Je bent van plan om op jezelf te wonen. Dan zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Dat lees je op de hoofdpagina Kwikstart Wonen.
Hieronder staan extra tips die jou in verschillende situaties op weg helpen.
Ik zoek een studentenkamer
Als je op zoek bent naar een studentenkamer in Barneveld, kijk dan op websites zoals Kamernet. Ook kan je lid worden van een Facebookgroep zoals “Woonruimte aangeboden/gezocht omgeving Barneveld”.
Ik wil een zelfstandige woonruimte huren
Als je een zelfstandige woonruimte wilt huren, zijn er twee opties.
- Een sociale huurwoning.
- Een huurwoning in de vrije sector.
Er zijn een paar belangrijke verschillen. Bijvoorbeeld wie de huurwoning aanbiedt. Lees meer hierover op: Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector.
Ben je op zoek naar een sociale huurwoning? Schrijf je dan in op de website van Huiswaarts. Inschrijven kost eenmalig €25,- en daarna €10,- per jaar. Je kan je inschrijven vanaf het moment dat je 18 jaar bent. Zodra je bent ingeschreven, kan je direct reageren op sociale huurwoningen die op de website van Huiswaarts staan. Maar let op: er zijn lange wachtlijsten. Je kans op een woning is groter als je langere tijd bent ingeschreven. Dus schrijf je snel in!
Ben je op zoek naar een particuliere huurwoning? Er zijn verschillende websites waar je particuliere huurwoningen kan vinden. Funda huur is zo’n website.
Ik wil een woning kopen
Als je een koopwoning zoekt, kan je ook terecht op de website van Funda koop. Je zal merken dat de huisprijzen hoog zijn. Hierdoor zullen jouw maandelijkse woonkosten ook hoog zijn. Zijn de woonkosten van de woning die je op het oog hebt net te hoog voor jouw inkomen? Misschien kom je dan in aanmerking voor een Starterslening. Kijk hiervoor op Starterslening aanvragen.
Ik zoek aangepaste woonruimte
Ben je op zoek naar aangepaste woonruimte? Of heb je in je huidige woning aanpassingen nodig? Bijvoorbeeld gelijkvloers wonen, brede deuren voor rolstoel gebruik of een inrij/loop douche. Maak dan op tijd een afspraak met de gemeente. Met een gespreksvoerder kijk je naar wat er noodzakelijk is aan aanpassingen. Om een afspraak te maken bel je naar telefoonnummer 14 0342 of stuur je een mail naar meldingsbalie@barneveld.nl.
Ik heb geen huis meer
Ben je dakloos, of denk je dakloos te worden? En lukt het niet om ander onderdak te regelen? Misschien heb je dan tijdelijk recht op onderdak bij de maatschappelijke opvang. De opvanglocaties die het meest dichtbij zijn, zijn in Ede. Meer informatie hierover lees je op Hulp en opvang bij dakloosheid.
Verder handig om te weten
- Heb je tijdelijk geen woonadres? Dan kan je geen post ontvangen en bijvoorbeeld ook geen uitkering aanvragen. Om dit wel te kunnen, heb je een briefadres nodig. Bij de gemeente kan je een briefadres aanvragen.
- Ben je dringend op zoek naar woonruimte? Misschien kom je dan in aanmerking voor een woonurgentie. Let op: hier gelden strenge voorwaarden voor. Je leest meer op de website van de gemeente over urgentie.
- Als je gaat huren, kan je misschien huurtoeslag krijgen. De overheid betaalt dan mee aan je huurkosten. Lees meer over huurtoeslag.
Vanaf je 18e ben je volgens de wet volwassen. Dat betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor je eigen geldzaken.
Omgaan met geld is soms lastig. Daarom heeft de gemeente met andere organisaties gewerkt aan een lokale website over geldvragen. Hier kan je voor hulp terecht. Of kom langs bij de Inloop Geldvragen. Hier kan je samen met een budgetcoach in gesprek over al jouw geldvragen. Iedere dinsdag van 10.00-13.00 uur in de Bibliotheek Barneveld.
