Wil je in West Maas en Waal op jezelf wonen? Of misschien in één van de plaatsen in de omgeving? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten. Wij geven je wat tips.
Huurwoning
Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er beter op tijd bij zijn. De benodigde inschrijftijd voor het verkrijgen van een huurwoning is best lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent. Dit kan via Woongaard (www.woongaard.com). Woningbouwvereniging De Kernen (www.dekernen.nl) is bij Woongaard aangesloten. Het actuele woningaanbod bestaat uit
· sociale huurwoningen (voor mensen met een lager inkomen en recht op huurtoeslag) en
· vrijesectorwoningen (met een hogere huurprijs maar geen recht op huurtoeslag).
Het aanbod wordt dagelijks gepubliceerd op www.woongaard.com. Zodra je staat ingeschreven, kun je reageren op het actuele woningaanbod van deze 10 woningcorporaties in 4 regio’s.
· Poort6: heeft woningen in de gemeente Gorinchem.
· Bazalt Wonen: heeft woningen in Zaltbommel en de gemeente Altena.
· Woonstichting De Kernen: heeft woningen in de gemeente Zaltbommel, Maasdriel, West Betuwe en West Maas en Waal en in de plaatsen Horssen, Bergharen, Hernen en Batenburg.
· Thius: heeft woningen in de gemeente Buren, Neder- Betuwe en Tiel.
· Fien Wonen: heeft woningen in de gemeente Hardinxveld-Giessendam en gemeente Vijfheerenlanden.
· Tablis Wonen: heeft woningen in de gemeente Sliedrecht en Molenwaard.
· Woningstichting Maasdriel: heeft woningen in de gemeente Maasdriel.
· Woonstichting Land van Altena heeft huurwoningen in de plaatsen Nieuwendijk, Almkerk, Uitwijk en Waardhuizen.
· KleurrijkWonen: heeft woningen in de gemeenten Buren, Culemborg, Molenlanden, Tiel, Vijfheerenlanden en West Betuwe.
· Lek en Waard: heeft woningen in Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Groot-Ammers, Nieuwpoort en Langerak.
Particuliere verhuur
De gemeente West Maas en Waal is niet in het bezit van huur(- en koop)woningen. Naast de woningcorporatie zijn er in West Maas en Waal een aantal particuliere woning verhuurders. Zij hanteren allen hun eigen inschrijf- en toewijssystemen. Het beste is dan ook daarover met hen contact op te nemen. Je kan ook kijken op de websites van www.huurwoningen.nl of www.funda.nl voor een overzicht met huurwoningen en appartementen. Niet alleen in West Maas en Waal maar in heel Nederland.
Koopwoning
Ben je al op zoek naar een koopwoning? Dan kun je eens kijken op de sites van de lokale makelaars. Veel van hen zijn aangesloten bij NVM. Natuurlijk kun je ook kijken op de site van www.funda.nl.
Begeleid wonen
Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Bij begeleid wonen woon je zo zelfstandig mogelijk, maar krijg je wel hulp van een begeleider. Bijvoorbeeld bij het maken van een dagindeling of het regelen van geldzaken. Wat voor begeleiding je krijgt, hangt af van jouw situatie.
Begeleid wonen en ambulante woonbegeleiding regel je via de gemeente. Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kan voor meer informatie contact opnemen met VraagWijzer (https://www.westmaasenwaal.nl/vraagwijzer ) of telefonisch via 0487 790 790 of per email info@vraagwijzerwmw.nl.
Beschermd wonen en Beschermd Thuis
Bij Beschermd Wonen en Beschermd Thuis krijg je meer en andere begeleiding dan bij Begeleid wonen. Beschermd Wonen en Beschermd Thuis is er alleen voor mensen vanaf 18 jaar die beschikken over een vastgestelde psychiatrische diagnose die het alleen niet goed redden. Het lukt daarom (tijdelijk) niet om zelfstandig te wonen. Ook niet met hulp van bijvoorbeeld familie en vrienden.
Bij Beschermd Wonen woon je samen met anderen in een huis of woongroep en is er altijd 24-uur per dag begeleiding in de buurt of op afroep. Bij Beschermd Thuis woon je in je eigen woning en krijg je ambulante begeleiding en is er altijd 24 uurs zorg op afroep mogelijk.
