Studentenreisproduct

Volg je een opleiding op het mbo, hbo of de universiteit? Dan heb je recht op het studentenreisproduct! 

Wat is het studentenreisproduct?

Dat is een week- of weekendabonnement voor het ov. Het wordt ook wel ’Studenten-ov’ genoemd. Je reist daarmee gratis in de trein, de bus, de tram en de metro.  

Zit je op het mbo niveau 1 of 2? 

Als je een voltijds mbo-opleiding volgt (BOL), dan is het studentenreisproduct voor jou gratis. Ook als je nog geen 18 jaar bent. Als je deeltijdonderwijs volgt (BBL) heb je geen recht op het studentenreisproduct.

Zit je op het mbo niveau 3 of 4, hbo of wo? 

Dan heb je recht op studiefinanciering. Het studentenreisproduct is daar een onderdeel van. Als je mbo doet moet je 18 zijn voordat je studiefinanciering kunt aanvragen. Onder de 18 heb je wel recht op het studentenreisproduct.

Je hebt voor je aanvraag een DigiD nodig en een persoonlijke ov-chipkaart. Je koopt je persoonlijke ov-chipkaart via ov-chipkaart.nl

  • Als je op het mbo zit en nog geen 18 bent, vraag je het studentenreisproduct aan via duo.nl/ov aanvragen.
  • Zit je op het mbo en ben je 18 jaar of ouder? Of zit op het hbo of de universiteit? Vraag dan studiefinanciering aan, inclusief het studentenreisproduct. Doe dat via duo.nl/studiefinanciering aanvragen

Na je aanvraag krijg je een welkomstmail van studentenreisproduct.nl. Dat kan een paar weken duren. Hierin staat hoe jij het studentenreisproduct kunt koppelen aan je persoonlijke ov-chipkaart. Of kijk op studentenreisproduct.nl. Volg de stappen in de instructie. Voor de laatste stap moet je naar een ov-oplaadautomaat. Daar zet je het studentenreisproduct op je ov-chipkaart. Je vindt de dichtstbijzijnde oplaadautomaat via ov-chipkaart.nl.

  • Mbo niveau 1 en 2 (BOL). Je hebt er recht op zolang je staat ingeschreven. 
  • Mbo niveau 3 en 4 (BOL). Je hebt er maximaal 7 jaar recht op.
  • Hbo of universiteit. Je hebt er maximaal 5 jaar recht op. Doe jij een studie met een langere studieduur? Dan heb je misschien langer recht op het studentenreisproduct. 

Lening of gift?

Voor studenten op mbo niveau 1 en 2 is het studentenreisproduct een gift van de overheid. Zit je op het mbo niveau 3 of 4, hbo of wo? Dan is het een lening. Het wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Haal je geen diploma? Dan moet je de lening terugbetalen. 

Gratis of met korting

Met een studenten-ov reis je gratis of met korting. Dat hangt af van welk abonnement je hebt: week of weekend. Er zijn ook regels voor vakanties en feestdagen. Op duo.nl/wanneer reizen staat een handig schema.

Zet je abonnement op tijd stop!

Ben je klaar met studeren of heb je geen recht meer op het studentenreisproduct? Dan moet je het zelf stopzetten. Doe je dat niet of te laat, dan moet je het geld terugbetalen. En je krijgt een flinke boete! Dus het is belangrijk dat je het studentenreisproduct op tijd stopzet. Op duo.nl/stopzetten staat een handig stappenplan hoe je dat doet. Wil je weten hoeveel maanden jij nog recht hebt op je studenten-ov? Dat staat in MijnDUO. Ga naar MijnDUO en log in met je DigiD

Kortingskaart

Tot slot nog een handige tip. Vraag voor het eerste jaar na je studie een gratis kortingskaart aan. Daarmee krijg je 40% korting op het ov!