Heb je een woonplek gevonden? Dan wil je natuurlijk ook lekker kunnen douchen, je telefoon opladen en een verwarming die het doet. Soms zitten de kosten van gas, water en elektriciteit in je huurbedrag. Dan is je huur ‘inclusief’.
Is je huur ‘exclusief’? Dan moet je zelf een contract afsluiten met het waterbedrijf en een energieleverancier. Regel dat voor je er woont, dan zit je niet zonder warmte, water en elektriciteit!
Energie
Elektriciteit en gas koop je bij een energieleverancier. Wil je ze vergelijken? Kijk dan op Independer.nl en vul je postcode en huisnummer in. (Link: http://www.independer.nl/ )
Voor je een energiecontract afsluit, moet je een paar dingen beslissen.
- De looptijd: kies je voor een vast contract of een contract voor onbepaalde tijd? Bij een vast contract spreek je een vaste periode af. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Je mag een vast contract niet tussendoor opzeggen. Een contract voor onbepaalde tijd mag je elke maand opzeggen. Maar de kosten zijn hoger.
- Vast of variabel tarief: als je een vast contract afsluit, kun je kiezen uit een vast tarief voor de hele periode of een variabel tarief. Meestal wordt een variabel tarief twee keer per jaar aangepast. Een contract voor onbepaalde tijd heeft altijd een variabel tarief. De kosten dalen of stijgen tussendoor.
- Duurzaamheid: kies je voor groene of grijze stroom? Lees hier meer over de keuzes. (Link: https://www.independer.nl/energie/info/veelgestelde-vragen/energiecontract/let-hier-op.aspx )
Heb je je keuze gemaakt? Vraag dan het energiecontract aan. De energieleverancier maakt een schatting van jouw verbruik.
- Noteer de meterstanden van je nieuwe woonruimte. Geef die door aan je energieleverancier.
- Controleer de eerste maanden of de schatting klopt met wat jij echt verbruikt. Is het veel hoger of lager is? Neem dan contact op met de leverancier.
- Had je al een energiecontract op je oude adres? Zeg het op en geef de laatste meterstanden door. Je krijgt dan een eindafrekening. Was het een vast contract? Dan moet je meestal een boete betalen.
Water
Elke regio in Nederland heeft een vaste waterleverancier. Kijk hier welk waterbedrijf in jouw regio zit. (Link: https://www.consumentenbond.nl/verhuizen/verhuizen-regel-je-wateraansluiting#no1 )
Ga naar de website van het waterbedrijf in jouw regio en vraag de aansluiting online aan. Je geeft de volgende info door:
- je nieuwe adres,
- wanneer je de sleutel krijgt,
- de meterstand.
Meterstanden
De hoeveelheid elektriciteit, gas en water die je gebruikt wordt gemeten. Je vindt de meters in de meterkast. Je moet de meterstanden elk jaar doorgeven aan je energieleverancier en het waterbedrijf. Zo rekenen zij uit hoeveel je moet betalen. Het is handig om bij je verhuizing een foto te maken van de meterstanden in je oude en je nieuwe woning. Bewaar die als bewijs!
Kijk hier om te zien hoe een meter eruit kan zien. (Link: https://www.pricewise.nl/blog/meterstanden-aflezen/ )
Hoe lees je de meterstand af?
Er zijn verschillende elektriciteitsmeters. Elektriciteit wordt gemeten in ‘kWh’.
- Meter met één telwerk.
- Geef de getallen door die voor of achter de eenheid kWh staan. Je hoeft de cijfers achter de komma niet door te geven.
- Meter met twee telwerken.
- Je betaalt overdag een ander tarief dan ’s nachts. Overdag is de stroom duurder. Je moet beide meterstanden doorgeven. Op de meter staat over welk tarief het gaat. Dat is per meter verschillend: I/II, dag/nacht, 1/2 of T1/T2.
- Vul altijd eerst de bovenste/linker meter in, daarna de onderste/rechter meter.
- Slimme meter.
- Deze meter wordt op afstand afgelezen, als je daarvoor toestemming geeft aan de netbeheerder. Of je leest ’m zelf af met een app. Maar op de ‘ouderwetse’ manier kan ook!
Gas wordt gemeten in m3. Op de meter staat maar één stand. Die geef je door. De gasmeter is rechthoekig.
Water wordt gemeten in m3. Geef alleen de zwarte cijfers voor de komma door, dus ook de nullen(0). Meestal zijn het 5 cijfers, soms 4. De watermeter is rond en zit vaak onderin de meterkast.