Deze ondersteuning valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kan voor meer informatie contact opnemen met VraagWijzer https://www.westmaasenwaal.nl/vraagwijzer ) of telefonisch via 0487 790 790 of per email info@vraagwijzerwmw.nl. De GGD Gelderland-Zuid kijkt of iemand in aanmerking komt voor Beschermd Wonen. Zie voor meer informatie: Centrale Toegang Beschermd Wonen via de GGD Gelderland-Zuid.
Dakloos of thuisloos
Als je dakloos of thuisloos bent, kun je tijdelijk opvang en begeleiding krijgen bij Maatschappelijke Opvang. Vaak ontstaat het door meerdere problemen die elkaar beïnvloeden. Maatschappelijke opvang geeft je even rust en kun je werken aan je herstel. Dit gebeurt in een veilige setting en onder begeleiding.
Er zijn verschillende soorten opvang en vaak biedt één instelling meerdere soorten opvang:
· Bij de dagopvang kun je overdag binnenlopen. Hier kun je eten, koffiedrinken, een praatje maken, douchen of je kleren wassen. Ook kun je hier hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Zoals een postadres of het aanvragen van een uitkering. Of het regelen van een medische behandeling, hulp bij schulden of een woonplek.
· Onderdak voor een nacht of voor een paar nachten vind je bij de nachtopvang.
· En tenslotte is er de eerste opvang. Je kan dan als dak- of thuisloze maximaal 3 maanden gebruik maken van de eerste opvang waardoor je tot rust kan komen. In die tijd ga je samen met een zorgaanbieder na welk traject nodig is om jou de situatie te verbeteren. De eerste opvang is een algemene voorziening en vrij toegankelijk.
Special voor jongeren van 18 tot en met 23 jaar is er ook een locatie, nl. Vince. (Ubbergseweg 172 te Nijmegen, telefonisch bereikbaar via 088 – 606 29 97).
Aanmelden
Als je gebruik wil maken van Maatschappelijke Opvang of een van de bijzondere woonvormen, moet jij je hiervoor aanmelden bij de GGD Gelderland-Zuid. Klik hiervoor op: https://ggdgelderlandzuid.nl/maatschappelijke-zorg/centrale-toegang-maatschappelijke-opvang.
Dat kan ook telefonisch via 088 – 144 71 07 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur). Ook zijn zij bereikbaar via het e-mailadres: toegangmo@ggdgelderlandzuid.nl. Je kunt ook digitaal een aanmelding indienen bij de Centrale Toegang van de GGD via https://secure.ggdgelderlandzuid.nl/oggz/toegang-maatschappelijke-opvang.
Natuurlijk kan je ook binnenlopen bij een voorziening voor eerste opvang in Tiel of Nijmegen. Een medewerker van de opvang vult dan samen met jou het aanmeldingsformulier in. De locaties van Maatschappelijke opvang zijn in Nijmegen en in Tiel. Zie de website: https://ggdgelderlandzuid.nl/maatschappelijke-zorg/centrale-toegang-maatschappelijke-opvang/#locaties-eerste-opvang-nijmegen-&-rivierenland.
Aangemeld en wat dan?
Nadat jouw aanmelding is ontvangen, voer je binnen 3 werkdagen een gesprek. Jouw persoonlijke situatie brengen ze dan in kaart en ze geven jou een advies over een passend (zorg)traject.
Briefadres
Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je op www.westmaasenwaal.nl/briefadres.
Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken.
Geldplan
Wat kan er voor jou veranderen? En wat kan of moet je regelen? Dit staat allemaal stap voor stap uitgelegd in het geldplan. Klik Geldplan Bijna 18 - Nibud om jouw eigen geldplan te maken. Van daaruit kun je sommige zaken direct online regelen. Handig toch!
Wat verder handig is om te weten:
· Het geldplan is anoniem. Je hoeft dus niet je gegevens in te vullen.
· Op de site vind je meer geldplannen. Bijvoorbeeld als je als zelfstandige wilt gaan werken.
