BergenopZoom

Huurwoning /kamer 

Wil je zelfstandig in een huurwoning wonen? Dan kun je jezelf inschrijven bij Zuidwestwonen. Dit is een site van woningcorporatie Stadlander. Op de website kun je alle informatie vinden die voor jou belangrijk is en zie je het aanbod aan sociale- en particuliere huurwoningen in onze hele regio 

Inschrijven op je adres  

Om belangrijke zaken te regelen moet je ingeschreven staan op het adres waar je woont. Ga je verhuizen? Geef dit hier door aan de gemeente. 

Dakloos 

Heb je geen woonplek of dreig je dakloos te raken? Neem dan contact op met de Inwonersondersteuning van Bergen op Zoom door een mailtje te sturen naar iob@wijzijn.nl, te bellen naar 0164 299491 (op werkdagen tussen 09:00 en 13:00) of langs te gaan bij één van de inloopspreekuren.   

Wanneer je geen vaste woonplek hebt, kun je via de gemeente een tijdelijk briefadres aanvragen zodat je toch post kan ontvangen. 

Huurtoeslag 

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is geld vanuit de Rijksoverheid om te helpen bij het betalen van de huur. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de site van de Belastingdienst. Voor vragen kun je terecht bij het Steunpunt Belastingdienst Bergen op Zoom via het telefoonnummer 0800 0543.  

Let op! Als je inkomen stijgt of daalt of je woonsituatie wijzigt, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer of minder huurtoeslag krijgt. 

Bankrekening 

Voor onder andere je salaris, studiefinanciering en toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken bieden speciale jongeren- of studentenrekeningen aan. Open er meteen een spaarrekening bij, want dit is namelijk gratis. Bij veel banken kun je simpel online een rekening openen. Heb je hier toch hulp bij nodig? Bel dan het telefoonnummer van de bank. 

Hulp bij schulden 

Heb je (beginnende) schulden? Of heb je een algemene vraag over geldzaken? Maak dan gebruik van de gratis ondersteuning van WijZijn of Schuldhulpmaatje. Voor tips over geldzaken kun je ook kijken op de website van het Nibud. Daar vind je ook een aantal handige tools om zelf je inkomsten en uitgaven in beeld te krijgen. 

Laag inkomen 

Heb je een laag inkomen en onvoldoende geld? Kijk dan of je gebruik kunt maken van de regelingen voor Bergenaren met een laag inkomen. De beschikbare regelingen voor jouw situatie kun je terugvinden via de Hulpwijzer. Dit is een site van de gemeente Bergen op Zoom. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Inwonersondersteuning van Bergen op Zoom door een mailtje te sturen naar iob@wijzijn.nl, te bellen naar 0164 299491 (op werkdagen tussen 09:00 en 13:00) of langs te gaan bij één van de inloopspreekuren.   

Werk zoeken 

Lukt het je niet om werk te vinden? WVS kan je hierbij helpen! Kijk ook eens bij Samen in de Regio of de bibliotheek West-Brabant. Die bieden namelijk allerlei hulpmiddelen aan voor werkzoekenden.  

Studiefinanciering 

Volg je een voltijdopleiding op MBO, HBO of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kan hier ook je studentenreisproduct aanvragen. Hiermee kan je doordeweeks of in het weekend gratis reizen met het OV. 

Studietoeslag  

Ben je scholier of student, 18 jaar of ouder en door een beperking niet in staat om het minimumloon te verdienen? Dan kun je misschien een studietoeslag krijgen van de gemeente Bergen op Zoom. Op Antwoord op kun je zien aan welke voorwaarden je moet voldoen voor studietoeslag en hoe je deze aanvraagt. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Inwonersondersteuning van Bergen op Zoom door een mailtje te sturen naar iob@wijzijn.nl, te bellen naar 0164 299491 (op werkdagen tussen 09:00 en 13:00) of langs te gaan bij één van de inloopspreekuren.   

Tegemoetkoming scholieren 

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Hulp of advies nodig? 

Er zijn verschillende plekken in jouw buurt waar je terecht kunt als je vragen of zorgen hebt over je gezondheid en je wilt dat er iemand met je meedenkt.  

Wil je fysiek een afspraak voor hulp of advies, dan kan je contact opnemen met je huisarts of met je decaan, studieadviseur of schoolmaatschappelijk werker (in het voortgezet onderwijs). Ook kun je altijd terecht bij de jongerenwerkers van WijZijn of bij het Jongeren Ontmoetingscentrum (Wilhelminaveld 96a). 

Wil je online hulp of advies? Dan kun je terecht bij Jongeren Hulp Online. Daarnaast kan je via deze app ook bellen of chatten met de Alles Oké? Supportlijn. Elke dag van 14.00 – 22.00 uur zijn de vrijwilligers van de Alles Oké bereikbaar. 

Jeugdhulp 

Maak je gebruik van jeugdzorg? Bespreek met je begeleider wanneer je 18 wordt! Begeleiding of behandeling die onder de Jeugdwet valt, loopt dan namelijk formeel af. Je kunt met je begeleider overleggen welke mogelijke alternatieven er zijn vanaf je 18e.  

