Sittard-Geleen

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Op de hoofdpagina van Kwikstart staat veel informatie over wonen en het vinden van woonruimte. En de video Kwikstart Wonen met tips over het vinden van woonruimte.

Tip: schrijf je op tijd in als woningzoekende, want er zijn vaak lange wachttijden.

Ik heb nu een slaapplek nodig
Je bent op straat terecht gekomen en je hebt nu opvang nodig

 • Jongeren tot 27 jaar zonder eigen slaapplek, kunnen terecht bij Moveoo. Bel 088-3379079. Via het keuzemenu kies je voor optie Sittard-Geleen.

Ik zoek een kamer
Als je een kamer huurt dan deel je vaak de badkamer en de keuken met huisgenoten. Het kan lastig zijn om een geschikte kamer te vinden. Heb je er al eens aan gedacht om in je eigen netwerk rond te vragen? Denk aan vrienden, familie, medestudenten of collega’s. Vaak is het ook een goed idee om hiervoor je socials in te zetten. Hoe harder je het van de daken schreeuwt en het iedereen laat weten, hoe groter de kans dat je een toffe kamer vindt!

Kijk ook eens op websites zoals Kamernet of word lid van een Facebookgroep, bijvoorbeeld huren in Sittard

Ik zoek een zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je voorzieningen (zoals een keuken of badkamer) niet. Daarom is de huur meestal hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningbouwcorporatie. In de regio van Sittard-Geleen is dat bijvoorbeeld Zowonen

Het is belangrijk, dat je weet hoeveel geld je hebt voor je vaste lasten voordat je op zoek gaat naar een woning. Denk aan je huur, gas, water en licht. Het NIBUD kan je helpen met het in balans houden van je geldzaken. Het NIBUD is een organisatie die voorlichting geeft over geld, inkomen en het betalen van je vaste lasten. Het is ook goed om te weten wanneer je recht hebt op huurtoeslag.

Anti-kraak in deze regio

Antikraak wonen betekent dat je woont in een leegstaand pand dat op een gegeven moment afgebroken wordt. Je woont er vaak voordelig en je hoeft niet lang te wachten op woonruimte.
Het grootste nadeel is dat je geen zekerheid hebt over hoe lang je er kunt wonen. Je hebt geen recht op andere woonruimte als je opeens uit de woning moet.

Dit zijn de woningcorporaties in de regio van Sittard-Geleen

Dit zijn de antikraak-organisaties in de regio Sittard-Geleen

Landelijke websites (regio Sittard-Geleen, Beek en Stein) waar huurwoningen op staan

Ik zoek een woonruimte waar ik hulp krijg

Kamers met Kansen (studio)
Kamers met kansen biedt jongeren (18-23 jaar) met problemen thuis, op school en/of het werk een (nieuwe) kans. Samen met een coach ga je aan de slag, zodat je op jezelf kunt wonen.

Kamers met Kansen is een samenwerking van Zowonen, Housing, Kredietbank, MOVEOO en de gemeente Sittard-Geleen. 

 • Bel voor meer informatie naar 088-7077606.
 • Meld je aan via het Jongerenpunt.

In de gemeente Sittard-Geleen is het Jongerenpunt . Hier kun je als jongere terecht met al jouw vragen. Ook als je woonruimte zoekt ben je welkom. Het Jongerenloket verhuurt geen woonruimte, maar helpt bij jouw zoektocht naar een woning.

Begeleid wonen
Als je (nog) niet zelfstandig kan wonen, dan kun je wel wat hulp gebruiken. Voor het vinden van een tijdelijke woning met 24 uurs begeleiding op afstand/oproep, kun je bij de gemeente Sittard-Geleen terecht. Dit heet Begeleid Wonen en betekent dat je begeleiding krijgt waar jij dat nodig hebt.

Je kunt hiervoor terecht bij de Wmo. Klik op Wmo of bel naar 046-477 88 41.

