Zoek je woonruimte?
De sociale huurwoningen in Wijchen worden verhuurd via Entree Dit is een samenwerkingsverband van twintig woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen. Op die website lees je onder andere meer over de spelregels, hoe je jezelf kunt inschrijven (gratis) en wat het actuele aanbod is.
Lees meer op de website van Entree.
Nieuwbouwwoning
Ook nieuwbouwwoningen worden geadverteerd via Entree. Ook kun je bij hen bij lopende nieuwbouwprojecten aangeven of je op de hoogte wilt blijven van de start van de verhuur.
Indicatiewoning
Ben je op zoek naar een rolstoelgeschikte woning? Lees meer over welke soorten er zijn en hoe u ervoor in aanmerking komt op de website van Entree. Ben je op zoek naar een zorgwoning? Lees hieronder dan verder.
Woon-zorg locaties
Het aanbod van woon-zorg locaties lees je in de informatiegids 'Wonen en zorg in Wijchen'. De informatiegids is een gezamenlijk initiatief van zorgorganisaties, woningcorporaties en de gemeente Wijchen. Er zijn ook papieren exemplaren van de gids beschikbaar. Deze kun je aanvragen via het Sociaal Wijkteam of ophalen op een van de inlooppunten.
Tip: Schrijf je alvast in voor een sociale huurwoning. En er zijn vaak wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. Dit kan vanaf je 18e. Soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.
Sociale huurwoning of vrije sector? Wat is het verschil?
Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huurtoeslag. Er gelden wel voorwaarden voor een sociale huurwoning. Zo mag je inkomen niet te hoog zijn en mag de huur niet hoger zijn dan €737,14 (in 2020).
Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het is slim om meteen te zorgen voor een overzicht van je inkomsten een uitgaven. Hieronder lees je onze tips:
- Online vind je veel hulpmiddelen om een begroting te maken. Ook kun je gebruik maken van huishoudboekjes om je geldzaken op orde te houden.
- Houd rekening met je vaste uitgaven (huur, abbonnementen, energie, internet)
- Denk goed na voor je een abonnement afsluit voor een langere tijd. Je zit er voor de hele periode aan vast en moet elke maand een bedrag betalen. Is de looptijd afgelopen? Dan mag een abonnement niet meer automatisch worden verlengd. Je kunt dan altijd opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.
- Wil je een grote reis maken, of een grote aankoop doen? Of wil je nu alvast geld opzij zetten voor een eigen huis? Maak daarvoor een apart potje. En reken uit hoe lang je moet sparen voordat je je spaardoel bereikt hebt.
- Het is altijd goed om een buffer te hebben. Je bent dan voorbereid op een onverwachte grote uitgave of een verandering in je inkomsten. Bereken je persoonlijke buffer en krijg direct inzicht in wat je minimaal achter de hand moet hebben.
Heb je hulp nodig of vragen over geldzaken?
Heb je een eenvoudige financiële vraag? Dan kun je terecht bij het financieel spreekuur.
De medewerkers van het financieel spreekuur luisteren naar jouw vragen en vertellen welke organisatie jou het beste kan helpen. Stel jouw vragen via 088 432 70 00 of via e-mail via inkomensondersteuning@wijchen.nl.
Wij zijn elke maandagochtend tot en met donderdagochtend van 9.00 uur tot 12.30 uur telefonisch bereikbaar. Als wij uw vraag telefonisch niet kunnen beantwoorden, dan plannen wij een afspraak in voor een persoonlijk gesprek.
Lastig rondkomen of (beginnende) betalingsachterstanden?
Wordt het steeds lastiger om rond te komen? Maak jij je zorgen over jouw financiën? Heb je beginnende betaalachterstanden? Vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Maak dan een afspraak voor een budgetadviesgesprek. In een persoonlijk gesprek kijkt een deskundige mee naar jouw financiële situatie. En krijgt je tips en adviezen die passen bij jouw situatie.
