Oirschot

Als inwoner van een gemeente sta je ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van die gemeente. Sta je ingeschreven in Oirschot, dan heb je in de gemeente Oirschot een vast woonadres.  

Wanneer je gaat verhuizen moet je een adreswijziging aan de gemeente doorgeven. Dit kan online via: Verhuizing doorgeven | Gemeente Oirschot Je hoeft je niet uit te schrijven bij de gemeente waar je vertrekt. 

Ik zoek een sociale huurwoning. 

Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning dan zijn daar een aantal voorwaarden aan verbonden. Zie link voor meer algemene infomratie. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-antwoord/wanneer-kom-ik-in-aanmerking-voor-een-sociale-huurwoning.   

Bij een sociale huurwoning kun je ook in aanmerking komen voor huurtoeslag. Via de belastingdienst toeslagen.nl kun je een proefberekening maken om te zien of je hiervoor in aanmerking komt. Heb je hierbij hulp nodig neem dan contact op met WIJzer via mail info@wijzer-oirschot.nl of bel met 0499-335142, de formulierenbrigade van WIJzer helpt je hier dan mee.  

Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar via www.wooniezie.nl. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Schrijf je daarom meteen in als je 18 wordt. 

Ik zoek woonruimte waar ik hulp/ondersteuning krijg of ik zoek aangepaste woonruimte 

  • Kun je op dit moment niet zelfstandig wonen? Heb je schulden en dreig je uit huis gezet te worden?   
  • Of ben je op zoek naar een woning waar bepaalde aanpassingen zijn gedaan of heb je in je huidige woning aanpassingen nodig? Denk aan gelijkvloers wonen, brede deuren voor rolstoelgebruik of inrijdouche.  

Neem contact op met WIJzer. De medewerkers kijken met jou naar wat jouw vraag is en wijzen je de weg dan wel helpen je verder. 

Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel je vanaf je 18e al je geldzaken zelf. Dat is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op www.nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie. 

Ik wil hulp bij mijn administratie en/of hulp bij het aanvragen van toeslagen

Vragen over geld en administratie zijn heel normaal. Als je 18 jaar wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. In de gemeente Oirschot kun je met je vragen terecht bij WIJzer via info@wijzer-oirschot.nl, bel naar 0499-335142 of kijk op de website van WIJzer 

Ben je op zoek naar werk? WIJzer en UWV kunnen je helpen bij het vinden van een baan. WIJzer kan ook andere hulp bieden, waarmee je je kansen op werk vergroot. Neem contact op via info@wijzer-oirschot.nl, bel met 0499-553142 of kijk op onze website www.wijzer-oirschot.nl 

Wil je meer informatie over een leer/werktraject, ook daarvoor neem je contact op met WIJzer.  

 

Vrijwilligerswerk 

Lijkt het je leuk om binnen de gemeente bij een vereniging, organisatie je in te zetten als vrijwilliger. Diverse verenigingen en organisaties in de gemeente Oirschot zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers. 

Ga naar www.oirschotvoorelkaar.nl, hier komen vraag en aanbod in vrijwilligerswerk bij elkaar. Voor meer informatie neem contact op met WIJzer.  

 

Iedereen moet tot zijn 16de naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16de nog geen startkwalificatie (diploma havo, vwo of mbo niveau 2) hebt, moet je doorleren tot je 18 bent. Als je tegen problemen in het leerproces loopt kun je vaak via school, opleiding of WIJzer dan wel leerplichtambtenaar hulp krijgen.

Neem contact op met WIJzer via info@wijzer-oirschot.nl of bel met 0499-335142, zij kunnen je ook in contact brengen met de leerplichtambtenaar, afhankelijk van je vraag. 

Algemene informatie over studie, financiering van je studie en meer vind je ook op de landelijke pagina van Kwikstart. 

 

Huisarts en tandarts 

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Wist je trouwens dat het verplicht is je in te schrijven bij een huisarts in jouw buurt? In Oirschot heb je verschillende huisartspraktijken: 

Huisartsenpraktijk de Plataan 

Huisartsenpraktijk Kloosterstraat 

Co-Med Praktijk | Oirschot (comedoirschot.nl) 

Huisartsenpraktijk Fellinger 

Apotheekhoudende Huisartspraktijk Mutsaerts – Oost West Middelbeers (doktermutsaerts.nl) 

https://huisartsenpraktijkkievitenco.nl/ 

 

Om je gebit te laten controleren of als je klachten hebt, ga je naar de tandarts. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij een tandartspraktijk. Bij de meeste tandartspraktijken kun je je online inschrijven. Voor een tandarts verzeker je je vanaf je 18e aanvullend. Dan zit het niet meer standaard in je zorgverzekering.   

Kijk voor informatie over je zorgverzekering onder de rubriek Verzekeren. 

Jeugdhulp 

Als je 18 jaar wordt, krijg je geen zorg meer vanuit de Jeugdwet. De zorg wordt dan overgenomen door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Participatiewet, de Zorgverzekeringswet en/of de Wet langdurige zorg (Wlz). 

Wet maatschappelijke ondersteuning  

De meeste mensen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Meestal red je jezelf prima, maar soms heb je wat hulp nodig. Bijvoorbeeld wanneer je vanwege gezondheidsklachten je huishouden niet kunt bijhouden. 

Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren of vrienden die je willen helpen met een oplossing. Stel hen gerust je vragen. 

Wat kun jezelf regelen? 

Wanneer je (tijdelijke) ondersteuning nodig hebt en je kunt het zelf betalen, kun je veel zaken zelf regelen: 

  • Particuliere huishoudelijke hulp:  je gaat op zoek naar een witte werkster (bijvoorbeeld online via: www.homeworks.nl, www.helpling.nl
  • Kleine woningaanpassingen: voor een eenvoudige wandbeugel of douchestoel kun je terecht bij de thuiszorgwinkel én in een lokale bouwmarkt. Sommige tijdelijke hulpmiddelen kun je lenen en worden vergoed door je zorgverzekering. Vraag dit altijd goed na. Materialen die via de bouwmarkt verkrijgbaar zijn, worden niet vergoed via WMO. 

Wanneer kunnen wij je helpen? 

  • Als je er zelf niet uit komt en je wat advies kunt gebruiken. 
  • Als je hulpmiddelen nodig hebt, die je niet zelf kunt aanschaffen. 
  • Wanneer je een vraag hebt over speciale voorzieningen waarvan je in de gemeente Oirschot gebruikt kunt maken via een WMO-aanvraag. 

Samen zoeken naar de beste oplossing 

Stel je vragen bij WIJzer via info@wijzer-oirschot.nl of bel met 0499-335142. Na het eerste contact waar je je vraag stelt maken we doorgaans een afspraak bij je thuis om jouw situatie in relatie tot jouw vraag te bespreken. We noemen dit een keukentafelgesprek. Samen met jou kijken we naar de beste oplossing. Vaak lukt het al om deze in je eigen omgeving te vinden. We helpen je graag op weg, ook wanneer er meer ondersteuning en maatwerk nodig is. 

Ben je nieuw in Oirschot en had je in je vorige woonplaats ondersteuning of een hulpmiddel vanuit de Wmo? Neem ook dan contact op met WIJzer  met het verzoek om je hulpmiddel mee te verhuizen naar je nieuwe adres in Oirschot.  

Onafhankelijke cliëntondersteuning 

Heb je een gesprek met een medewerker van WIJzer, dan kun je iemand vragen om daarbij aanwezig te zijn. Een andere persoon 'hoort' toch andere dingen en stelt andere vragen. Ook kan het fijn zijn om achteraf samen na te praten. Je mag iemand uit je eigen omgeving vragen of je kunt een onafhankelijke ondersteuner (OCO) inschakelen. Dit is gratis. Vraag aan de medewerker van WIJzer of kijk op de website Hulp bij gesprekken: cliëntondersteuners | WIJzer Oirschot (wijzer-oirschot.nl) 

Maatjesproject – MatchMentor 

Ben jij tussen de 18 en 23 jaar? … En ben je op zoek naar iemand die jou kan helpen bij: 

  • Schoolwerk: schoolkeuze of bijvoorbeeld planning van je huiswerk 
  • Vrije tijd: invulling van je vrije tijd en/of hobby’s 
  • Werk: vinden van of behouden van een (bij)baan 
  • Thuissituatie: contact met je ouders, broer(s)/zus(sen) en anderen 
  • Sociale contacten: het maken en onderhouden van contacten / vriendschappen 

Neem contact op met WIJzer via info@wijzer-oirschot.nl of bel
0499-335142. 

Ik heb vragen over seksualiteit of soa’s 

Bij de GGD kunnen ze je verder helpen. Ga naar de website www.ggdbzo.nl/contact 

Ik of iemand in mijn omgeving heeft te maken met Huiselijk Geweld 

Huiselijk geweld is geweld door iemand uit je eigen omgeving. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. Het kan gaan om lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. Maar ook om verwaarlozing. Alle vormen van mishandeling zijn even erg. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf.  
Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis naar 0800-2000. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Of chat tussen 09:00 en 17:00 met Chat Veilig Thuis. 

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten. 

Je ouders ontvangen voordat je 18 wordt van de zorgverzekering, waar je via je ouders bent aangesloten, ook bericht dat je dit vanaf je 18e zelf moet regelen.  

Via de www.belastingdienst.nl/toeslagen kun je berekenen of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.  

Als je een laag inkomen hebt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een collectieve zorgverzekering via de gemeente. De gemeente betaalt dan mee aan je premie. Kijk voor meer informatie op www.gezondverzekerd.nl, waar je onder mee kunt berekenen of je hiervoor je in aanmerking komt.  
Kom je er nu zelf niet uit. Neem dan contact op met WIJzer/Sociaal Raadsliedenwerk via info@wijzer-oirschot.nl of bel met 0499-335142.  

Ben je 18 geworden? Kijk dan op de landelijke pagina van Kwikstart voor handige tips en zaken waar je aan moet denken.  

DigiD

Vraag een DigiD aan via www.digid.nl om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding, belastingdienst, zorgverzekering en ga zo maar door. 

Kijk voor uitgebreide informatie over Rechten en plichten op de landelijke pagina van Kwikstart. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze rubrieken

Op de websites van zowel de gemeente Oirschot (www.oirschot.nl) als WIJzer-Oirschot (www.wijzer-oirschot.nl) vind je nog meer informatie.  

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Oirschot die te gebruiken is voor inwoners van Oirschot, Oost West en Middelbeers.