Zelfstandig wonen in Uithoorn
Om woonruimte te krijgen moet je zijn ingeschreven in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van de gemeente waar je wilt wonen. Als je nog bij je ouders woont, sta je op hun adres ingeschreven. Als je op jezelf gaat wonen in dezelfde gemeente of een andere, moet je je inschrijven op het nieuwe adres in jouw (nieuwe) gemeente. Dit kan online met je DGID, of met een afspraak op het gemeentehuis.
Je hebt dan nodig: legitimatie (ID of paspoort) en kopie huurcontract.
Ik ben op zoek naar woonruimte
Schrijf je in op Woningnet. Je hebt hiervoor een DIGID nodig. Je kunt deze aanvragen door de app te downloaden. Je hebt hiervoor nodig: je Burger Service Nummer (BSN) die staat op je paspoort of rijbewijs, of ID-bewijs. Met je DGID kun je je online identificeren, en bij verschillende overheidssites advies vragen.
Op Woningnet Amstelland zie je de meeste woonruimten in de gemeente Uithoorn en omgeving, inclusief gemeente Amsterdam.
Let op! De wachtlijsten zijn erg lang. Om je in te schrijven betaal je eenmalig €50. Daarna betaal je €8 per jaar om ingeschreven te blijven.
Je kunt je ook inschrijven voor een kamer via Kamernet.
Hoe vraag ik een woonurgentie aan?
In noodgevallen, kun je een woonurgentie aanvragen. Woonurgenties worden steeds minder vaak toegekend omdat de algemene nood hoog is. Als je wil weten of je in aanmerking komt, en wat ervoor nodig is, vraag dit bij het Sociaal Loket. Voor meer informatie zie ook: Woonurgentie Uithoorn - Gemeente Uithoorn
Beschermd wonen?
Heb je ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen wonen? Bekijk de mogelijkheden voor een beschermde woonruimte op Beschermd wonen vanuit de Wmo | Uithoorn Helpt!
Dak- of thuisloos?
Bel de Regenbooggroep, 06-23490326 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00.), of kom naar het inloopspreekuur, elke vrijdag van 10.00u tot 12.00u in de Kuyper, Kuyperstraat 50, Uithoorn.
Tip: Voor bijna alles heb je een briefadres nodig. Zo kan de gemeente contact met je houden. Heb je nu geen vaste woon- of verblijfplaats? Dan kun je het adres opgeven van iemand die jij kent en die staat ingeschreven in de gemeente. Dat mag voor maximaal 6 maanden.
Maak samen met de bewoner van het adres een afspraak bij de gemeente, via (0297) 513 111. Of kijk op Briefadres aanvragen - Gemeente Uithoorn.
Hoe kom je rond met je geld?
Rondkomen betekent dat je niet meer geld uitgeeft dan je krijgt. Maak daarom een goede planning van je uitgaven. Je vindt verschillende geldplannen op startpuntgeldzaken.nl/uithoorn vind je zoals het Geldplan bijna 18. Daarin staat wat je allemaal moet regelen voor je 18 jaar wordt. En wat dat jou kost.
Er is ook een Geldplan kom uit de geldzorgen. Voor als je je rekeningen niet kunt betalen of als je schulden hebt. Het plan helpt je om je geldzaken weer goed te krijgen. En te houden.
Heb je moeite met je vaste lasten of moet je onverwacht een hoge rekening betalen? Misschien kan de gemeente Uithoorn je tijdelijk ondersteunen met financiële hulp of regelingen op: Minimaregelingen van de gemeente | Uithoorn Helpt!
Financieel Café
Ken je het Financieel Café? Iedereen kan daar terecht met vragen over betalingen en rekeningen waar je zelf niet uitkomt. Heb je bijvoorbeeld vragen over je OV-kaart? Of over studiefinanciering?
De vrijwilligers van het Financieel Café helpen je graag!
Ook als je een overzicht wilt maken van je inkomsten en uitgaven, staan zij voor je klaar.
Contact Roxanne Tegelenbosch, coördinator Financieel Café, voor een afspraak. Zij is op dinsdag, woensdag en donderdag bereikbaar via 06-30352962.
Of bel het algemene nummer van Uithoorn voor Elkaar; 0297- 303044, of mail naar info@uithoornvoorelkaar.nu.
Maatschappelijke DienstTijd (MDT) CREW
Wil jij jezelf ontwikkelen, nieuwe mensen ontmoeten of wat betekenen voor een ander?
Meld je dan aan voor MDT CREW.