Beschermd wonen
Als je (nog) niet zelfstandig kan wonen en je hebt meer hulp nodig dan bij begeleid wonen? Dan kun je voor het vinden van een tijdelijke woning met 24 uurs begeleiding en toezicht op locatie, terecht bij de gemeente Sittard-Geleen terecht. Dit heet Beschermd Wonen en betekent dat je begeleiding krijgt waar jij dat nodig hebt.

Je kunt hiervoor terecht bij de Wmo. Klik op Wmo of bel naar 046-477 88 41.

Housing
Ben je na begeleid of beschermd wonen klaar voor zelfstandig wonen met begeleiding? Dan is Housing misschien iets voor jou. Het Loket Housing is er als de woningcorporatie niet kan helpen en er meer hulp nodig is.

Tel 088-707 76 06
lokethousing@levantogroep.nl

 

 

Vanaf 18 jaar regel je veel geldzaken zelf. Je ouders krijgen geen kinderbijslag meer en je zorgt zelf voor je inkomen en je betaalt vaak je rekeningen. Dat is niet altijd makkelijk. Hieronder lees je wie in de gemeente Sittard-Geleen kan helpen bij geldzaken.

Ik heb vragen over geldzaken
Vragen over geld zijn heel normaal. Als je 18 wordt, is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. Praten over geld helpt om het beter te begrijpen en goede keuzes te maken. In Sittard-Geleen kun je terecht bij:

Ik heb vragen over studiekosten
Voor vragen over studiekosten kun je terecht bij je opleiding. Veel informatie staat online en anders kun je terecht bij de afdeling studentenadministratie van je opleiding. Daarnaast kun je ook terecht bij DUO.

Volg je een studie en kun je daarnaast niet werken vanwege een medische beperking? Dan heb je misschien recht op een studietoeslag. Wil je meer weten? Neem dan contact op met het Jongerenpunt.   

Ik heb vragen over inkomen
Inkomen krijg je als je werkt. De gemeente Sittard- Geleen kan helpen bij het vinden van werk. Lukt het niet om werk te vinden of om genoeg te verdienen, dan kun je eventueel een uitkering aanvragen om je inkomen aan te vullen. Je gaat hiervoor altijd naar het Jongerenpunt  Je bent welkom van maandag t/m vrijdag op afspraak tussen 8.30 en 12.30 uur. Of loop zonder afspraak binnen tussen 12.30 en 16.00 uur. Het Jongerenpunt vind je in de Stadswinkel Geleen. (Markt 1 in Geleen). Of je belt naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenpunt@sittard-geleen.nl

Ik heb schulden
Schulden is niets om je voor te schamen. Het is wel belangrijk dat je actie onderneemt. Schulden hebben namelijk gevolgen voor je. 

In Sittard-Geleen kun je terecht bij de Kredietbank Limburg

Ga je liever niet alleen naar de kredietbank? Je kunt altijd terecht bij het Jongerenpunt  Dan ga je samen met iemand van de gemeente naar de Kredietbank.

Heb je geen of onvoldoende inkomsten om je schulden af te lossen? En wil je toch van je schuld af? Dan kun je misschien hulp krijgen via het project Start Schuldvrij. Samen met een schuldencoach werk je aan een schuldenvrije toekomst. Iets voor jou? Neem dan contact op met Marlou via 06-42 09 68 84 of stuur een mail naar marlou.cremers@sittard-geleen.nl

Extra’s bij een laag inkomen
Als je niet genoeg geld hebt om van te leven zijn er een aantal financiële regelingen die je misschien kunnen helpen. Denk aan een tegemoetkoming in de zorgkosten of aan een energietoeslag.

Energietoeslag
Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 en 2023 een tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. Klik hier om je aanvraag energietoeslag in te dienen. Heb je een vraag over de energietoeslag? Of wil je de aanvraag liever op papier invullen? Stuur dan een e-mail naar energietoeslag@sittard-geleen.nl of bel naar (046) 477 87 70. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur.

Tegemoetkoming Zorgkosten
Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben vaak hoge zorgkosten die niet  vergoed worden. Heb je een laag inkomen? Dan kom je als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen misschien in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming in de zorgkosten. 

