Verhuizing doorgeven
Kom je in Rotterdam wonen? Of verhuis je binnen Rotterdam? Geef dan je nieuwe adres door aan de gemeente. Dit moet je binnen 5 dagen na je verhuisdatum doen. Je kunt je hier gratis inschrijven. Log hiervoor in met je DigiD. Het kan zijn dat je extra papieren moet ondertekenen en meesturen. Op de website staat welke papieren je nodig hebt.
Verhuis je van Rotterdam naar een andere plaats? Geef dan je nieuwe adres door aan de nieuwe gemeente.
Briefadres aanvragen
Heb je geen verblijfplek? Of woon je tijdelijk op een adres waarmee je je niet kan inschrijven in de gemeente Rotterdam? Vraag dan tijdelijk een briefadres aan. Daarmee kun je zaken regelen, zoals een zorgverzekering of uitkering aanvragen. Zo’n briefadres kun je hier online aanvragen of neem contact op met de Vraagwijzer via 14 010.
Op zoek naar een huurwoning?
Schrijf je dan in op Woonnet Rijnmond. Vraag op de website een woonpas aan. Die kost 10 euro per jaar. Je moet de pas elk jaar verlengen.
Elke dag om 6 uur ‘s avonds staan de beschikbare huurwoningen op de website. Je kunt je elke dag opgeven voor twee huizen waar je wilt wonen. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe meer kans je maakt. Voor sommige huizen is de wachttijd lang.
Er zijn ook direct-kans-woningen. Reageer jij als eerste op zo’n woning? Dan kom je ook als eerste in aanmerking.
Studenten- en jongerenhuisvesting
Veel verhuurders hebben ook woningen speciaal voor studenten en jongeren. Die vind je ook op Woonnet Rijnmond. Meer woningen voor studenten en jongeren staan hier:
Urgentieverklaring
Ben je 18 jaar of ouder? En heb je door ernstige problemen snel een woning nodig? Misschien krijg je dan een urgentieverklaring. Daarmee heb je voorrang op anderen. Kijk hier voor het aanvragen en de regels. Of bel met de VraagWijzer via 14 010
Huurtoeslag
Huur je een zelfstandige woonruimte? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Zelfstandig betekent dat je woning een eigen ingang heeft en eigen keuken en toilet. Voor jongeren onder de 23 jaar gelden andere regels dan voor jongeren boven de 23 jaar. Ga naar de website van de Belastingdienst.
Heb je problemen met je huurwoning, huurprijs of huisbaas?
Dan staat het huurteam Rotterdam voor je klaar. Huurteam Rotterdam geeft advies en helpt met de oplossing. Wil je weten of je te veel huur betaalt? Check het op weetwatjehuurt.nl.
(Bijna) dakloos. Wat nu?
Ben je (bijna) thuis- of dakloos en kun je dit niet zelf of samen met vrienden of familie oplossen? Dan kun je terecht bij Centraal Onthaal. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij crisisopvang of met beschermd wonen. Kijk op rotterdam.nl/dak-of-thuisloos of neem contact op met de Vraagwijzer via 14 010.
Je bent dakloos als je geen vast adres hebt om te wonen of te logeren. Je bent thuisloos als je steeds wisselt van onderdak of woonplaats.
In geval van nood
Ben je plotseling dakloos, kun je nergens slapen en is het loket Centraal Onthaal gesloten? Na 17.00 uur kun je je in noodsituaties melden bij de crisisopvang in Rotterdam:
- De Plataan, Mathenesserlaan 261, 088 892 82 15
- De Bolkruid, Bolkruid 123, 088 271 64 13
Misschien kunnen zij jou verder helpen.
Beschermd wonen
Kun je door bijvoorbeeld psychische problemen niet zelfstandig wonen en wil je graag hulp? Dan is beschermd wonen misschien een oplossing. Bij beschermd wonen woon je in een opvanglocatie met meerdere jongeren. Daar is 24 uur per dag begeleiding en toezicht. De begeleiding verschilt van persoon tot persoon. Ze helpen je bijvoorbeeld om te gaan met problemen met je familie, werk of school. Of als je geestelijke problemen hebt. Je moet wel aan je problemen willen werken en meebetalen aan je verblijf. Meld je hiervoor bij loket Centraal Onthaal van de gemeente. Zij kijken of beschermd wonen iets voor jou is.
