Kampen

Voor algemene informatie over Wonen kun je klikken op Kwikstart Wonen.

Zoek je een huurhuis in de gemeente Kampen? Kijk eens op deze website voor de verschillende mogelijkheden om een huis te vinden.

Woningcorporaties Beter Wonen en Deltawonen verhuren de meeste woningen in de gemeente Kampen. Je kunt je inschrijven voor een woning op Beter Wonen en/of op de Woningzoeker (van Deltawonen).

Wanneer je 18 wordt en/of uit huis gaat dan veranderen je inkomsten en je uitgaven. Je krijgt meer financiële verplichtingen maar je hebt ook recht op bepaalde financiële tegemoetkomingen. Wil je weten wat er verandert kijk dan op Kwikstart Geldzaken.

Heb je een laag inkomen? De gemeente Kampen heeft verschillende regelingen waar je mogelijk recht op hebt:

Wil je weten waar je recht op hebt? Kijk dan hier.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de balie Inkomen en zorg via telefoonnummer 14 038 of via de mail: meedoen@kampen.nl

Financiën op Koers

Als je hulp nodig hebt bij je administratie of geldzaken kun je terecht bij Financiën op Koers. Zij kunnen helpen met je belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen, het invullen van formulieren of begeleiding bieden bij je thuisadministratie.

Telefoon: 038 333 59 24
Whats app: 06 10  27 20 50
Mail: info@financienopkoers.nl

Je kunt ook terecht bij het spreekuur. Kijk voor een overzicht van de spreekuren op de website.

 

Voor algemene informatie over Werk kun je klikken op Kwikstart Werk.

 

Het is soms moeilijk om een baan te vinden. De gemeente kan je erbij helpen. Je kunt bespreken welk werk bij je past. Je kunt verkennen of een opleiding nodig is voor het werk van jouw keuze en of je daar een vergoeding voor kunt krijgen. Je kunt hulp krijgen bij het solliciteren.  
Als een betaalde baan (nog) niet aan de orde is, kun je misschien aan de slag als vrijwilliger. Ook daar kan de gemeente je bij helpen.

Telefoon: 14 038 (keuze 1)

 

Werkcafé Impact

Met vragen over werk kun je ook binnenlopen bij het Werkcafé. De mensen van het Werkcafé kunnen je onder andere helpen met advies over je loopbaan, een sollicitatietraining of het vinden van een baan. Ook kunnen ze met je meedenken over je gezondheid in relatie tot werk of over wat je kunt. Er zijn computers waarmee je kunt solliciteren of trainingen kunt volgen als dit bijvoorbeeld thuis niet gaat.     

Adres: Gildestraat 1, Kampen

Mail: werkcafe@kampen.nl

Voor algemene informatie over School kun je klikken op Kwikstart School.

Stage

Zoek je een stageplaats, kijk dan eens op deze website.

 

Leerplaats – bbl-opleiding

Met de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) combineer je werken en leren. Je hebt dan een baan bij een leerbedrijf en krijgt daarvoor salaris. Je leert bij het bedrijf en op school. Als het goed gaat, krijg je een diploma. Deze website helpt je bij het vinden van een geschikte leerplaats bij zo’n erkend leerbedrijf. Op leerbanenmarkt.nl vind je ook alle leerplaatsen die nu beschikbaar zijn.

 

School verlaten (zonder diploma van school)

Met een startkwalificatie* heb je meer kans op een baan. Heb je eerder dan gebruikelijk school verlaten, en nu geen startkwalificatie? Ben je nog geen 27 jaar? Dan kun je hulp krijgen bij het vinden van een baan. En tegelijk kun je hulp krijgen om toch een startkwalificatie te halen. Deze begeleiding kun je aanvragen bij de gemeente of bij het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Je kunt contact opnemen met Esther Koek van de gemeente Kampen via e.koek-vanpijkeren@kampen.nl of 06 48 13 88 46.

* diploma havo, vwo of mbo 2, 3, 4

 

Lezen en schrijven

Lezen (en schrijven) is superbelangrijk is het dagelijks leven, op het werk, in de supermarkt, om ondertiteling te kunnen lezen van de TV, in het verkeer… overal.

Als je beter wil leren lezen en schrijven kun je terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek.

Vind je het best spannend om hulp te vragen? Je bent echt niet de enige ! Bekijk dit filmpje.
Voor al je taalvragen kun je terecht in de bibliotheek. Op de eerste etage is het Ontwikkelplein. Op woensdagochtend van 10 – 12 uur is er een inloopspreekuur voor lezen en schrijven. Je kunt ook een afspraak maken met Valérie (van het filmpje).

Adres: Oudestraat 216, Kampen

Telefoon: 06 42 12 31 44

Mail: taalpunt@bibliotheekkampen.nl

Voor algemene informatie over Gezondheid en hulp kun je klikken op Kwikstart Gezondheid en hulp.

 

Wmo

Misschien kun je door een beperking of ziekte niet (meer) goed meekomen in de maatschappij. Denk daarbij aan zelfstandig reizen en boodschappen doen. Vaak kan de omgeving helpen, maar lukt dat niet dan kun je bij de gemeente terecht. Als blijkt dat je extra hulp nodig hebt, dan kan de gemeente je een maatwerkvoorziening aanbieden. Bijvoorbeeld dagbesteding.

Meer informatie kun je hier vinden. 

Het is belangrijk je goed te verzekeren en dit te regelen als je 18 bent geworden. Zie voor een overzicht van de soorten verzekeringen Kwikstart Verzekeren.

Sommige verzekeringen zijn verplicht. De zorgverzekering is zo’n verplichte verzekering. Kijk op de poliswijzer om te kijken welke zorgverzekering bij je past.

Je kunt elk jaar je zorgverzekering aanpassen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Doe dit altijd uiterlijk 31 december.

Wanneer je een minimum inkomen hebt, kun je gebruik maken van de collectieve zorgverzekering die de gemeente Kampen aanbiedt. Let op: dit is niet in alle gevallen financieel voordelig. Deze opie is met name interessant als je hoge zorgkosten hebt. 

Eindelijk! Je bent (bijna) 18 jaar! Als je 18 wordt, ben je voor de wet volwassen. Dat betekent dat je vanaf nu verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Je hebt meer vrijheden en meer verantwoordelijkheden.

Wat ga je regelen als je 18 jaar wordt:

Voor algemene informatie over Rechten en plichten kun je klikken op Kwikstart Rechten en plichten

Heb je vragen over rechten? Bijvoorbeeld als je problemen hebt met je huisbaas, of spijt van een contract dat je hebt getekend? Dan kun je terecht bij het Juridisch Loket in Zwolle. Deze hulp is gratis. De tijden van het inloopspreekuur vind je hier en hoe het het in z’n werk gaat vind je hier

Op deze lokale pagina wordt informatie getoond van de gemeente Kampen die te gebruiken is voor inwoners van Grafhorst, 's-Heerenbroek, IJsselmuiden, Kampen, Kamperveen, Mastenbroek, Wilsum, Zalk.