Ik heb moeite met het regelen van geldzaken
Zorgtoeslag of het aanvragen van studiefinanciering. Weet jij waar je recht op hebt en hoe je deze dingen regelt? Vraag hulp wanneer je met dit soort dingen moeite hebt! Doe dit bij je ouders, familie of vrienden. Kan je niet bij hen terecht of komen jullie er samen niet uit? Er zijn verschillende organisaties in Barneveld die jou kunnen helpen. Kijk hiervoor op Ik heb hulp nodig bij papieren en digitale formulieren. Of ga naar de Inloop Geldvragen, elke dinsdag in de Bibliotheek Barneveld van 10.00-13.00 uur.
Ik wil overzicht in mijn geldzaken
Het is belangrijk dat je weet wat je maandelijks uitgeeft en wat er maandelijks binnenkomt. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. In Barneveld zijn er verschillende organisaties die jou kunnen helpen om overzicht in jouw geldzaken te krijgen. Kijk hiervoor op Ik wil overzicht in mijn geldzaken. Of kom langs bij de Inloop Geldvragen, iedere dinsdag van 10.00-13.00 uur in de Bibliotheek Barneveld.
Ik heb schulden of dreig deze te krijgen
Vanaf je 18e ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je al je rekeningen betaalt. Als je dat niet doet, ontstaan er schulden. Dan kan je als wanbetaler geregistreerd worden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Een registratie als wanbetaler in het BKR-register blijft 5 jaar staan. Tijdens die 5 jaar kan je bijvoorbeeld geen lening of hypotheek afsluiten. Belangrijk dus om zo’n registratie te voorkomen!
Schulden zorgen voor veel stress. Neem contact op met de gemeente als je moeite hebt om je rekeningen te betalen. Bel tussen 09.00 en 13.00 uur naar telefoonnummer 14 0342 of mail naar budgetcoach@barneveld.nl om een afspraak te maken. Meer informatie vind je op Hulp bij schulden aanvragen.
Meedoen met een kleine beurs
Minima-regelingen geven een (gedeeltelijke) vergoeding voor bijvoorbeeld schoolkosten, een sportabonnement of een culturele activiteit. Deze regelingen zijn bedoeld voor inwoners en gezinnen met weinig inkomen. Wil je weten of jij of jouw gezin in aanmerking komt? Meer informatie vind je op Minima-regelingen aanvragen.
Met werk verdien je niet alleen geld. Je doet ervaring op voor de rest van je leven en ontmoet nieuwe mensen. Hieronder lees je welke hulp je vanuit de gemeente of andere organisaties in Barneveld bij werk kan krijgen.
Ik zoek een (bij)baan die bij mij past
De vacatures in Barneveld vind je via de website van Werk.
Heb je hulp nodig bij het ontdekken van welke (bij)baan bij jou past? Bijvoorbeeld omdat je niet weet wat jouw interesses zijn? Dan kan je het Leerwerkloket Regio Foodvalley gratis inschakelen. Hier werken mensen die jou kunnen helpen ontdekken wat jouw interesses en talenten zijn. Voor meer informatie en contactgegevens kan je terecht op de website van het Leerwerkloket.
Ik zoek een opleiding waarbij ik kan werken
Wil je het leren van een vak in de praktijk combineren met school? Dan kan je kiezen voor een leerwerktraject. Het Leerwerkloket geeft hier gratis advies over. Meer informatie lees je op de website van het Leerwerkloket.
Ik heb ondersteuning op (zoek naar) werk nodig
Ga je niet naar school en lukt het je niet om aan werk te komen? Neem dan contact op met de gemeente. Een gespreksvoerder van de gemeente kijkt met je mee wat je nodig hebt. Om hiervoor een afspraak te maken, bel je naar telefoonnummer 14 0342 of stuur een mail naar meldingsbalie@barneveld.nl.
Ik zoek vrijwilligerswerk
Als gemeente zijn wij trots op de vrijwilligers in Barneveld. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Zit jij er ook aan te denken om vrijwilligerswerk te doen? Jongerennetwerk GewoonDoen is een netwerk in Barneveld van jongeren die via vrijwilligerswerk iets betekenen voor een ander. Laat je inspireren door jongeren die jou zijn voorgegaan via de website GewoonDoen.
Verder handig om te weten
Barneveld Tomorrow legt de verbinding tussen het Barneveldse bedrijfsleven en talenten uit de gemeente.
