Eemsdelta

Je zoekt een woonruimte?
Of weet je niet waar je rekening mee moet houden?
In dit stappenplan vind je alle informatie om je hier verder mee te helpen.

Heb je te maken met schulden?
Of heb je andere financiële vragen?
En woon je in de gemeente Eemsdelta?
Dan kan de Volkskredietbank Noord-Oost Groningen (VKB) je verder helpen.

Wat doet de Volkskredietbank (VKB)?
De VKB werkt samen met de gemeente, andere hulpverleners en vrijwilligersorganisaties om inwoners te helpen bij geldzorgen.

Onder andere helpen zij inwoners die:

  • niet goed kunnen rondkomen;
  • moeite hebben met het aflossen van schulden; of
  • het overzicht kwijt zijn op hun financiële situatie.

 

Je gaat niet (meer) naar school en wilt graag aan het werk, hoe verder? 
Een baan vinden kan lastig zijn. Op de pagina Werk vind je veel informatie over werken en het vinden van werk. Ook op de pagina's Werk en Inkomen & Werk voor jongeren van de gemeente Eemsdelta vind je het antwoord op veel van je vragen. 

Lukt het niet om zelf werk te vinden?
Neem dan contact op met één van de jongeren werkcoaches van het Jongerenloket van de gemeente Eemsdelta. Zij kunnen jou ondersteunen bij het vinden van werk.

Loop je vast op school, werk of thuis?

Weet je niet wat je wilt en kost alles veel moeite? Of weet je juist wel wat je wilt maar weet je niet hoe je er kunt komen? Kijk dan hier wat het project 2BE jou te bieden heeft! 2BE! - Sport4connect

Wat is het landelijk doelgroepregister/ Indicatie banenafspraak?
Bij het UWV kun je een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Als het UWV beoordeelt dat je door jouw belemmeringen niet zelf een baan kunt vinden en houden kom je in het Landelijk doelgroepregister te staan. Je hebt dan een indicatie banenafspraak. Als jij een (voormalig) leerling bent in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of in het praktijkonderwijs (pro) kom je ook in aanmerking voor een indicatie banenafspraak.

Hoe kun je werk zoeken met een indicatie banenafspraak?
Je kunt voor hulp terecht bij het Jongerenloket van de gemeente Eemsdelta. Samen met een jongeren werkcoach onderzoeken we welk werk bij jou past en welke hulp je kunt gebruiken om deze baan te vinden en te houden.

Ga je aan het werk met een indicatie banenafspraak?
Dit noemen we dan een afspraakbaan. Samen met jouw werkcoach en de werkgever worden afspraken gemaakt over jouw werkzaamheden en de begeleiding die je nodig hebt. Je krijgt een contract bij de werkgever en ontvangt loon. De gemeente Eemsdelta betaalt subsidie aan de werkgever en biedt jou en de werkgever begeleiding als dat nodig is. Deze begeleiding gebeurt in sommige gevallen door een jobcoach.

Wat doet een jobcoach voor jou? 
Een jobcoach kan jou helpen op jouw werkplek. Bijvoorbeeld tijdens het inwerken of bij het wennen aan de nieuwe collega’s en werkzaamheden. Zowel jij als jouw werkgever kan een jobcoach aanvragen bij de gemeente.

Kom je in aanmerking voor een beschutte werkplek?
Als je door jouw belemmeringen veel begeleiding nodig hebt om te kunnen werken, kan de gemeente Eemsdelta onder bepaalde voorwaarden een beschutte werkplek aanbieden. Beschut werk is werk in een veilige en aangepaste omgeving, meestal bij het Werkbedrijf Eemsdelta in Appingedam. Het UWV bepaalt of iemand een beschutte werkplek nodig heeft of niet.

Contactgegevens jongeren werkcoaches

Anita Knollema, Jongeren werkcoach
Bellen of appen kan via: 06-46328074

Ivar Nijboer, Jongeren werkcoach
Bellen of appen kan via: 06-55282397

Gert Bulthuis, Jongeren werkcoach
Bellen of appen kan via: 06-46356923



Wil je naar school?
Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Kies voor een opleiding die recht geeft op studiefinanciering.
  • Kies voor een BBL-opleiding.
    Met een BBL-opleiding combineer je een betaalde baan met leren. 

