Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer of woning. We hebben een aantal zaken op een rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin tips worden gegeven voor het vinden van woonruimte. Zorg ook dat je staat ingeschreven in de Brp (Basisregistratie Personen). Dat betekent dat je een vast woonadres hebt. Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Geef dit dan door. Heb je geen vaste woonplek? Dan kun je een briefadres aanvragen bij de gemeente. Kijk op Product - Briefadres aanvragen (oss.nl).
Inschrijven sociale huurwoning
In de gemeente Oss zijn 2 woningbouwcorporaties: Brabant Wonen en Mooiland. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd is vaak lang, dus het is handig om je meteen in te schrijven als je 18 wordt. Dit is ook handig als je eerst gaat studeren in een andere stad. Je bouwt zo al wachttijd op, die je later van pas kan komen.
Kijk op:
· Brabant Wonen: https://www.brabantwonen.nl/u-bent-op-zoek/onze-woningen/hoe-komt-u-aan-een-huurwoning
· Mooiland: Schrijf je eenvoudig in bij Thuispoort
Studentenwoningen
Er zijn landelijke websites. Het is slim om je zo snel mogelijk in te schrijven. Dit kan vaak al vanaf 16 jaar. Ook via de social media worden kamers aangeboden.
Antikraak wonen
Als je een antikraak woning zoekt, kun je het beste een antikraak bureau inschakelen. Zij hebben zicht op welke woningen/panden beschikbaar zijn voor tijdelijke bewoning.
Extra tips op het gebied van wonen
In Oss zijn 6 wijkteams actief. Daar kun je terecht met al je vragen, dus ook over wonen. Zij verhuren geen woonruimte, maar helpen jou bij je zoektocht. Kijk hier voor een overzicht: https://www.ons-welzijn.nl/contact/inloopspreekuren#oss.
Crisisopvang en nachtopvang
Word je bijna uit huis gezet of leef je al op straat? Heb je hulp en opvang nodig? Dan kun je terecht bij het Verdihuis. Lees hier hoe dat werkt: https://www.verdihuis.nl/hulpnodig.
Beschermd wonen
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychiatrische problemen en op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag kun je doen bij de gemeente Oss. Hoe het werkt lees je hier (https://www.oss.nl/zorg/aangepast_wonen/beschermd_wonen.htm).
Heb je vragen over inkomsten, uitgaven, schulden of andere geldzaken? We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin tips worden gegeven over omgaan met geld.
MoneyFit
Op dit platform vind je informatie en tips over veel verschillende thema’s, die interessant zijn voor jongeren tussen 16 en 26 jaar. Bv. over geld besparen, gezondheid, studeren en werken en wonen. Als je vragen hebt kun je ook contact opnemen. Je wordt dan in contact gebracht met een jongerenmaatje bij jou in de buurt. Samen onderzoek je de mogelijkheden en zoek je naar oplossingen. Kijk voor meer op www.moneyfit.nl.
Financieel spreekuur Koning Willem 1 College
Op het KW1C in Oss is elke week een financieel spreekuur, speciaal voor jongeren uit Oss. Heb je vragen over geldzaken of juridische zaken? Dan kun je daar terecht, elke woensdag van 12.30 tot 14.30 uur. Je hoeft je van tevoren niet aan te melden.
Schuldhulpmaatjes Oss
Wil je dat iemand vrijwillig met jou meekijkt naar je financiën of helpt inzicht te krijgen in jouw geldzaken en/of schulden? Een schuldhulpmaatje kan jou hierbij helpen. Kijk op https://schuldhulpmaatje.nl/oss/.
Bijstandsuitkering of bijzondere bijstand
Als je geen werk hebt en niet naar school kunt gaan, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Hoe je dit kunt doen vind je op www.oss.nl/inkomen. Daar vind je ook informatie over bijzondere bijstand.
Een uitkering is tijdelijk. Je moet er alles aan doen om zo snel mogelijk werk of een opleiding te vinden. Het jongerenloket kan daarbij helpen.
Gemeentelijke belastingen
Heb je een laag inkomen waardoor je de gemeentelijke belastingen niet (helemaal) kunt betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Dat betekent dat je de belasting niet (helemaal) hoeft te betalen. Kijk voor meer informatie op www.bs-ob.nl/kwijtschelding.
