Tegemoetkoming scholieren

Tot je 18e krijgen jouw ouders kinderbijslag. Ben jij 18 jaar of ouder en zit je nog op de middelbare school? Dan heb je nog geen recht op studiefinanciering. Maar wel op hulp van de overheid: de tegemoetkoming scholieren. 

Wat is de tegemoetkoming scholieren?

De tegemoetkoming scholieren bestaat uit twee onderdelen.

  • Basistoelage
  • Aanvullende toelage

De aanvullende toelage is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De basistoelage niet. Jij kiest zelf of je de aanvullende toelage aanvraagt. Doe dat als je ouders weinig of niet kunnen meebetalen aan je schoolkosten. Je ouders moeten dan een ouderformulier invullen. 

Gift van de overheid

De basistoelage en de aanvullende toelage zijn allebei een gift van de overheid om jouw schoolkosten te betalen.

Hoeveel toelage?

Benieuwd naar het bedrag waar je recht op hebt? Op duo.nl staat een rekenhulp. Je moet het inkomen van je ouders invullen in de rekenhulp. Dus zorg dat je het inkomen weet! Als je niet meer bij je ouders woont, krijg je een hoger bedrag. Je ouders moeten daarvoor een verklaring invullen. Je krijgt de toelage zolang je op de middelbare school zit.

Tegemoetkoming scholieren aanvragen

Je vraagt de tegemoetkoming scholieren aan via duo.nl/aanvragen. Je hebt voor je aanvraag een DigiD nodig. Log in met je DigiD en volg de stappen op het scherm.

Als je ouders niet meewerken

Willen je ouders het ouderformulier niet invullen? Dan kan de overheid jouw aanvullende toelage niet uitrekenen. Heb je toch geld nodig? Dan kan je de aanvullende toelage als lening krijgen. Die moet je na je studie terugbetalen. 

Op duo.nl/ problemen met ouders staan de formulieren die je nodig hebt voor je aanvraag.