Zoek bij een BBL-opleiding zelf actief naar een werkplek en neem zelf contact op met interessante werkgevers. Houd er wel rekening mee dat het vinden van een BBL-baan in het Noorden niet gemakkelijk is.

Ben je ouder dan 18 jaar en met je opleiding gestopt?
Je hebt geen diploma en weet nu niet hoe je verder moet? De coaches van het Doorstroompunt helpen je graag verder. Lees hier hoe zij jou kunnen helpen en hoe je ze kunt bereiken.

Voortijdig schoolverlaten | Gemeente Eemsdelta

Scholingsadvies MBO
Voor ander MBO-scholingsadvies neem je contact op met Wieka Vogelzang van het Noorderpoort College voor het maken van een afspraak. Zij is scholingsadviseur ROC.
Contactgegevens: wmr.vogelzang@noorderpoort.nl.

Heb je recht op studiefinanciering?
Als je recht hebt op studiefinanciering dan moet je dat eerst ‘opgebruiken’ voordat je recht hebt op bijstand. Neem contact op met DUO om te kijken wat je (resterende) recht op studiefinanciering is (inclusief eventuele lening).

Wat is pre-MBO?
Pre-MBO is een ontwikkelingstraject van twintig weken. Tijdens dit traject
ga je werken aan het ontwikkelen van vaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig om succesvol een MBO-opleiding te kunnen volgen.

Pre-MBO richt zich vooral op jouw individuele begeleidingsbehoefte. We kijken mét jou naar wat je nodig hebt in je ontwikkeling, zodat je je verder kunt ontplooien. We bieden een veilig en stimulerend onderwijsklimaat waarin je talenten echt tot hun recht komen.

Je gaat stapgewijs in het traject ontdekken dat je trots kunt zijn op wie je bent en wat je kunt! Wij zorgen samen met jou voor een uitdagende en inspirerende leerervaring. Binnen het Pre-MBO krijg je genoeg tijd en ruimte om in een half jaar tijd op je eigen tempo te werken aan jouw persoonlijke leer- en ontwikkelpunten.

Voor wie is pre-MBO?
Je kunt vanuit het Voortgezet Onderwijs voor het Pre-MBO traject kiezen. Maar ook als je al een tijdje niet meer naar school gaat en je niet zeker weet of je er klaar voor bent om een MBO-opleiding te gaan volgen. 

Vragen?
Heb je vragen of wil je hierover in gesprek?
Stuur dan een bericht naar onderstaand mailadres:

ame.mouyabatkanda@noorderpoort.nl

Handige websites

Leerwerkloket Groningen
DUO
Stagemarkt

Jouw gezondheid staat natuurlijk altijd voorop.
Zoek je informatie over je zorgverzekering, zorgtoeslag en hulp van specialisten? Antwoorden op jouw vragen vind je ongetwijfeld hier

Wist je dat je vanaf je 18e jaar financieel verantwoordelijk bent?
Dit betekent onder andere dat je een zorgverzekering moet afsluiten (zie Gezondheid en hulp). Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk allemaal? Die informatie kun je hier vinden!


Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?
Wanneer je in Nederland 18 jaar oud wordt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat je voor de wet dan volwassen bent brengt dit een aantal vrijheden en verantwoordelijkheden met zich mee. Hieronder lees je wat je moet regelen wanneer je 18 jaar oud wordt.

 

Ben je jonger dan 27 jaar?
Zorg dat je telefonisch bereikbaar bent zodat een jongeren werkcoach contact met je op kan nemen voor een gesprek over scholing en werk;

  • Je moet de mogelijkheid onderzoeken om weer naar school te gaan of weer te gaan studeren. Jongeren onder de 27 jaar, die onderwijs kunnen volgen, hebben namelijk geen recht op een uitkering op grond van de Participatiewet;
  • Je moet je best doen om werk te vinden.