Armoederegelingen
De gemeente Oss vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen, ook bij een laag inkomen. Hiervoor zijn er verschillende ondersteunende regelingen. Kijk op www.oss.nl/geldzaken.
AJOSS (Aanpak jongeren met schulden in gemeente Oss)
Ben je tussen 16 en 27 jaar, heb je gelzorgen of schulden en merk je dat de stress je school, studie of werk in de weg staat? Dan is AJOSS echt iets voor jou. Met je begeleider maak je een plan op maat en je bent binnen 1,5 jaar van je schulden af.
Zo werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en het aflossen van je schulden. Op naar een mooie toekomst! Wil je meer weten? Kijk dan op www.oss.nl/ajoss voor de voorwaarden en hoe je je kan aanmelden. Doen!
Inloopspreekuren in de wijk
In de wijken in de gemeente Oss zijn inloopspreekuren waar je terecht kunt met bv. administratieve en financiële vragen. Je kunt hier zo binnenlopen zonder afspraak. De hulp daar is gratis. Wil je weten waar deze inloopspreekuren zijn? Kijk dan op Spreekuren in de wijk - ONS welzijn (ons-welzijn.nl).
Gemeente Oss team Geldzorgen
Ben je het overzicht over je financiën kwijt? Of heb je betalingsachterstanden, die je zelf niet meer kunt oplossen? Of heb je andere vragen of financiële zaken? Dan kun je terecht bij team Geldzorgen van de gemeente Oss. Zij kijken samen met jou wat er nodig is en welke hulp het beste bij jouw situatie past. Kijk voor meer info en het maken van een afspraak opHulp bij geldzorgen - Gemeente Oss.
Met werken verdien je niet alleen geld. Je ontmoet ook nieuwe mensen en doet werkervaring op waar je veel van leert. Bij een (bij)baan horen ook rechten en plichten. We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin tips worden gegeven over alles wat met werk te maken heeft.
Hulp bij vinden van werk
1Werkcentrum
1Werkcentrum is hét platform voor werk, opleiding en personeel in noordoost-Brabant. Werkgevers, werknemers en werkzoekenden kunnen bij 1Werkcentrum terecht met al hun vragen over werk en personeel. Dat bespaart een hoop zoekwerk! Met 1Werkcentrum bieden we hulp en advies, gericht op jouw vraag. Heb je hulp nodig bij solliciteren of bij het ontdekken welke baan bij jou past? Neem dan contact op voor gratis advies via de website www.1werkcentrum.nl.
Stage of leerwerkplek
Ben je op zoek naar een stage of leerwerkplek bij je opleiding? Kijk dan op www.stagemarkt.nl.
Jongerenloket gemeente Oss
Heb je moeite met het vinden en volhouden van werk? Dan kun je contact opnemen met het jongerenloket van de gemeente Oss. Zij bieden jou hier begeleiding bij. Ze gaan met jou in gesprek en luisteren naar wat je wil, wat je kan en wat je nodig hebt. Ze hebben veel contact met werkgevers waardoor ze samen met jou kunnen kijken welke werkgever bij jou past. Ook kunnen ze je helpen of gericht doorverwijzen bij vragen over leren, uitkering, geldzaken of hulpverlening. Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/jongerenloket.
Heb je ondersteuning/coaching nodig op je werk? Dan kun je gebruik maken van een jobcoach van de gemeente Oss. Meer informatie kijk op Product - Jobcoaching (oss.nl).
Young Talent (IBN)
Ben jij 27 jaar of jonger en lukt het niet om werk te vinden? Young Talent helpt jou aan werk. Heb je nog niet genoeg werkervaring? Ook dan helpt Young Talent jou aan werk. Meer informatie op www.young-talent.nl. Daar vind je ook de knop om je aan te melden.
Vrijwilligerswerk
Misschien vind je het leuk om via vrijwilligerswerk ervaring op te doen.
Kijk dan eens op deze websites:
- www.nlvoorelkaar.nl
- www.ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl
- https://www.ons-welzijn.nl/vrijwilligerswerk
- www.voormekaaronswelzijn.nl
- www.vacaturebankonswelzijn.nl
Uitzendbureaus
Je kunt op verschillende manieren aan werk komen. Zo kun je je inschrijven bij een uitzendbureau. Een soort Marktplaats met vraag en aanbod. Het uitzendbureau zoekt voor jou de perfecte match.
