Je zoekt een eigen plek om te wonen, bijvoorbeeld een kamer, woning of een andere vorm van opvang. Bekijk eens de video over wonen op de hoofdpagina van Kwikstart met handige tips over het vinden van woonruimte.
Het kan lastig zijn om snel een geschikte woonruimte te vinden. Het is slim om je snel in te schrijven bij een studentenhuisvesting, woningbouwvereniging of anti-kraak organisatie.
Ik heb direct opvang en hulp nodig bij het vinden van onderdak
Stel je bent op straat terecht gekomen of je dreigt uit huis geplaatst te worden, dan kan je mogelijk terecht bij de opvang van Humanitas Onder Dak. De medewerkers van Humanitas zorgen ervoor dat je de juiste hulp krijgt.
Dit kan zijn bij de regionale Opvang Voorziening voor Twentse jongeren (TOV) die dak- of thuisloos zijn geworden. Of bij Kamer-Raad; Kamer-Raad biedt een woonplek voor Twentse jongeren tussen de 16 en 26 jaar, die door problemen thuis niet goed aan de studie kunnen werken. Humanitas Onder Dak biedt ondersteuning en hulp op het gebied van Opvang, Wonen en Talentontwikkeling.
Ik wil graag huren
Om een woonruimte te kunnen huren moet je kunnen laten zien dat je voldoende geld en inkomen hebt. Maak eerst een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Daarnaast moet je een huurcontract tekenen. Bekijk eens dit handig stappenplan bij het huren van woonruimte en deze handige tips over op jezelf wonen.
Mogelijk heb je recht op huurtoeslag via de Belastingdienst. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van jouw woning.
Ik zoek een kamer
Huur je een kamer, dan deel je vaak de keuken en badkamer met huisgenoten. Ben je op zoek naar een kamer? Heb je al eens gevraagd in jouw eigen netwerk of op social media of iemand nog woonruimte weet? Op Roomspot kan je studentenkamers en studentenwoningen vinden in Enschede en Hengelo via woningstichting de Veste en Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT). Of kijk eens op Kamernet.
Ik zoek zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je de voorzieningen niet met huisgenoten en daarom is de huur vaak hoger. Een woning kan je huren via een woningcorporatie of bij een particulier. Een woningcorporatie is een organisatie die (sociale) woningen verhuurt. In de gemeente Losser is de woningcorporatie Domijn. Particulier huren betekent dat je rechtstreeks een woning van een andere persoon huurt.
Als je een woning zoekt, kun je je inschrijven via woninghuren.nl. Op deze site vind je huurwoningen van 13 woningcorporaties in Twente (en de Achterhoek). Hier vind je ook alle woningen die te huur zijn in de gemeente Losser. Via deze site kun je reageren op deze woningen. Als er nieuwe woningen beschikbaar komen, worden deze op werkdagen op de site geplaatst en blijven ze 4 dagen online staan. Dat is de tijd die je hebt om op een woning te reageren.
Voorrang voor jongeren tot 23 jaar
Jongeren in de gemeente Losser tot 23 jaar hebben moeite met het vinden van een betaalbaar huis. Daarom maakt Domijn een aantal vrijkomende woningen tot € 454,47 bereikbaar voor jongeren tot 23 jaar. Val je in deze leeftijds- en prijscategorie? Dan heb je mogelijk nog recht op huurtoeslag. Het gaat om de appartementen aan de Ericahof, Balderikstraat, Heidehof en Hogeweg in Losser. Ook de duplexwoningen aan de Veldkamp in Overdinkel komen hiervoor in aanmerking. Dit zijn allemaal starterswoningen met vaak één slaapkamer.
Ik heb een beschermde woonomgeving nodig
Soms is het niet mogelijk om vanwege bepaalde persoonlijke beperkingen of problemen, zelfstandig te gaan wonen. Het kan zijn dat je een beschermde woonomgeving nodig hebt. Dit betekent dat je woont op een locatie waar 24-uur per dag begeleiding (en eventueel zorg) aanwezig is. Om op een beschermde woonplek te wonen, heb je een indicatie nodig. Dat betekent dat wordt beoordeeld of jij hiervoor in aanmerking komt.