Je kunt een budgetadviesgesprek telefonisch aanvragen via 088 432 70 00.
Twijfel je? Ook dan helpen wij je graag!
Wil je jezelf alvast oriënteren op wat je zelf kan doen?
Ga dan naar deze websites: het Nibud en Wijzer in geldzaken.
Wil je graag werken, maar lukt het je niet goed om werk te vinden?
De consulenten van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen staan voor je klaar om jou op weg te helpen. Samen met jou kijken zij wat je kunt en wilt, zodat je stappen gaat zetten naar werk.
Waar kan WerkBedrijf jou bij helpen?
- Vacature zoeken
- Werken en leren
- Advies op maat
- Arbeidsmatige dagbesteding
- Trainingen en workshops
Kijk voor meer informatie ook op de website van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen: Ik ben werkzoekende | WerkBedrijf Rijk van Nijmegen (werkbedrijfrvn.nl)
Waaraan moet je denken als je een bijbaan hebt of fulltime gaat werken?
- Minimum(jeugd)loon
Alle werknemers van 21 jaar en ouder hebben recht op het minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan heb je recht op het minimumjeugdloon. Bekijk wat je minimaal moet verdienen. - Belasting terugvragen bij een bijbaan
Je werkgever houdt vrijwel altijd loonbelasting in op je loon. Als je een bijbaan hebt, kun je dit bedrag vaak (deels) terugvragen. Dat moet je zelf regelen via de Belastingdienst. - Je eerste echte baan
Ga je fulltime werken, dan zijn er verschillende geldzaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan onderhandelingen over de hoogte van je loon, de inhoud van je arbeidsovereenkomst en je loonbelasting. Ga ook na hoe het zit met je pensioen.
School/studie is belangrijk voor jouw toekomst.
Hulp nodig bij je studie?
Heb je hulp nodig bij je studie dan kun je om hulp vragen bij bijvoorbeeld: LerenderWijs Wijchen voor Bijles, Huiswerkbegeleiding, Remedial Teaching, Citotraining en brugklastraining in de omgeving van Wijchen en Nijmegen. of bij Studiebegeleiding in Wijchen: leren leren, huiswerkbegeleiding, bijles en meer... (psi-wijchen.nl) of Bijles en Studiebegeleiding in Wijchen (mz-studiebegeleiding.nl) of Huiswerkbegeleiding | Lyceo - Lyceo Wijchen Maaswaal College locatie Veenseweg
Zij kunnen jou helpen met:
- Bijles
- Huiswerkbegeleiding
- Individuele studiebegeleiding
- Examentraining
Geen rustige plek om te studeren?
Bij de bibliotheek Wijchen kun je rustig studeren en daarbij gebruik maken van verschillende faceliteiten zoals:
- Internettoegang
- Restaurant
- Café
- WiFi
- Terras (horeca)
- (oefen)computers
- Leestafel
- Internet-pc
- Eetcafé
- Print- en/of kopieerfaciliteiten
- (individuele) werk-/studieplekken
De actuele openingstijden vind je op de Bibliotheek Wijchen (bibliotheek-wijchen.nl)
Voortgezet onderwijs
Voorgezet onderwijs kan in Wijchen gevolgd worden bij de volgende scholen.
- Maaswaal College (Gymnasium, Atheneum, Havo, Vmbo). Kijk voor alle informatie op de website van het Maaswaal College.
- Praktijkschool Procollege. Kijk voor alle informatie op de website van Praktijkschool Procollege
Volwasseneneducatie
Volwasseneneducatie is voor volwassenen die een vak willen leren en een diploma of certificaat willen behalen. Zij vallen door hun leeftijd buiten het normale onderwijs. Ook is dit onderwijs geschikt voor leerlingen die zijn gestrand in het normale onderwijs en alsnog een diploma willen halen. Volwasseneneducatie wordt verzorgd door:
- ROC Nijmegen. Mbo-opleidingen en volwasseneneducatie via het ROC Nijmegen.