Ik kan niet werken door mijn ziekte of beperkingen
Lukt het jou door een ziekte of beperking niet om naast je studie te gaan werken? Misschien kun je studietoeslag krijgen. Kijk voor de voorwaarden op www.oss.nl/studietoeslag.
Iedereen moet tot zijn 16 jaar naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16e nog geen startkwalificatie hebt (diploma HAVO, VWO of MBO niveau 2), dan moet je doorleren tot je 18e. We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin wordt verteld wat er allemaal komt kijken bij school, de mogelijkheden, rechten en plichten en wat je kunt doen als het niet lekker loopt.
Leerplicht
Vanaf 4 jaar mag je naar school. De leerplicht begint zodra je vijf jaar bent en duurt tot en met het schooljaar waarin je 16 jaar wordt.
Nadat de leerplicht is afgelopen, blijf je verplicht om naar school te gaan totdat je 18 jaar bent of een startkwalificatie hebt. Dat is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2, 3 of 4. Met een startkwalificatie heb je meer kans op een vaste en leuke baan die bij je past. Meer informatie op www.rblbno.nl of Leerplicht, Kwalificatieplicht en Doorstroompunt, hoe zit dat nou? - YouTube.
Doorstroompunt
Wil jij doorstromen naar iets dat echt bij jou past? Hulp nodig in die zoektocht? Kijk dan of het doorstroompunt iets voor je kan betekenen.
De doorstroomcoach kijkt samen met jou naar jouw talenten, kwaliteiten en interesses. Samen gaan we op zoek naar de passende vervolgstap in jouw loopbaan. De doorstroomcoach helpt je bij het vinden van een passende opleiding of een combinatie van werk en opleiding. Als dit nu niet haalbaar blijkt, begeleiden we je naar werk of een andere dagelijkse activiteit.
Onze hulp is bedoeld voor jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Ons doel is om jou verder te helpen om je startkwalificatie te behalen. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal mbo niveau 2, havo of vwo. Met een startkwalificatie maak je meer kans op een leuke baan op jouw niveau.
Onze begeleiding is gratis en vrijblijvend, dus pak deze kans met beide handen aan. Neem contact op met de doorstroomcoach van jouw gemeente. Kijk op www.rblbno.nl of Wat doet het Doorstroompunt? - YouTube.
Studiefinanciering/tegemoetkoming scholieren
Als je MBO, HBO of universiteit volgt kun je geld krijgen van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dit is studiefinanciering. Er zijn allerlei verschillende vormen van studiefinanciering. Kijk voor alle informatie en voorwaarden op www.duo.nl. Vraag het op tijd aan!
Studietoeslag
De studietoeslag is voor scholieren of studenten vanaf 15 jaar, die door een blijvende medische beperking niet kunnen werken. Deze toeslag is bedoeld om te voorkomen dat deze jongeren vaker en meer moeten lenen dan andere jongeren, die naast hun studie wel kunnen werken. Een steuntje in de rug dus om toch een opleiding te doen! De voorwaarden en aanvraagprocedure vind je op www.oss.nl/studietoeslag.
Taallessen
Heb je vragen over het beter leren spreken, lezen of schrijven in de Nederlandse taal? Kom met al je vragen naar het spreekuur van het Taalhuis in Oss of het Taalpunt in Ravenstein. Kijk voor locaties en tijden op https://www.nobb.nl/leren/DigiTaalhuis/NLtaalaanbod-oss.html.
Informatiepunt VAVO-onderwijs
Op www.vavoscholen.nl vind je informatie, waar de VAVO-scholen zijn, een link naar hun website en hoe je contact met hun kunt opnemen.
MBO
Het MBO biedt opleidingen met aandacht voor theorie en praktijk. Kijk op www.kiesmbo.nl.
Gezondheid is een groot goed. Soms zit het tegen, je bent chronisch ziek, je loopt een gezondheidsrisico of je zit niet lekker in je vel. Dan is het belangrijk dat je de weg naar passende hulp kunt vinden. We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin meer wordt verteld over gezondheid en waar je allemaal aan kunt denken.
Donorregister
Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar, die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente, staat in het Donorregister. In het Donorregister vul je in of je organen en weefsels wilt doneren na je overlijden. Het invullen kan online of door een formulier op te vragen bij het Donorregister. Maak je geen keuze? Dan sta je met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister. En ben je donor. Kijk voor meer informatie op www.donorregister.nl.
