WA verzekering

Staat er een auto, motor, scooter of brommer op jouw naam? Dan is een WA-verzekering verplicht! WA wil zeggen: Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA-verzekering wordt soms ook wel een autoverzekering genoemd. Maar het gaat dus eigenlijk om alle soorten motorrijtuigen. Zelfs speed pedelecs!

Hoezo een WA-verzekering?

Zonder een WA-verzekering mag je niet rijden. Veroorzaak jij met jouw voertuig schade aan anderen? Dan ben je verzekerd via je WA-verzekering.  Maar, let op! De verzekering vergoedt niet jouw eigen schade. Je bent ook niet verzekerd tegen diefstal, storm of brandschade.

Premie

De premie die je moet betalen hangt af van het soort voertuig, je leeftijd en hoeveel km je per jaar rijdt. Bij een auto telt ook mee hoe zwaar de auto is.  

Een WA-verzekering afsluiten

Er zijn heel veel verzekeraars die WA-verzekeringen aanbieden. Voor auto’s, brommers,  scooters, motoren en speed pedelecs. Kijk op de websites van de verzekeraars voor meer info! Wil je een WA-verzekering afsluiten voor je auto? Kijk dan op independer.nl. Hier lees je meer. Bijvoorbeeld hoe het zit met WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Je kunt hier ook verzekeringen met elkaar vergelijken. Vul je kenteken, postcode en huisnummer in en zie de verschillen!

Naast de WA-verzekering bestaat er ook nog de gewone aansprakelijkheidsverzekering.

De twee belangrijkste verschillen zijn:

  • De WA-verzekering is verplicht als je een auto of ander motorrijtuig op jouw naam hebt staan. Een gewone aansprakelijkheidsverzekering is nooit verplicht. 
  • De WA-verzekering vergoedt de schade die jij veroorzaakt met je motorrijtuig. Bijvoorbeeld als je tegen een andere auto aanrijdt bij het parkeren. 

De gewone aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je op een andere manier hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je bij iemand anders een dure vaas omstoot of je fiets tegen de auto van de buurman laat vallen.