Instanties die deze indicaties stellen, zijn het CIMOT en het CIZ. Denk jij dat jij een beschermde woonomgeving nodig hebt? Neem dan contact op met het toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz), dan kunnen we met jou meedenken en je mogelijk helpen om bij één van deze instanties een indicatie aan te vragen.
Starterslening, hoe zit dat?
Wil je voor het eerst een woning kopen? Of wil je starten op de woningmarkt door een nieuwe woning te bouwen? Maar zijn de woonlasten te hoog voor jouw inkomen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een starterslening, zie ook de website van SVn.
Wat is een briefadres?
Als je geen vast woonadres in Nederland hebt dan kan je mogelijk een briefadres aanvragen. Een briefadres is een adres waarop je post ontvangt, maar waar je niet woont.
Ik ben verhuisd en nu?
Schrijf je in bij de gemeente waar je gaat wonen. Als je gaat verhuizen binnen of naar een andere gemeente, geef dan binnen 5 werkdagen online je nieuwe adres bij de gemeente door.
Volgens de wet ben je vanaf 18 jaar financieel zelfstandig en regel je daarom je eigen geldzaken. Je moet zelf zorgen voor inkomen en betaalt zelf jouw rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud kan je veel informatie vinden over geldzaken.
Ik wil graag hulp bij mijn geldzaken
Zelf je geldzaken regelen kan lastig zijn. Praat ook eens met je ouders, familie of vrienden over geldzaken en vraag gerust om hulp. Zie hieronder hoe je hulp kan vragen.
Ik moet een lastig formulier invullen
Vind je bepaalde post ingewikkeld of moet je iets aanvragen bij de gemeente? Heb je moeite met je administratie, heb je vragen over geld of wil je geholpen worden bij het aanvragen van je DigiD of toeslagen? Het Formulieren Informatie Team (FIT) biedt hierbij hulp. Kom gerust langs tijdens een van de spreekuren van FIT, de vrijwilligers van FIT staan voor je klaar en helpen je graag!
De spreekuren zijn op de volgende locaties en tijdstippen:
Dinsdag van 13.30 uur tot 14.30 uur
’t Lossers hoes, Raadhuisplein 1 in Losser
Woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur
’t Trefhuus, Prins Hendrikstraat 1 in Overdinkel
Voor inwoners van De Lutte is FIT op afspraak beschikbaar via telefoonnummer 053-5369400.
Op de website van Fundament vind je meer informatie over tijden en locaties van de spreekuren.
Geldzaken in Losser – de budgetcoach
Bekijk ook eens dit filmpje over geldzaken. Je kan je voorbereiden op het voeren van een goede financiële administratie door de informatie van het Nibud goed te lezen. Ook banken hebben prima overzichten in de apps staan waarmee je uit de voeten kan.
Gemeente Losser vindt het belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden, zodat er geen financiële problemen ontstaan. Financiële stress kan namelijk een begin zijn van andere problemen.
Heb je aan bovenstaande informatie onvoldoende en is er niemand in je omgeving die kan helpen? Neem dan contact op met de budgetcoach van de gemeente Losser. Deze kan in een persoonlijk gesprek wellicht advies geven over jouw situatie. Neem hiervoor contact op met toegangsteam wijz via het telefoonnummer 053-537 7400 of mail wijz@losser.nl
Wat kan je doen als je schulden hebt?
Bespreek je problemen met jouw ouders, familie of vrienden. Maak je post en mails altijd open. Maak een (digitale) map voor belangrijke post, zoals rekeningen, huur of hypotheek en verzekering. Bewaar belangrijke post 5 jaar. Kijk naar je budget, wat zijn je inkomsten en uitgaven en waar kan je geld op besparen?
Heb je hulp nodig bij geldzaken, vragen over geld, zorgen over jouw financiële situatie of zit je in geldproblemen of schulden? Je kan met vragen terecht bij een het toegangsteam geldzorgen (wijz) van de gemeente Losser, via telefoonnummer 053-5377400 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.30-15.30 uur) of mail: wijz@losser.nl
Stadsbank Oost Nederland kan je ook helpen bij grote schulden.
