wordt, hoe meer er verandert op het gebied van geldzaken. Misschien ga je meer verdienen, maar komen er ook steeds meer uitgaven. Als je 18 wordt, wordt er daarnaast ook van je verwacht dat je jouw geldzaken zelf gaat beheren. Je moet bijvoorbeeld zelf een zorgverzekering (kunnen) afsluiten en je bent zelf aansprakelijk voor de schulden die je maakt.
Als het goed is, heb je voor je 18e verjaardag het boekje ‘Geld Wijzer Bijna 18, alles wat je wilt weten over geld’ als cadeau van de gemeente gekregen. Hierin staat al veel informatie. Heb je dit boekje niet (meer) of ben je nog geen 18? Kijk dan eens op de site van het Nibud.
Op Startpuntgeldzaken heeft de gemeente Heumen een pagina waar je verschillende geldplannen vindt, die je kunnen helpen bij het regelen van geldzaken. Er is bijvoorbeeld een geldplan specifiek voor jongeren die 18 worden. Deze geldplannen zijn gratis en anoniem te gebruiken.
We hebben ook al een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Er zijn huishoudboekjes die je helpen je geldzaken te ordenen.
- Zet je inkomsten en vaste uitgaven naast elkaar, zodat je weet hoeveel je elke maand overhoudt.
- Sluit niet zomaar abonnementen voor een langere tijd af. Je zit er dan aan vast en je moet dan elke maand een bedrag betalen.
- Je kunt potjes maken voor elke grote uitgave die je (in de toekomst) wil gaan doen, bijvoorbeeld een huis kopen of een verre reis maken. Door voor elke grote uitgave ook een spaardoel te maken, weet je hoe lang je moet sparen voordat je je spaardoel bereikt hebben. Bij sommige banken, zoals de Rabobank, kan je in de Rabo App spaarpotjes maken waar bijvoorbeeld elke maand automatisch een bedrag naar over wordt gemaakt.
- Zorg voor een buffer, zodat je voorbereid bent op onverwachte grote uitgaven. Ook wanneer er iets verandert in je inkomsten heb je op deze manier altijd iets achter de hand.
Lastig rondkomen?
Wordt het steeds lastiger voor je om rond te komen? Of maak je je zorgen of je het allemaal nog wel kan betalen? Vind je het fijn als iemand je helpt met je geldzaken? Maak dan een afspraak bij de Gemeente.
Met werken kun je niet alleen geld verdienen. Je doet werkervaring op en hier leer je van. Ook ontmoet je veel nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Hieronder vind je meer informatie.
Ik zoek een (bij)baan
In Nederland is werk.nl belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. Wil je studeren en werken combineren, dan kun je een afspraak maken met het Leerwerkloket.
Je kunt ook op vacaturesites zoeken, zoals:
Vind je het lastig om een vaste baan te vinden, maar wil je wel graag werken? Misschien kan het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen wat voor je betekenen. Het WerkBedrijf heeft als belangrijkste taak het bemiddelen, ontwikkelen en begeleiden van werkzoekenden. De consulten van het WerkBedrijf gaan samen met jou kijken wat je wil, wat je kunt en wat bij je past, met als uiteindelijk doel het vinden van werk of een arbeidsmatige dagbesteding. Ze bieden daarnaast trainingen en workshops aan en kunnen je helpen zoeken naar vacatures.
Bij het hebben van werk, of dat nou een bijbaan of een fulltimebaan is, komen verschillende dingen kijken. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Minimum(jeugd)loon: ben je 21 jaar of ouder? Dan heb je recht op het Minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon.
- Belasting terugvragen bij een bijbaan: als je werkt, houdt je werkgever loonbelasting in op je loon. Bij een bijbaan kun je dit bedrag vaak (gedeeltelijk) terugvragen. Dit moet je wel zelf via de Belastingdienst regelen.
- Krijg je een fulltimebaan? Denk dan aan het onderhandelen over je loon, de inhoud van je arbeidsovereenkomst en je loonbelasting. En het klinkt misschien nog heel ver weg, maar zoek ook alvast uit hoe het zit met je pensioen.
Uitkering aanvragen
Ben je 18 jaar of ouder, studeer je niet en heb je geen inkomen om van te leven? Dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen.
In de gemeente Heumen zijn geen middelbare scholen. Wel zijn er middelbare scholen in de buurt, bijvoorbeeld in Molenhoek en Nijmegen. Scholen op de kaart geeft een overzicht van de middelbare scholen in de buurt. In dit overzicht kun je filteren op bijvoorbeeld niveau (Lwoo, vmbo, Havo en Vwo) en het onderwijstype (voortgezet onderwijs of voortgezet speciaal onderwijs).
Het ROC Nijmegen heeft een breed aanbod aan educatie, beroepsonderwijs, startkwalificaties (een diploma voor havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger) en taallessen voor volwassenen. Bij het ROC kan je ook terecht voor VAVO.
In de gemeente zijn er verschillende huis- en tandartsen. Zorgkaart Nederland zet alle huis- en tandartsen voor je op een rij.
Jongerencentrum
Tussen het gemeentehuis en Maldensteijn bevindt zich een jongerencentrum voor jongeren van 12-25 jaar. Het jongerencentrum 'The Basement' wil voor alle jongeren een plek zijn om te ontmoeten, te ontspannen en het leuk te hebben. Bij het jongerencentrum kun je terecht met al jouw vragen en ideeën. Er vinden daarnaast allerlei activiteiten plaats voor verschillende groepen jongeren, zoals workshops, spellen en ontmoetingsavonden. Er is ook een meidengroep. Elke twee weken is er ‘Join Us’.
Jeugdhulp
Binnen de gemeente kun je op verschillende plekken terecht voor allerlei vormen van jeugdhulp. Je vindt hieronder een overzicht.
- Kernteam Heumen: consultatie, advies en opvoedondersteuning met inzet van zorg
- Buurtgezinnen: gezinnen die elkaar ondersteunen in de buurt
- Jonge Mantelzorgondersteuning: kinderen die zorgen om of voor hun ouders
- Jongerencoaches Synthese: jongerenwerk
- Uniek Sporten: aangepast sporten voor jongeren
- GGD Gelderland-Zuid: jeugdverpleegkundigen, jeugdarts
- Pro Persona Connect – afdeling Preventie: groepen, voorlichtingen en deskundigheidsbevordering op gebied van psychische gezondheid
- Sterker Sociaal Werk: voor jongeren, opvoedingsondersteuning en echtscheidingsproblematiek
- Iriszorg: preventiewerker jeugd (tot 25) op het gebied van verslaving
- Kankerspoken: voor kinderen en jongeren met een ouder met kanker
- Kopstoring: voor jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Informatie, advies, lotgenotencontact en online trainingen
- Villa Pinedo: voor kinderen van gescheiden ouders. Informatie, advies, buddy’s en lotgenotencontact
- Grip op je Dip: voor jongeren van 16-25 met sombere gevoelens. Informatie, advies, online hulp en online trainingen
- Jouw GGD: informatie over gezondheid, verslaving, relaties etc. Wanneer regio Gelderland-Zuid is aangevinkt is tevens lokaal hulpaanbod voor jongeren zichtbaar
Dagbesteding
Kun je om wat voor reden dan ook niet werken, maar wil je wel een dagbesteding hebben? In onze regio kun je terecht bij verschillende organisaties. Een overzicht van het aanbod vind je op Steunwijzer.
Dagbesteding aanvragen?
Neem contact op met een Wmo consulent van de gemeente. Zij zijn te bereiken via 14 024 of 024 – 358 83 00.
Heb je geen vervoer en kan niemand je naar de dagbesteding brengen? Geef dit door aan de Wmo consulent. De organisatie waar je naar de dagbesteding gaat kan ook zorgen voor jouw vervoer.
Basisverzekering minima
Iedereen die in Nederland woont, is verplicht een basisverzekering af te sluiten tegen ziektekosten. Deze basisverzekering vergoedt een groot deel van de noodzakelijke medische kosten, zoals bijvoorbeeld een huisartsbezoek en medicijnen. Een basisverzekering dekt alleen niet alle kosten. Daarom is het belangrijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
Heb je een aanvullende zorgverzekering nodig vanwege een chronische ziekte en/of beperking, maar lukt het je niet om deze te betalen? De gemeente biedt in dat geval een aanvullende verzekering aan. Dit wordt de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) genoemd.
Wat houdt de CAZ in?
Gemeente Heumen heeft met zorgverzekeraars CZ en VGZ afspraken gemaakt over zorgverzekeringen voor aanvullende ziektekosten en de betaling van het eigen risico. Je kan zelf de zorgverzekeraar (CZ of VGZ) en het aanvullend pakket kiezen. Per zorgverzekeraar kan je kiezen uit twee soorten aanvullende pakketten.
Wat zijn de voorwaarden?
- Je hebt een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm
- Er gelden vermogensgrenzen
Hoe vraag je de CAZ aan?
- Sluit een basisverzekering af bij CZ of VGZ en kies voor de aanvullende verzekering die bij jouw situatie past.
- Ga naar gezondverzekerd.nl, vervolgens naar Heumen. Via de keuzehulp kan je aangeven welke zorgkosten je hebt en je ontvangt een advies welke aanvullende verzekering het beste bij je past.