Individuele studietoeslag
Als je studeert en een beperking hebt, kan het lastig zijn om naast uw studie te werken. Met de individuele studietoeslag van de gemeente krijgt u een steuntje in de rug. Zo voorkomt u dat u meer moet lenen.
Hoogte van de toeslag en uitbetaling
De individuele studietoeslag bedraagt € 1.202,00 per jaar en wij betalen die in één keer uit. U krijgt de toeslag één keer per jaar.
Online aanvragen
Aanvragen individuele studietoeslag met DigiD
Let op: maakt u foto's of scans van uw bewijsstukken en voeg deze bij.
Heb je een partner?
Dan is zijn/haar toestemming nodig. Laat je partner het online formulier hieronder invullen.
Toestemming van partner met DigiD
Schriftelijke aanvragen; invullen, ondertekenen en opsturen
Handig om te weten
- Wij kunnen de toeslag alleen geven als je een aanvraag indient.
- Je bent inwoner van de gemeente Wijchen en je bent 18 jaar of ouder.
- Je ontvangt studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (WSF) of een tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 4 van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).
- Uit een medische keuring blijkt dat je door een beperking het wettelijk minimumloon niet kunt verdienen, maar je kunt wel werken.
- Je (gezamenlijke, als je een partner hebt) vermogen mag niet meer zijn dan de bijstand toelaat. Kijk voor de actuele bedragen op: de website Antwoordopbijstand
Tegemoetkoming scholieren
Zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO. Tegemoetkoming scholieren - DUO
Iedereen wil gezond en zelfstandig leven, wonen en werken. Maar soms lukt dat (even) niet. Dan staat het Sociaal Wijkteam Wijchen voor je klaar!
In het Sociaal Wijkteam werken professionals op het gebied van welzijn, zorg en gezondheid. Zij helpen je met praktische oplossingen als het (even) tegenzit. Of als je er zelf niet uitkomt. Als dat nodig is dan kunnen zij professionele hulp inzetten, want zij regelen ook de toegang tot zorg in de gemeente Wijchen.
Voor meer informatie kijk je op de pagina over onze werkwijze.
Waarvoor kun je bij het Sociaal Wijkteam terecht?
Hieronder staan een aantal voorbeelden.
- Ik word (vaak) gepest
- Mijn ouders gaan scheiden
- Ik ben mantelzorger, maar het wordt erg zwaar
- Ik ben nieuw in de buurt. Hoe leer ik mensen kennen?
- Ik wil van mijn schulden af
- Ik zit gewoon niet lekker in m’n vel
Wie zitten er in het Sociaal Wijkteam?
In het sociaal wijkteam werken zorg- en hulpverleners uit verschillende organisaties. Denk daarbij aan
- Wijkverpleegkundigen (ZZG Zorggroep / LuciVer)
- Wmo-consulenten (Gemeente Wijchen)
- Opbouwwerkers (MeerVoormekaar)
Daarnaast zijn er op de verschillende inlooppunten medewerkers om je te ontvangen en om jouw vragen te beantwoorden.
Maak alvast kennis met de professionals en medewerkers van het Sociaal Wijkteam op de medewerkers pagina.
Waar kan ik het Sociaal Wijkteam vinden?
In de gemeente Wijchen zijn meerdere inlooppunten waar je terecht kunt met vragen om advies of informatie. Kijk op onze contactpagina voor de inlooplocaties en voor contactgegevens.
Wil je meer informatie over gezondheid, vaccinaties, seksualiteit en SOA? Misschien kan de GGD jou verder helpen. Neem gerust een kijkje op Publiek · GGD Gelderland-Zuid (ggdgelderlandzuid.nl)
Maak je liever een praatje met een jongerenwerker?