Iedereen kan meedoen!
Het is belangrijk dat je ook mee kan doen met leuke dingen. Bijvoorbeeld sporten of muziekles. Ook als jij hiervoor geen of weinig geld hebt. In Losser zijn veel organisaties die hierbij kunnen helpen. Kijk eens op Iedereen kan meedoen (leeftijd tot 18 jaar) of op Iedereen kan meedoen (extra geldhulp voor volwassenen vanaf 18 jaar), om te zien of er wat voor jou tussen zit en kijk hoe je dit kan aanvragen.
Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Losser richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 – 17 jaar die wonen in de gemeente Losser en die door een laag inkomen niet mee kunnen doen met leeftijdgenootjes. Bij Stichting Leergeld kan je een aanvraag indienen voor schoolkosten, fietsen, sport, cultuur en welzijn.
Stichting Leergeld betaalt een rekening meteen aan een (sport)vereniging, de school, het zwembad enz.
Get a grip
Wil je meer grip op je money of heb je vragen over geldzaken? Get a Grip helpt je alles op een rijtje te krijgen. Je hebt allerlei uitgaven, de meeste elke maand weer. Je telefoonrekening, zorgverzekering of huur als je op jezelf woont. En dan hebben we het nog niet eens over de leuke dingen die je wilt doen met je geld.
Hoe houd je overzicht? Hoe voorkom je dat je in de problemen raakt? Veel jongeren hebben een lening, schulden of een betalingsachterstand. Je bent echt niet de enige. Humanitas Get a Grip helpt je graag om meer grip te krijgen op je geldzaken. Je kan contact opnemen via tel: 074 - 243 77 33 of 06 - 351 18 300 (Christie Withag) of mailen naar: thuisadministratie.twente@humanitas.nl.
Ik wil studiefinanciering aanvragen
Tijdens jouw studie kan je mogelijk bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) studiefinanciering, een tegemoetkoming scholieren of beurs aanvragen.
Toeslag voor mijn kind(eren)
Heb je 1 of meer kinderen? Mogelijk heb je recht op een kindgebonden budget, krijg je kinderbijslag of kan je kinderopvangtoeslag aanvragen.
Wat is Studietoeslag
Studietoeslag is voor jongeren die studeren of een opleiding volgen (met Studiefinanciering of tegemoetkoming in de studiekosten) en die door een structurele medische beperking niet naast hun studie kunnen werken. Een aanvraag kan ingediend worden bij team werk en inkomen van de gemeente Losser. Kijk op de pagina van de gemeente Losser voor meer info over de studietoeslag en het aanvraagformulier.
Bijstand – uitkering via Participatiewet
Het kan voorkomen dat je niet (meer) zelfstandig in de kosten van jouw levensonderhoud kunt voorzien, omdat je geen inkomen hebt en geen werk kunt vinden. Dat betekent dat je niet zelf kan betalen voor de noodzakelijke zaken, zoals eten, kleding en onderdak. Als er geen andere mogelijkheden (bijvoorbeeld studiefinanciering) voor jou zijn, kan je misschien in aanmerking komen voor een uitkering via de Participatiewet.
Eerst zal bekeken worden of er werk voor jou is. Dit kunnen allerlei banen zijn. Het is belangrijk dat je eerst goed zelf zoekt naar werk.
Ben je tussen de 18 en 27 jaar en wil je een uitkering aanvragen? Dan moet je eerst 4 weken naar werk of een geschikte opleiding zoeken en krijg je geen uitkering. Let op: jongeren van 18 tot en met 27 jaar kunnen vanwege de zoekperiode geen digitale aanvraag voor een uitkering doen. Je kan direct contact opnemen met het team Werk en Inkomen, via wijz@losser.nl of telefoonnummer 053-5377400 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 – 15.30 uur).