Voor studenten
Barneveld Tomorrow helpt studenten met het vinden van een stage, afstudeeropdracht of (bij)startersbaan in de regio. Dit doen ze door je te informeren over de mogelijkheden en ontwikkelingen in het Barneveldse bedrijfsleven. Studenten kunnen gebruik maken van het unieke matchingsysteem. Kijk hiervoor op de website van Barneveld Tomorrow.
Voor startups
Wil jij de wereld van ondernemerschap ontdekken? Wil je geïnspireerd raken door ervaren ondernemers en daarbij de juiste vaardigheden leren? Of heb je behoefte aan huisvesting? Neem ook dan contact op met Barneveld Tomorrow.
Tot je 18de val je onder de leerplicht. Dit betekent dat je tot deze leeftijd een startkwalificatie moet halen, voordat je aan het werk kan. Een startkwalificatie is dat je een diploma havo, vwo of mbo niveau 2 hebt. Hieronder lees je over meer dingen die met school te maken hebben.
Ik zoek een vervolgopleiding die bij mij past
Heb je je startkwalificatie binnen en wil je doorleren, maar twijfel je nog over de richting die je op wil? Of twijfel je of de keuze die je gemaakt hebt, wel de juiste keuze was? In jouw zoektocht naar een passende vervolgopleiding, kan je contact opnemen met het Leerwerkloket. De mensen die hier werken, geven jou gratis advies.
Ik ben uitgevallen op school en heb geen diploma
Ben je jonger dan 23 en heb je geen startkwalificatie of werk? Dan kan een medewerker van het RMC jou misschien verder helpen. Bijvoorbeeld om alsnog een startkwalificatie te halen of om passend werk te vinden.
Ik wil beter leren lezen en schrijven
Heb je moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? Het Taalhuis Barneveld kan jou daarbij helpen. Aan de hand van wat jij wilt leren, wordt gezocht naar een cursus of traject dat bij jouw leervraag past. Neem contact op met Taalhuis Barneveld.
Verder handig om te weten
Als je met een vervolgopleiding start, kan je waarschijnlijk studiefinanciering krijgen. Dit is geld van de overheid dat je krijgt voor je studie. Op de landelijke website van Kwikstart Studiefinanciering lees je meer.
Word je 18 jaar en volg je voltijd voortgezet onderwijs? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren krijgen. Doe je een deeltijdopleiding? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming deeltijders. Meer informatie vind je op de landelijke website Kwikstart Tegemoetkoming scholieren.
Heb je vragen over je gezondheid? Of heb je vragen over verslaving, geld of eenzaamheid? Blijf er niet te lang mee lopen. Er met iemand over praten die je vertrouwt, helpt vaak al. Dat kan familie of een goede vriend zijn. Hieronder lees je waar je naar toe kunt met je vragen. Of waar je terecht kan voor hulp.
Ik heb vragen over mijn gezondheid
Heb jij iets lichamelijks waar je vragen over hebt of last van hebt? Of zit je al een tijdje niet lekker in je vel en gaan de klachten niet over? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Je huisarts kijkt wat er met je aan de hand is. Hij stuurt je, als dat nodig is, door naar geschikte hulp. Bijvoorbeeld naar de praktijkondersteuner als je psychische hulp nodig hebt.
Je mag zelf je huisarts maar ook je tandarts kiezen. Let op: voor de tandarts moet je vanaf je 18e jaar wel verzekerd zijn. Meer informatie hierover vind je op de pagina met informatie over de zorgverzekering.
Hoe blijf ik gezond?
Je kan bij de GGD terecht voor informatie en vragen over je gezondheid, relaties, je lichaam, seksualiteit, alcohol en drugs. Op de website JouwGGD vind je veel informatie over deze onderwerpen en meer: JouwGGD.
Je kan hier ook anoniem chatten met een arts of verpleegkundige.
Ik heb hulp nodig
Er is voor jongeren veel verschillende soorten hulp beschikbaar. Voor het krijgen van sommige hulp is een beslissing van de gemeente nodig. Bijvoorbeeld als je elke week begeleiding nodig hebt. Of als je bijvoorbeeld fysieke beperkingen hebt en daarbij hulp nodig hebt. Heb jij hulp vanuit de gemeente nodig? Neem dan contact op met de gemeente. Er zijn twee mogelijkheden:
- Voordat je 18 jaar bent, val je nog onder de Jeugdwet. Je kan dan het beste contact opnemen met de gemeente door te bellen naar 14 0342 of een mail te sturen naar aanmeldingenjeugd@barneveld.nl.