Dat kan! Jongerenwerkers zijn er om samen met jou te zoeken naar antwoorden op vragen. Veel gestelde vragen gaan over school, werk, huisvesting, relaties met vrienden of ouders. maar ook vragen over de toekomst en vragen om hulp bij depressie of andere problemen kunnen aan de jongerenwerkers gesteld worden. De jongerenwerker zal altijd samen met de jongeren op zoek gaan naar antwoorden en informatie.
Om in contact te komen met een jongerenwerker bel of mail je naar Stichting MeerVoormekaar:
Tel: 024 641 84 59
E-mail: info@meervoormekaar.nl
Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.
Wat mag je nog meer als je 18 bent..
- Je mag stemmen en er mag op je gestemd worden.
- Je mag zonder coach auto rijden als je je rijbewijs hebt;
- Als je jeugdhulp ontvangt, dan loopt dit in veel gevallen af;
- Je mag zelf beslissen of je orgaandonor wilt worden na eventueel overlijden;
- Zodra je achttien bent geworden, eindigt de aansprakelijkheid van je ouders. Wat niet eindigt, is de financiële verantwoordelijkheid. Ouders zijn tot jouw 21e verplicht bij te dragen aan de kosten van jouw levensonderhoud. Let op: deze financiële verantwoordelijkheid slaat alleen op het levensonderhoud en niet op bijvoorbeeld schulden die je zelf hebt gemaakt. Daarvoor ben je zélf verantwoordelijk.
18 jaar en dan?
13 dingen waar je over na moet denken:
- Vraag een DigiD aan
Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering, maar ook voor de zorgverzekering (zie punt 2). Voor de DigiD heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart. - Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag
Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Dat lijkt aantrekkelijk, maar vaak is de verzekering van je ouders niet de beste optie voor jou. Als jongere gebruik je vaak minder zorg en ben je meestal goedkoper uit met een eigen verzekering. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je wel zelf de maandelijkse premie betalen.
De kans is groot dat je recht hebt op de zorgtoeslag. Dat is ook zo als je bij je ouders verzekerd blijft. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag. Lukt het niet met het aanvragen van de zorgtoeslag? Zoek dan hulp bij een toeslagenservicepunt (link naar de website van de Belastingdienst). - Check je verzekeringen
Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen. - Regel je bankzaken
Vaak heb je al wel een jongerenrekening en een spaarrekening. Als je 18 wordt, zet de bank je jongerenrekening vaak meteen om in een 'gewone' betaalrekening. Kijk wel of je de betaalrekening hebt die bij je past. Gebruik de app van je bank. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. - Zorg voor een buffer (sparen)
Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren die geld kosten. Als je 18 wordt ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is handig om een spaarpotje te hebben dat je kunt gebruiken voor dit soort tegenvallers. Open bij je betaalrekening ook meteen een aparte spaarrekening. En maak automatisch elke maand een klein bedrag over. Dat is een kleine moeite en je hoeft er daarna niet meer aan te denken. Alle kleine beetjes helpen. Als je € 10 per maand opzij zet, is dat na een jaar toch al € 120. En na vijf jaar al € 600. - Tegemoetkoming scholieren
zie 'school' - Praat (met je ouders) over je geldzaken
Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen. Als je zorgen hebt over je geldzaken, praat er dan over. Met je ouders óf iemand uit je omgeving die je vertrouwt, bijvoorbeeld een jongerenwerker. Vaak zijn zorgen nog op te lossen als je snel aan de bel trekt. - Bijbaantje? vraag belasting terug
'zie werk' - Gescheiden ouders en kinderallimentatie
Als je ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt, is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen. - Schrijf je in voor een sociale huurwoning
zie 'wonen' - Huurtoeslag/huursubsidie
Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor huursubsidie. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Kijk hiervoor op: Huurtoeslag (belastingdienst.nl) - Je mag stemmen (stemrecht)
Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen. - Studiefinanciering
Als je studeert heb je vaak recht op studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op: Studiefinanciering - DUO
Handige links
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Wijchen die te gebruiken is voor inwoners van Balgoij, Batenburg, Bergharen, Hernen, Leur, Niftrik, Wijchen.