Goes

Je wilt een eigen plek om te wonen. Daarom ben je op zoek naar een kamer, woning of opvang. Hieronder vind je meer informatie over wonen en het vinden van een woonruimte. Zorg in ieder geval dat je ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit houdt in dat jij een vast woonadres hebt binnen de gemeente Goes.  

Ik zoek een kamer
Veel jongeren gaan op kamers wanneer zij volwassen zijn en/of gaan studeren. Er zijn landelijke websites die kamers te huur aanbieden. Je kunt ook gebruik maken van google als je zoekt op: 'kamer huren + naam van de stad waarin je een kamer zoekt'. Zo krijg je vaak tal van opties en websites. 

Ik zoek een zelfstandige woonruimte
In een zelfstandige woonruimte deel je de voorzieningen niet en daarom is de huur vaak wat hoger. Een woning huur je bij een woningbouwvereniging of woningcorporatie. Je kunt een woning ook particulier huren, bijvoorbeeld via een makelaar. Hier vind je een overzicht van organisaties die huurwoningen in de gemeente Goes aanbieden. 

Ik zoek een aangepaste woonruimte
De meeste woningcorporaties verhuren ook aangepaste woningen. Neem contact op met Beveland Wonen om meer te weten te komen over de mogelijkheden en voorwaarden.

Soms heb je een Wmo-beschikking nodig, bijvoorbeeld voor een aanpassingen in de woning zodat deze toegankelijk is voor mindervaliden. Voor vragen rondom de Wmo kun je contact opnemen met GR de Bevelanden

Ik zoek woonruimte waar ik hulp krijg
Als zelfstandig wonen voor jou niet haalbaar is en je hulp en ondersteuning nodig hebt, zijn er mogelijkheden zoals begeleid wonen en beschermd wonen. Voor meer informatie en voorwaarden kun je contact opnemen met GR de Bevelanden

Kom ik in aanmerking voor beschermd wonen?
Beschermd wonen is bedoeld voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen, dit op dit moment niet zelfstandig kunnen wonen. Een aanvraag voor Beschermd Wonen kun je doen bij GR de Bevelanden

Waar kan ik terecht als ik (dreigend) dakloos ben?
Mensen die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, kunnen zich melden bij de maatschappelijke opvang in Vlissingen. Zij bieden opvang voor de nacht en eventueel begeleiding.

Ik heb nu een slaapplaats nodig
Je bent op straat gekomen en je hebt nu opvang nodig. Voor jongeren die geen eigen slaapplaats hebben, is er ruimte in een acute opvang. Deze bevindt zich in de gemeente Vlissingen: Het Witte Huis

Wanneer kom ik in aanmerking voor een briefadres?
Kun je om bepaalde redenen niet thuis slapen, maar ga je van plek naar plek om te slapen en verblijf je wel in de gemeente? Dan kun je een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een briefadres. Kijk voor meer informatie op: Briefadres aanvragen

Vanaf 18 jaar ben je volgens de wet financieel zelfstandig. Dat is vaak een grote verandering en verantwoordelijkheid. Het is logisch dat je niet direct alles weet. Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie en tips over geldzaken. Kijk ook eens op Wijzer in geldzaken voor allerlei stappenplannen en tips om je geldzaken op orde te krijgen. 

Ik heb ondersteuning nodig bij het regelen van geldzaken
Als je ondersteuning nodig hebt, kan je contact opnemen met Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO)

SMWO biedt naast persoonlijke ondersteuning een aantal keer per jaar de training 'Held met je geld!' aan voor (jong)volwassenen die op het speciaal onderwijs zitten. Meer informatie over deze trainingen vind je hier.  

Ik heb vragen over inkomen
Heb je niet genoeg geld om rond te komen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering of voor andere financiële regelingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met GR de Bevelanden

Als je geldzorgen en/of schulden hebt
Als je er financieel niet uit komt en je schulden hebt is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Het team Schulddienstverlening van GR de Bevelanden denkt met jou mee en helpt je door te zoeken naar passende oplossingen. 

Ik zoek informatie over werk
Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over (het vinden van) werk. Ben je op zoek naar een baan of heb je hulp nodig bij het vinden van een baan? Kijk dan eens op de website van werk.nl.

Ik heb een arbeidsbeperking
Heb jij een arbeidsbeperking? Neem dan contact op met GR de Bevelanden. De klantmanagers helpen jongeren tot 27 jaar die nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma mbo-2 niveau, havo of vwo. 

Vrijwilligerswerk
Er zijn veel vrijwilligers in de gemeente Goes. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk neem dan eens een kijkje in de vacaturebank van het Vrijwilligerspunt Goes om te kijken wat jij kunt betekenen.

Ik heb andere vragen over werk
Heb je andere vragen over werk, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan contact op met SMWO

Ik zoek een MBO-opleiding
Voor mbo-opleidingen per provincie kun je terecht op www.kiesmbo.nl

Ik zoek een HBO-opleiding
Voor hbo-opleidingen per provincie kun je terecht op Studiekeuze123.