Zorgverzekering 

Een zorgverzekering is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Daarnaast heb je een verplicht eigen risico van minimaal €385,-. Je kunt een zorgverzekering kiezen via de Zorgwijzer, maar je kan ook op andere sites zorgverzekeringen vergelijken. Zo biedt gemeente ook zorgverzekeringen aan voor inwoners met een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking. De gemeente betaalt dan een deel van de premie. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden 

Let op! Als je je zorgverzekering niet betaalt dan krijg je een boete. Als je 6 maanden achterstand hebt dan meldt je zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het Centraal Administratiekantoor (CAK). Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger is dan de gewone zorgpremie. 

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Inwonersondersteuning van Bergen op Zoom door een mailtje te sturen naar iob@wijzijn.nl, te bellen naar 0164 299491 (op werkdagen tussen 09:00 en 13:00) of langs te gaan bij één van de inloopspreekuren.  

Zorgtoeslag 

Kun je je zorgkosten niet betalen? Mogelijk heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Rijksoverheid om te helpen bij het betalen van je zorgverzekering. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de website van de Belastingdienst.  

Let op! Als je inkomen stijgt of daalt, moet je dit doorgeven. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer of minder zorgtoeslag krijgt. 

Aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering 

Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Vanaf je 18e ben je zelf aansprakelijk wanneer je schade veroorzaakt bij een ander. Het is dan handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Als je thuis woont of student bent, ben je in sommige gevallen nog meeverzekerd bij je ouders. De inboedelverzekering is vooral aan te raden als je op jezelf woont. Hiermee kun je jouw meubels en andere spullen verzekeren tegen o.a. brandschade en diefstal. Op de websites van de Consumentenbond en het Nibud kun je alles over deze verzekeringen vinden. Ook vind je hier info over andere verzekeringen die je kan afsluiten, zoals een reisverzekering, overlijdensrisicoverzekering en rechtsbijstandsverzekering.  

Als je 18 wordt, verandert er veel in je leven. Je bent volwassen en vanaf nu ook eigen baas over je (geld)zaken. Daar komt wel wat geregel bij kijken, dus begin op tijd met voorbereiden. Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rij. Kom je er niet uit, vraag dan een bekende om je te helpen. 

Kijk ook op de checklist van de Rijksoverheid voor algemene informatie. In deze app vind je ook nog een (uitgebreidere) checklist! 

DigiD 

Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee log je makkelijk en veilig in om bijvoorbeeld studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag je gratis DigiD hier zo snel mogelijk aan! 

Hulp nodig bij het aanvragen van je DigiD? Volg het stappenplan op DigiD | Kwikstart. 

Donorregister 

Als je 18 jaar bent, kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wil zijn. Als je geen keuze maakt, ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen. 

Vrijwilliger worden  

Als je graag een ander wil helpen, kun je kijken of je aan de slag kunt als vrijwilliger via het Vrijwilligersinformatiepunt. Hier kun je reageren op vacatures die je aanspreken 

Op deze app staat veel info over rechten en plichten, onder andere in de zorg, op school en op je werk. Je kan deze pagina vinden door 'rechten en plichten' aan te klikken in het begin scherm van de app. 

De info op deze pagina is specifiek voor inwoners van Bergen op Zoom, maar in de rest van de app vind je nog veel meer hele handige informatie. Kijk daarom niet alleen hier, maar verken ook de rest van de app!  

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de inwonersondersteuning van Bergen op Zoom. Dit kan door een mailtje te sturen naar iob@wijzijn.nl, te bellen naar 0164 299491 (op werkdagen tussen 09:00 en 13:00) of langs te gaan bij één van de inloopspreekuren.   

Juridisch Loket en Sociale Raadslieden 

Bij het Juridisch Loket en de Sociale Raadslieden kun je terecht voor gratis juridisch advies of vragen over uitkeringen en toeslagen. 

Bibliotheek Bergen op Zoom  

De Bibliotheek is er niet alleen voor het lenen van boeken. Je kunt er ook studeren en bijvoorbeeld gebruikmaken van gratis internet. Ook organiseert de Bibliotheek ook van alles, zoals cursussen, lezingen en exposities. Kijk op de website voor meer informatie! 

Fitfabriek  

Bij Fitfabriek kun je terecht voor activiteiten op het gebied van sport en bewegen. Kijk op de website voor de mogelijkheden!  

Jeugdraad  

Heb jij goede ideeën en altijd al je mening willen geven over zaken die bij jou in de omgeving spelen? Dan is de Jeugdraad mogelijk iets voor jou! De Jeugdraad bestaat uit een groep jongeren die de belangen van Bergse jongeren vertegenwoordigen richting de Bergse politiek en organisaties die daarbij betrokken zijn. Via hunwebsite kun je contact met ze opnemen.  

 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente BergenopZoom die te gebruiken is voor inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat.