Hoe en waar schrijf ik me in voor een sociale huurwoning?
Op de website van Thuis in Limburg bieden 16 woningcoöperaties hun huurwoningen aan. In Leudal zijn bijvoorbeeld Wonen Zuid, Wonen Limburg en Nestor organisaties die sociale huurwoningen verhuren. Op de website van Thuis in Limburg kun jij je doormiddel van jouw DigiD inschrijven. Let wel op dat je jouw inschrijving wel jaarlijks verlengd.
Wat is beschermd wonen en hoe en wanneer kom ik daarvoor in aanmerking?
Beschermd wonen is voor jongeren die (nog) niet zelfstandig kunt wonen en hulp nodig hebben. Bij beschermd wonen woon je meestal in een gebouw waar mensen op je letten en je begeleiden. Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Op de website van de gemeente Leudal kun jij je meteen aanmelden voor beschermd wonen. Deze aanvraag mag maximaal 8 weken duren.
Dreig je je eigen (t)huis kwijt te raken?
Dan kun je op werkdagen van 9.00-17.00 uur contact opnemen met intakers van Moveoo voor maatschappelijke opvang via telefoonnummer 088-3379079 of mailen naar meldpunt@moveoo.nl.
Samen met Moveoo gaan jullie op zoek naar een passende oplossing. Mocht je buiten kantooruren een hulpvraag hebben die niet kan wachten tot de volgende werkdag, bel dan ook naar 088-3379079.
Kan ik een aanvraag doen voor een urgentiewoning?
In Leudal is er geen mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een urgentiewoning. Wij adviseren jou dan ook om je in te schrijven bij Thuis in Limburg wanneer je 18 jaar wordt. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wel moet je de inschrijving ieder jaar verlengen.
Woningen worden toegewezen op basis van inschrijfduur. Dus hoe lang jij al ingeschreven staat bij Thuis in Limburg. Sommige woningen worden ook toegewezen aan de inwoner die als eerste reageert én aan de voorwaarden voldoet.
Let op! Er zijn websites die zeggen wel een urgentie aanvraag te kunnen doen in de gemeente Leudal. Zij vragen hier veel geld voor, maar bieden geen resultaat!
Hoe kan ik mijn verhuizing doorgeven aan de gemeente?
Als je binnen de gemeente Leudal verhuist of naar de gemeente Leudal komt, moet je dit doorgeven aan de gemeente Leudal. Bij inschrijving in Leudal word je automatisch uitgeschreven bij jouw oude gemeente. Geef je verhuizing door vanaf 4 weken vóór tot uiterlijk 5 dagen na de verhuizing. Als je naar een andere gemeente verhuist, moet jij je inschrijven bij je nieuwe gemeente. Klik hier voor alle informatie die je nodig hebt.
Waar kan ik terecht voor hulp bij het regelen van mijn geldzaken?
Als je 18 wordt dan ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Heb jij hier moeite mee? Vraag dan iemand van je familie of kennissen om hulp. Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen is het ook mogelijk om contact op te nemen met Synthese. Wil je snel een antwoord op je vraag ga dan eens langs bij ’t Vraagpunt van Synthese. Dit wordt op meerdere locaties gehouden. Klik hier om te kijken voor ’t Vraagpunt bij jou in de buurt. Het is ook mogelijk om te bellen naar Synthese via (0475) 74 51 38, of te mailen via vraagpunt@synthese.nl.
Heb ik recht op een uitkering of extra hulp met geld?
Een uitkering aanvragen kan door te bellen naar de gemeente via (0475) 85 90 00. Binnen twee dagen wordt je dan teruggebeld door een klantregisseur van de gemeente en vindt er een telefonische intake plaats. Mocht uit dit gesprek blijken dat je hulp nodig hebt bij het zoeken van werk dan zal een werkintake worden ingepland. Binnen 8 weken krijg je bericht of je een uitkering krijgt.
Wil je graag sporten maar lukt dit niet financieel? Ben je onder de 18?Kijk dan eens op de website van het Jeugdfonds. Ben je ouder dan 18? Kijk dan op de website van het Volwassenenfonds. Let op! Je kunt niet zelf een aanvraag hiervoor doen, dit gaat via een intermediair. Kijk op de websites voor meer informatie.