Slim met geld omgaan
Kom je vaak geld te kort? Met de volgende tips houd je meer geld over.
Geld verdienen
Probeer of je (meer) geld kunt verdienen, zodat je meer te besteden hebt.
Extra geld (toeslagen) aanvragen:
Als je een laag inkomen hebt, heb je misschien recht op extra geld. Dat noemen we toeslagen. Op berekenuwrecht.nl zie je in een paar stappen of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Ook zie je waar je ze kunt aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zijn de twee belangrijkste toeslagen.
· Zorgtoeslag
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een ziektekostenverzekering afsluiten. Via de zorgtoeslag kun geld terugvragen. Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst.
· Huurtoeslag
Huur je een woning met een eigen voordeur? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Dat hangt af van je inkomen en leeftijd. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.
· Andere toeslagen
Heb je kinderen? Dan heb je misschien recht op kinderbijslag. Of kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag of heffingskortingen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor Toeslagen.
Studiefinanciering aanvragen
Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen bij DUO.
Mbo 1 en 2: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift
Mbo 3 en 4: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt*
Hbo en universiteit: aanvullende beurs en reisproduct zijn een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt*
Let op: Haal je je diploma niet binnen 10 jaar? Dan moet je het geld terugbetalen.
Op startstuderen.nl staat alle informatie over beginnen met studeren.
Ben je ouder dan 18 en volg je een voltijdopleiding op vmbo, havo, vwo of vavo? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook die vraag je zelf aan bij DUO. En kijk of je daarnaast recht hebt op een bijstandsuitkering.
Ben je student en heb je een beperking? Dan heb je mogelijk recht op een extra toeslag. Hier vraag je Studietoeslag | Werkzaak Rivierenland aan.
Sparen
Het is altijd slim om een deel van je geld te sparen voor onverwachte uitgaven of als je even minder geld hebt. Open hiervoor een spaarrekening. Zo heb je altijd geld als je het echt nodig hebt.
Lenen kost geld
Lenen klinkt zo makkelijk. Maar je moet het geleende geld plus rente terugbetalen. Lenen kost dus geld. Ook shoppen en pas later betalen is een slecht idee. Vaak betaal je veel meer als je in termijnen betaalt.
Koop nu, betaal later
Nog niet je loon gekregen, maar wel twee verjaardagen in één weekend? Of een nieuw paar schoenen kopen in die – toch al veel te dure – maand? Diensten als Klarna, Riverty (was Afterpay) en Billink maken het voor je mogelijk. Bij het afrekenen kies je dan niet voor betalen met een creditcard of iDeal, maar voor betaling achteraf.
Toch is dit niet altijd zo mooi als het lijkt. Betaal je op tijd, dan is er niets aan de hand. Maar vergeet je een betaling? Dan wordt er wél een forse rente gerekend. En betaal je dan nog niet? Dan komen er incassokosten bovenop.
Tip: vraag je af of je het NU echt nodig hebt. Zo niet, wacht tot je voldoende geld hebt om gelijk te betalen!
Meedoen-regeling
Leuke dingen doen in je leven kost geld. Of je het nu doet samen met je gezinsleden, school of (sport)vrienden. Niet altijd hebben jij en/of je ouders daar het geld voor. West Maas en Waal heeft 2 regelingen die jou en/of je gezin misschien kunnen helpen. Kijk eens op Minimaregelingen | West Maas en Waal.
Als je 18 bent, val je niet meer onder de leerplichtwet. Wel is het aangeraden om minimaal een startkwalificatie (een havo, vwo, mbo 2 of hoger diploma) te halen. Heb je deze nog niet en wil je er hulp bij? Kijk dan bij Doorstroompunt.
Wil je een opleiding gaan volgen, kijk dan bij School.
Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan in de regio Tiel. Ook als je een uitkering hebt.
Zoek je een (bij)baan?
Op Rivierenlandwerkt.nu kun je terecht als je op zoek bent naar een baan, jezelf wilt ontwikkelen in je huidige baan of als je op zoek bent naar een passende opleiding.
Bij Werkzaak Rivierenland kun je ook terecht in je zoektocht naar een baan: https://www.werkzaakrivierenland.nl/
Wil je liever werken en leren tegelijk?