Nadat je je hebt aangemeld voor een uitkering, krijg je eerst een gesprek met een integraal consulent (Werk en Inkomen) van de gemeente Losser. In dit gesprek wordt ook verteld dat je zelf eerst 4 weken hebt om te zoeken naar werk of een opleiding. Heb je dit niet kunnen vinden, dan moet je je binnen 2 weken na de zoekperiode opnieuw melden bij de medewerker van Werk en Inkomen. Je moet dan uitgebreid kunnen aantonen dat je geen werk of opleiding hebt kunnen vinden. Daarna kijkt een medewerker van Werk en Inkomen of je recht hebt op een uitkering.
Je hebt vragen over werk. Hiervoor kan je ook eens kijken op de hoofdpagina van Kwikstart.
Ik zoek een baan
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om op zoek te gaan naar een baan. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je hierover meer informatie. Je kan je aanmelden via werk.nl of werkpleintwente. Op die manier kan je zelf op zoek naar een leuke baan.
Ik wil werken bij één van de fantastische bedrijven die er in de gemeente Losser zijn.
Ben je op zoek naar een bijbaantje of ben je klaar met school en zoek je een eerste baan? Denk dan ook eens aan de fantastische bedrijven die je in onze gemeente hebt. Het restaurant bij jou in het dorp, een van onze supermarkten of misschien wil je wel aan de slag bij een tuincentrum. Al deze bedrijven zitten te springen om helpende handen en enthousiaste jongeren.
Je hoeft het niet ver te zoeken, elk dorp in onze gemeente heeft genoeg te bieden. Van winkel tot café en van autobedrijf tot verzorgingstehuis. Houd de lokale krantjes in de gaten, vraag eens rond bij je buren of familie, of loop gewoon ergens binnen. Zo vind jij vanzelf een leuke (bij)baan!
Ik wil graag vrijwilligerswerk doen
Er zijn verschillende landelijke organisaties waar je vrijwilligerswerk kunt doen. In de gemeente Losser kan je vrijwilligerswerk zoeken via de Vrijwilligersbank Losser van Fundament. Ook kan je contact opnemen via de mail: vrijwilligers@fundamentlosser.nl/. Daarnaast is ook Humanitas altijd op zoek naar vrijwilligers.
Ik heb problemen met het vinden van werk óf ik heb moeilijkheden op mijn werk
Als je het lastig vindt om zelf op zoek te gaan naar een baan, of je hebt al van alles geprobeerd maar het lukt (nog) niet, dan kan je contact opnemen met het toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) van de gemeente Losser. Zij kunnen met je meedenken over welk werk bij je past en je helpen bij het vinden van een baan. De gemeente Losser heeft veel contact met werkgevers in de buurt van Losser.
Soms gaat werken niet vanzelf. Dit kan allerlei redenen hebben. Je werkt bijvoorbeeld op een plek die niet bij je past. Of je hebt persoonlijke problemen die het werken extra lastig maken. Ook als dit het geval is, kan je contact opnemen met de medewerkers van wijz van de gemeente Losser. Ze kunnen met je meedenken of er aanpassingen gedaan kunnen worden in je werk. Of dat er bepaalde afspraken met je werkgever gemaakt kunnen worden. En misschien is het wel een oplossing om op zoek te gaan naar een andere baan of moet er een bepaalde uitkering aangevraagd worden. Ze gaan samen in overleg om te kijken wat de beste oplossing is.
Je kan contact opnemen met het toegangsteam wijz op tel: 053-5377400 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.30-15.30 uur) of mail: wijz@losser.nl.
Ook jij wil later vast een leuke baan en een inkomen. Daarom is het heel belangrijk dat je een diploma haalt waarmee je straks op de arbeidsmarkt aan de slag kunt. Dit heet een ‘startkwalificatie’. Dat is een diploma mbo-niveau 2 of hoger, havo of vwo. Met een startkwalificatie heb je meer kans op leuk werk. Op de hoofdpagina van kwikstart vind je allerlei informatie over bijvoorbeeld studiekeuze en studiefinanciering.
Ik heb vragen over opleidingen en leren in het algemeen
Past mijn opleiding wel bij mij? Kan ik ergens een beroepskeuzetest doen? Kan iemand mij advies geven op gebied van leren en opleidingen? Voor al dit soort vragen kun je terecht bij het Leerwerkloket Twente.