Waar kan ik naartoe als ik problemen heb met geld en schulden?
In Leudal kun je bij verschillende instanties terecht wanneer je problemen hebt met geld of schulden.
- Wanneer er kleine schulden zijn en je het overzicht kwijt bent dan kun je terecht bij Synthese. Zij kunnen samen met een vrijwilliger jou helpen om orde op zaken te stellen. Kijk hierboven voor de contactgegevens of ga langs bij 't Vraagpunt.
- Wanneer de problemen groter zijn en er nog andere vragen zijn kan je terecht bij Algemeen Maatschappelijk Werk. Mocht je graag in contact komen met Algemeen Maatschappelijk Werk, ga dan naar hun website.
- Bij problematische schulden kan je terecht bij de Verdergroep, via leudal@verdergroep.nl of 0345 – 47 97 79.
Wat betekent bewindvoering en hoe kan ik het regelen?
Heb jij schulden en kom je er zelf niet meer uit? Dan is het mogelijk om bewindvoering aan te vragen. Een bewindvoerder regelt je geldzaken voor je als je het zelf niet meer kan door schulden. Zij nemen voor jou beslissingen zoals het betalen van je vaste lasten en het aanvragen van toeslagen. Voor hulp bij schulden kan contact worden opgenomen met Verder via telefoonnummer 0345-479779 of e-mailadres leudal@verdergroep.nl.
Zoek je een baan of bijbaantje?
Weet je niet waar te beginnen bij het zoeken naar een (bij)baan dan kun je contact opnemen met het jongerenwerk van Synthese. Zij kunnen je mogelijk tips & tricks geven. Jongerenwerk is beschikbaar via Snapchat (jongerenwerksem) of via e-mail teamleudal@synthese.nl. Telefonisch kan natuurlijk ook (0475) 74 51 38.
Heb je nog wat meer hulp nodig?
Binnen de gemeente Leudal hebben we het MensOntwikkelBedrijf (MOB). Het MOB helpt deelnemers te ontwikkelen om zo de kans op een betaalde baan te vergroten. Ook voor bij- en omscholing kan je bij het MOB terecht. De jobcoaches van het MOB werken samen met jou aan je ontwikkeling, van intern binnen het MOB naar een baan bij een werkgever. Wil je meer informatie over het MOB kijk dan eens op de website, bel naar (0475) 85 90 00 of mail naar mob@leudal.nl.
Waar kan ik terecht voor vrijwilligerswerk?
Klik Leudal is het vrijwilligersplatform van de gemeente Leudal. Vrijwilligers kunnen zich op de website aanmelden en organisaties en verenigingen kunnen hun vacatures op deze website plaatsen. Op deze manier kunnen vacatures makkelijk ingevuld worden. Wil je je graag aanmelden als vrijwilliger? Klik dan hier.
Wie kan meedenken over mijn volgende stap naar school, leerwerktraject, of werk?
Weet jij nog niet wat je volgende stap is qua school en/of werk? Ga dan het gesprek aan met je decaan. Deze kan je helpen bij loopbaan gerelateerde vragen. Vraag op school na bij wie je moet zijn.
Waar kan ik hulp krijgen bij leren lezen en schrijven?
Heb je moeite met lezen en/of schrijven? Dan kan je een gratis taalcursus doen bij de Bibliotheek. Stuur een berichtje naar digitaalhuis@bibliocenter.nl of bel naar 088 2432000. Uiteraard kan je ook gewoon bij de bibliotheek naar binnen lopen! Het adres is Neerakker 2a in Heythuysen.
Wat is een Leerwerkloket?
Weet je nog niet helemaal wat je wilt qua opleiding of baan? Ben je benieuwd naar jouw competenties en vaardigheden? Het Leerwerkloket Midden-Limburg kan je hierbij verder helpen. Zij adviseren over het vinden van de juiste opleiding, relevante informatie over de arbeidsmarkt, beroepskeuze en nog veel meer. Wil je graag meer informatie of in contact komen met het Leerwerkloket? Kijk dan hier.