AZOSS (Aanvullende Zorgverzekering Oss)
Ziek zijn kan veel geld kosten. Een goede zorgverzekering is daarom belangrijk, maar ook verplicht! Voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen heeft de gemeente de gemeentepolis AZOSS. De zorgverzekeringen van AZOSS hebben ruime vergoedingen. De gemeente betaalt mee aan de premie. Met AZOSS ben je goed én voordelig verzekerd. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Kijk op ww.oss.nl/azoss.
Zorgtoeslag
Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag. Een bijdrage van de overheid om het betaalbaar te houden. Er geldt een aantal voorwaarden. Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben, 18 jaar of ouder zijn en je inkomen en vermogen mogen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Kijk op Hoe moet ik zorgtoeslag aanvragen? (belastingdienst.nl) voor meer informatie.
Mantelzorg
Is er bij jou thuis of in je familie iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je daardoor thuis meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij mantelzorger. Zorg dan ook goed voor jezelf. Door af en toe te ontspannen, over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Kijk welke ondersteuning er is voor jou op www.oss.nl/mantelzorg.
GGD Hart voor Brabant
Met vragen over je gezondheid kun je terecht bij de GGD. Denk hierbij bv. aan vaccinaties, ook als je op reis gaat naar het buitenland. Of aan middelengebruik, overgewicht of seksualiteit. Kijk op www.ggdhvb.nl.
Praktijkondersteuner GGZ bij de Huisarts
De meeste huisartsen hebben een POH GGZ. Deze praktijkondersteuner ondersteunt de huisarts in zijn/haar werk. Je huisarts kan je verwijzen als je sociale of psychische klachten hebt. Je krijgt dan eenvoudig en dichtbij hulp. Vaak is een verwijzing naar de specialistische Geestelijke Gezondheidszorg dan niet nodig.
Join Us!
Ben je tussen 12 en 30 jaar oud en heb je zin in meer sociaal contacten of activiteiten? Neem een kijkje bij Join Us! Kijk op www.join-us.nu/nl.
CJG (tot 23 jaar)
Ben je jonger dan 23 jaar en heb je vragen over bijvoorbeeld zelfvertrouwen, depressieve gevoelens, internetgebruik, schoolmotivatie, de scheiding van je ouders? Je kunt in de gemeente Oss op verschillende plekken terecht: op school, bij de GGD, bij je huisarts of bij het Centrum Jeugd en Gezin Maasland. Loop gerust binnen bij het CJG aan de Schadewijkstraat 6 in Oss. Bellen mag ook via 088-3742526 of mail naar info@centrumjeugdengezin-maasland.nl Iedereen is welkom voor gratis informatie, advies of hulp. (link naar de website).
Jeugdhulp (tot maximaal 23 jaar)
Blijkt uit het gesprek met het Centrum Jeugd en Gezin dat er een bepaalde vorm van hulpverlening nodig is? Bijvoorbeeld specialistische jeugdhulp? Dan bekijkt het CJG met jou wat de best passende hulp is en ondersteunt het CJG je om deze hulp in te zetten. Op de website www.rioz.nl vindt je alle aanbieders van jeugdhulp die een contract hebben met de gemeente Oss. Let op: wil je na je 18e jeugdhulp krijgen, dan moet dit voor je 18e aangevraagd zijn.
Toegang Zorg en Welzijn (vanaf 18 jaar)
Ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je bij de Toegang Zorg en Welzijn terecht met al je vragen over zorg en welzijn. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de hulp en hulpmiddelen van de Wmo? Over dagbesteding, beschermd wonen of vervoer? Kijk dan eerst eens op deze website: Contact over zorg en welzijn - Gemeente Oss.
Je kunt ook bellen via het centrale nummer 14 0412. En mailen kan ook via zorgenwelzijn@oss.nl.
Of bezoek een inloopspreekuur van het Sociaal Team in je wijk of dorp.
Je betaalt niets voor de hulp van de Toegang, het Sociaal Team of de Wmo-consulent. Krijg je op een later moment professionele hulp of een hulpmiddel, dan kan het zijn dat je daaraan moet meebetalen. Op www.hetcak.nl vind je meer informatie.