- Vanaf je 18e jaar val je onder de WMO. Je kan dan het beste contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0342 of door een mail te sturen naar meldingsbalie@barneveld.nl.
Maatschappelijk werk
Ieder mens kan een keer vastlopen in het dagelijkse leven. Je voelt je eenzaam. Je loopt vast in een relatie. Het loopt niet lekker op je werk. Of de financiën stijgen je boven het hoofd. Vaak helpt het om erover te praten met familie, buren of vrienden. Heb je meer nodig? Dan kun je terecht bij een maatschappelijk werker van Elan Barneveld of Stimenz. Deze hulp is gratis.
Als je niet lekker in je vel zit, dan kan dat allerlei gevolgen hebben voor de thuissituatie. Misschien vind je het lastig om het huishouden goed te regelen. De financiën op orde te houden. Of om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Herken je dit? En kom je er zelf niet uit? Dan kun je voor thuiscoaching terecht bij Elan Barneveld of Icare. Deze hulp is gratis.
Ik heb iemand nodig die met mij meegaat
Zie jij op tegen contacten en gesprekken met instanties waar je mee te maken hebt? Of weet je niet goed hoe je de juiste zorg geregeld krijgt? Een cliëntondersteuner kan jou daarmee helpen. Een cliëntondersteuner is iemand die met je meedenkt, met je meegaat en je helpt. Je kan een clientondersteuner om hulp vragen bij allerlei zaken, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn. Neem hiervoor contact op met MEE Samen of Helpende Handen. Deze hulp is gratis voor alle inwoners uit de gemeente Barneveld.
Ik heb een onveilige situatie thuis
Zit je in een onveilige situatie thuis? Bijvoorbeeld omdat er fysiek geweld plaatsvindt? Probeer dan om hulp te vragen, hoe moeilijk dat ook is. De organisatie waar je altijd terecht kan, is Veilig Thuis. Je kan hier ook terecht als je denkt dat iemand anders slachtoffer is van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Je kan Veilig Thuis gratis en 24 uur per dag bellen. Het telefoonnummer is 0800 2000.
Of kijk op de website Veilig Thuis. Via deze website kan je ook anoniem chatten met een medewerker (tussen 09.00 uur en 17.00 uur).
Bel in urgente gevallen direct naar 112.
Meer informatie over gezondheid is te vinden via de landelijke website: Kwikstart Gezondheid en Hulp.
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf verzekeringen afsluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Andere zijn handig om te hebben.
Heb ik een zorgverzekering nodig?
Basiszorgverzekering
Als je 18 jaar bent, ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Hiermee wordt zorg uit het basispakket vergoed. Bijvoorbeeld als je naar de huisarts gaat.
Aanvullende zorgverzekeringen
Je mag zelf weten of je ook een aanvullende zorgverzekering afsluit. De aanvullende zorgverzekering is voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. Bijvoorbeeld als je naar de fysiotherapeut gaat. Naast de aanvullende verzekering kan je ook een tandartsverzekering afsluiten. Kosten voor de tandarts worden niet vergoed vanuit het basispakket.
Veel verzekeraars hebben ook een speciale verzekering voor jongeren. Bedenk goed wat je nodig gaat hebben aan zorg en kies een zorgverzekering die past bij jouw situatie.
Elk jaar in november of december kan je je zorgverzekering aanpassen. Of overstappen naar een andere zorgverzekering. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.
Meer informatie is te vinden op de landelijke website van Kwikstart verzekeren.
Zorgtoeslag
Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen. Dit is een bijdrage van de overheid, zodat iedereen de zorgverzekering kan betalen.
Als je 18 wordt, heb je hier vaak recht op. Vraag de zorgtoeslag dan ook meteen aan. Hier heb je een DigiD voor nodig. Meer informatie lees je op de website van de Belastingdienst: Hoe moet ik zorgtoeslag aanvragen?
Vrijwillig hoger eigen risico
Je kunt ook kiezen om je eigen risicobedrag te verhogen. Wat betekent dat?