Op Vidar staat een overzicht van de regelingen.

Repair café
Repair café maakt gratis producten die kapot zijn. Op de locatie is gereedschap en materiaal om bijna alle mogelijke reparaties uit te voeren. Denk aan kleding, je fiets of elektrische apparaten. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig die graag helpen.

 • Locatie Sittard
  • Bremstraat 7
  • Elke donderdag van 13:00-16:00 uur
 • Locatie Munstergeleen
  • Prancratuisstraat 23
  • Elke 4e zaterdag van de maand 10:00-12:30 uur

Ik heb andere vragen over geld
Heb je andere vragen over geld of weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je altijd welkom bij het Jongerenpunt  Kijk ook eens op de website Geld fit

 

 

 

 

Met werken kun je niet alleen geld verdienen, je leert en ontmoet nieuwe mensen. Als je een (bij)baan vindt, dan heb je rechten en plichten. Op de pagina over werk staat veel informatie over werken en het vinden van werk. In Nederland is het UWV belangrijk voor iedereen die werkt of werk zoekt. Ook de gemeente Sittard Geleen kan helpen bij het vinden van werk.

Jongerenpunt
Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en zoek je hulp bij het vinden van een baan? Dan helpen we graag in je zoektocht naar werk of een opleiding. Kijk voor meer info op de website Jongerenpunt .

Welke baan past bij mij?
Weet je nog niet welk werk je wilt doen? Het Jongerenpunt helpt je. We kijken samen naar je talenten, kansen en ontwikkelmogelijkheden. Zo kan de jongerenconsulent samen met jou het instrument de WERKwijzer inzetten om je te helpen met het maken van een juiste keuze.

Ik zoek een baan
De gemeente Sittard-Geleen helpt je bij het vinden van werk. Het is ook slim om verder te zoeken naar andere manieren om werk te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website kansrijkberoep. Hier staan ook opleidingen met baangarantie op.

Wij hebben een aantal vacaturesites voor je op een rij gezet

Ik heb hulp nodig tijdens mijn werk
Lukt het je niet een baan te houden of vind je het fijn een steuntje in de rug te hebben op en tijdens je werk? De gemeente Sittard-Geleen heeft jobcoaches die je ondersteunen. Zo kunnen ze meegaan naar een sollicitatiegesprek. Voor meer informatie of het aanmelden voor een jobcoach kun je terecht bij het Jongerenpunt .

Ik heb een arbeidsbeperking
Sommige mensen kunnen wel in loondienst werken, maar hebben ondersteuning of een aanpassing nodig. Kijk voor meer informatie op de website werken met een arbeidsbeperking. Ook met een arbeidsbeperking kun je terecht bij het Jongerenpunt . Je bent welkom van maandag t/m vrijdag op afspraak tussen 8.30 en 12.30 uur. Of loop zonder afspraak binnen tussen 12.30 en 16.00 uur. Het Jongerenpunt vind je in de Stadswinkel Geleen (Markt 1 in Geleen). Of bel naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenpunt@sittard-geleen.nl

De stap naar werk is nog niet mogelijk
Misschien is de stap naar een baan voor jou nog te groot, bijvoorbeeld omdat je een behandelingstraject volgt of je zit even niet lekker in je vel. Bij de gemeente Sittard-Geleen zijn er verschillende mogelijkheden, speciaal voor jongeren, om een opstap te maken naar werk. Voorbeelden zijn:

 • Team 12 bij Fortuna Sittard
 • Kringloopwinkel het Goed
 • (Social) Media project van Out of the box
 • De werkplaats
 • Sollicitatietraining
 • Vidar in de Wijk
 • Vidar Horeca
 • Vidar logistiek
 • Vidar Zorg
 • Werken in het groen
 • Kickboksen
 • De aftrap (NLP)
 • VR-brillen
 • Vidi (sociale coöperatie)

Bij het Jongerenpunt  kun je meer informatie krijgen.

Ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk in (regio) Sittard-Geleen, Stein en Beek?
Vind je het leuk om iets voor een ander te betekenen? En ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Check dan onderstaande websites:

Wil je graag meer informatie of een gesprek bij het Jongerenpunt? Klik dan op Jongerenpunt

 

 

 

Iedereen moet tot zijn 16e naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16e geen diploma hebt, moet je doorleren tot je 18e. Zoals je kunt zien in de video van Kwikstart over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Ook als je tegen problemen aanloopt kun je vaak via de school of opleiding hulp krijgen. In de gemeente Sittard-Geleen is ook goede hulp als je vragen hebt over opleidingen.

Ik heb vragen over school
Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en zoek je hulp bij het vinden van een opleiding? Dan helpen we je graag bij je zoektocht naar een opleiding. Samen met de jongerenconsulent kun je gebruik maken van het instrument de Educatiemeter om je op weg te helpen. 

Kijk voor meer info op de website Jongerenpunt

Ik zoek een mbo opleiding
Heb je geen diploma van de middelbare school en ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je starten met een Entree opleiding (mbo-1). Met een mbo-1 diploma kun je gaan werken. Maar je kunt ook door naar een mbo-2 opleiding.

Denk je eraan om een mbo 2, 3 of 4 opleiding te gaan volgen? Op MBO start of kies MBO staat meer informatie. Kies hier voor Limburg en ook de opleidingen in de buurt komen in beeld.

Ik zoek een vavo opleiding
In het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kun je een diploma of deelcertificaten voor het voortgezet onderwijs halen. Dat kan in de richting vmbo-tl, havo of vwo. Het vavo biedt dezelfde eindexamenvakken aan als een gewone middelbare school.

In onze regio bieden Gilde Opleidingen en het Vista College vavo onderwijs aan.

Ik zoek een hbo-studie
In Sittard is de Zuyd Hogeschool en Fontys hogeschool het adres voor hbo-opleidingen. Online vind je het aanbod aan opleidingen en natuurlijk via de open dagen.
Heb je geen diploma van de middelbare school en wil je toch een hbo-opleiding doen? Als je 21 jaar of ouder bent, kun je een speciale toelatingstoets maken 21+ toets voor het HBO

Ik zoek een opleiding met baangarantie
Kijk eens op de website kansrijkberoep. Hier staan opleidingen met baangarantie op.

Studiefinanciering
Weet je niet precies hoe het zit met het aanvragen van studiefinanciering of je DUO-reisproduct? Kijk dan op Studiefinanciering - DUO.

Jongerenpunt
Ben je tussen de 16 en 27 jaar dan kun je met al je vragen over school, werk, financiën, hulpverlening of dagbesteding terecht bij het Jongerenpunt . Je bent welkom van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur op afspraak . Of  loop tussen 12.30 en 16.00 uur binnen zonder afspraak. Het Jongerenpunt vind je in de Stadswinkel Geleen (Markt 1 in Geleen). Of bel naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenpunt@sittard-geleen.nl

 

Ik heb vragen over mijn gezondheid
Heb jij hulp nodig of vragen over je gezondheid? Ben je gestrest, gaat het thuis of op school niet goed? Dan zijn er verschillende manieren om hulp te zoeken. Hieronder lees je waar je terecht kunt bij de gemeente Sittard-Geleen.

Ik heb dringend hulp nodig

 • Ben je op dit moment in levensgevaar? Bel dan meteen 112
 • Ben je niet in levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig? Bel 113 of bel gratis 0800-0113. Je kunt ook chatten. De hulplijn is 24/7 geopend.

Huisarts
Heb je lichamelijke en/of mentale klachten? Ga dan naar je eigen huisarts.

Student
Ben je student? Neem contact op met de maatschappelijk werker van school. Bekijk hier een filmpje over schoolmaatschappelijk werk.

Jeugd
Ben je jeugdige (tot 18 jaar)? Neem dan (samen met je ouders/verzorgers) contact op met team Jeugd van gemeente Sittard-Geleen.

Heb je behoefte aan informatie over een bepaald onderwerp en wil je dit eerst graag zelf uitzoeken? Klik dan op NJI of Jongerenhulponline

Onderstaande organisaties in Sittard-Geleen kunnen je ook helpen.  