Jonger dan 17,5 jaar?
Ben je jonger dan 17,5 jaar en ben je (bijna) dakloos of heb je begeleid wonen nodig? Dan helpt het wijkteam. Meld je daar aan via een schoolmaatschappelijk werker of je huisarts. Of bel met de Vraagwijzer via 14 010.
18 jaar en dan?
Vanaf je 18e ben je volwassen en financieel zelfstandig. Je hebt opeens meer verantwoordelijkheden. In deze app staat een handige checklist met dingen die je moet regelen om je geldzaken op orde te krijgen. Wil je meer weten? Kijk dan op Wijzeringeldzaken of in het geldplan Bijna 18.
Slim met geld omgaan
Kom je vaak geld te kort? Met de volgende tips houd je meer geld over.
1. Geld verdienen
Probeer of je (meer) geld kunt verdienen, zodat je meer te besteden hebt.
2. Extra geld (toeslagen) aanvragen:
Als je een laag inkomen hebt, heb je misschien recht op extra geld. Dat noemen we toeslagen. Op berekenuwrecht.nl zie je in een paar stappen of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Ook zie je waar je ze kunt aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zijn de twee belangrijkste toeslagen.
- Zorgtoeslag
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Via de zorgtoeslag kun geld terugvragen. Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. - Huurtoeslag
Huur je een woning met een eigen voordeur? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dat hangt af van je inkomen en leeftijd. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst. - Andere toeslagen
Heb je kinderen? Dan heb je misschien recht op kinderbijslag. Of kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag of heffingskortingen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor Toeslagen.
3. Studiefinanciering aanvragen
Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen bij DUO.
Mbo 1 en 2: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift
Mbo 3 en 4: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt*
Hbo en universiteit: aanvullende beurs en reisproduct zijn een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt*
* Haal je je diploma niet binnen 10 jaar? Dan moet je het geld terugbetalen.
Op startstuderen.nl staat alle informatie over beginnen met studeren.
Ben je ouder dan 18 en volg je een voltijdopleiding op vmbo, havo, vwo of vavo? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook die vraag je zelf aan bij DUO. En kijk of je daarnaast recht hebt op een bijstandsuitkering.
Ben je student en heb je een beperking? Dan heb je mogelijk recht op een extra toeslag. Hier vraag je Individuele Studietoeslag aan.
4. Sparen
Het is altijd slim om een deel van je geld te sparen voor onverwachte uitgaven of als je even minder geld hebt. Open hiervoor een spaarrekening. Zo heb je altijd geld als je het echt nodig hebt.
5. Lenen kost geld
Lenen klinkt zo makkelijk. Maar je moet het geleende geld plus rente terugbetalen. Lenen kost dus geld. Ook shoppen en pas later betalen is een slecht idee. Vaak betaal je veel meer als je in termijnen betaalt.
Wat kun je doen als je geldproblemen hebt?
- Tref betalingsregelingen
Kun je rekeningen niet meer betalen? Neem dan snel contact op met de bedrijven die nog geld van je krijgen. Vraag of je een betalingsregeling kunt treffen. - Sluit geen leningen af en vraag geen roodstand aan
Dan krijg je steeds meer schulden en betaal je veel rente. - Vraag om advies of hulp
Blijf niet met je geldzorgen rondlopen. Veel organisaties kunnen je helpen. Zoals het JIP en het Jongerenloket. - Meld je aan voor het Perspectiefpact
Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen en werken. Ga naar het Jongerenloket als je meer wil weten.
Wanneer hulp zoeken?
- Als je vaak piekert over geld
- Als je niet weet hoe je je rekeningen moet betalen
- Als je regelmatig meer geld uitgeeft, dan er binnenkomt
Bijstandsuitkering
Ga je niet naar school? En heb je niet genoeg geld om voor jezelf te zorgen? Misschien heb je dan recht op een bijstandsuitkering of ww-uitkering. Dit is bijvoorbeeld het geval als je geen inkomsten hebt of als je salaris lager is dan een bijstandsuitkering. Kijk hier als je meer wil weten. Het Jongerenloket kan je helpen om een uitkering aan te vragen.