- Je kiest dan vrijwillig voor een hoger eigen risico.
- Als je eigen risico hoger is, is je premie lager. Dat scheelt in de maandelijkse vaste lasten.
- Maar als je wel ziek wordt, moet je een hoger bedrag zelf betalen. Je neemt dus wel een risico.
- Doe dit dus echt alleen als je nooit wat hebt en gezond leeft.
Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen
Speciaal voor inwoners met een laag inkomen heeft de gemeente Barneveld een collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar Menzis. Elk pakket bestaat uit de verplichte basisverzekering, een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering. Met deze zorgverzekering ben je goed verzekerd en de gemeente betaalt mee aan deze zorgverzekering. Meer informatie hierover is te vinden via: Collectieve zorgverzekering gemeente Barneveld.
Heb ik een WA-verzekering voor mijn auto, motor of scooter nodig?
Ja. Heb je een auto, motor, scooter, brommer of scootmobiel op jouw naam staan? Dan is een WA-verzekering verplicht.
WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Veroorzaak jij met jouw voertuig schade aan anderen? Dan ben je verzekerd via deze WA-verzekering. Maar, let op! De verzekering vergoedt niet jouw eigen schade. Je bent ook niet verzekerd tegen diefstal, storm of brandschade.
Meer informatie hierover is te vinden via de landelijke website: Kwikstart WA-verzekering.
Heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?
De aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) vergoedt de schade die je per ongeluk veroorzaakt en waar jij aansprakelijk voor bent. Bijvoorbeeld als je tegen de auto van je buren fietst. Of als je huisdier bijvoorbeeld iets kapot maakt bij iemand anders. Deze verzekering is handig om te hebben, maar niet verplicht.
Meer informatie hierover is te vinden via de landelijke website: Kwikstart Aansprakelijkheidsverzekering.
Heb ik een reisverzekering nodig?
Ga je op vakantie? Sluit dan een reisverzekering af. Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Met een reisverzekering is je bagage namelijk verzekerd. Ook krijg je de kosten van persoonlijke hulp door de alarmcentrale vergoed. Bijvoorbeeld bij een reddingsactie of vervoer naar huis na een ongeluk.
Tip: Sluit een reisverzekering alleen af als je op reis gaat. Een doorlopende reisverzekering kan handig zijn als je in één jaar veel reist.
Meer informatie hierover is te vinden via de landelijke website: Kwikstart Reisverzekering.
Heb ik een annuleringsverzekering nodig?
Ben je ziek of heb je iets anders waardoor je je reis moet afzeggen? Met een annuleringsverzekering krijg je het geld terug dat je betaald hebt voor je vakantie. Moet je onverwacht naar huis vanaf je vakantieadres? Dan betaalt de verzekering de kosten van je terugreis. Een annuleringsverzekering is niet verplicht.
Meer informatie hierover is te vinden via de landelijke website: Kwikstart Annuleringsverzekering.
Heb ik nog andere verzekeringen nodig?
Er zijn een heleboel verzekeringen. Hieronder een overzicht en de link waar je meer landelijke informatie kunt vinden. Deze verzekeringen zijn niet verplicht.
Als je 18 wordt, veranderen er wat zaken. Je bent dan namelijk voor de wet volwassen. Je mag ineens allerlei dingen die je eerder nog niet mocht. Zoals stemmen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook moet je zelf dingen regelen. Zoals je zorgverzekering en de belastingaangifte. Bekijk van tevoren wat je allemaal moet regelen en waar je recht op hebt vanaf je 18e.
Belangrijk om te regelen:
- Een DigiD aanvragen.
- Een zorgverzekering afsluiten.
- Zorgtoeslag aanvragen.
- Studiefinanciering of de tegemoetkoming scholieren aanvragen.
- Je administratie bijhouden. Je bent vanaf je 18e jaar zelf verantwoordelijk voor je bankzaken.
Dus er is best veel om te regelen. Daarom heeft de overheid een handige vragenlijst voor je. Als je de vragen invult, krijg je een overzicht die het beste bij jouw situatie past. Vul de vragenlijst in op: Wat moet ik regelen als ik 18 jaar word?
