Maastricht

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over wonen en het vinden van woonruimte. Hier vind je ook een video met tips voor het vinden van woonruimte.

Help! Ik heb NU een slaapplaats nodig...
Ben je dak- of thuisloos geworden en heb je acuut een slaapplek nodig en ben je jonger dan 24 jaar? Meld je dan bij Pension Jekerzicht. Dan is er plek voor jou en wordt er met jou gekeken wat er nodig is in jouw situatie. Pension Jekerzicht vind je hier:

Jekerstraat 49
6211 NS Maastricht

Tel.: 06-30904915 / 043-3503490

Mail: team.jekerzicht@levantogroep.nl 

Je kunt ook overdag terecht bij de balie voor dak- en thuislozen aan de Randwycksingel 22 in Maastricht. Daar kijken we samen met jou naar de meest passende oplossing voor jouw situatie. We zijn er voor jou van maandag tot en met vrijdag, elke dag van 8.30 uur tot 17 uur. 

Zoek je dringend een woning? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een urgentie aanvragen. Eén van de Maastrichtse woningcorporaties biedt jou dan binnen één jaar een passende woning aan. Check of jij in aanmerkling komt via deze link wonen met urgentie

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18e al je geldzaken zelf. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Je moet dan zelf zorgen voor je inkomen en je betaalt zelf je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op Nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie. Hieronder lees je waar je terecht kunt binnen de gemeente Maastricht.

Ik heb vragen over geldzaken of zorgen over geld
Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. Als je niet genoeg geld hebt is dat niet fijn. Je maakt je zorgen en voelt stress. De problemen stapelen zich op. Dan is het moeilijk om vooruit te kijken. Wacht niet en kom in actie. Neem contact met de kredietbank Limburg op. Ze zijn er voor jou en helpen je graag! 

In Maastricht kennen we ook buddy's die jou vrijwillig willen helpen weer grip op je geldzaken te krijgen. Wil je met een vrijwilliger in contact komen? klik dan op ik zoek een buddy voor mijn geldzaken.

Als het je niet lukt om zelf je geld te beheren kun je in aanmerking komen voor bewindvoering. Kijk voor meer informatie hierover op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap

Ik heb vragen over studiekosten
Voor vragen over studiekosten kun je ook terecht bij je opleiding. Veel informatie is online te vinden en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie. Ook vind je veel info op wat kost studeren

Ik heb vragen over inkomen
Inkomen krijg je als je werkt. Soms is het lastig om werk te vinden. Als je geen uitkering of ander inkomen hebt, kan dat extra vervelend zijn. Zit jij in die situatie? Maak dan een afspraak met de consulent van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Zij helpen mensen zonder inkomen bij het vinden van een baan. Je vindt hen via deze link vinden van werk.

Lukt het niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen, dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen. Als je er niet uitkomt, dan kun je bij de gemeente aan de Randwycksingel 22 terecht en vraag je naar de jongerenbalie.

Ben je momenteel dak- of thuisloos? Meld je dan direct bij de dak- en thuisloze balie aan de Randwycksingel. We zijn er voor jou van 8.30 uur tot 17.00 uur, maandag tot en met vrijdag.

Ik heb andere vragen over geld
Heb je andere vragen over geld, of weet je niet precies waar je moet beginnen? De Geldwijzer Maastricht wijst jou de weg bij vragen over geldzaken met informatie en handige tips. En laat zien wie jou daarbij kan helpen. Om zaken te regelen met DUO en/of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je op maandag tussen 9:00-12:00u en tussen 13:00-16:00u terecht bij Sociale Zaken, Randwycksingel 22 in Maastricht, zie ook http://www.socialezaken-mh.nl 

Ook kun je bij Sociale Zaken terecht voor: 

  • Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering
  • Individuele studietoeslag
  • Bijzondere bijstand
  • Declaratieregeling I en II

Met werken kun je niet alleen geld verdienen. Je doet werkervaring op waar je veel van leert en je ontmoet nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over WERK staat veel informatie over werken en het vinden van werk. In Nederland is het UWV belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt.

In de gemeente Maastricht kun je als jongere ook hulp krijgen bij het vinden van werk. De mensen van PODIUM 24 helpen je graag bij het zoeken van werk dat past bij jou en jouw talent! 

Ook kun je terecht bij de consulenten van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Zij helpen mensen zonder inkomen bij het vinden van een baan. Je vindt hen via deze link vinden van werk.

Tips, hulp en stages om aan werk te komen of werken te ervaren? JINC helpt je hier graag bij! bel hen op 045 7991130 of stuur hen een mail zuid-limburg@jinc.nl

Leuke en praktische tips bij het solliciteren? Wellicht vind jij hier de gouden tip(s): sollicitatietips

Verder kun je ook zoeken op sites als banenrijklimburg voor passend werk of om te ontdekken waar jouw interesse liggen. 

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18de. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen. In de gemeente Maastricht hebben we ook goede hulp als je vragen hebt over leren.

Ik heb vragen over school of andere zaken....
Voor informatie over school of andere zaken is het jongerenteam van onze gemeente er speciaal voor jou. Je vindt hen via jongerenteam. Zij willen graag luisteren naar waar jij tegenaan loopt en je hierbij verder helpen. Bel / app hen via 0629032126. Een mail kan natuurlijk ook via mail jongerenteam

Voor informatie over loopbaan- en psychosociale onderwerpen kun je terecht op https://www.checkitonline.nl/. Hier kun je ook terecht voor online coaching en kun je (eventueel anoniem) direct vragen stellen via de chat. 