Wil jij meer weten over opleidingen, leren & werken en kansen op werk? Het Leerwerkloket Rivierenland geeft jou gratis informatie en advies hierover. De aanpak van het Leerwerkloket is persoonlijk. Samen met jou kijken zij naar mogelijkheden. Je kunt via de site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket.
Rivierenlandwerkt.nu kan ook ondersteuning op maat bieden in de zoektocht naar omscholing en leerwerktrajecten. Of gewoon om te sparren over de verschillende mogelijkheden. Op Rivierenlandwerkt.nu kan je trainingen volgen om jouw kans op een baan te vergroten. Je kunt denken aan trainingen, workshops of ervaring opdoen zoals:
· Persoonlijke vaardigheden zoals beter communiceren, meer zelfvertrouwen of je talenten leren kennen.
· Vakkennis zoals vak-certificaten, opleidingen of een werkervaringsplek of een leerwerkroute bij een werkgever.
· Sollicitatievaardigheden zoals sollicitatiegesprekken voeren, cv maken, of netwerken.
· Digitale vaardigheden zoals omgaan met de computer, gebruikmaken van specifieke programma's.
· Taal leren zoals je schrijfniveau verbeteren of de Nederlandse taal beter leren spreken en schrijven.
Ook is er het Digi-Taalhuis West Maas en Waal. Het is voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven en/of spreken óf digitaal vaardiger wil worden. Iedereen met een taalvraag kan langs komen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je kunt er informatie of advies krijgen over het oefenen met een taalvrijwilliger, over taalcursussen of over programma's op de computer waarmee je zelf aan de slag kunt. Kijk maar een op: www.taalhuiswestmaasenwaal.nl.
Zoek je een baan? Of wil je een eigen bedrijf starten? En heb je een uitkering?
Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werkloosheidswet- of Participatiewet-uitkering.
Als je een eigen bedrijf wilt starten vanuit een bijstandsuitkering kun je onder bepaalde voorwaarden financiële ondersteuning krijgen. Check hiervoor de info op Startende ondernemer | Werkzaak Rivierenland.
Heb je een bijstandsuitkering? Dan staat er een werkcoach vanuit Werkzaak Rivierenland voor je klaar. Met je werkcoach bespreek je of trainingen of workshops jou verder kunnen helpen om werk te vinden. Als het nodig is kan je ook via een werkervaringsplek ervaring opdoen of via een leerwerkroute een vak leren. Ze kunnen ook samen met jou testen welk werk je goed afgaat. Op die manier komt een betaalde baan stap voor stap dichterbij.
Heb je tijdelijk geen inkomen?
Heb je te weinig geld om in je levensonderhoud te voorzien? Dan kom je misschien in aanmerking voor bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. Een uitkering aanvragen kun je bij https://www.werkzaakrivierenland.nl/werkzoekende/inkomensondersteuning. Misschien heb je ook wel recht op iets extra’s. Kijk ook eens op www.westmaasenwaal.nl/inkomensondersteuning.
Heb je een baan? Maar dreig je je baan te verliezen? Of wil je een volgende stap maken?
Op Aan het werk | Werkzaak Rivierenland vind je informatie over het zoeken naar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past.
Rivierenlandwerkt.nu kan ook ondersteuning op maat bieden in de zoektocht naar omscholing en leerwerktrajecten. Misschien een beroepentest? Of gewoon om te sparren over de verschillende mogelijkheden.
Ben je op zoek naar (ander) werk? Of wil je je verder ontwikkelen in je huidige baan?
Kijk dan eens op Rivierenlandwerkt.nu. Zij bieden gratis gespecialiseerde hulp aan. Hulp bij het zoeken naar werk, als je een ander vak wilt leren, of een steuntje in de rug bij het solliciteren.
In de omgeving kan je veel verschillende MBO- opleidingen volgen. Dat kan via een BOL (Beroepsopleidende leerweg) en de BBL (beroepsbegeleide leerweg). Bij de BOL ga je naar school en loop je stage. Bij BBL combineer je werken en leren tegelijk.
· Op ROC Rivor kun je alle MBO-opleidingen in Tiel bekijken.