Leerwerkloket
Corona maakt duidelijk dat het belangrijk is dat je je kunt aanpassen en blijft werken aan je eigen ontwikkeling. Het Leerwerkloket Rijnmond weet alles over leren en werken in de regio. Ze kunnen je helpen met advies over je opleiding en carrière. Het Leerwerkloket heeft een website speciaal voor jongeren: Jong en Sterk in Rijnmond.
Op Leerwerkloket Rijnmond staat informatie over mogelijkheden op de arbeidsmarkt, tips over solliciteren en omscholing om een ander beroep te gaan leren.
HalloWerk
HalloWerk brengt werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact, via een online platform én persoonlijke begeleiding. Meer weten? Bezoek de website van HalloWerk.
Scholingsvoucher
Heb je in 2020 of 2021 je mbo-diploma gehaald? En wil je nu gaan werken, maar is er op dit moment door corona geen werk in jouw sector? Met een korte (om)scholing kun je aan de slag in een sector waar wél veel banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek.
De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdammers als jij een scholingsvoucher met een maximum van 2.500 euro. Dit bedrag kun je inzetten voor korte cursussen, mbo-scholingen en hbo-scholingen met een leerwerktraject of baangarantie, of voor een associate degree-opleiding.
Lees hoe je de scholingsvoucher kunt aanvragen.
Rotterdam Recruitment Agency
Je bent tussen de 16 en 27 jaar en hebt geen diploma en/of werkervaring. Of misschien heb je problemen die het lastig maken om een normale baan te vinden. De recruiters van Rotterdam Recruitment Agency (RRA) zijn er speciaal voor jou. Ga samen met hen op zoek naar een baan die bij je past. Neem een kijkje bij RotterdamRecruitmentAgency.
Startkwalificatie
In Nederland willen we dat jongeren een startkwalificatie hebben. Dat is een diploma havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger. Met een startkwalificatie heb je meer kans op werk. Als je tussen de 16 en 18 jaar bent en je hebt nog geen startkwalificatie, dan moet je nog verplicht naar school. Ben je ouder dan 18, zit je niet meer op school en heb je geen startkwalificatie? Dan kan de gemeente naar je toekomen om je te vragen of je een opleiding wilt volgen. Dat kan tot je 23 jaar wordt.
Ga jij voor een startkwalificatie? Zoek dan een opleiding die je leuk vindt en waarmee je een goede kans maakt op een baan. Je mentor, studiebegeleider of decaan kan je helpen met het kiezen van een vervolgopleiding. Kijk voor meer informatie op studiekeuze123.
Heb jij nog geen startkwalificatie? Dan kun je hulp krijgen. Wil je weten hoe? Lees dan verder!
Entreeopleiding
Ben je ouder dan 16 jaar, maar heb je geen diploma? Misschien is de entreeopleiding dan iets voor jou. Kijk voor informatie op mbostart. Of op de websites van Albeda en Zadkine en Scheepvaart en Transport college. Zij bieden ook entreeopleidingen aan.
Ouder dan 18?
Ben jij 18 jaar of ouder en wil je een startkwalificatie halen in de vorm van een havo- of vwo-diploma? Dan kun je naar het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). Wil je een startkwalificatie op mbo 2 niveau of hoger? Dan moet je eerst een vmbo-tl diploma hebben. Ook daarvoor kun je op het vavo terecht.
Ben je gezakt voor je vmbo-tl-diploma?
Dan kunt je toch vast aan je mbo-opleiding beginnen en tegelijkertijd je vmbo-tl-diploma halen. Dit traject heet Alvast mbo. Het is een samenwerking tussen Zadkine, Albeda en vavo Rijnmond College. Meer informatie vind je op Zadkine, Albeda en VAVO Rijnmond College.
Kies een opleiding
Wil jij in Rotterdam studeren op mbo, hbo of universiteit? Alle onderwijsinstellingen vind je hier.
Studeren met een beperking
Ben je 15 jaar of ouder en volg je een opleiding in Rotterdam? Dan krijg je waarschijnlijk studiefinanciering van het DUO. Lukt het niet om te werken naast je studie, omdat je een beperking hebt? Vraag dan een extra toeslag aan bij de gemeente Rotterdam.