Je kunt het allemaal meemaken: schade als gevolg van een ruzie, ongeluk of brand. De schade repareren kost vaak veel geld, zeker als het je eigen schuld is. Hiervoor zijn verzekeringen in het leven geroepen. Sommige verzekeringen zijn wettelijk verplicht, anderen zijn heel handig of verstandig om af te sluiten. Vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Als je een brommer, motor of auto rijdt, dan ben je ook verplicht een WA-verzekering af te sluiten. We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin meer uitleg wordt gegeven over verzekeren.
AZOSS (Aanvullende Zorgverzekering Oss)
Ziek zijn kan veel geld kosten. Een goede zorgverzekering is daarom belangrijk, maar ook verplicht! Voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen heeft de gemeente de gemeentepolis AZOSS. De zorgverzekeringen van AZOSS hebben ruime vergoedingen. De gemeente betaalt mee aan de premie. Met AZOSS ben je goed én voordelig verzekerd. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Kijk op www.oss.nl/azoss.
Andere verzekeringen
Naast de verplichte zorgverzekering is het ook verstandig om naar andere verzekeringen te kijken, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, rechtsbijstandsverzekering, etc.
MoneyFit
Op dit platform vind je informatie en tips over verschillende thema’s, die interessant zijn voor jongeren tussen 16 en 26 jaar. Bv. over geld besparen, gezondheid, studeren en werken en wonen. Als je vragen hebt kun je ook contact opnemen. Je wordt dan in contact gebracht met een jongerenmaatje bij jou in de buurt. Samen onderzoek je de mogelijkheden en zoek je naar oplossingen. Kijk voor meer op www.moneyfit.nl.
Vanaf 18 jaar ben je financieel verantwoordelijk en aansprakelijk. Wat betekent dat eigenlijk? Wat mag ik dan, wat moet ik dan en wat is handig om te doen? We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin tips worden gegeven, die handig zijn als je 18 bent.
Checklist
Wil je snel een beeld krijgen wat er op je af komt als je 18 jaar wordt/bent? Vul dan digitaal een checklist in. En je ziet al snel waarvoor je in actie moet komen. Kijk op 18 jaar worden: wat moet ik regelen? | Rijksoverheid.nl..
DigiD aanvragen
Om zaken met de overheid te regelen, heb je een DigiD nodig. Bijvoorbeeld om studiefinanciering of een zorgverzekering aan te vragen. Met DigiD kun je laten zien wie je bent. DigiD is gratis en vraag je aan bij de Rijksoverheid via https://www.digid.nl/.
Zorgverzekering
Vanaf je 18e jaar ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben een eigen website met informatie. Ook zijn er websites waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken. Misschien kom je in aanmerking voor de goedkopere gemeentepolis AZOSS. Kijk hiervoor op www.oss.nl/azoss.
Andere verzekeringen
Naast de verplichte zorgverzekering is het ook verstandig om naar andere verzekeringen te kijken, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, rechtsbijstandsverzekering, etc.
Zorgtoeslag
Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er de zorgtoeslag. Een bijdrage van de overheid om het betaalbaar te houden. Er geldt een aantal voorwaarden. Je moet een Nederlandse zorgverzekering hebben, 18 jaar of ouder zijn en je inkomen en vermogen mogen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Kijk op Hoe moet ik zorgtoeslag aanvragen? (belastingdienst.nl) voor meer informatie.
Donorregister
Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar, die ingeschreven is in een Nederlandse gemeente, staat in het Donorregister. In het Donorregister vul je in of je organen en weefsels wilt doneren na je overlijden. Het invullen kan online of door een formulier op te vragen bij het Donorregister. Maak je geen keuze? Dan sta je met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister. En ben je donor. Kijk voor meer informatie op www.donorregister.nl.
Inschrijven sociale huurwoning
In de gemeente Oss zijn 2 woningbouwcorporaties: Brabant Wonen en Mooiland. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. De wachttijd is vaak lang, dus het is handig om je meteen in te schrijven als je 18 wordt. Dit is ook handig als je eerst gaat studeren in een andere stad. Je bouwt zo al wachttijd op, die je later van pas kan komen.
Brabant Wonen: Hoe komt u aan een huurwoning? - BrabantWonen.nl.
Mooiland: Schrijf je eenvoudig in bij Thuispoort
Stemmen
Iedere Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18 jaar stemmen. Je ontvangt dan voor de verkiezingen een stempas van de gemeente waar je staat ingeschreven. Met deze stempas en een geldig identiteitsbewijs kun je bij een stembureau je stem uitbrengen. In Nederland zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad, de Tweede Kamer, Provinciale Staten en het Waterschap.
