SonenBreugel

Als inwoner van Nederland sta je ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je woont. Als je ingeschreven staat, betekent dit dat je een vast woonadres hebt. Als je in Son en Breugel woont, sta je in de gemeente Son en Breugel ingeschreven en heb je in deze gemeente een vast woonadres.

Wanneer je een woonruimte hebt gevonden en gaat verhuizen, is het belangrijk dat je je verhuizing doorgeeft aan de gemeente waar je gaat wonen. Je hoeft je niet uit te schrijven bij de gemeente waar je vertrekt.

Ik zoek een sociale huurwoning

Een sociale huurwoning is een huurwoning waarvan de kale huurprijs in 2023 lager dan €808,06 is. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning bij een wooncoöperatie moet je voldoen aan enkele voorwaarden, zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-antwoord/wanneer-kom-ik-in-aanmerking-voor-een-sociale-huurwoning. Inschrijven voor een sociale huurwoning kan vanaf 18 jaar via www.wooniezie.nl. De wachttijd voor een sociale huurwoning is vaak lang. Schrijf je daarom meteen in als je 18 wordt.

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg

Kun je op dit moment niet zelfstandig wonen? Heb je schulden en dreig je uit huis gezet te worden? Met jouw vraag kun je terecht bij het CMD. Je kunt contact opnemen met het CMD via cmd@sonenbreugel.nl of bel naar 0499-491470.

Ik zoek aangepaste woonruimte

Niet elke woning is voor iedereen geschikt. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een woning waar bepaalde aanpassingen zijn gedaan of heb je in je huidige woning aanpassingen nodig. Denk aan gelijkvloers wonen, brede deuren voor rolstoelgebruik of inrijdouche. Als je een aangepaste woning nodig hebt kun je je aanmelden bij het CMD via cmd@sonenbreugel.nl of bel naar 0499-491470.

Tip: als je een eigen woonruimte hebt of op kamers woont, heb je misschien recht op financiële hulp: check www.toeslagen.nl. Hulp nodig bij het aanvragen? Neem contact op met het CMD.

Heb je moet spoed een woning nodig? Of wil je een urgentieverklaring aanvragen? Op https://www.sonenbreugel.nl/sociale-huurwoning-urgentieverklaring vind je meer informatie.

Vanaf 18 jaar ben jij volgens de wet financieel zelfstandig. Daarom regel jij vanaf je 18de al je geldzaken zelf. Dat is niet altijd even makkelijk. Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te vragen als je niet uitkomt met je geld. Op www.nibud.nl vind je veel onafhankelijke informatie.

Ik wil hulp bij mijn administratie

Vragen over geld en administratie zijn heel normaal. Als je 18 jaar wordt is het allemaal nieuw en daarom is het logisch dat je nog niet alles weet. In de gemeente Waalre kun je terecht bij het CMD via cmd@sonenbreugel.nl of bel naar 0499-491470.

Inkomen krijg je als je werkt. De gemeente Son en Breugel kan helpen bij het vinden van werk. Vind meer informatie op https://www.sonenbreugel.nl/werk-en-inkomen

Iedereen moet tot zijn 16e naar school. Dit heet leerplicht. Als je op je 16e nog geen startkwalificatie (diploma havo, vwo of mbo niveau 2) hebt, moet je doorleren tot je 18 bent. Als je tegen problemen in het leerproces loopt kun je vaak via school, opleiding of het CMD hulp krijgen.

Neem contact op met de leerplichtambtenaar van het CMD als je hulp nodig hebt via cmd@sonenbreugel.nl of bel naar 0499-491470.

Heb je zorg, hulp of vragen over je gezondheid? Dan kun je terecht bij het CMD. Een consulent van het CMD kun je bereiken via cmd@sonenbreugel.nl of bel naar 0499-491470.

Online aanbod

Er zijn ook diverse websites waar je met (specifieke) problemen terecht kan.

Zoals: www.gripopjedip.nl als je al een tijdje niet zo lekker in je vel zit. Of www.kopstoring.nl als je hulp wil voor jezelf wil als je een ouder hebt met psychische of verslavingsproblemen. 

Huisarts
Ook de huisarts kan met jou meedenken zodat jij de juiste ondersteuning krijgt bij jouw problemen. De huisarts kan jou bijvoorbeeld in contact brengen met de praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk. Die kan jou adviseren, ondersteunen en kortdurend begeleiden. Mocht die begeleiding niet voldoende zijn dan kan de praktijkondersteuner in overleg met de huisarts je doorverwijzen naar iemand die jou verder kan helpen.

Ik heb vragen over seksualiteit of SOA’s

Je kunt bij de GGD gratis terecht met al je vragen over seksualiteit. De GGD is telefonisch te bereiken via 088 0031 414.

Ik heb te maken met huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld door iemand uit je eigen omgeving. Bij huiselijk geweld is thuis geen veilige plek meer. Het kan gaan om lichamelijk, psychisch en seksueel geweld. Maar ook om verwaarlozing. Alle vormen van mishandeling zijn even erg. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Je kunt terecht bij Veilig Thuis of bel gratis naar 0800-2000. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Of chat tussen 09:00 en 17:00 met Chat Veilig Thuis.

Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Op de hoofdpagina van Kwikstart kun je veel informatie vinden over je Zorgverzekering. Hier vind je ook een video met informatie over de verschillende verzekeringen die je moet afsluiten.

Heb je een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een gemeentepolis van de gemeente Son en Breugel. De gemeente betaalt dan een deel van je verzekeringskosten. Kijk op https://www.gezondverzekerd.nl/gemeente/son-en-breugel/passende-zorg/#!/pakketten voor informatie of om je aan te melden.

Ben je 18 geworden? Kijk dan op de landelijke website voor handige tips en zaken waar je aan moet denken. 

DigiD: Vraag een DigiD aan via www.digid.nl om zaken te kunnen regelen met de overheid. Bijvoorbeeld om dingen te regelen voor je opleiding of met de Belastingdienst.

Paspoort / ID / Rijbewijs aanvragen of vernieuwen? Ga naar www.sonenbreugel.nl om dit en andere dingen te regelen met de gemeente.

Stemrecht: Vanaf je 18e verjaardag heb je stemrecht. Door je stem uit te brengen bij verkiezingen, heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Rondom verkiezingen zijn er online stemwijzers die je kunnen helpen in het maken van jouw keuze. Informatie vind je op de website van Kwikstart.

Heb je verder nog vragen? Op de website van de gemeente Son en Breugel (www.sonenbreugel.nl) staat nog meer informatie! 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente SonenBreugel die te gebruiken is voor inwoners van Son en Breugel.