Ik heb problemen met naar school gaan (verzuim) of ik ben voortijdig schoolverlater
Soms zijn er problemen of gebeurtenissen waardoor het op school niet lekker gaat. Je blijft meer weg van school. Dit wordt verzuim genoemd. Of je stopt eerder met school. Dat heet voortijdig schoolverlaten. Jouw school moet dit doorgeven.
Als je nog geen 18 bent en er is sprake van verzuim dan krijg je een gesprek met de leerplichtambtenaar over hoe je weer vaker aanwezig kunt zijn op je opleiding. Als je voortijdig schoolverlater bent of als je 18+ bent en er is sprake van verzuim, krijg je een gesprek met de doorstroomcoach. Samen gaan jullie bespreken welke volgende stappen je kan zetten richting opleiding, werk, activering of (arbeidsmatige) dagbesteding. Je trekt hier samen in op, het gaat tenslotte over jouw toekomst.
Heb je zelf een vraag over jouw toekomst op gebied van werk, opleiding of dagbesteding? Wil je weten waar de gemeente je bij kan ondersteunen als je stopt met je opleiding zonder dat je een startkwalificatie hebt behaald? Bel of mail dan naar de doorstroomcoach Babs Engbers, 06-12531110, doorstroompunt@losser.nl. Bij vragen over de leerplicht kan je contact opnemen met Anita Rollema, 06-13527269, a.rollema@losser.nl. Of neem contact op met het toegangsteam wijz van de gemeente Losser op tel: 053-5377400 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.30-15.30 uur) of mail: wijz@losser.nl.
Je hebt hulp nodig of vragen over je gezondheid. Kijk ook eens op de hoofdpagina van Kwikstart.
Ik heb hulp nodig
Voor al je vragen over hulp die jij denkt nodig te hebben, mag je bellen met medewerkers van wijz van de gemeente Losser. Ze gaan met je in gesprek over jouw vragen en kijken samen naar oplossingen. Mogelijk heb je een vorm van begeleiding of hulp nodig. De medewerkers kunnen ook helpen met andere vragen over werk, school, woonruimte en financiën. Het toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) van de gemeente Losser is bereikbaar op maaandag tot en met vrijdag van 9.30 uur-15.30 uur op telefoonnummer 053-5377400 of via de mail wijz@losser.nl
Ik heb hulp nodig bij het regelen van mijn zorg
Een cliëntondersteuner kan je helpen bij het regelen van zorg. Cliëntondersteuners zijn onafhankelijk (dat betekent dat ze geen relatie hebben met andere instanties). Meer info vind je op de website van Zorgbelang. Ook kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van het AKJ.
Ik heb te maken met geweld
Als jij zelf of iemand in je omgeving te maken heeft met geweld, kan je advies vragen aan of dit melden bij Veilig Thuis Twente (VTT). Via de site kun je met een medewerker van VTT chatten (van 9 tot 17 uur). Via het telefoonnummer 0800-2000 kan je 24 uur per dag een medewerker van VTT bellen.
Ik denk aan zelfmoord
Neem in dit geval contact op met Suïcide Preventie 113. Je kan via de website chatten of bellen met 0800-0113. Zowel de chat als de telefoon zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Ik heb vragen over mijn gezondheid
Heb je vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je thuis liever niet over praat. Dan kan je contact opnemen met de GGD. Voor jongeren is er een speciale website met info. Op deze website kan je chatten met een medewerker. Je kan ook contact opnemen met GGD Twente op tel: 0900-3338889 of mail: jongeren@ggdtwente.nl Je kunt dit soort vragen natuurlijk ook stellen bij jouw eigen huisarts.
Ik zorg voor een gezinslid met een ziekte of beperking
Groei jij op met een vader, moeder, broer of zus die extra zorg of hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld door ziekte, verslaving of een psychische aandoening? Vind je het lastig of zwaar om hier steeds rekening mee te houden? Praat erover! Je kunt hiervoor contact opnemen met de mantelzorgconsulent Karin Pikula van Stichting Fundament. Je kan haar bereiken op tel: 06-83843617 of via de mail: jmzlosser@fundamentlosser.nl. Er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Kijk hiervoor op de site van Fundament.