· Op https://www.kw1c.nl kan je de MBOopleidingen in Den Bosch en Oss bekijken
· Op https://www.roc-nijmegen.nl kan je de MBOopleidingen in Nijmegen bekijken.
Op https://www.kiesmbo.nl/scholen vind je alle MBO scholen van Nederland.
Als je graag een HBO- of WO-opleiding wil volgen, dan kan je beste kijken op https://www.studiekeuze123.nl/opleidingen. Hier vind je alle HBO- en WO-opleidingen van alle hogescholen en universiteiten in Nederland.
Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Op de site Stagemarkt.nl vind je meer informatie over het zoeken van een stage. En vind je stageplekken voor mbo-opleidingen.
Wil je meer weten over school en geld? Over studiefinanciering? Kijk bij Geld. Op https://www.duo.nl/particulier/geld-voor-school-en-studie/ vind je meer informatie.
Doorstroompunt (RMC)
Ben jij tussen de 18 en 27 jaar? Heb je nog geen startkwalificatie (een havo, vwo, mbo 2 of hoger diploma)? Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een opleiding, werk of een combinatie daarvan? De doorstroomcoaches bij Droomstroompunt helpen jou hier gratis bij. Ze denken met je mee over een studie- of beroepskeuze of helpen je bij het vinden van een stage of leerbaan. Als het nodig is, regelen ze in samenwerking met hun partners ook begeleiding en ondersteuning op andere levensgebieden (werk, financiën, woonruimte, hulpverlening).
Maak kennis met het Doorstroompunt-team en kijk wie jou verder kan helpen.
Bezoekadres:
Burgemeester van Lidth de Jeudelaan 3, 4001 VK in Tiel
Postadres: Postbus 137, 4000 AC, Tiel
Contactgegevens Doorstroompunt:
T 06 – 51 50 62 63
E doorstroompunt@regiorivierenland.nl
Het Doorstroompunt-team is er voor jongeren, professionals en scholen.
Toekomstcoach
Ben jij tussen de 16 en 23 jaar? Wil je iets bereiken, maar weet je niet hoe je dat aanpakt? In je opleiding, werk, geldzaken, social life? Wij helpen je: met je eigen toekomstcoach, die samen met jou een plan maakt voor jouw toekomst.
16 jaar is een belangrijke fase in ieders leven; er moeten zoveel keuzes worden gemaakt. Het is doorgaans fijn als iemand jou een steuntje in de rug biedt, en wel op zo’n manier dat je het uiteindelijk zélf kunt. Meer weten? Check op https://sociom.nl/aanbod/toekomstcoach-voor-jongeren/.
De toekomstcoach is te bereiken op tel: 06 8233 0110 of via de mail: mauritsbadal@sociom.nl
Een computer voor school
Veel leerstof op school wordt digitaal aangeboden. Daarnaast wordt voor het maken van de opdrachten de beschikbaarheid van een computer als norm gehanteerd. De aanschaf van een computer is duur. Ben je nog geen 18 jaar, hebben je ouders een laag inkomen (en weinig vermogen) dan kan West Maas en Waal je daarbij helpen. Kijk maar eens op Computerregeling voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs | West Maas en Waal.
Alles oké?
Gaat het even niet zo lekker? Bel (0800-0450) of chat met https://www.allesoke.nl, want praten lucht op! Het is voor iedereen van 18 tot 25 jaar. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Dus zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, op school of met je studie? Zit je met vragen over drugs, alcohol of liefde? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké? Alles is anoniem bespreekbaar.
Jouwggd.nl
Deze website is voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Hier vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals. Alles wat je op https://jouwggd.nl/ doet is anoniem!
Als je een vraag stelt via e-mail, is dit altijd vertrouwelijk! Alleen de arts of verpleegkundige van de GGD leest dit. Zij hebben een geheimhoudingsplicht. Zij zullen nooit zonder jouw toestemming gegevens aan anderen verstrekken, zoals school, ouders of hulpverleners.
Wanneer blijkt dat jouw vraag eigenlijk meer aandacht nodig heeft om opgelost te worden, kan het zijn dat we je doorverwijzen naar een andere instantie. Hierbij wordt ook geen informatie doorgestuurd zonder jouw toestemming.