Digitale overheid
Wil je hulp bij het aanvragen van bijvoorbeeld een DigiD, zorgtoeslag of een OV-kaart? Of heb je andere vragen over hoe je dingen online regelt bij de overheid?
Loop dan binnen bij de bibliotheek in Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen. Een medewerker helpt je verder met het vinden van de juiste informatie op internet. De openingstijden vind je op de website van de bibliotheek
Jeugdhulp na je 18e
Krijg jij jeugdhulp? Vanaf je 18e veranderen er dan een aantal dingen. Dit komt omdat je vanaf je 18e niet meer onder de Jeugdwet valt. Jouw hulpverlener kan je helpen bij het maken van een toekomstplan. Jij kunt daarbij iedereen betrekken die voor jou belangrijk is.
In jouw toekomstplan geef je aan wat je dromen zijn. Wat je nodig hebt om jouw dromen te bereiken en wie jou hierbij kan helpen. Bij de uitvoering van het toekomstplan kan jouw hulpverlener je helpen met vervolghulp als dat nodig is.
Maak een toekomstplan als je nog 17 jaar bent. Dan is er nog voldoende tijd om alles goed te regelen. Kom je er met je jeugdhulpverlener niet uit? Bel dan voor hulp naar de gemeente Barneveld telefoonnummer 14 0342 of mail naar aanmeldingenjeugd@barneveld.nl
Voor meer informatie over 18 worden en wat je dan moet regelen, kijk je op de landelijke website van Kwikstart 18 en dan.
Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je hebt dan meer rechten en plichten. Je moet een aantal dingen nu zelf regelen.
Hieronder vind je de belangrijkste rechten en plichten. Ook lees je hoe je sommige zaken kunt regelen.
DigiD
Vanaf je 18e moet je een aantal zaken zelf regelen. Sommige zaken kunnen alleen online geregeld worden. Daarvoor heb je dan een eigen DigiD nodig. DigiD staat voor Digitale Identiteit. Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Bijvoorbeeld voor het regelen van de zorgtoeslag of het aanvragen van studiefinanciering.
Je kan via internet zelf een DigiD aanvragen.
Hulp nodig?
Wil je hulp bij het aanvragen van een DigiD, zorgtoeslag of bijvoorbeeld je OV-kaart? Kom dan naar het speciale spreekuur in de Bibliotheek. Een medewerker helpt je verder met het vinden van de juiste informatie op internet.
Inloopspreekuur:
- Elke dinsdag en donderdag van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Barneveld.
- Elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Kootwijkerbroek.
- Elke woensdag van 13.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Voorthuizen.
Identificatieplicht
Iedereen vanaf 14 jaar heeft een identificatieplicht. Je hebt een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort nodig om te kunnen laten zien wie je bent. Bijvoorbeeld als de politie daarom vraagt. Maar ook als je naar het buitenland wilt reizen.
Een paspoort of identiteitskaart vraag je aan bij de gemeente. Meer informatie vind je bij de gemeente: Paspoort of identiteitskaart aanvragen.
Je identiteitsbewijs is persoonlijk. Leen dit bewijs nooit aan iemand uit! Als je dit doet, ben je zelfs strafbaar. Ben je je identiteitsbewijs kwijt? Geef dit dan direct door aan de gemeente. Zo voorkom je dat je identiteitsbewijs wordt misbruikt. Je kan dan ook een nieuw identiteitsbewijs aanvragen.
Stemrecht
Vanaf je 18e jaar krijg je stemrecht. Door te stemmen heb je invloed op beslissingen van de politiek die jouw toekomst bepalen. Dit kan tijdens verkiezingen. Er zijn verkiezingen voor de gemeenteraad, de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, het Waterschap en het Europees Parlement.
Heb je hulp nodig bij het bepalen op wie jij gaat stemmen? Vul dan een stemwijzer in. Deze vind je rond de verkiezingen op internet.
Wil je meer informatie over verkiezingen? Bijvoorbeeld waar je precies voor stemt? Of wat je nodig hebt om te stemmen? Kijk dan op de website van Rijksoverheid: Weke verkiezingen zijn er?
Neem ook eens een kijkje op de website van Prodemos. Deze website geeft je meer informatie over de democratie en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. Bijvoorbeeld in de gemeente, het waterschap, de provincie en de Europese Unie.