Ik ben gestopt met school
Als je jouw school voortijdig bent gestopt, kun je moeite hebben met het vinden van een baan. Je kunt een persoonlijk begeleider van het Regionale meld- en coördinatiepunt (RMC) krijgen. Die helpt jou bij het vinden van een opleiding of werk. De begeleider werkt samen met opleidingscentra, instellingen voor jeugdhulpverlening, Sociale Diensten, het UWV en andere instanties. Je kunt een begeleider aanvragen via begeleider RMC. Je kunt ook contact opnemen met Team VSV Maastricht en Heuvelland aan de Randwijcksingel 22 in Maastricht. Bel: 14 043 of mail naar: leerplichtvsv@maastricht.nl.

Ik zoek een mbo-opleiding
Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op kiesmbo.nl. Kies hier voor Limburg en je hebt de opleidingen in de buurt gelijk in beeld.

Ik zoek een hbo-studie
In Maastricht is de Zuyd Hogeschool het adres voor hbo-opleidingen. Online vind je het aanbod aan opleidingen en natuurlijk de open dagen.

Ik zoek een wetenschappelijke studie
Bij de Maastricht University vind je alle informatie over de wetenschappelijke studies in Maastricht.

Ik heb een startkwalificatie nodig
Ben je jonger dan 27 jaar en heb je nog geen geen diploma vanaf mbo-niveau 2 of havo of vwo. Dan krijg je hulp/ondersteuning van het jongerenteam van de gemeente Maastricht. 

Financiering en OV reisproduct
Algemene info over de financiering van school en reizen vind je in onze app op school, kosten en reizen

Ik zit niet lekker in mijn vel
Zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Gaat het thuis niet goed of voel je je gestresst, somber of eenzaam. Via deze link niet lekker in mijn vel vind je informatie die je kan helpen.
Ook kun je eventueel contact opnemen met preventie@mondriaan.eu, zij bieden een gratis hulpprogramma, genaamd Head Up, aan wat kan helpen als je last hebt van o.a. stress en piekeren of als je wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken.

Ik wil gewoon eens met iemand praten
Zit je ergens mee? Erover praten helpt! Bij @ease kun je dinsdag, woensdag en donderdag tussen 15.30 en 18.30 uur gewoon binnenlopen op de Bogaardenstraat 35A in Maastricht. Chatten kan ook: anoniem, zonder afspraak en natuurlijk ook gratis. Ze zijn er speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar.

Wil jij met nieuw zelfvertrouwen, een nieuwe kijk op dingen en misschien wel met nieuwe vrienden je toekomst tegemoet? Of zit je nog even niet op je plek? Niet lekker in je vel en heb je moeite om mee te draaien? Dan is In2YourPlace echt iets voor jou.

Ik zit in levensgevaar of zie het niet meer zitten
Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan nu 112

Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Je kunt ook chatten. De hulplijn is 24/7 geopend.

Als je aan zelfmoord denkt, kun je daar met onze hulpverleners over praten via de telefoon of chat. Anoniem en vertrouwelijk. Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Je hoeft slechts je (zelfverzonnen) naam op te geven. Verder vragen we geen informatie van je. 

Ik zoek hulp
Heb je hulp nodig of vragen over gezondheid? Kijk dan eens op de website van de GGD. Hieronder vind je een link naar de algemene website en een link naar jouwGGD. Ben jij 23 jaar of jonger? Dan kun je gebruik maken van JouwGGD. Ben jij ouder dan 23 jaar? Kijk dan eens op de algemene website.

Ook kun je binnen onze gemeente terecht bij het jongerenteam, speciaal voor jou! Ze willen er voor je zijn, naar je luisteren en je (verder) helpen.

Klik op jongerenteam om met hen in contact te komen of bel / app hen via 0629032126. Een mail kan natuurlijk ook via mail jongerenteam

Ik heb geen zorgverzekering of een schuld bij mijn zorgverzekeraar
Dan kan de zorgverzekeringslijn jou verder helpen! Chat met hen of bel op 088-6464644. 

Misschien ook interessant:

Menstruatie uitdeelpunten Quiet Community (WVV) en Mariaberg

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom verzekeren! 

 

 

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom verzekeren! 

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom verzekeren! 

Heb je juridische vragen?

Je kunt terecht bij het Juridisch loket op maandag tussen 14:00-16:00u bij Sociale Zaken, Randwycksingel 22 Maastricht. Zie ook www.socialezaken-mh.nl 

We zijn er voor jou!

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en woon je in Maastricht-Heuvelland, kun je met je vragen terecht bij ons Jongerenteam

Ze zijn er speciaal voor jou en er voor je zijn, naar je luisteren en je (verder) helpen.

Klik op jongerenteam om met hen in contact te komen of bel / app hen via 0629032126. Een mail kan natuurlijk ook via mail jongerenteam

Sporten?

Kijk voor de mogelijkheden voor gratis sporten op www.maastrichtsport.nl

Lid worden van een bibliotheek?

Kijk voor een gratis lidmaatschap van Bibliotheek Centre Céramique voor studenten/ scholieren 18-25 op www.centreceramique.nl

Fiets nodig?

Kijk op: Fietsbank Maastricht

Andere interessante websites:

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Maastricht die te gebruiken is voor inwoners van Maastricht.