Wat moet je kunnen aantonen als je een uitkering gaat aanvragen?
Als het je niet gelukt is om zelf werk te vinden of je kunt niet meteen beginnen met school, dan kan je een uitkering aanvragen. Je moet wel kunnen laten zien dat je je best hebt gedaan om zo snel mogelijk aan het werk te gaan of te starten met een opleiding. 

Welke bewijsstukken moet je bewaren? 
Denk hierbij aan:

  • Sollicitatiebrieven; 
  • Schoolverklaringen; 
  • Inschrijvingsbewijzen;
  • Afwijzingen.

Bij je uitkeringsaanvraag moet je alle bewijsstukken aan ons kunnen laten zien.

Voor welke leeftijd geldt de Scholingsplicht?
Vanuit de Participatiewet geldt een scholingsplicht voor jongeren tot de leeftijd van 27 jaar.

Studiefinanciering of een bijstandsuitkering?
Jongeren die uit de Rijks kas bekostigd onderwijs (reguliere middelbaar en beroepsonderwijs) kunnen volgen en hierdoor recht hebben op studiefinanciering, komen niet in aanmerking voor algemene bijstand. Er wordt van hen verwacht dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden binnen het reguliere onderwijs.

Waaruit bestaat studiefinanciering?
Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Zoals genoemd in de Wet Studiefinanciering 2000 (WSF 2000) komen jongeren hiervoor in aanmerking als zij een opleiding volgen in het beroepsonderwijs of in het hoger onderwijs.

Geen basisbeurs en aanvullende beurs?
Het kan voorkomen dat je geen gebruik meer kunt maken van een basisbeurs en een aanvullende beurs, maar nog wel gebruik kunt maken van een (studie)lening. Je kunt dan aanspraak maken op studiefinanciering zoals bedoeld in artikel 13 lid 2 onderdeel c Participatiewet. Het is daarbij niet van belang dat hierdoor een studieschuld wordt opgebouwd.

Heb je geen startkwalificatie?
Het kan nodig zijn dat je in het bezit bent van een startkwalificatie. Het gaat hier om een diploma op HAVO-, VWO- of MBO2-niveau (zie TK 2010-2011, 32 815, nr. 3, p. 4). Heb je geen startkwalificatie? Dan kan er van je geëist worden dat je verder studeert.  

Ben je wel in het bezit van een startkwalificatie?
Voor ons is het belangrijk om te beoordelen of het volgen van een (vervolg) opleiding jouw kansen op een baan vergroot. Wordt jouw kans op een baan groter door het volgen van een opleiding? Dan kan er van jou geëist worden dat je met deze (vervolg) opleiding start (mits je hier geschikt voor bent). Dit omdat een vervolgopleiding van toegevoegde waarde moet zijn om jouw kans op een baan te vergroten.  

Hulp als je vast loopt en niet weet wat je wilt
Loop jij even vast op school, werk of thuis? Weet je niet wat je wilt en kost alles veel moeite? Of weet je juist wel wat je wilt maar weet je niet hoe je er wilt komen? Kijk dan hier wat het project 2BE jou te bieden heeft.

2BE! - Sport4connect

Ook op de website van de gemeente Eemsdelta vind je het antwoord op veel vragen. Zie daarvoor de pagina Zorg, werk en school. Wil je liever iemand (telefonisch) spreken? Neem dan contact op met ons Sociaal Plein. Het Sociaal Plein is er voor inwoners die vragen hebben over onderwerpen zoals: gezondheid, jeugd, scholing, inkomen en werk. Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 08.30 uur en 12.00 uur.

Telefoonnummer: 0596 - 639 010
E-mailadres: sociaalplein@eemsdelta.nl 

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Eemsdelta die te gebruiken is voor inwoners van Appingedam, Bierum, Borgsweer, Delfzijl, Eenum, Farmsum, Garrelsweer, Garsthuizen, Godlinze, Holwierde, Huizinge, Krewerd, Leermens, Loppersum, Losdorp, Meedhuizen, Middelstum, Oosterwijtwerd, Spijk, Startenhuizen, Stedum, 't Zandt, Termunten, Termunterzijl, Toornwerd, Wagenborgen, Westeremden, Westerwijtwerd, Wirdum, Woldendorp, Zeerijp, Zijldijk.