Zwolle

Voordat je op jezelf gaat wonen, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Wij hebben voor jou een paar belangrijke zaken op een rij gezet:

Huurwoning

Misschien denk je er nu nog niet aan om op jezelf te gaan wonen. Maar over een aantal jaar wil jij misschien graag een huurwoning. Dan kun je er maar beter op tijd bij zijn. De wachttijden voor een huurwoning in Zwolle zijn namelijk lang. Schrijf je dus direct in als je 18 jaar bent. Dit kan hier: Inschrijven - De woningzoeker.

Op kamers

Ga je studeren? En wil je op kamers in Zwolle of ergens anders? Kijk dan op wonen in studentenstad Zwolle | Gemeente Zwolle. Hier vind je informatie over bijvoorbeeld het zoeken naar een kamer en huurprijzen.

Begeleid wonen

Soms kun je (nog) niet zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld omdat je een ziekte of beperking hebt. En je hiervoor hulp of begeleiding nodig hebt. Dan zijn er verschillende oplossingen, zoals begeleid wonen.

Wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam. Op swtzwolle.nl staat hoe je het wijkteam kan bereiken. Een medewerker kijkt dan samen met jou naar wat je nodig hebt. En welke oplossing daar het best bij past.

Heb je een eigen plek in de gemeente Zwolle gevonden?

Geef dan je nieuwe adres door. Doe dit in ieder geval binnen 5 dagen nadat je bent verhuisd. Hoe je dit kunt doen, lees je hier:

Verhuizen binnen Zwolle | Gemeente Zwolle.

Verhuizen naar Zwolle | Gemeente Zwolle.

Dakloos of thuisloos

Soms heb je geen vast adres om te wonen. Of dreig je dakloos of thuisloos te worden. Je kunt dan contact opnemen via 038-4281550 met de GGD. Zij denken met je mee in het zoeken naar een oplossing. Verder zijn er plekken waar je kunt logeren. Dit zijn opvanglocaties. De opvanglocaties in Zwolle vind je hier. Er zijn speciale opvanglocaties voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar.

Briefadres

Het is belangrijk dat je op een adres staat ingeschreven. Bijvoorbeeld om een uitkering aan te vragen of voor belangrijke post. Lukt dit niet, omdat je geen vast adres hebt? Dan kun je misschien een briefadres aanvragen. Hoe je dit kunt doen en wat de regels hiervoor zijn, lees je hier.

Geldzaken                                                                                        

Vanaf je 18e ben je verantwoordelijk voor je eigen geldzaken. Je moet dan misschien inkomen aanvragen. Zoals studiefinanciering als je studeert (of gaat studeren) en zorgtoeslag. Ook heb je waarschijnlijk meer uitgaven. Zoals verzekeringen die je zelf moet afsluiten en betalen. Er kan dus veel voor jou veranderen. Daarom wordt het tijd om goed naar je geldzaken te kijken.

Geldplan                                                                                           

Wat kan er voor jou veranderen? En wat kan of moet je regelen? Dit staat allemaal stap voor stap uitgelegd in het geldplan. Klik hier om jouw eigen geldplan te maken. Van daaruit kun je sommige zaken direct online regelen. Handig toch!

Wat verder handig is om te weten: 

 • Het geldplan is anoniem. Je hoeft dus niet je gegevens in te vullen.
 • Op de site vind je meer geldplannen. Bijvoorbeeld als je als zelfstandige wilt gaan werken.
 • De gemeente Zwolle heeft het geldplan gemaakt samen met Startpunt Geldzaken.

Hulp bij geldzaken

Heb je moeite om met je geld om te gaan? Of om je geldzaken te regelen? Neem dan een kijkje op deze site. Hier vind je tips voor als je het financieel niet breed hebt. En waar je terecht kan voor hulp bij je geldzaken.

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

 Zie voor meer informatie: Bijstandsuitkering | Gemeente Zwolle

Als je 18 bent, ben je niet meer verplicht om naar school te gaan. Je kunt dan gaan werken. Of je kunt werken en leren tegelijk. Hieronder lees je waar je hulp kunt vinden bij het zoeken naar een (bij)baan in de regio Zwolle. Ook als je een uitkering hebt.

Zoek je een (bij)baan?

Op Leerwerkloket vind je informatie over solliciteren en een baan vinden. Ook kan het Leerwerkloket je helpen bij het vinden van een baan.

