Wil je in Tiel op jezelf wonen of op kamers? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Wij geven je wat tips.
Huurwoning
Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er beter op tijd bij zijn. De benodigde inschrijftijd voor het verkrijgen van een sociale huurwoning in Tiel is best lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent. Dit kan via Woongaard. De woningbouwverenigingen KleurrijkWonen en Thius zijn bij Woongaard aangesloten. Het actuele woningaanbod wordt dagelijks gepubliceerd op www.woongaard.com. Zodra je staat ingeschreven, kun je reageren op het actuele woningaanbod van 16 corporaties in 4 regio’s.
Particuliere verhuur
De gemeente Tiel is niet in het bezit van huur(- en koop)woningen. Naast twee woningcorporaties zijn er in Tiel een aantal particuliere woning verhuurders. Zij hanteren allen hun eigen inschrijf- en toewijssystemen. Het beste is dan ook daarover met hen contact op te nemen. Je kan ook kijken op de website www.huurwoningen.nl voor een overzicht met huurwoningen in onder andere Tiel.
Begeleid wonen
Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Bij begeleid wonen woon je zo zelfstandig mogelijk, maar krijg je wel hulp van een begeleider. Bijvoorbeeld bij het maken van een dagindeling of het regelen van geldzaken. Wat voor begeleiding je krijgt, hangt af van jouw situatie.
Begeleid wonen en ambulante woonbegeleiding regel je via de gemeente. Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kan contact opnemen met de Sociale Poort (www.tiel.nl/sociale-poort) voor meer informatie.
Beschermd wonen
Bij Beschermd Wonen krijg je nog meer begeleiding dan bij begeleid wonen. Je woont samen met anderen in een huis of woongroep en is er altijd 24-uur per dag begeleiding in de buurt of bereikbaar. Beschermd Wonen is voor mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische problematiek die het alleen niet goed redden. Het lukt daarom (tijdelijk) niet om zelfstandig te wonen. Ook niet met hulp van bijvoorbeeld familie en vrienden.
De GGD Gelderland-Zuid kijkt of iemand in aanmerking komt voor Beschermd Wonen. Je kunt contact opnemen met de Centrale Toegang Beschermd Wonen via de GGD Gelderland-Zuid.
Dakloos of thuisloos
Als je dakloos bent, kun je hulp en onderdak krijgen bij de opvang voor dak- en thuislozen. Er zijn verschillende soorten opvang. Vaak biedt één instelling meerdere soorten opvang. Bij de dagopvang kun je overdag binnenlopen. Hier kun je eten, koffiedrinken, een praatje maken, douchen of je kleren wassen. Ook kun je hier hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Zoals een postadres of het aanvragen van een uitkering. Of het regelen van een medische behandeling, hulp bij schulden of een woonplek. Onderdak voor een nacht of voor een paar nachten vind je bij de nachtopvang.
Briefadres
Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je www.tiel.nl/briefadres.
Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken.
Maak je je zorgen over het betalen van je rekeningen? De gemeente kan je hier bij helpen. Stuur je vraag naar geldzaken@tiel.nl en wij nemen contact met je op. Deze hulp is altijd gratis en vrijblijvend.
Geldplan
Wat kan er voor jou veranderen? En wat kan of moet je regelen? Dit staat allemaal stap voor stap uitgelegd in het geldplan. Op de pagina Bijna 18 - Nibud kun je jouw eigen geldplan maken. Van daaruit kun je sommige zaken direct online regelen. Handig toch!
Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan in de regio Tiel. Ook als je een uitkering hebt.
Zoek je een (bij)baan?
Op www.rivierenlandwerkt.nu kun je terecht als je zoekende bent naar welke baan bij je past, jezelf wilt ontwikkelen in je huidige baan of als je op zoek bent naar een passende opleiding.
Bij Werkzaak Rivierenland kun je ook terecht in je zoektocht naar een baan.
Wil je liever werken en leren tegelijk?
Wil jij meer weten over opleidingen, leren & werken en kansen op werk? Het Leerwerkloket Rivierenland geeft jou gratis informatie en advies hierover. De aanpak van het Leerwerkloket is persoonlijk. Samen met jou kijken zij naar mogelijkheden. Je kunt via de site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket.
Rivierenlandwerkt.nu kan ook ondersteuning bieden in de zoektocht naar omscholing en leerwerktrajecten. Of gewoon om te sparren over de verschillende mogelijkheden van werk en/of scholing. Op Rivierenlandwerkt.nu kun je trainingen volgen om jouw kans op een baan te vergroten. Je kunt denken aan trainingen, workshops of ervaring opdoen zoals:
- Persoonlijke vaardigheden, zoals beter communiceren, meer zelfvertrouwen of je talenten leren kennen.
- Sollicitatievaardigheden, zoals sollicitatiegesprekken voeren, cv maken of netwerken.
- Digitale vaardigheden, zoals omgaan met de computer, gebruikmaken van specifieke programma's.