Zelfstandig autorijden
Vanaf 18 jaar mag je autorijden zonder coach als je al een rijbewijs hebt. Je mag dan zelfstandig de weg op. Voor jou gelden dan dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.
Koop je zelf een auto? Sluit dan een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) af. Dat is verplicht. Een WA-verzekering vergoedt schade die jij aan een ander voertuig maakt. Bijvoorbeeld als je tijdens het parkeren tegen een andere auto botst. Vaak kun je een WA-verzekering online afsluiten.
Contracten en abonnementen afsluiten
Wil je een contract afsluiten? Bijvoorbeeld voor een telefoon of de sportschool? Dan heb je vanaf je 18e geen toestemming meer nodig van je ouders. Je bent zelf financieel verantwoordelijk. Ook als je schulden maakt. Dit betekent bijvoorbeeld dat de telefoonaanbieder contact met jou opneemt als je je abonnement niet op tijd betaalt.
Zelf kinderalimentatie ontvangen
Ontvangt één van je ouders kinderalimentatie? Vanaf je 18e heb jij recht om de kinderalimentatie zelf te ontvangen. Bespreek dit met je ouders.
De kinderalimentatie kan worden verlaagd of soms ook worden stopgezet als je eigen inkomsten hebt. Hierover maak je samen afspraken. Een advocaat of mediator kan daarbij helpen. Als een afspraak niet lukt kan de rechter worden ingeschakeld.
De kinderalimentatie stopt als je 21 jaar bent. In bijzondere gevallen is er ook daarna nog een onderhoudsplicht. Dit is het geval als je niet zelf in jouw levensonderhoud kan voorzien, bijvoorbeeld als je gehandicapt bent.
We hebben een aantal zaken op en rijtje gezet voor jou. Je kunt ook kijken naar deze video waarin tips worden gegeven.
Zorgverzekering
Vanaf je 18e jaar ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Misschien kom je in aanmerking voor de gemeentepolis AZOSS. Kijk hiervoor op Kijk op www.oss.nl/azoss.
Stemmen
Iedere Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18 jaar stemmen. Je ontvangt dan voor de verkiezingen een stempas van de gemeente waar je staat ingeschreven. Met deze stempas en een geldig identiteitsbewijs kun je bij een stembureau je stem uitbrengen. In Nederland zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad, de Tweede Kamer, Provinciale Staten en het Waterschap.
Juridisch advies
Bij enkele inloopspreekuren in Oss kun je naast vragen over zorg en welzijn ook terecht voor administratieve en financiële vragen en juridisch advies. De wegvinden in het doolhof van sociale voorzieningen, wetten, regelingen, formulieren en instellingen is niet altijd makkelijk. ONS welzijn biedt aan de inwoners van de gemeente OSS van alle leeftijden sociaaljuridisch advies, hulp en bemiddeling. Dit noemen we ook wel sociaal raadsliedenwerk (SRW). Klik hier voor het overzicht: Spreekuren in de wijk - ONS welzijn (ons-welzijn.nl).
Rechtswinkel Oss
Bij de rechtswinkel Oss kun je terecht met al je juridische vragen. Hier geven vrijwilligers gratis advies over je rechten en plichten. Ben je van plan naar het spreekuur te gaan? Neem dan alle relevante stukken mee zodat de medewerkers je vraag zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. De rechtswinkel Oss is gevestigd in wijkcentrum Schadewijk, Leeuwerikstraat 2 in Oss. Het spreekuur is op maandag, woensdag en donderdagavond. Aanmelden is niet verplicht, maar welhandig. Kijk op www.rechtswinkeloss.nl hoe je dat doet.
Belastingplicht
Iedereen, die in Nederland woont en werkt, is normaal gesproken belastingplichtig. Er is geen leeftijdsgrens. Aangifte doen moet je pas als je inkomsten hebt. En dat kan al zijn als je op je 15e een bijbaan hebt. Kijk voor meer informatie www.belastingdienst.nl.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Oss die te gebruiken is voor inwoners van Berghem, Demen, Deursen-Dennenburg, Dieden, Geffen, Haren, Herpen, Huisseling, Keent, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Megen, Neerlangel, Neerloon, Oijen, Oss, Overlangel, Ravenstein, Teeffelen.