Studeren met (geld)problemen
Studeren met geldproblemen of andere problemen zorgt voor veel stress. Het Jongeren Informatie Punt (JIP) Rotterdam helpt je anoniem en gratis. Je kunt er terecht met vragen en voor advies, zodat je weer verder kunt met je studie.
Studentenverenigingen
In Rotterdam zijn allerlei studentenverenigingen waarvan je lid kunt worden. Wil je weten welke het beste bij jou past? Kijk dan op Rotterdam Studentenstad. Hier vind je ook informatie en handige links over studeren, wonen, vervoer, gezondheid en vrije tijd in Rotterdam.
Op deze plek vind je informatie over jouw gezondheid en waar je in Rotterdam terecht kunt voor hulp. Ook voor geestelijke gezondheid.
1. Zorgverzekering & zorgtoeslag
Zorgverzekering
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. De gemeente Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ bieden in 2023 het VGZ Rotterdampakket aan. Een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. Mensen met een lager inkomen krijgen extra voordeel. Meer weten? VGZ Rotterdampakket
Zorgtoeslag
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Via de zorgtoeslag kun geld terugvragen. Deze zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
Meer informatie vind je in de Kwikstart app onder het kopje zorgverzekering en zorgtoeslag.
2. Seks en seksualiteit
Seks kan fijn en opwindend zijn. Maar er zijn ook risico’s, zoals onbedoelde zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Loop je met vragen rond of wil je ergens over praten? Hier kun je terecht:
Jongerenspreekuur Sense
Speciaal voor jongeren tot en met 25 jaar is er de handige website van Sense.
Sense heeft in Rotterdam een Jongerenspreekuur voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar. Hier kun je gratis en vertrouwelijk terecht met vragen over relaties, seksualiteit, anticonceptie, de noodpil, soa's en (on)gewenste zwangerschap. Je kunt er ook gratis een chlamydia- of zwangerschapstest laten doen.
Chatten of bellen met een deskundige van Sense kan via de website en 0900 - 402 402 0.
JIP
Heb je vragen over seks? Die kun je stellen bij het JIP (Jongeren Informatie Punt). Dat kan ook anoniem. Je kunt hiervoor een afspraak maken als je dat wilt. Mailen, bellen of een Whatsapp berichtje sturen kan ook via rotterdam@jip.org of 06 - 38036734. Of kijk op de website.
Soa-test
Denk je dat je een soa hebt opgelopen tijdens de seks? Dan kun je naar het Soa-spreekuur van GGD Rotterdam-Rijnmond voor een soa-test. Hiervoor moet je een afspraak maken. Dit kan overdag op werkdagen via 010 – 443 80 21 of online via de website van GGD Rotterdam-Rijnmond.
Voorbehoedsmiddelen
Je kunt een zwangerschap en soa voorkomen door veilig te vrijen. Dit doe je door een voorbehoedmiddel te gebruiken, zoals een condoom. Wil je weten hoe je veilig kunt vrijen? Kijk dan eens op GGD Rotterdam-Rijnmond en Sense.info.
Aanranding of verkrachting
Heb je een nare seksuele ervaring gehad? Ben je aangerand of verkracht? En zoek je hulp? De GGD biedt hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Voor meer informatie kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld.
Zwangerschap en abortus
Ben je zwanger en heb je hulp nodig? Moeders van Rotterdam kan je helpen. Zij helpen je bij
- je zwangerschap, bevalling en babyspullen
- je rol als moeder en de ontwikkeling van je kind
- je relatie met familie en vrienden
- geld en administratie
- (veilig) wonen
- school en werk
- problemen met organisaties, zoals UWV, Belastingdienst, woningcorporaties
- je gezondheid
Je kan je verloskundige, gynaecoloog, huisarts of iemand anders vragen om je aan te melden bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam. Maar je kan ook zelf bellen naar 010 - 267 26 53. Of meld je via de website aan en stel (anoniem) een vraag op moeders@rotterdam.nl. Na je aanmelding kijkt het aanmeldpunt welke hulp het beste bij je past.
Wil je meer informatie over zwangerschap? Denk je dat je zwanger bent? Of denk je na over een abortus om de zwangerschap te stoppen? Neem dan contact op met je huisarts of een abortuskliniek. Kijk voor meer informatie op sense.info.