Wil je liever werken en leren tegelijk?

Het Leerwerkloket kan jou informatie en advies geven over alles wat met werken en leren te maken heeft. Zoals omscholing, leerwerktrajecten en BBL-opleidingen (beroepsbegeleidende leerweg). Je kunt via deze site een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket.

Via deze link vind je alle leerbanen bij goedgekeurde leerbedrijven.

Zoek je een baan? En heb je een uitkering?

Kijk dan op de landelijke kwikstartpagina Werk. Hier vind je informatie over het zoeken naar werk met een Wajong-, Ziektewet-, Werkloosheidswet- of Participatiewetuitkering.

Heb je tijdelijk geen inkomen?

Je kunt een bijstandsuitkering aanvragen, wanneer je te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Een bijstandsuitkering vult je inkomen aan tot een minimale grens. Je hebt dan een inkomen, totdat je weer aan het werk kunt of een opleiding gaat volgen. De gemeente bepaalt of je recht hebt op een bijstandsuitkering en hoeveel geld je kunt krijgen.

Zie voor meer informatie: Bijstandsuitkering | Gemeente Zwolle

Heb je een baan? Maar dreig je je baan te verliezen? Of wil je een volgende stap maken?

Op Groei Vooruit vind je informatie over het zoeken naar ander werk. Ook kun je een afspraak maken met een loopbaancoach. Deze coach helpt je gratis om te bepalen welke baan het beste bij je past.

Ligt je hart in de zorg? En zoek je (ander) werk in de zorg? Kijk dan op Sterk in je werk voor meer informatie. Je kunt je er meteen aanmelden voor hulp van een loopbaancoach. Op de site vind je hiervoor een formulier. De hulp is gratis.

Beroepsopleidingen

In Zwolle kun je verschillende beroepsopleidingen volgen.

Mbo-opleidingen

Op Home - KiesMBO vind je alle mbo-opleidingen in Zwolle.

Twijfel je of een opleiding echt bij je past? Dan kun je een dag(deel) lessen volgen van de opleiding die jou leuk lijkt. Meer informatie lees je op meelopen in het mbo.

Een stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Op de site stagemarkt vind je meer informatie over het zoeken van een stage. En vind je stageplekken voor mbo-opleidingen. Deze vind je bij de BOL-opleidingen (beroepsopleidende leerweg).

Hbo-opleidingen

Op Studiegids.nl vind je informatie over de 7 hogescholen in Zwolle.

BBL- opleidingen

Wil je liever werken en leren tegelijk? Kies dan voor een beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Meer informatie vind je op deze sites:

Ik loop vast!

Gaat het niet goed op school omdat je niet lekker in je vel zit? Of twijfel je over een opleiding volgen of gaan werken en kom je er zelf niet uit? Er is altijd wel iemand die je kan helpen.

Sociaal wijkteam

Het Sociaal Wijkteam is er voor al je vragen. Je kunt je verhaal kwijt aan de jeugd- en gezinswerkers. Die luisteren, stellen vragen, geven je tips en informatie. Je kunt contact opnemen op de volgende manieren:

 • Je kunt met het Sociaal wijkteam bellen, mailen of chatten. Je kunt ook een afspraak maken of langskomen tijdens het inloopspreekuur.
 • Vraag aan je mentor op school naar de jeugd- en gezinswerker van het Sociaal wijkteam die op jouw school werkt.

RMC

RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaters. Het RMC kan je bijvoorbeeld helpen:

 • bij het inschrijven op een school.
 • met het zoeken naar een opleiding die je bij je past.
 • met het maken van een toekomstplan. Het RMC kijkt samen met jou naar je talenten. Naar waar je ondersteuning nodig hebt. En wie jou hierbij kan helpen.
 • als je het lastig vindt om naar school te gaan. Bijvoorbeeld door problemen thuis. Of als een opleiding niet helemaal bij je past.

Je kunt hulp vragen op de volgende manieren:

Taalpunt

Heb je hulp nodig bij het (beter) leren lezen, schrijven of spreken? Dan ben je welkom bij het Taalpunt in de Stadkamer. Je hoeft geen lid te zijn van de Stadkamer. Een afspraak maken is wel nodig. Hoe je dit kunt doen, vind je op Taalpunt.