- Taal leren, zoals je schrijfniveau verbeteren of de Nederlandse taal beter leren spreken en schrijven.
- Vakkennis, zoals vakcertificaten, opleidingen of een werkervaringsplek of een leerwerkroute bij een werkgever.
Zoek je een baan? En heb je een uitkering?
Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werkloosheidswet- of Participatiewetuitkering.
Heb je een bijstandsuitkering? Dan staat er een werkcoach vanuit Werkzaak Rivierenland voor je klaar.
Heb je tijdelijk geen inkomen?
Heb je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien? Dan kom je misschien in aanmerking voor bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen. Meer informatie: ExtraatjeTiel | Gemeente Tiel. Daarnaast kun je terecht op: https://www.werkzaakrivierenland.nl/werkzoekende/inkomensondersteuning
Heb je een baan? Maar dreig je je baan te verliezen? Of wil je een volgende stap maken?
Op Werkzaak Rivierenland vind je informatie over het zoeken naar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past.
RivierenlandWerkt! biedt gratis gespecialiseerde hulp aan mensen die aan het werk zijn, maar om wat voor reden dan ook iets anders nodig hebben. Voor meer informatie kan je kijken op rivierenlandwerkt.nu.
In Tiel kun je verschillende beroepsopleidingen volgen. Op ROC Rivor kun je alle mbo-opleidingen in Tiel bekijken. Binnen het mbo kun je kiezen voor BOL- of BBL-leerweg.
Bol staat voor beroeps opleidende leerweg en dit betekent dat je vaak alle dagen in de week naar school gaat en daarnaast periodes stages loopt. Bij een BOL opleiding heb je recht op studiefinanciering.
BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg, hierbij ga je werken en daarnaast volg je vaak een dag in de week lessen op school. Bij een BBL opleiding heb je een arbeidscontract bij een werkgever en krijg je salaris. BBL heeft geen recht op studiefinanciering. Je gaat bij BBL 1 dag in de week naar school en je bent 4 dagen aan het werk.
Stage lopen
Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Op de site Stagemarkt.nl vind je meer informatie over het zoeken van een stage. En vind je stageplekken voor mbo-opleidingen. Deze vind je bij de BOL-opleidingen (beroepsopleidende leerweg).
Wil je liever buiten de regio een mbo-opleiding volgen? Dan kan je bijvoorbeeld naar het Koning WIllem College in Den Bosch of naar het ROC in Nijmegen. Op www.kiesmbo.nl/scholen vind je alle mbo-scholen van Nederland.
In Tiel is er geen hbo school of universiteit. Als je graag een hbo- of wo-opleiding wil volgen, dan kan je het beste kijken op www.studiekeuze123.nl/opleidingen. Hier vind je alle hbo- en wo-opleidingen van alle hogescholen en universiteiten in Nederland.
Doorstroompunt (RMC)
Ben jij tussen de 18 en 23 jaar? Heb je nog geen startkwalificatie (een havo, vwo, mbo 2 of hoger diploma)? Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een opleiding, werk of een combinatie daarvan? De doorstroomcoaches bij Droomstroompunt helpen jou hier gratis bij. Ze denken met je mee over een studie- of beroepskeuze of helpen je bij het vinden van een stage of leerbaan. Als het nodig is, regelen ze in samenwerking met hun partners ook begeleiding en ondersteuning op andere levensgebieden (werk, financiën, woonruimte, hulpverlening).
Maak kennis met het team van Doorstroompunt en kijk wie jou verder kan helpen.
Bezoekadres:
Burgemeester van Lidt de Jeudelaan 3, 4001 VK in Tiel
Postadres: Postbus 137, 4000 AC, Tiel
Contactgegevens Doorstroompunt
T 06-51 50 62 63
E doorstroompunt@regiorivierenland.nl
Het Doorstroomount team
Ons Doorstroompunt-team is er voor jongeren, professionals en scholen.
Leerhuis Tiel
Het Leerhuis Tiel is voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven en/of spreken of digitaal vaardiger wil worden. Iedereen met een taalvraag kan langs komen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kunt er informatie of advies krijgen over het oefenen met een taalvrijwilliger, over taalcursussen of over programma's op de computer waarmee je zelf aan de slag kunt.
Je kunt op twee locaties bij Leerhuis Tiel terecht:
- Bibliotheek Tiel (in Zinder). Rechtbankstraat 3, 4001 JR in Tiel.
- Clubhuis Tiel. Peppellaan 6, 4005 BC Tiel.
Daarnaast kan je terecht op de website van het Leerhuis Tiel.
Op dinsdagmiddag is er een spreekuur van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Tiel. Als de bibliotheek geopend is, kun je op computers in het Leerhuis zelf oefenen met digitale programma's. En er zijn docenten van het Leerhuis aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven. Op momenten dat zij niet aanwezig zijn, kun je bij beide locaties wel je vragen stellen.