MDT staat voor maatschappelijke diensttijd. Binnen MDT CREW ga je vrijwilligerswerk doen (voor max. 6 maanden) op een plek wat aansluit bij jouw interesse. Aan het einde ontvang je een officieel certificaat, wat een mooie toevoeging is aan jouw CV. Daarnaast is er een waardering in de vorm van een groepsuitje of cadeau.
Neem contact met ons op voor meer informatie of het aanmelden:
Mark van Breukelen Leyla Burgan
06-51053266 06-59832443
mark@mdtcrew.nl leyla@mdtcrew.nl
Neem een kijkje op de website: www.mdtcrew.nl
Jongerencoach
Heb je vragen over werk, een bijbaan, een opleiding of stage? Jongerencoach Miranda den Daas van de gemeente helpt je verder. Samen met jou kijkt ze wat je graag wilt en waar je goed in bent. Wil je terug naar school? Dan helpt de jongerencoach je met aanmelden bij een passende opleiding.
Zoek je werk? De jongerencoach helpt je een goed CV te maken, vacatures te zoeken en sollicitatiegesprekken voorbereiden. Ook een combinatie van werken en leren is mogelijk.
Miranda Den Daas is bereikbaar op maandagen, dinsdagen en donderdagen op telefoonnummer: 06 4671 1029 of per e-mail: Miranda.den.Daas@duoplus.nl
Klantmanager re-integratie
Ben je vanwege een ziekte of handicap niet in staat om zelfstandig het minimum (jeugd)loon te verdienen? Dan kan de Klantmanager re-integratie je helpen. We gaan samen op zoek naar een passende werkplek, stage of leerwerkplek en we zetten een jobcoach in als dat nodig is.
Neem contact op met het Sociaal Loket van de gemeente: (0297) 513 111, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 10.30 uur. Je wordt teruggebeld voor een afspraak met een klantmanager.
Heb ik recht op een uitkering?
Iedereen boven de 18 jaar kan een bijstandsuitkering aanvragen. Meer over de hoogte van de bijstandsuitkering vind je hier.
Tot je 21e jaar zijn je ouders verantwoordelijk voor je inkomen. Lukt dat niet (helemaal), dan kun je aan de gemeente vragen om aanvulling van je inkomen.
Spreek af met een klantmanager voor meer informatie over de bijstandsuitkering en voor registratie kun je bellen met het Sociaal Loket van de gemeente: (0297) 513 111, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 10.30 uur. Je wordt teruggebeld voor een afspraak met een klantmanager. Die vertelt je precies hoe het werkt.
Wajong-uitkering
Ben je 18 jaar of ouder en heb je een beperking waardoor je niet (volledig) kan werken. Dan kun je een Wajong-uitkering aanvragen bij het UWV. Kom je er zelf niet uit?
Vraag hulp aan de jongerencoach. Miranda den Daas is bereikbaar op maandagen, dinsdagen en donderdagen op telefoonnummer: 06 4671 1029 of per e-mail: Miranda.den.Daas@duoplus.nl of het Sociaal Loket van de gemeente: (0297) 513 111, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 10.30 uur.
Regulier voortgezet onderwijs
Na de basisschool kun je in Uithoorn op drie scholen terecht voor voortgezet onderwijs:
- Bij het Vakcollege Thamen kun je een praktijkgerichte opleiding doen in o.a. de gezondheidszorg, techniek, bouwen en wonen en de dienstverlening. Je kunt ook je Mavo-diploma halen en doorstromen naar het middelbaar beroepsonderwijs. Meer informatie: bel 0297-563192 of mail naar info@thamen.nl.
- Voor Havo, VWO of Gymnasium kun je je aanmelden bij het Alkwin Kollege: (info@Alkwin.nl, tel.nr. 0297-566903).
Heb je vmbo-t of havo-advies gekregen op de basisschool, dan kun je je ook opgeven voor de gecombineerde mavo/havo-klas van het Alkwin Kollege en het Vakcollege Thamen samen. De lessen worden gegeven door leerkrachten van beide scholen.
- Wil je graag praktisch aan de slag gaan, bijvoorbeeld in de (groen)techniek, dienstverlening en zorg, koken, winkel en administratie? Praktijkschool Uithoorn leer je door het te doen in de praktijk. Meer informatie: bel 0297-267018 of mail naar info@praktijkschooluithoorn.nl.