Verslaafd of toch niet? Wat kan je zelf doen en is er hulp?
Wat is verslaving precies? Waarom is de een er gevoeliger voor dan de ander? Hoe weet je of je verslaafd bent? Wat is afkicken? Moet ik dan worden opgenomen in een kliniek? Voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen. Maar hoe dan? Kijk dan eens op https://www.iriszorg.nl/verslaving.
Ze geven je tips, en bieden trainingen aan om verslaving zoveel mogelijk te voorkomen. Ben je jong en heb je een verslaving? Zij bieden behandeling specifiek voor jongeren. Zo hou en krijg je weer grip op je leven.
Een-op-een begeleiding met jongerencoaching
Je wilt iets bereiken, maar je krijgt het niet voor elkaar. Of het nou gaat om een opleiding, werk of problemen waar je niet uitkomt. Dan kan een toekomstcoach van Sociom (link: www.sociom.nl) misschien iets voor jou betekenen. De toekomstcoach is er voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar. Je krijgt een-op-een begeleiding.
Hoe werkt het?
• je gaat praten met je coach
• samen kijk je wat er aan de hand is en of de coach iets voor je kan betekenen
• jullie maken afspraken over wat je gaat doen
• jij gaat aan de slag en jouw coach helpt je daarbij
• zodra het beter met je gaat sluiten jullie samen af.
Voor vragen kan je contact opnemen met de jongerenwerker: Maurits Badal.
T 06 8233 0110 – E: mauritsbadal@sociom.nl,
VraagWijzer West Maas en Waal
VraagWijzer is er voor je, als je vragen hebt of hulp nodig hebt bij problemen met opgroeien, opvoeding, zelfredzaamheid of deelname aan de maatschappij. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit of bij problemen thuis. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. De consulenten luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie.
Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt. En waar je familie of vrienden je bij kunnen helpen. Als het nodig is, ondersteunt VraagWijzer je bij het regelen van de juiste hulp.
Hoe vraag je om hulp?
Dit kan op de volgende manieren:
- Vraag aan je mentor op school of hij of zij je wil helpen in contact te komen met VraagWijzer.
- Neem zelf contact op met de VraagWijzer . Je kunt bellen op alle werkdagen tussen 9.00-12.30 en op dinsdag en donderdag tussen 13.00 en 16.00 . Het telefoonnummer is 0487- 790790 of je kunt een mail sturen naar: info@vraagwijzerwmw.nl
De hulp van VraagWijzer is gratis.
Veilig thuis
Huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling komen vaak voor, in alle leeftijden en in alle culturen. Het zijn de meest voorkomende vormen van geweld. Als je bijvoorbeeld wordt uitgescholden of misschien zelfs geslagen. Of als je ouders veel ruzie maken en elkaar uitschelden. Maar ook als jij zelf soms agressief wordt. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt. Ben jij het die de eerste stap zet?
Soms merk je dat er iets aan de hand is, maar is het moeilijk om te bepalen wat precies. Misschien wel binnen je vriendengroep. Is er vaak herrie, ruzie, wordt er iemand geslagen, uitgescholden of verwaarloosd?. Ook komt het voor dat er psychische druk wordt uitgeoefend. Er wordt bedreigd, gestalkt of er worden dingen verboden. Of is er sprake van afpersing en seksueel misbruik.
Als iemand in zo’n onveilige situatie zit, is het belangrijk dat er hulp komt. Want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten. Ben jij dat?
Kijk op https://veiligthuisgelderlandzuid.nl/ wat jij kunt doen als je zelf hulp nodig hebt of wanneer jij je zorgen maakt om iemand uit je nabijheid. Ze zijn 24/7 bereikbaar (gratis). Ook kun je van 9:00 tot 17:00 even chatten voor advies. Als je wilt, kan dat anoniem! Natuurlijk kun je ook een mail sturen naar: info@veiligthuisgz.nl.
Veilig Thuis is er voor iedereen. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Als je zelf slachtoffer bent, als je je zorgen maakt om een ander, of als je zelf geweld gebruikt.
Want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten!