Fundament Jongerensupport
Fundament Jongerensupport is er voor alle jongeren in de gemeente Losser. Bij ons kun je terecht voor diverse activiteiten, het leren kennen van je talenten (flexxen), het ontmoeten van andere jongeren en eventuele ondersteuning door onze jongerencoaches (informatie en advies).
Je vindt ons op het TCC (spreekuren en flexuren), in het jongeren activiteiten centrum aan het Nilantspad in Losser (inloop en flexxen) of via jeugdsupport@fundamentlosser.nl of 053-5369400. je kan ook een DM sturen via Instagram: @Fundament Jeugd Support. Hier vind je ook een overzicht van al onze activiteiten en natuurlijk ook de accounts van onze jongerencoaches.
Join Us
Bij Join US doe je leuke dingen met leeftijdsgenoten en helpen we je sociaal sterker te worden! Join Us Losser is voor jongeren van 18-25 jaar. Om de week is er op donderdag van 18.30 uur tot 21.00 uur een gezellige avond bij het jongerenactiviteitencentrum aan het Nilantspad in Losser. Spreekt je dit aan en/of wil je je aanmelden? Kijk dan eens op de website: www.join-us.nu. Wil je liever eerst een avondje proefdraaien? Je bent van harte welkom. Stuur een berichtje naar Joyce, via j.hollander@fundamentlosser.nl of naar 06-83359856.
Ik wil graag sporten
Zoek jij een sportieve uitdaging, maar weet je niet goed waar je moet zoeken? Bel of mail dan met Jurgen, de Buurtsportcoach van de gemeente Losser, telefoonnummer 06 -18 41 81 00 / j.schiphorst@losser.nl De Buurtsportcoach zoekt samen met jou naar een passende beweeg- of sportactiviteit bij jou in de buurt. Hoe leuk is dat!
Kijk hier voor een actueel lokaal (gratis) sportaanbod
Ik heb behoefte aan ondersteuning door een vrijwilliger
Heb je behoefte aan tijdelijke ondersteuning of een luisterend oor? Vrijwilligers van Humanitas Match zijn er voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Je wordt een jaar lang gekoppeld aan een vrijwilliger. Samen werk je aan wat jij belangrijk vindt om te veranderen of om uit te zoeken. Gelijkwaardigheid en respect staan centraal. Van jou wordt verwacht dat je gemotiveerd bent en je afspraken nakomt. Je kan contact opnemen met Eline Huttenhuis via het tel: 074 - 243 77 33 of via de mail: twente@humantias.nl
Ik heb eetproblemen
Voor eetproblemen kan je professionele hulp krijgen. Neem hiervoor contact op met je huisarts of medewerkers van WIJZ van de gemeente Losser. Daarnaast kan je terecht bij Realcovery Inloophuis in Weerselo.
Alles Oké Supportlijn
Gaat het even niet zo lekker? Kwikstart werkt vanaf nu samen met de Alles Oké? Supportlijn. Hier kan je anoniem jouw verhaal kwijt. De lijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. De chat is bereikbaar via de website van Alles Oke? Supportlijn en bellen kan naar 0800-0450.
Mijn vraag staat hier niet tussen
Je kunt veel verschillende vragen hebben als het gaat om gezondheid of hulp. Kan je de info hier niet vinden, neem dan contact op met toegangsteam wijz van gemeente Losser.
Check de hoofdpagina van Kwikstart voor meer informatie over verzekeren! Hier staat onder andere informatie over een woonverzekering, reisverzekering en zorgverzekering.
Ik heb een zorgverzekering nodig
In Nederland moet je een basiszorgverzekering hebben. Vanaf je 18e moet je die zelf afsluiten. Wil jij je extra verzekeren? Dat kan met een aanvullende zorgverzekering. De gemeente Losser biedt samen met Menzis een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Dit betreft een basisverzekering én een verplicht aanvullende verzekering (+tandartsverzekering). Zie ook gezond verzekerd.
Een inboedelverzekering: niet verplicht, maar wel handig!