Startkwalificatie
Tot je 16e val je onder de leerplichtwet, en tot je 18e onder de Kwalificatieplicht. Dat betekent dat je een startkwalificatie moet halen. Heb je voortgezet onderwijs gedaan op een van deze 3 scholen, dan heb je die automatisch op zak.
Heb je de school niet afgemaakt en heb je dus geen startkwalificatie? Bel met het Sociaal Loket, 0297-513111. We maken een afspraak voor je met een klantmanager onderwijs. Die kijkt samen met jou hoe je alsnog je startkwalificatie kan halen.
Regionaal Meldpunt Schoolverlaters
Ben je tussen de 18 en 23 jaar, vervroegd uitgevallen op school, maar wil je toch je startkwalificatie halen? Neem contact op met een trajectbegeleider van het Regionaal Meldpunt Schoolverlaters in Amstelveen, via 020-5404911 of via een mail aan leerplicht-rmc@amstelveen.nl.
Altra School Maatschappelijk Werk
Als het even niet zo goed met je gaat blijven de problemen meestal niet tot thuis beperkt. Dan loopt het op school ook niet lekker. Veilig en gezond leren en ontwikkelen is een basisrecht van iedere jongere. De problemen van alle kanten aanpakken, thuis en op school, dat is het meest effectief. Daarom is Altra jeugd en opvoedhulp er voor jongeren, ouders én scholen.
Je kan in overleg met je ouders op school contact opnemen met de schoolmaatschappelijk werker, dat kan via je mentor of direct.
Fadoua Sahli (Alkwin) 0627741397 f.sahli@altra.nl
Tycho Blok (Praktijkschool) 0628085097 t.blok@altra.nl
Raoul Losekoot (Thamen) 0630798401 r.losekoot@altra.nl
Ondersteuning voor jonge mantelzorgers
Je bent een jonge mantelzorger als je opgroeit met een langdurig ziek familielid. Bijvoorbeeld een broer, zus, vader of moeder met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Hierdoor kan het zijn dat jij zorgtaken hebt, jij je veel zorgen maakt of minder tijd hebt voor jezelf.
Neem contact met Mantelzorg&Meer om je zorgen te bespreken. Marilou Simonetti gaat graag in gesprek met jonge mantelzorgers en luistert naar waar jij behoefte aan hebt. Dit kan een gesprek zijn, contact met andere jonge mantelzorgers of een andere vorm van ondersteuning. Jullie gaan samen onderzoeken wat jou kan helpen.
Neem contact op met: Marilou Simonetti, consulent jonge mantelzorgers
msimonetti@mantelzorgenmeer.nl
06-20970329
Activiteiten/ huiswerkbegeleiding
Wil je huiswerkbegeleiding, meedoen met sporten of met een meideninloop? Meld je aan bij Nasséra Achahboun, jeugdcoördinator van Videt voor activiteiten voor jongeren: 06- 144 82 132. Check de agenda op videt-uithoorn.nl.
Advies gezondheid
Op de middelbare scholen is de GGD aanwezig. Vragen over je gezondheid kun je aan hen stellen. Gertruud Nap is één van de jeugdverpleegkundigen werkzaam op middelbare scholen in Uithoorn. Voor vragen kun je contact met haar opnemen. Zij is meestal het best bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag, tijdens kantooruren. gnap@ggd.amsterdam.nl of 06 1301 3716.
Anoniem vragen stellen over gezondheid, seks, relaties
Zit je niet lekker in je vel? Heb je vragen over seks, verliefdheid, maar vind je het spannend om erover te praten? Chat anoniem met onze jeugdverpleegkundige/jeugdarts. Zij helpen je graag. Geen vraag te gek! Doordeweeks bereikbaar van 14 – 22u en in het weekend van 18-20u. Chat
Welzijn op recept
Welzijn op Recept is een interventie waarbij zorgverleners uit de eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsen) mensen met psychosociale problemen doorverwijzen naar een welzijnscoach. Het doel hiervan is het welbevinden/welzijn van inwoners te verbeteren. Samen met een coach wordt gekeken naar wat mensen motiveert en energie geeft, en aan de hand daarvan wordt er naar passende activiteiten gekeken. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen met Erik Brons van Uithoorn voor Elkaar. Hij is aanwezig van dinsdag t/m vrijdag op: 06-18643939 of e.brons@mee-az.nl
Verslavingszorg
Problemen met alcohol, drugs, gamen en/of gokken? Veel jongeren worstelen ermee! Brijder Web kan samen met jou onderzoeken wat je nodig hebt. We kunnen eventuele behandeling afstemmen op jouw situatie. Ook als partner of naastbetrokkene van iemand met een verslaving kun je terecht voor vragen, advies en ondersteuning. Praten iemand die weet wat het is om te stoppen? Bel Brijder: 085 888 73 33, op werkdagen tot 17.00 u. Of check de website van brijder-uithoorn.