3. Roken, drank en drugs
Drank, sigaretten en drugs kunnen spannend en lekker zijn. Maar er zijn ook nadelen. Voor je gezondheid bijvoorbeeld. Je kunt namelijk verslaafd raken. Wil je meer weten over wat deze middelen met je lichaam doen? Of weten wanneer je verslaafd bent en hoe je ervan af kunt komen, kijk dan eens in de Kwikstart app onder Gezondheid en hulp. Denk je dat je een probleem hebt met roken, drank of drugs, zoek dan hulp. Bijvoorbeeld bij je huisarts.
Op maakjekeus.nl vind je informatie over drank, drugs, roken, gokken en gamen. Maar vooral over hoe je daar keuzes in maakt. Heb je hulp nodig? Bel dan overdag op werkdagen met 088 - 358 09 60.
- Wil je meer informatie over roken, kijk dan ook op rokeninfo.nl
- Wil je meer informatie over alcohol, kijk dan ook op alcoholinfo.nl
- Wil je meer informatie over drugs, kijk dan ook op drugsinfo.nl
Lachgas
Sinds 1 juli 2021 is er een lachgasverbod in heel Rotterdam. Als jij problemen hebt met lachgas, of iemand in je omgeving, dan sta je er niet alleen voor. Kijk voor meer informatie over lachgas op maakjekeus.nl. Hier kun je ook terecht voor hulp. Bel met 0800-3580960 of stuur een bericht via de chat.
4. Hulp en advies
Op de volgende plekken kun je in Rotterdam terecht met al je vragen:
Jongerenloket
Ben je tussen de 18-26 jaar en heb je vragen over school, werk, geldzorgen of schulden? Kijk op de website van het Jongerenloket.
- Het Jongerenloket zit in het Stadhuis aan de Coolsingel 40. Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Je kunt het Jongerenloket bellen via 010 - 267 13 00. Of stuur een e-mail naar info@jongerenloket.rotterdam.nl. Tussen 8.30 en 17.00 uur kun je chatten via de website.
Jongeren Informatie Punt (JIP)
Het JIP geeft informatie, hulp en advies speciaal voor jongeren. Gratis en anoniem. Je kunt het JIP bellen, mailen of WhatsAppen. Je kunt bij het JIP terecht met vragen over onder andere geldproblemen en schulden, seks, solliciteren en op jezelf wonen.
- Stuur een e-mail naar rotterdam@jip.org of bel of app naar 06-38036734.
- Op woensdag en vrijdag is er een inloopspreekuur Huis van de Wijk Berkelplein aan de Ommoordsestraat 12, en op donderdag in Huis van de Wijk het Middelpunt aan de Slinge 250. Buiten deze spreekuren kun je ook bellen of appen voor een afspraak op een ander moment.
Rotterdamse Douwers: hulp van een mede-Rotterdammer
Heb je moeite om je rekeningen te betalen, blijf je weg van school, lukt het je niet om werk te vinden of blow je stiekem toch veel? De Rotterdamse Douwers helpen jou weer op weg. Je krijgt een mentor die met jou meekijkt en je helpt om je leven weer op orde te krijgen. Je kan bij hen terecht als je bijvoorbeeld moeite hebt met:
- je post open te maken
- je eigen geld verdienen
- een slaapplek vinden
- het aflossen van je schulden
- beginnen met sporten
- beginnen met een opleiding
- minderen of stoppen met blowen
Kan jij iemands hulp wel goed gebruiken? Kijk dan op Rotterdamse Douwers.
Mantelzorg
Zorg je voor je vader, moeder of je broertje of zusje die langdurig ziek of gehandicapt is, dan ben je een mantelzorger. Je kunt hiervoor steun en hulp krijgen via je huisarts. Kijk ook eens op de site van gemeente Rotterdam.
5. Zit je niet lekker in je vel?
Iedereen is weleens somber, verdrietig of bang. Meestal gaat dat binnen een paar dagen weg. Maar gaat het bij jou niet over of komt het steeds terug? Praat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt. En zoek hulp. Je kunt hiervoor in Rotterdam op verschillende plekken terecht. Er zijn ook online cursussen die je kunt volgen.