Wat is het lokale en regionale aanbod voor VO/MBO/HBO/UNI
Ben je op zoek naar middelbare scholen in Leudal? Kijk dan op scholenkaart. Voor vervolgonderwijs zal je helaas iets verder moeten reizen. Hieronder zijn een aantal van de dichtstbijzijnde scholen weergegeven:
Waar kan ik lokale ondersteuning vinden voor financiële hulp in het onderwijs?
Als je geld nodig hebt voor het bekostigen van je studie kan je een lening afsluiten bij DUO. Kijk hiervoor op de algemene pagina.
Is er iemand die met mij kan meedenken en advies kan geven over welke hulp bij mij past?
Heb je hulp nodig en zou je hier graag advies over krijgen? Ga dan eens het gesprek aan met je mentor. Deze kan je helpen of eventueel doorverwijzen naar de zorgcoördinator.
Ontvang je professionele hulp van een zorgaanbieder? Ook dat kan veranderen nu je 18 jaar wordt. Misschien heb je hierover al het gesprek gevoerd met jouw hulpverlener of jeugd- en gezinswerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Nog niet? Ga hierover dan alsnog snel het gesprek aan.
Zijn er plekken of initiatieven voor jongeren die meer sociale contacten willen?
Heb jij een idee voor een activiteit of zou je graag meer in contact komen met andere jongeren? Neem dan contact op met de jongerenwerker van Synthese. De jongerenwerker kan je helpen bij het opzetten van activiteiten en bij het in contact komen met andere jongeren. Mail naar teamleudal@synthese.nl of bel naar (0475) 74 51 38 voor meer informatie.
Wat is het CJG en wat kunnen zij voor mij betekenen?
In gemeente Leudal werken we nauw samen met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Zij kunnen je helpen bij vragen over zorgen op school, het maken van vrienden, of andere dingen in de omgeving van je gezin. Je kunt zelf contact opnemen met het CJG. Dit kan telefonisch via (088) 43 88 300, maar kan ook door te mailen naar info@cjgml.nl. Als je meer hulp nodig hebt dan het CJG kan bieden kunnen zij je ook doorverwijzen naar andere jeugdzorgaanbieders.
Wie kan mij helpen met vragen over seksualiteit of Soa’s?
Heb jij vragen die te maken hebben met seksualiteit? Deze kan je stellen bij de GGD Limburg-Noord. Zij geven adviezen, voorlichting, doen onderzoek en indien nodig behandelen ze ook.
Heb je het risico gelopen op een soa? Dan is het verstandig om je te laten testen. Ook als je (nog) geen klachten hebt. Hiervoor kan je online of telefonisch een afspraak maken.
Bezoek de website van de GGD of bel naar (088) 119 12 07.
Nu je 18 bent val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders. Je zult dus zelf een verzekering moeten afsluiten. Check de algemene pagina voor meer info rondom verzekeren.
Wist je dat er een aantal dingen veranderen wanneer je 18 jaar wordt? Niet alleen mag je zonder begeleider auto rijden, maar je bent vanaf nu bijvoorbeeld ook baas over je eigen financiën en je mag stemmen bij verkiezingen! Dit houdt ook in dat je verschillende zaken zult moeten regelen. Kijk op de algemene pagina van Kwikstart om te zien wat je allemaal moet regelen.
Wat kan ik doen als ik te maken krijg met discriminatie of racisme?
Heb je te maken met discriminatie of racisme? Praat hierover met de vertrouwenspersoon op school, of neem contact op met de jongerenwerker van Synthese via teamleudal@synthese.nl. Telefonisch kan natuurlijk ook (0475) 74 51 38.
Waar kan ik juridische hulp vinden?
Heb je juridisch advies nodig? In de gemeente Leudal kun je terecht bij het juridisch loket. Het adres is Kruisherenstraat 10 6041 HK Roermond. Het juridisch loket is ook telefonisch bereikbaar op 0800-8020.
Meer info? Kijk op de website van het juridisch loket.
Hoe kun je deelnemen aan de jongerenadviesraad of jongerenparticipatie?
Ben jij tussen de 13 en de 18 jaar? En wil je je graag inzetten voor de belangen van jongeren binnen de gemeente Leudal? Meld je dan aan voor de jongerenraad! Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Leudal die te gebruiken is voor inwoners van Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel, Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem, Roggel.