Eén-op-één begeleiding met jongerencoaching
Je wilt iets bereiken, maar je krijgt het niet voor elkaar. Of het nou gaat om een opleiding, werk of problemen waar je niet uitkomt. Dan kan een jongerencoach van Mozaïek Welzijn misschien iets voor jou betekenen. De jongerencoach is er voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar. Je krijg één-op-één begeleiding.
Hoe werkt het?
- Je gaat praten met je coach,
- Samen kijk je wat er aan de hand is en of de coach iets voor je kan betekeken,
- Jullie maken afspraken over wat je gaat doen,
- Jij gaat aan de slag en jouw coach helpt je daarbij,
- Zodra het beter met je gaat, sluiten we af.
Wil je meer weten over Mozaïek Welzijn? Kijk op www.mozaiekwelzijn.nl.
Wijkteam Jeugd
Het wijkteam Jeugd is er voor je als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij problemen met opgroeien, opvoeding, zelfredzaamheid of deelname aan de maatschappij. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit of bij problemen thuis. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. De jeugd- en gezinswerkers luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie. Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt doen. En waar je familie of vrienden bij kunnen helpen. Als het nodig is, ondersteunt het wijkteam je bij het regelen van de juiste hulp. De hulp is gratis.
Hoe vraag je om hulp? Dat kan op de volgende manieren:
- Vraag aan je mentor op school of hij of zij je wil helpen in contact te komen met het wijkteam Jeugd.
- Neem contact op met de Sociale Poort Tiel. Je kunt tussen 09.00 tot 12.00 uur bellen op 0344-637 220 of een mail sturen via socialepoort@tiel.nl.
Zorgverzekering
De gemeente Tiel wil dat je een goede zorgverzekering hebt. Dat je niet teveel betaalt en dat de zorgverzekering bij jouw situatie past.
Via de vergelijkingstool Poliswijzer.nl kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. De verzekering kun je daarna meteen afsluiten. Wel zo handig!
Elk jaar in november of december kun je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.
Zorgkostenregeling
Iedereen heeft recht op goede zorg. Ook als je een laag inkomen hebt. Daarom biedt de gemeente Tiel samen met Menzis de Gemeentepolis aan. Een complete zorgverzekering waar de gemeente aan meebetaalt. Zo blijft de premie betaalbaar en ben je goed verzekerd.
Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.
Jeugdhulp
Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, kan die organisatie je helpen bij het maken van dat toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn.
In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kan het Sociaal Wijkteam helpen met vervolghulp als dat nodig is. Maak een toekomstplan het liefst als je nog 17 jaar bent, dat is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.
Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. En je moet nu zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden. Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.
Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.
DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via www.digid.nl.
Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.
Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Je paspoort en identiteitskaart kun je bij de gemeente aanvragen of vernieuwen.
Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Reisdocument vermist of gestolen? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.
Stemrecht
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook! Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer.
Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.
Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Kijk dan bij vraag en antwoord op Rijksoverheid.nl.
Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.
Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.
Vul je geen keuze in? Dan word je automatisch ingeschreven als donor.
Juridische hulp
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het www.juridischloket.nl.
Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Een leuke activiteit doen? Of (meer) bewegen? Lees hier wat je in je vrije tijd kunt doen in Tiel.
Sporten
Wil jij graag in beweging komen? Maar weet je niet welke sport bij je past? Kijk op www.tielbeweegt.nl naar het sportaanbod in Tiel.
TielBeweegt! is het beweegteam in Tiel. Gemeente Tiel wil, met de inzet van het beweegteam, de beweegarmoede in Tiel verkleinen door een gezonde en actieve leefstijl onder haar inwoners te stimuleren. Dit doen ze door
- laagdrempelig sport- en beweegaanbod te creëren voor verschillende doelgroepen,
- verenigingen te ondersteunen op verschillende vlakken,
- mensen het plezier in sport- en bewegen te laten ervaren en
- goed samen te werken met andere sectoren (zoals zorg, onderwijs en welzijn)
Op de website www.tielbeweegt.nl vind je het complete sportaanbod in Tiel. Maar ook handige informatie over sporten en bewegen en voordelige, sportieve activiteiten.
Activiteiten
Op de site www.uitintiel.nl vind je diverse activiteiten die er te doen zijn in Tiel.
Talenthouse/ jongerenwerk
Je vindt de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn op straat, school en andere ontmoetingsplekken. Heb je een leuk idee om iets in jouw dorp of stad te doen? Wil je een keer praten of heb je vragen over relaties, school, drugs, seks of werk? Heb je problemen met de buurtbewoners over de plek waar je chillt met je vrienden? Bel of app de jongerenwerkers of zoek ze op bij het Talenthouse in Tiel. Bij Talenthouse kun je jouw vrienden ontmoeten of nieuwe vrienden maken. Ook kun je daar jouw talent ontdekken. Benieuwd hoe? Kom dan gezellig een keer langs.
Talenthouse: Burgemeester Hasselmanplein 4 in Tiel.
Info: Mozaïek Welzijn
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Tiel die te gebruiken is voor inwoners van Kapel Avezaath, Kerk Avezaath, Tiel, Wadenoijen, Zennewijnen.