De gemeente West Maas en Waal wil dat je een goede zorgverzekering hebt. Dat je niet teveel betaalt en dat de zorgverzekering bij jouw situatie past. Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.
Via de vergelijkingstool Poliswijzer.nl kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. De verzekering kun je daarna meteen afsluiten. Wel zo handig!
Elk jaar in november of december kun je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.
Check elk jaar of de verzekering nog bij je past. Zo hou je de premie betaalbaar en ben je goed verzekerd.
Compensatieregeling zorgkosten
Iedereen heeft recht op goede zorg. Ook als je een laag inkomen hebt. Daarom heeft de gemeente West Maas en Waal een speciale regeling. De regeling is voor mensen van 18 jaar en ouder met:
a. een laag inkomen en weinig of geen vermogen en
- een basisverzekering met een aanvullende verzekering (ongeacht soort / vorm) of
- aantoonbare zorgkosten in het kalenderjaar die hoger zijn dan € 385,- per persoon
of
b. een laag inkomen en weinig of geen vermogen die chronisch ziek of gehandicapt zijn.
Kijk op Compensatieregeling zorgkosten | West Maas en Waal voor meer info en of jij er voor in aanmerkt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Als je 18 wordt, ben je zelf aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt. Schiet je een voetbal door een ruit of valt je fiets tegen de auto van de buurman? Dan draai jij op voor de kosten. Daarom is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Lees hier meer over in de Kwikstart app bij Aansprakelijkheidsverzekering.
WA-verzekering
Staat er een auto, motor, scooter of brommer op jouw naam? Misschien rij je wel op een speed pedelecs. Dan is een WA-verzekering verplicht! WA wil zeggen: Wettelijke Aansprakelijkheid. Zonder een WA-verzekering mag je niet rijden. Veroorzaak jij met jouw voertuig schade aan anderen? Dan ben je verzekerd via je WA-verzekering. Maar, let op! De verzekering vergoedt niet jouw eigen schade. Je bent ook niet verzekerd tegen diefstal, storm of brandschade. Lees hier meer over in de Kwikstart app bij WA verzekering.
Rechtsbijstandverzekering
Soms heb je een conflict met op het werk of met de buren. Kom je er samen niet uit dan is het fijn als je een rechtsbijstandsverzekering hebt. Lees hier meer over in de Kwikstart app bij Rechtsbijstandsverzekering.
Woonverzekeringen
Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Voor sommige verzekeraars hoort daar nog een aansprakelijkheidsverzekering bij. Een inboedelverzekering dekt alles wat je meeneemt bij een verhuizing. Alles wat nagel-, wortel-, of aardevast aan je woning of de bijbehorende grond zit, valt onder de opstalverzekering. Dus: kliklaminaat is onderdeel van je inboedelverzekering, een gelijmde houten vloer valt onder de opstalverzekering. En de keuken? Die is gedekt onder de opstalverzekering, maar de inrichting ervan is dus de inboedelverzekering.
Woon je al op je zelf? Dan is een inboedelverzekering wel handig (maar niet verplicht). Lees hier meer over in de Kwikstart app bij Woonverzekeringen | Kwikstart.
Heb je al je woonhuis of appartement gekoch?. Dan is een opstalverzekering meestal verplicht door de geldverstrekker. De kosten voor een opstalverzekering verschillen per situatie. Zo kijkt de verzekeraar naar de grootte van je huis, je gezinssamenstelling, en waar je woont.
Verzekering afsluiten
Veel maatschappijen bieden verzekeringen aan. Vergelijk ze op www.indpender.nl of Poliswijzer.nl. Het afsluiten van meer verzekeringen bij een maatschappij is vaak goedkoper dan 2 of 3 aparte verzekeringen. Maar let wel goed op wat er door de verzekering wordt gedekt. Kijk ook goed naar het eigen risico!
Verzeker alleen wat nodig is!
Verzeker je niet voor onnodige dingen. Dat heet oververzekeren en is zonde van je geld!
Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Deze dingen moet je zelf regelen. Het (Mobiel) Digitaalhuis en het IDO kunnen je daarbij helpen.