Dienstplicht
In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Deze is niet afgeschaft. Alle 17-jarigen ontvangen hierover een brief. Ook mensen die tot hun 35e (opnieuw) Nederlander worden, krijgen de brief. Je wordt niet opgeroepen. Dit betekent dat je niet actief hoeft deel te nemen.
Donorwet
Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister te staan. In dit register staat of jouw organen na je overlijden gebruikt mogen worden voor iemand anders. Organen zijn bijvoorbeeld een hart of een long. Als je 18 jaar wordt, krijg je een brief waarin je gevraagd wordt je keuze in te vullen in het Donorregister.
Je beslist zelf of je donor wordt. Of je laat iemand anders na je overlijden beslissen of je donor wordt. Het is belangrijk om deze keuze in te vullen op www.donorregister.nl. Dan weet je familie of je donor wilt worden. Of wie de beslissing na je overlijden mag maken.
Vul je geen keuze in? Dan word je automatisch ingeschreven als donor.
Meer informatie over de keuzes, vind je hier: Welke keuzes heb je - donor zijn?
Wat gebeurt er als ik mijn rekeningen niet betaal?
Vanaf je 18e ben je er zelf voor verantwoordelijk dat je al je rekeningen betaalt. Als je dat niet doet, ontstaan er schulden. Dan kan je als wanbetaler geregistreerd worden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Een registratie als wanbetaler in het BKR-register blijft 5 jaar staan. Tijdens die 5 jaar kan je bijvoorbeeld geen lening of hypotheek afsluiten. Belangrijk dus om zo’n registratie te voorkomen!
Lukt het niet om je rekening op tijd te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de organisatie die de rekening heeft gestuurd, om dit te bespreken. Je kan dan misschien een betalingsregeling afspreken. Een budgetcoach van de gemeente Barneveld kan je hier bij helpen en je advies geven. Neem contact op met een budgetcoach via de mail budgetcoach@barneveld.nl of bel naar telefoonnummer 14 0342.
Gratis informatie en advies over rechten en plichten
Sociaal Juridisch Steunpunt (SJS)
Het Sociaal Juridisch Steunpunt (SJS) biedt gratis informatie en advies bij vragen over geld en recht. Het SJS helpt je bij het schrijven van brieven en het invullen van formulieren. Ook geeft het SJS je advies en informatie over wetten, regelingen en voorzieningen. Het SJS kan je helpen bij het invullen van Belastingformulieren. Elke dinsdag is er een inloopspreekuur van 10.00-13.00 uur in de Bibliotheek Barneveld. Je kan ze ook bellen via telefoonnummer 0342-422 937 (maandag t/m vrijdag van 09:00 – 12:00 & 13:00 – 17:00)
Een andere geldvraag? Kijk dan op de website geldvraagbarneveld bij welke organisatie je hiervoor terecht kan.
Meer informatie is te vinden op de landelijke website van Kwikstart rechten en plichten.
Jongerenraad Barneveld
Wil jij je inzetten voor de jongeren in de gemeente Barneveld? Sluit je dan aan bij de Jongerenraad Barneveld! Samen met andere jongeren denk je na over jullie toekomst. Ook geef je een stem aan de jongeren in de gemeente. Dit doe je door gevraagd en ongevraagd advies aan het college van de gemeente Barneveld te geven. Neem eens een kijkje op de pagina van de Jongerenraad.
Connect
Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, hobby of plek om vrienden te maken?
Bij het team van Connect werken cultuurcoaches. Zij kunnen je op weg helpen bij verschillende culturele activiteiten. Denk aan muziek, streetart, dans, hiphop, music production, theater, kunst, schrijven en fotografie. Heb je vragen? Stuur dan een mail naar info@stichtingconnect.nl
De cultuurcoaches werken samen in een team met sportcoaches en jongerenwerkers. Ook voor begeleiding bij sport of andere activiteiten ben je bij Connect dus aan het juiste adres!
Maak je je zorgen over de kosten? We gaan graag met je in gesprek. Er zijn meerdere opties om ondersteuning te krijgen. Dus pak je kans! Je neemt contact op door te mailen naar info@stichtingconnect.nl
Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Barneveld die te gebruiken is voor inwoners van Achterveld, Barneveld, Garderen, De Glind, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Terschuur, Voorthuizen, Zwartebroek.