Je inboedel is alles wat in je huis of kamer staat en wat je meeneemt als je gaat verhuizen. Dus je meubels en je persoonlijke spullen. Alles wat vastzit in je huis hoort niet bij je inboedel. Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, diefstal, waterschade en blikseminslag.
Als je 18 jaar wordt, veranderen er een aantal zaken. Volgens de wet ben je nu volwassen. Dit betekent dat je in veel gevallen zelf verantwoordelijk bent voor de keuzes die je maakt. Je moet veel dingen nu zelf regelen en dat kan best even zoeken zijn. Hierover vind je veel informatie op de hoofdpagina van Kwikstart. Bekijk ook eens: 18 jaar worden: wat moet ik regelen?
Ik krijg jeugdhulp en heb deze ook nog nodig als ik 18 word
Als je 18 jaar wordt, houdt hulp vanuit de Jeugdwet op. Vanuit de volwassenzorg zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning. Gemeente Losser wil jongeren zo goed mogelijk helpen bij de overgang van Jeugdwet naar volwassen wetgeving. Er wordt samen met jou gekeken, hoe de hulp die je nodig hebt, het beste geregeld kan worden.
Heb je hierover vragen, neem dan contact op met het toegangsteam werk, inkomen, jeugd en zorg (wijz) van de gemeente Losser, via tel 053-5377400 (bereikbaar van ma-vr van 9.30-15.30 uur) of mail: wijz@losser.nl.
Kijk voor meer informatie over rechten en plichten eens op de hoofdpagina van Kwikstart.
Stemrecht en nu?
Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Dit betekent dat je mag gaan stemmen bij verkiezingen, zoals voor de gemeenteraad (lokale overheid) en 2e kamer (landelijke overheid). Rondom de verkiezingen kan je online gebruik maken van stemwijzers, die jou kunnen helpen in een keuze voor een politieke partij.
Ik wil zaken regelen met de overheid
Om online zaken te regelen met de overheid heb je een DigiD nodig. Deze kan je zelf aanvragen. Een DigiD gebruik je bijvoorbeeld om zaken met de Belastingdienst, zorgverzekering of opleiding te regelen.
Ik ben mijn ID kwijt?
Vanaf je 14e jaar heb je identificatieplicht, dit betekent dat je een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort nodig hebt om te kunnen laten zien wie je bent. Een identiteitsbewijs (ID) is persoonlijk. Leen je ID niet uit aan iemand anders, want dit is strafbaar én kan je een hoop problemen bezorgen. Ben je je ID-kaart of paspoort kwijt? Neem dan meteen contact op met de gemeente om je ID als vermist op te geven. Is je ID-kaart of paspoort gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Een nieuwe ID kan je aanvragen bij de gemeente.
Heb ik recht op huurtoeslag?
Je kan als je een eigen huis huurt recht hebben op huurtoeslag. Huurtoeslag kan je aanvragen via de Belastingdienst.
Ik heb een idee!
Heb je ideeën voor Losser voor Kwikstart? Wij horen graag welke informatie jij mist of handig vindt op Kwikstart. Stuur ons gerust een bericht via de mail wijz@losser.nl met het onderwerp Kwikstart.
Fundament Losser
Fundament laat je stralen. Welkom bij de bibliotheek, het sociaal werk en het muziek- en dansonderwijs van Losser.
Contact met wijz?
Wil je contact opnemen met het toegangsteam wijz van de gemeente Losser? De afkorting wijz staat voor werk, inkomen, jeugd en zorg. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 - 15.30 uur bereikbaar via het telefoonnummer 053-5377400 en via het mailadres: wijz@losser.nl
Participatieraad
De participatieraad adviseert de gemeente Losser over het Sociaal Domein. Het sociaal domein gaat over jeugdhulp, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), werk en komen (participatiewet) en sport en cultuur. Voor meer infomartie kun je contact opnemen via: participatieraadlosser@gmail.com
Zorgkrant
De Zorgkrant geeft een overzicht van zorg en ondersteuning in de gemeente Losser. Een krant vol informatie en tips.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Losser die te gebruiken is voor inwoners van Beuningen, Glane, Losser, de Lutte, Overdinkel.