Jongerenpunt
Ben je tussen de 16 en 27 jaar dan kun je met al je vragen over school, werk, financiën, hulpverlening of dagbesteding terecht bij het Jongerenpunt . Je bent welkom van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur op afspraak. Of loop tussen 12.30 en 16.00 uur binnen zonder afspraak. Het Jongerenpunt vind je in de Stadswinkel Geleen (Markt 1 in Geleen). Of bel naar 14046. Liever mailen? Dat kan via jongerenpunt@sittard-geleen.nl

Partners In Welzijn
Partners in Welzijn heeft jongerenwerkers. Zij staan dichtbij jongeren en hun leefwereld. Je vindt hen op scholen, in de buurt of in de wijk. Door het organiseren van groepsactiviteiten helpen zij jongeren om hun eigen talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen die hen verder helpt in de maatschappij. Ook voor individuele coaching kun je terecht bij een van de jongerenwerkers.

Zij zijn bereikbaar op 088 365 0600 of stuur een mail naar info@piw.nl

MEE Zuid-Limburg
MEE Zuid-Limburg zet zich in voor alle mensen in de samenleving, ook voor mensen met een beperking, en hun netwerk. Op alle levensgebieden en voor alle hulpvragen.

Het servicepunt Zuid Limburg is bereikbaar op telefoonnummer  088 – 010 22 22 of stuur een mail naar info@meezuidlimburg.nl.  

Ik wil sporten
Sporten is goed voor je. Wil je graag sporten, maar heb je geen geld? Kijk dan eens op de volgende websites:

Wij hebben een aantal interessante websites voor je op een rij gezet

 

 

 

Verzekeren is belangrijk. Een verzekering beschermt je tegen situaties die veel geld kunnen kosten. Denk bijvoorbeeld aan een zorg en/of woonverzekering. Check de landelijke pagina in de app voor meer informatie over verzekeren.

Yes je bent 18! 

 • Je mag nu stemmen bij verkiezingen.
 • Je mag een eigen bankrekening of spaarrekening openen.
 • Als je een (auto)rijbewijs hebt, mag je zonder begeleider autorijden.

Wat is belangrijk om te regelen?

 • Digid aanvragen, dit doe je bij de belastingdienst DigiD.
 • Als je op het MBO, HBO of WO zit kun je studiefinanciering aanvragen via DUO. Zit je nog op het voorgezet onderwijs dan heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming scholieren. Deze kun je ook aanvragen via DUO
 • Zorgverzekering afsluiten.
 • Zorgtoeslag aanvragen via de Belastingdienst.

Goed om te weten
Op de website van de Rijksoverheid staat een checklist waar je nog over kunt nadenken als je 18 jaar wordt:

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom 18 en dan!

 

 

 

 

 

Ik heb juridisch advies nodig
Heb je juridisch advies nodig? In de gemeente Sittard-Geleen kun je terecht bij:

 Juridisch loket

 • Adres: Bibliotheek Ligne Sittard, Ligne 2, 6131 MT Sittard. Bereikbaar op 0900-8020 (kosten € 0,10 per minuut)
 • Meer info zie de website juridischloket.

 Sociaal plein

 • Adres: Houtmanstraat 2, 6160 AC Geleen
  Bereikbaar op 046- 457 5700 of per email info@piw.nl
 • Bezoekadressen/spreekuren zie de website van PIW.

Burgerkracht de Pijler

 

Check de landelijke pagina in de app voor meer info rondom rechten en plichten.

 

 

Heb je suggesties of mis je informatie? Stuur dan een mail naar Jongerenpunt@sittard-geleen.nl. De komende periode ontwikkelen wij de app verder door. 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Sittard-Geleen die te gebruiken is voor inwoners van Born, Buchten, Einighausen, Geleen, Grevenbicht, Guttecoven, Holtum, Limbricht, Munstergeleen, Obbicht, Papenhoven, Sittard, Windraak.