Studiefinanciering

LET OP: De studiefinanciering wordt gewijzigd per 1 september 2023.

Op dit moment zijn wij nieuwe artikelen aan het schrijven voor dit onderdeel. Deze worden binnenkort gepubliceerd. Wil je nu alvast meer informatie over alle nieuwe regelingen? check deze dan HIER

Studeren kost geld. Gelukkig helpt de overheid met studiefinanciering. Je hebt recht op studiefinanciering als je student bent op het mbo, hbo of de universiteit.

Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering is geld van de overheid dat je krijgt voor je studie. Je krijgt de studiefinanciering elke maand op je bankrekening gestort. Studiefinanciering is soms een gift en soms een lening. Hoe dat zit hangt af van je opleiding, het inkomen van je ouders en of je het diploma haalt.

Studiefinanciering voor mbo-studenten

Doe jij een voltijdsberoepsopleiding ( BOL) van minimaal een jaar en ben je tussen 18 en 30 jaar, dan heb je recht op studiefinanciering. 

  • Basisbeurs. Als je op kamers woont is de beurs hoger, dan als je nog bij je ouders woont.
  • Aanvullende beurs. Je vraagt die aan als je ouders weinig of niets kunnen meebetalen aan jouw studie. Het bedrag hangt af van het inkomen van je ouders. 
  • Studentenreisproduct 
  • Lening. Je mag elke maand een bedrag lenen van de overheid. Je kiest zelf hoeveel je wilt lenen, maar er is een maximum. Je moet de lening altijd terugbetalen met rente. 

 

  • Voor mbo studenten niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct altijd een gift van de overheid.
  • Voor mbo-studenten niveau 3 en 4 zijn de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct een prestatiebeurs. Dat betekent dat het pas een gift wordt als jij binnen 10 jaar een diploma hebt gehaald. Haal je geen diploma? Dan moet je het geld terugbetalen. Behalve het eerste jaar aanvullende beurs. Dat bedrag mag je houden. 

Je krijgt studiefinanciering vanaf het kwartaal nadat je 18 jaar wordt. Dus ben je in april 18 jaar geworden? Dan gaat de studiefinanciering in vanaf het derde kwartaal (juli-september).

  • Als mbo-student niveau 1 en 2 heb je recht op studiefinanciering zolang je bezig bent met je opleiding.
  • Als mbo-student niveau 3 en 4 heb je maximaal 4 jaar recht op de basisbeurs en de aanvullende beurs. En maximaal 7 jaar op de lening en het reisproduct. 

Studiefinanciering voor studenten op het hbo en de universiteit

Als je een voltijdsstudie op het hbo of de universiteit doet en je bent jonger dan 30 jaar, heb je recht op studiefinanciering. 

  • Aanvullende beurs. Je vraagt die aan als je ouders weinig of niets kunnen meebetalen aan jouw studie. Het bedrag hangt af van het inkomen van je ouders. 
  • Studentenreisproduct
  • Lening. Je mag elke maand een bedrag lenen van de overheid. Je kiest zelf hoeveel je wilt lenen, maar er is een maximum. Als je leent, bouw je een studieschuld op. Je moet de lening altijd terugbetalen met rente. 
  • Collegegeldkrediet. Het collegegeld is een hoog bedrag. Je kunt hiervoor lenen bij de overheid. Je moet de lening altijd terugbetalen met rente. 

De aanvullende beurs en het reisproduct zijn een prestatiebeurs. Dat betekent dat het pas een gift wordt als jij binnen 10 jaar een diploma voor het hbo of de universiteit haalt. Hoe hoger je diploma, hoe meer jaren studiefinanciering een gift worden. De rest van het bedrag moet je terugbetalen. Op duo.nl staat een handig overzicht.

De studielening en het collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen. 

De studiefinanciering gaat in zodra je gaat studeren. Ook al ben je nog geen 18 jaar. Het studiejaar begint meestal op 1 september. 

Je hebt maximaal 4 jaar recht op de aanvullende beurs en 5 jaar op het reisproduct. En maximaal 7 jaar op de studielening en het collegegeldkrediet. Doe je een langere studie, bijvoorbeeld met een tweejarige master, dan heb je ook langer recht op studiefinanciering. 

Zelf aanvragen

De DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) regelt de studiefinanciering. Je moet het zelf aanvragen bij de DUO. 

Je hebt voor je aanvraag een DigiD nodig. En voor het studentenreisproduct een persoonlijke ov-chipkaart.

  • Ga naar duo.nl.
  • Log in met je DigiD.
  • Volg de stappen op het scherm.