Uitvaartverzekering

Niet leuk om aan te denken, maar weet je dat een begrafenis of crematie heel duur is? Een begrafenis kost al snel tussen de € 7.500 en € 10.000! Een crematie is wat goedkoper. Jouw nabestaanden moeten deze kosten betalen. Daarom sluiten veel mensen een uitvaartverzekering af. Dan betaalt de verzekering (een deel van) de kosten.

Misschien ben je al verzekerd!

Veel ouders sluiten direct na de geboorte van hun kind een uitvaartverzekering af.  Vraag dus altijd eerst aan je ouders of jij al bent verzekerd.

Hoe werkt een uitvaartverzekering? 

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Er zijn verzekeringen die een vast bedrag uitbetalen als je overlijdt. En er zijn naturaverzekeringen. Die betalen de kosten van de begrafenis of crematie en regelen allerlei zaken voor de nabestaanden. Er zijn ook verzekeringen die een geldbedrag en natura combineren. Op Nibud.nl staat een handig overzicht!

  • Maak eens een proefberekening op de websites van de uitvaartverzekeraars. Zo kun je ze makkelijk vergelijken. Of kijk op een vergelijkingswebsite, zoals ikvergelijkonline.nl/uitvaartverzekering.
  • Je kiest zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Bijvoorbeeld € 7.000 of € 10.000. 
  • Je kiest zelf wat voor verzekering je wilt: geld, natura of een combinatie. 
  • Bij de meeste uitvaartverzekeringen betaal je elke maand een vast (laag) bedrag. Dat bedrag hangt af van je leeftijd en hoeveel mensen je wilt verzekeren, bijvoorbeeld jij en je partner. 
  • Het verschilt per verzekering hoe lang je premie betaalt. Bij sommige verzekeringen betaal je bijvoorbeeld 30 jaar lang. Bij andere betaal je tot je 65e.
  • Je betaalt ook distributiekosten.

Waar moet je op letten?

Kijk goed wat er wel en niet onder de verzekering valt. Dat verschilt per verzekering. Bijvoorbeeld de grafrechten, de grafsteen of de urn, de advertentie, bloemen, hapjes en drankjes vallen vaak niet onder de dekking. Je kunt die soms wel apart bijverzekeren.