E-health
Voel je je soms niet zo happy of wil je meer leren over mentale gezondheid? Meld je dan aan voor de gratis online training E-health. In deze training leer je hoe je jouw gedachten en gevoelens kunt beïnvloeden. Daardoor heb je minder last van somberheid, angst, slecht slapen en piekeren.
Iets voor jou? Kijk dan hier als je 12-18 jaar bent of hier als je 19+ bent.
STARr-training
Ben je tussen de 12 en 16 jaar? En heb je soms stress of ben je somber? Bij de STARr-training leer je om te gaan met situaties waar je stress van krijgt of die je somber maken.
Meer weten? Kijk op de website STARr.
Online training Minder piekeren
Ben je tussen 16 en 27 jaar? En pieker je veel en kun je niet stoppen? Er is een online training waar je leert om minder te piekeren en positief te denken. Kijk hier voor meer informatie.
Alles Oké? Supportlijn
Ben jij tussen de 18 en 24 jaar? En heb je behoefte aan iemand die echt naar je luistert? Bel dan de gratis supportlijn Alles Oké? Bel naar 0800 - 0450 of ga naar de chat op allesoke.nl. Dagelijks bereikbaar tussen 14.00 en 22.00 uur.
Jeugdhulp
Loop het allemaal niet zo lekker in jouw leven? Heb je geestelijke problemen, of gaat het thuis niet goed? Lees meer in de Kwikstart app bij Gezondheid en hulp wat jeugdhulp is. Of neem contact met je huisarts.
Huiselijk geweld en kindermishandeling
Ben je tussen de 10 en 18 jaar? Heb je thuis te maken met geweld of mishandeling? In de Veilig Thuis-chat kun je hierover anoniem chatten. Of kijk op de site van Veilig Thuis. Hulverleners en ervaren vrijwilligers helpen je met advies en ondersteuning. Mishandeling is ook dat niemand thuis aandacht voor je heeft, (online) seksueel misbruik, of geweld dat te maken heeft met de eer van de familie.
- Ben je in direct gevaar? Bel dan met 112.
- Ook is er de CARE-FREE app. Deze app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen. Download de app gratis via Google Play Store of Apple App Store.
113 Zelfmoordpreventie
Zie je het leven niet meer zitten? Of ken je iemand die aan zelfmoord denkt? Praat daar dan met iemand over. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat.
Zorgverzekering VGZ Rotterdampakket
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. De gemeente Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ bieden in 2022 het VGZ Rotterdampakket aan. Een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen. Mensen met een lager inkomen krijgen extra voordeel. Meer weten? Kijk op rotterdam.nl
Aansprakelijkheidsverzekering
Als je 18 wordt, ben je zelf aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt. Schiet je een voetbal door een ruit of valt je fiets tegen de auto van de buurman? Dan draai jij op voor de kosten. Daarom is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Lees hier meer over in de Kwikstart app bij Aansprakelijkheidsverzekering.
Op je 17e kan je bijna niet wachten om 18 te worden. Je mag dan van alles wat je nu nog niet mag. Je mag bijvoorbeeld ineens stemmen, donor worden, een abonnement afsluiten, een bankrekening openen en een uitkering aanvragen. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat je dan ook opeens van alles moet. Denk bijvoorbeeld aan een DigiD aanvragen, zorgverzekering afsluiten, zorgtoeslag aanvragen en je eigen bankrekening beheren.
Het is niet niks. Van de een op de andere dag op papier volwassen zijn. Wat er allemaal verandert als je 18 wordt lees je onder ‘18 en dan?!’ in het menu. Kom je er niet helemaal uit? Of heb je schulden opgelopen nu je 18 jaar bent en ineens van alles zelf moet betalen? Het Jongerenloket en JIP helpen je graag op weg! Je kan ook aankloppen bij de Rotterdamse Douwers of binnenlopen bij een jongerenhub in jouw wijk.
- Jongerenloket | 010 - 267 13 00 | info@jongerenloket.rotterdam.nl
- JIP | 06 38 03 67 34 | rotterdam@jip.org
- Rotterdamse Douwers
- Jongerenhubs
DigiD
Moet je zaken regelen met de gemeente? Zoals een paspoort of een uitkering aanvragen? Dan heb je vaak een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Regel het dan via www.digid.nl
Paspoort aanvragen
Een paspoort is een identiteitsbewijs en een reisdocument. Je laat ermee zien wie je bent en je kunt er wereldwijd mee reizen. Als je in Rotterdam staat ingeschreven, kun je bij de gemeente een paspoort aanvragen.