· Je hebt een DigiD aangevraagd
· Je hebt studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren aangevraagd
· Je hebt een zorgverzekering afgesloten en zorgtoeslag aangevraagd
· Je hebt je ingeschreven bij in het donorregistratiesysteem
· Je hebt je ingeschreven bij een woningbouwvereniging en huurtoeslag aangevraagd
· Je gaat komend jaar voor het eerst belastingaangifte doen
· Je hebt een bankrekening en spaarrekening geopend
Heb je vragen of kom je er niet uit? Kijk dan eens op de website: Digi-Taalhuis West Maas en Waal.
Op maandag van 10.45 tot 11.45 uur en op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur is Marianne Herckenrath aanwezig in de Rosmolen in Beneden-Leeuwen om vragen te beantwoorden en advies te geven. Je kunt haar ook bellen via 06-23 12 87 94 of stuur een mailtje: taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl.
Jeugdhulp
Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, kunnen VraagWijzer en Sociom je helpen bij het maken van dat toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn.
In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kunnen VraagWijzer of Sociom helpen met vervolghulp als dat nodig is. Maak een toekomstplan het liefst als je nog 17 jaar bent, dat is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.
Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. En je moet nu zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden. Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.
Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.
DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via www.digid.nl.
Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.
Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Je Paspoort, identiteitskaart en rijbewijs | West Maas en Waal kun je bij de gemeente aanvragen of vernieuwen.
Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Geef dit dan direct door aan de gemeente via Paspoort / identiteitskaart, kwijt of gestolen | West Maas en Waal. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.
Stemrecht
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap, het Europees Parlement en de Tweede Kamer.
Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.
Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Kijk dan bij vraag en antwoord op Rijksoverheid.nl.
Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.
Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.
Vul je geen keuze in? Dan word je automatisch ingeschreven als donor.
Juridische hulp
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het www.juridischloket.nl van je gemeente
Jongerenwerk
Heb je een leuk idee om iets in jouw dorp te doen? Heb je problemen met de buurtbewoners over de plek waar je chilt met je vrienden? Wil je een keer praten of heb je vragen over relaties, school, drugs, seks of werk? Bel of app de jongerenwerker Maurits Badal. Je vindt de jongerenwerker van Sociom op straat, school en andere ontmoetingsplekken. Je kan hem bereiken ook bereiken op tel: 06 8233 0110 of via de mail: mauritsbadal@sociom.nl
Sporten en bewegen
Vragen over sporten of bewegen? Neem contact op met Actief Maas en Waal voor advies en ondersteuning. Op zoek naar een leuke sportactiviteit? Bezoek www.meedoeninmaasenwaal.nl voor het volledige aanbod in West Maas en Waal en de gemeente Druten.
Actief Maas en Waal helpt je met:
· Toegankelijke sportmogelijkheden;
· Vragen over sport en bewegen;
· Financiële drempels.
Start vandaag nog met bewegen!
Muziek, dans, film en theater
Wil jij naar de film of het theater? Kijk op Instagram naar @Bogerd Druten of raadpleeg de agenda op de website: www.bogerddruten.nl.
Wil jij zelf muziek maken of schilderen? Of wil jij je eigen kleiding maken of meespelen in een musical? Bezoek www.dijkvaneencultuur.nl voor het aanbod.
Heb jij vragen of suggesties? Of wil jij weten wat er nog meer kan? Neem contact op met cultuurpuntmaasenwaal@bogerddruten.nl
Natuur, techniek, zorg of toch iets ander?
Misschien sport je al of maak je muziek maar vindt je natuur of techniek ook leuk. Kijk dan eens op de site van www.meedoeninmaasenwaal.nl/aanbieders voor het gehele aanbod. Er staat vast wel iets bij dat je aanspreekt.
Meedoen-regeling
Leuke dingen doen in je leven kost geld. Of je het nu doet samen met je gezinsleden, school of (sport)vrienden. Niet altijd hebben jij en/of je ouders daar het geld voor. West Maas en Waal heeft 2 regelingen die jou en/of je gezin misschien kunnen helpen. Kijk eens op Minimaregelingen | West Maas en Waal.
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente WestMaasenWaal die te gebruiken is voor inwoners van Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel, Wamel.