Sociaal wijkteam
Het Sociaal wijkteam is er voor je, als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit. Of als je hulp nodig hebt bij het zelfstandig wonen. Maar ook bij veel andere zaken waar je zelf niet uitkomt. De jeugd- en gezinswerkers luisteren naar jouw verhaal, stellen je vragen, geven tips en informatie. En kunnen je helpen als je een probleem hebt.

Ze kijken dan samen met jou wat je zelf kunt. En waar je familie of vrienden je bij kunnen helpen. Als het nodig is, regelt het wijkteam professionele hulp voor je.

Hoe vraag je om hulp?

Dit kan op de volgende manieren:

 • Vraag aan je mentor op school naar de jeugd- en gezinswerker van het Sociaal wijkteam die op jouw school werkt.
 • Je bent altijd welkom op het inloopspreekuur. Je vindt hier de adressen en inlooptijden. Er zit altijd een wijkteam bij je in de buurt.
 • Bellen, e-mailen, chatten of een contactformulier invullen is ook mogelijk. Je vindt hier alle contactgegevens.

Privacy
Als je hulp krijgt van het Sociaal wijkteam, gebruiken ze je persoonlijke gegevens. Wil je weten hoe ze met je gegevens omgaan? Klik dan hier.

Kosten
De hulp van het Sociaal wijkteam is gratis.

Toekomstplan
Ben je (bijna) 18? Dan moet je veel meer zaken zelf regelen. Bijvoorbeeld zorgen voor een eigen inkomen. En heb je nu jeugdhulp? Dan stopt dat op je 18e. Het is goed om er over na te denken of je dan nog steeds hulp nodig hebt en wat voor hulp.

Dit kan met een toekomstplan. Hierin geef je aan wat je dromen zijn en wat er nodig is om die te bereiken. Je brengt in beeld wat er goed gaat, wat je nog gaat leren en of je hier hulp bij nodig hebt. Je kunt een toekomstplan zelf maken of samen met een volwassene die jij vertrouwt. Als je een begeleider hebt kan diegene je helpen aan een opzet voor dit plan.

Je kunt daarna zelf met je plan aan de slag. Doe dit het liefst als je nog 17 jaar bent. Dan heb je nog voldoende tijd om zaken goed te regelen. Voor hulp hierbij kan je mogelijk terecht bij volwassenen in je omgeving, maar je kunt altijd ook contact opnemen met het Sociaal wijkteam. Of bespreek dit met een begeleider als je die hebt. Die kan samen met jou kijken wie jou het beste kan helpen.

Zorgverzekering

De gemeente Zwolle wil dat je een goede zorgverzekering hebt. Dat je niet teveel betaalt en dat de zorgverzekering bij jouw situatie past. Dit is ‘verzekeren op maat’.

Via de vergelijkingstool Poliswijzer kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. De verzekering kun je daarna meteen afsluiten. Wel zo handig!

Elk jaar in november of december kun je je verzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.

Zorgkostenregeling

De gemeente kan misschien een deel van je zorgkosten vergoeden. Dit kan in de volgende twee situaties:

 • Heb je een laag inkomen? En moet je je wettelijk eigen risico betalen aan je zorgverzekering? Dan kan de gemeente misschien een deel van deze kosten vergoeden. Ook als je student bent!
 • Heb je een chronische ziekte of een fysieke beperking? En maak je daardoor kosten die je zorgverzekering niet vergoedt? Dan kan de gemeente dit misschien vergoeden.

Klik op deze link om te kijken of jij deze vergoedingen kunt krijgen. Ook lees je hoe hoog de vergoeding is. En hoe je deze kunt aanvragen.

Bijna 18: wat moet ik regelen?

Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte.

Wat mag je dan doen? Wat moet je doen? En waar moet je op letten? Op Bijna 18 | Gemeente Zwolle vind je hierover belangrijke informatie. Neem daarom snel een kijkje op deze site. En bereid je goed voor op de verantwoordelijkheden die je hebt als je 18 bent.

Jeugdhulp
Als je 18 jaar wordt, is er andere wetgeving van toepassing. Als je jeugdhulp krijgt, kan die organisatie je helpen bij het maken van dat toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk zijn.

In je plan geef je aan wat je dromen zijn, wat er nodig is om die te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kan het Sociaal Wijkteam helpen met vervolghulp als dat nodig is.

Maak een toekomstplan het liefst als je nog 17 jaar bent, dat is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen.

Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. En je moet nu  zelf een aantal zaken regelen, die bijvoorbeeld jouw ouders eerder voor jou regelden.

Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.

Vraag een DigiD aan
Je hebt vaak een Digid nodig om makkelijk en veilig zaken te regelen met de overheid. Zoals het aanvragen van studiefinanciering bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Of het regelen van zaken met je zorgverzekering.

DigiD staat voor Digitale Identiteit. Deze vraag je aan via digid.nl. Of klik hier.

Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Dit betekent dat je een geldig identiteitsbewijs moet laten zien als de politie daar om vraagt. Maar je hebt ook om andere redenen een identiteitsbewijs nodig. Bijvoorbeeld om naar het buitenland te reizen of om een uitkering aan te vragen.

Met een identiteitsbewijs laat je zien wie je bent. Dit kan met een paspoort, identiteitskaart en vaak ook met een rijbewijs. Wil je dit bewijs aanvragen of vernieuwen? Klik dan op deze link.

Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. En kun je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.

Stemrecht:
In Nederland mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Jij nu dus ook!
Door te stemmen heb je invloed op beslissingen die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, het waterschap en de Tweede Kamer.

Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.  

Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Klik dan op deze link.

Orgaandonatie
Als je 18 wordt, kom je in het Donorregister. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long.

Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wil worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.

Vul je geen keuze in? Dan wordt je automatisch ingeschreven als donor.

Juridische hulp
Heb je een vraag over rechten? Bijvoorbeeld problemen met je huurbaas? Of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je met je vraag terecht bij het Juridisch Loket in Zwolle. Deze hulp is gratis. Klik hier voor de tijden van het inloopspreekuur, de contactgegevens en de werkwijze van het Juridisch Loket.

Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Een leuke activiteit doen? Of (meer) bewegen? Lees hier wat je in je vrije tijd kunt doen in Zwolle.

Deelnemen aan de Jongerenraad

De Jongerenraad adviseert en helpt organisaties bij het bereiken van jongeren. Dit gaat om allerlei zaken die spelen in Zwolle, bijvoorbeeld op het gebied van vrije tijd.

Wil je hierover meedenken? Misschien is de Jongerenraad dan iets voor je. Op Jongerenraad Zwolle vind je meer informatie en de contactgegevens. Of je kunt rechtstreeks een WhatsApp bericht sturen. Dit mag ook als je van gedachten wil wisselen.

Maatschappelijke diensttijd

Wil jij ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Jezelf ontwikkelen? Iets goeds doen voor een ander? En nieuwe mensen leren kennen? Doe dan mee met de MDT: de maatschappelijke diensttijd. Check dit filmpje voor meer informatie.

Er zijn verschillende projecten, ook landelijk. Ben je benieuwd naar de projecten in Zwolle? Klik dan hier. Je kunt je er ook meteen aanmelden.

Activiteiten via Travers Welzijn

Travers Welzijn organiseert en ondersteunt verschillende activiteiten voor jongeren. Zoals hulp bij je huiswerk en ontmoetingsplekken. Je ziet alle activiteiten op deze site.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan kun je ook appen met Bart, jongerenwerker bij Travers Welzijn.  

Sporten

Wil jij graag in beweging komen? Maar weet je niet goed hoe? Sportservice Zwolle kan je helpen. Ze kijken samen met jou naar een geschikte sport of vorm van beweging. Alleen of met je vrienden. In de wijk of bij de sportvereniging. Met of zonder beperking. Er is veel mogelijk. Zodat jij je gezondheid verbetert door te bewegen. Kijk op Sportservice Zwolle voor meer informatie.

Hou ook de sportkalender in de gaten voor het sport- en beweegaanbod in Zwolle.

Studententijd

Je studententijd is een bijzondere tijd. De tijd van leren, nieuwe mensen ontmoeten en uitdagingen aangaan. Wil je meer weten over Zwolle en wat er te doen is? Kijk dan op Zwolle Studentenstad voor een leuke studententijd!

Jongerenplatform Blauwhaus

Jongerenplatform Blauwhaus is dé online omgeving voor Zwollenaren tussen de 14 en 27 jaar die wonen, werken of studeren in Zwolle. Heb jij een mening of een initiatief voor de stad? Wil je weten wat er te doen is in de stad of waar je met je vragen terecht kunt? Maak dan een account aan!

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Zwolle die te gebruiken is voor inwoners van Zwolle.