Vraag een paspoort of identiteitskaart aan in een Stadswinkel bij jou in de buurt. Maak daarvoor hier een afspraak. Of bel met 14010.
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om een paspoort aan te vragen. Ook moeten je ouders of voogd een Verklaring van toestemming reisdocument minderjarige invullen en meekomen naar de afspraak.
Wat moet je meenemen?
- Een pasfoto in kleur die voldoet aan de gestelde eisen. Een pasfoto kun je bij een fotograaf laten maken. Dit kan niet in de Stadswinkel.
- Alle reisdocumenten die je hebt. Zoals je oude, verlopen paspoort of identiteitskaart.
In 2023 kost een paspoort € 77,80. Ben je jonger dan 18, dan betaal je € 58,80. Het duurt 5 werkdagen om een paspoort of identiteitskaart te maken. Heb je met spoed een paspoort nodig? Dan betaal je € 53 extra.
Identiteitskaart aanvragen
Een identiteitskaart is een identiteitsbewijs en een reisdocument. Je laat ermee zien wie je bent. Met een identiteitskaart (ook wel ID-kaart of ID-bewijs) kun je naar de meeste Europese landen reizen. Als je in Rotterdam staat ingeschreven, kun je een identiteitskaart bij de gemeente aanvragen. Vanaf 12 jaar kan dat zonder toestemming van je ouders.
Je kunt een identiteitskaart aanvragen in een Stadswinkel bij jou in de buurt. Maak daarvoor hier een afspraak. Of bel met 14010.
Wat moet je meenemen?
- Een pasfoto in kleur die voldoet aan de gestelde eisen. Een pasfoto kun je bij een fotograaf laten maken. Dit kan niet in de Stadswinkel.
- Alle reisdocumenten die je hebt. Zoals je oude, verlopen identiteitskaart of paspoort.
In 2023 kost een identiteitskaart € 70,30. Ben je jonger dan 18? Dan kost de kaart € 37,90.
Het duurt 5 werkdagen om een identiteitskaart te maken. Heb je met spoed een identiteitskaart nodig? Dan betaal je € 53 extra.
Paspoort of identiteitskaart kwijt?
Ben je je paspoort of identiteitskaart kwijt? Doe dan aangifte van vermissing bij de gemeente. Dat kan hier online met je DigiD. Het duurt 2 dagen om je aangifte te verwerken. Daarna kun je een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aanvragen.
Heb je een nieuw paspoort aangevraagd en vind je je oude paspoort terug? Lever dan je oude paspoort in bij een Stadswinkel.
Rijbewijs aanvragen
Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je rijbewijs. Dan kun je een rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak bij een Stadswinkel bij jou in de buurt. Of bel met 14010. Je rijbewijs is 10 jaar geldig.
Wat neem je mee?
- een geldig paspoort, Nederlandse identiteitskaart of verblijfsdocument.
- een pasfoto in kleur die aan gestelde eisen voldoet. Een pasfoto kun je bij een fotograaf laten maken. Dit kan niet in de Stadswinkels.
Rijbewijs 2toDrive
Ben je 17 jaar en geslaagd voor categorie B? Dan moet je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een begeleiderspas aanvragen. Ook moet je een coach aanmelden die met je meerijdt tot je 18 jaar bent. Hier lees je hoe je dat doet.
Heb je de begeleiderspas aangevraagd? Dan kun je een rijbewijs aanvragen bij de gemeente.
In 2023 kost een rijbewijs aanvragen € 44,65. Het duurt 5 werkdagen voor je rijbewijs klaar is. Wil je met spoed je rijbewijs aanvragen? Dan kost dat € 34,10 extra.
Rijbewijs kwijt of gestolen?
Ben je je rijbewijs verloren of is het gestolen? Vul dan eerst bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Maak hier een afspraak of bel met 14010. Je kunt daarna een nieuw rijbewijs aanvragen.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Rotterdam die te gebruiken is voor inwoners van Hoek van Holland Rotterdam, Hoogvliet Rotterdam, Pernis Rotterdam, Rotterdam, Rozenburg Rotterdam.