Ik zoek een wetenschappelijke studie
Voor universitaire opleidingen per provincie kun je terecht op Studiekeuze123.

Ik zoek een opleiding met baangarantie
Wil je informatie over leerbanen met baangarantie? Kijk eens op de website van werk.nl

Ik heb vragen over school
Heb je andere vragen over school en/of studeren, of weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan contact op met het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL)

Ik wil meer weten over school
Je bent tot je 16e levensjaar leerplichtig. Ben je tussen de 16 en 17 jaar en heb je nog geen startkwalificatie? Dan ben je kwalificatieplichtig. Zoals je kunt zien in de Kwikstart video over leren, zijn er heel veel manieren om een diploma te halen. Het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) Oosterschelderegio is er om jongeren te helpen hun schoolcarrière zo succesvol mogelijk te doorlopen. Meer informatie over het RBL vind je hier.

Ik wil meer weten over gezondheid en hulp

Op de hoofdpagina van Kwikstart vind je veel informatie over gezondheid

Ik wil informatie over problemen rondom drugs, alcohol, gokken, gamen, social media
1NUL1 is de naam van het team van preventiewerkers die jou hierover kunnen adviseren. Met informatie en voorlichting ondersteunen ze ook jongeren en volwassenen die een verhoogd risico lopen op psychische klachten of een verslaving. 

Neem eens een kijkje op hun website

Vragen over zorg en welzijn?
Heb je vragen op het gebied van zorg en welzijn maar heb je geen familie of vrienden om hulp van te krijgen? Dan kan je contact opnemen met SMWO. SMWO helpt bij vragen zoals: Heb ik recht op zorg-/huurtoeslag? Hoe schrijf ik me in voor een huurwoning? Hoe moet het met al die formulieren en rekeningen? 

Cliëntondersteuning
Voor cliëntondersteuning kun je (gratis) terecht bij SMWO. Een onafhankelijke cliëntondersteuner van SMWO kan zich inzetten voor jouw hulpvraag. Bijvoorbeeld door jou te helpen bij het voorbereiden van een gesprek met de gemeente of andere instantie of met je mee te gaan als je dat wilt. Ook kan een cliëntondersteuner met jou meedenken over welke ondersteuning bij jou past en waar je recht op hebt. 

SMWO biedt naast cliëntondersteuning ook trainingen en gespreksgroepen aan op het gebied van omgaan met spanningsklachten, rouwbeleving, sociale vaardigheden, girls talk, oudergroep autisme. Deze worden wel vaak in Goes georganiseerd, via de website van SMWO kun je je hiervoor aanmelden.

Waar kun je terecht met LHBTIQ+ vragen?
Het Anti Discriminatie Bureau Zeeland zet zich in tegen alle vormen van discriminatie, dus ook die tegen de LHBTI-gemeenschap. Voor advies en steun kan je bij hen terecht en ook kan discriminatie hier gemeld worden: www.adbzeeland.nl

Bij GGD Zeeland kun je vrijblijvend terecht, met je vragen over dit onderwerp. Neem gerust contact op met hun via sense@ggdzeeland.nl. Of kijk voor meer informatie op hun website: Seksuele diversiteit (LHBT) - GGD Zeeland 

Ik wil meer weten over verzekeringen

Wanneer je 18 jaar bent zul je ook een aantal verzekeringen moeten afsluiten. Eén van die verzekeringen is de zorgverzekering. Meer informatie hierover vind je op de pagina Zorgverzekering van Kwikstart.

Ik heb een laag inkomen 
Wanneer je een laag inkomen hebt (maximaal 130% van de bijstandsnorm en weinig eigen geld) kom je in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering voor minima van GR de Bevelanden. Voor meer informatie en de aanvullende voorwaarden kun je contact opnemen met GR de Bevelanden.

Eindelijk! Je bent 18 jaar geworden. Wanneer je in Nederland 18 jaar oud wordt, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Volgens de wet ben je nu volwassen en dat brengt een aantal verantwoordelijkheden en vrijheden met zich mee.

Controleer daarom goed of jij onderstaande zaken al geregeld of aangevraagd hebt:

Kijk voor meer informatie ook eens op de pagina 18 en dan van Kwikstart en de checklist van de Rijksoverheid.

Als je 18 jaar wordt, heb je ook een aantal rechten en plichten. Meer informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, inschrijven bij de gemeente en de Belastingdienst vind je op de hoofdpagina van Kwikstart.

Alle 18-jarigen ontvangen een verjaardagskaart van de gemeente Goes. Hierin is lokale informatie opgenomen over Kwikstart en van wie je hulp kunt krijgen wanneer je er zelf niet helemaal uit komt.

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Goes die te gebruiken is voor inwoners van Goes, 's-Heer Arendskerke, 's-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Wilhelminadorp, Wolphaartsdijk.