Anoniem informatie of advies? Chat met jouwggd.nl
Jeugdhulp
Jeugdhulp is heel divers en is gericht op problemen die het volwassen worden in de weg staan. Dit is van plagen tot pesten, van kattekwaad tot delinquentie, van druk zijn tot ADHD en van bang zijn tot angststoornis. Vanaf je 16e kun je zelfstandig hulp zoeken, zonder je ouders. Dat kan altijd via je huisarts, maar ook bijvoorbeeld via je school. Op MBO-scholen kun je hulp inschakelen via de zorgcoördinator, school maatschappelijk werk of via zorgprofessionals van de GGD. Doe je HBO en universiteit? Dan kun je hulp vragen via je mentor. Of start een anonieme chat op jouwggd.nl. Of mail via het speciale mailadres voor schoolgaande jeugd: SGZ4-19Amstelland@ggd.amsterdam.nl.
Als je 18 jaar wordt is de enige verzekering die verplicht is, de zorgverzekering. Op het moment dat je niet meer bij je ouders woont, ben je ook niet meer verzekerd voor een aantal risico’s waarvoor je tot dan toe misschien automatisch meeverzekerd was met je ouders. Eén van de belangrijkste verzekeringen is de WA-verzekering. Er zijn nog diverse andere verzekeringen, waarvan het handig is om te weten dat ze er zijn. Dan kun je zelf bepalen of die voor jou van belang zijn.
Is er een zorgverzekering voor jongeren met een minimum inkomen?
Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd met je ouders. Als je 18 jaar wordt, moet je zelf veel regelen, waaronder een ziektekostenverzekering. (zie ook 18 en dan). De gemeente heeft een collectieve zorgpolis voor mensen met een minimum inkomen. Voor meer informatie klik hier.
WA Verzekering
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat als je per ongeluk iets kapot maakt van een ander, of een ander raakt per ongeluk door jouw actie gewond, je daar verantwoordelijk voor bent. Als je thuis woont, en je ouders hebben een WA- verzekering dan val je hieronder. Als je zelfstandig gaat wonen, is een WA verzekering belangrijk. Het voorkomt dat je door een ongeluk in grote financiële problemen terecht komt. Verzekeren kan voor een paar euro per maand. Soms is het een optie bij een jongerenrekening bij een bank. Je kunt ook op independer.nl kijken voor wat de beste deal is voor jouw situatie.
Er zijn diverse verzekeringen die je beschermen tegen diverse risico’s. Denk aan een inboedelverzekering als je op kamers gaat. Die zorgt ervoor dat je spullen verzekerd zijn tegen diefstal of schade. Ook een fiets of brommerverzekering kan verstandig zijn, en een reisverzekering. Wijzer in Geldzaken biedt een overzicht van alle verzekeringen, en ook of losse verzekeringen of een pakket goedkoper is.
18 en dan
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over wat je allemaal moet regelen voordat je 18 jaar wordt. Er is ook het geldplan bijna 18 jaar. Met een checklist en stappenplan kun je dan ook direct je DIGID aanvragen, en andere zaken regelen.
Waar kan ik terecht met vragen over mijn rechten als huurder? Wat zijn je rechten als werknemer?
Om de vrijdag is er een juridisch spreekuur op de woensdag tussen 09.00 en 09.45u bij de Kuyper.
Maak een afspraak en geef je vraag alvast telefonisch door, zodat juristen er alvast naar kunnen kijken.
Bellen met het infopunt: 0297- 303044 of met Roxanne Tegelenbosch. Zij is op dinsdag, woensdag en donderdag ook bereikbaar op: 06-30352962
In het Kinderrechtenverdrag is vastgelegd wat de rechten van alle kinderen van 0-18 jaar zijn. In bijgaande ladder kun je je leeftijd aanklikken, en heel makkelijk zien, wat jij nu volgens de wet zelf mag beslissen, en zelf verantwoordelijk voor bent. Bijvoorbeeld wanneer je je brommercertificaat mag halen of vanaf welke leeftijd je mag werken.
Leeftijdsladder: wat mag je doen vanaf welke leeftijd? - Kinderrechten
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Uithoorn die te gebruiken is voor inwoners van De Kwakel, Uithoorn.