- Via deze site kun je direct een aanvraag bij de gemeente indienen via de knop ‘Direct aanvragen’ of ‘aanvragen’.
- Via de gemeente hoor je of je in aanmerking komt. Het kan zijn dat de gemeente je vraagt om het aanvraagformulier participatievoorzieningen in te vullen.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
Twijfel je of je een soa hebt? Je kan contact opnemen met GGD Gelderland-Zuid. Een medewerker van de GGD bepaalt of je bij de GGD terecht kan voor een soa-test. Je kan ook verwezen worden naar de huisarts. Let op: een afspraak is altijd nodig!
Voor advies kun je ook terecht op Advies.chat. Hier krijg je anoniem en betrouwbaar advies over jouw soa-risico. Ook lees je waar je je het beste kunt laten testen.
Maatjesprojecten
Ben je op zoek naar een Maatje die jou ergens mee helpt of om leuke dingen mee te doen? Of wil je een Maatje worden? Er zijn allerlei verschillende Maatjes, dus wie weet zit er ook iets voor jou bij!
Als je thuis woont, ben je bij veel verzekeringen nog meeverzekerd bij je ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsverzekering en de reisverzekering voor het gezin. Ga je op kamers om te studeren? Dan kun je voor je deze verzekeringen bij je ouder(s) meeverzekerd blijven. Let op! Op het moment dat je afgestudeerd bent, is de kans groot dat je deze verzekeringen wel zelf af moet sluiten. Als je op kamers woont, is het sowieso altijd slim om een inboedelverzekering af te sluiten.
Gefeliciteerd, je bent 18 geworden! Voor de wet ben je nu meerderjarig en volwassen. Er verandert daardoor heel wat op deze leeftijd. Om het je wat makkelijker te maken, geven we je een overzicht van handige sites.
Nu je 18 bent, heb je een aantal rechten erbij.
De Rijksoverheid heeft ook handige dingen voor je op een rij gezet, zoals het aanvragen van een DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering en handige weetjes. Kijk voor het complete overzicht op 18 jaar worden: wat moet ik regelen?
Vanaf je 18e verjaardag kom je misschien ook in aanmerking voor verschillende toeslagen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Zorgtoeslag
Vanaf je 18e verjaardag moet je een eigen zorgverzekering afsluiten waarvoor je elke maand een premie moet betalen. Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom krijg je van de overheid een bijdrage om je zorgverzekering betaalbaar te houden. Dit is de zorgtoeslag.
Tip! Vraag meteen de zorgtoeslag aan op het moment dat je een zorgverzekering hebt afgesloten, dan weet je zeker dat je op tijd je geld krijgt.
Huurtoeslag
Als je zelfstandig woont, kan het zijn dat je recht hebt op een tegemoetkoming in de huurkosten. Dit heet huurtoeslag. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, de huur mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan €763,47.
Kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag
Heb je een kind? Kijk dan hier of je recht hebt op kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag.
Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je nog geen abonnementen afsluiten, contracten tekenen of een bankrekening openen. Dit mag allemaal pas als je 18 bent. Tot je 18e verjaardag heb je hier je ouders of verzorgers voor nodig. Maar gelukkig geldt dit niet voor alles! Ook als minderjarige heb je rechten en mag je zelfstandig dingen doen. Deze rechten staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag. Nederland heeft dit verdrag ondertekend, samen met bijna alle landen in de wereld. Hieronder staan enkele in Nederland belangrijke rechten:
- Recht op onderwijs
- Recht op bescherming tegen discriminatie
- Recht op een eigen geloof
- Recht op identiteit
- Recht op gezondheidszorg
- Recht op voeding en huisvesting
- Recht op opgroeien bij de ouders
- Recht op een advocaat en kinderrechter
Naast dat je het recht hebt op onderwijs, ben je ook verplicht om naar school te gaan. Volgens de Leerplichtwet ben je van je 5e tot en met je 16e volledig leerplichtig. Dit betekent dat je regelmatig naar school gaat en deelneemt aan alle onderwijsactiviteiten die voor jou bestemd zijn. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op de leerplicht.
Tussen je 16e en je 18e heb je een kwalificatieplicht, maar alleen als je nog geen startkwalificatie hebt. Met een startkwalificatie bedoelen we een diploma voor havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger. Tijdens de kwalificatieplicht moeten jongeren volledig dagonderwijs volgen. Kijk voor meer informatie onder het kopje ‘School’.
Kijk voor meer informatie over allerlei zaken op Gemeente Heumen.
Mis je iets in deze app? Geef het door via heumen@heumen.nl onder de naam Kwikstart.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Heumen die te gebruiken is voor inwoners van Heumen, Malden, Nederasselt, Overasselt.