Lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas is een zoet geurend en zoet smakend gas. De werkzame stof is distikstofmonoxide. Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in grote cilinders. Het gas wordt in de ballon gespoten. Je ademt in en uit in de ballon.

Lachgas (de medische kwaliteit) wordt als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis of als kortdurende pijnstiller door tandartsen en in ambulances. Soms ook als drijfgas voor slagroomspuiten.

Voor het lachgas in ballonnen (recreatief gebruik) is een nieuwe wet in de maak om dit te verbieden.
Het inhaleren van lachgas door in en uit te ademen in de ballon zorgt voor een korte, sterke roes. De effecten zijn: bijna-bewustzijnsverlies, je voelt minder pijn, spieren ontspannen, soms krijg je lachbuien, soms hoor je een gonzend geluid en krijg je het gevoel weg te zakken. Dit duurt een aantal minuten.

Lichamelijk

 • Tintelingen in het lichaam
 • Slappe benen/armen
 • Lichte versnelling van de ademhaling
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Misselijkheid

 

Geestelijk

 • Dromerige roes die een beetje lijkt op dronkenschap
 • Vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid
 • Blij gevoel
 • Angst of onrust
 • Gebruikers kunnen lacherig worden

Korte termijnrisico’s

Lachgas is zo gevaarlijk omdat het effect niet alleen bepaald wordt door het middel zelf, maar ook door dingen als de verwachting, ervaring met lachgas, ziektegeschiedenis en de omgeving waarin je gebruikt. Dit verschilt per persoon. 

Verder is het combineren van lachgas met (grotere hoeveelheden) alcohol gevaarlijk. Je ademhaling wordt gedempt waardoor er kans is op zuurstoftekort. Meer in- en uitademen in de ballon, en 2 patronen gebruiken of meerdere ballonnen achter elkaar innemen, vergroot de kans op zuurstoftekort met als mogelijk gevolg misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, bewusteloosheid, ongelukkig vallen, etc.
Voel je tintelingen en een doof gevoel in armen en benen? Dit kan een teken van neurotoxiciteit zijn. Stop direct met gebruiken!

Verschillende groepen zijn extra kwetsbaar: minderjarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, vegetariërs/veganisten (i.v.m. tekort vitamine B12 wat in vlees, vis, melk en eieren zit). 

Lange termijnrisico’s

Een puberbrein in ontwikkeling is kwetsbaar voor de effecten van alle bewustzijns veranderende stoffen. Wees daarom voorzichtig. Over de invloed van lachgas is nog veel onbekend.
Bij stevig gebruik kan een tekort aan vitamine B12 optreden, wat kan leiden tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen.

Kan ik verslaafd raken aan lachgas?

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je hebt het idee dat je niet meer zonder kunt en je went aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving (=de drang om te gebruiken) en gewenning.

Is lachgas legaal of illegaal?

Het bezitten of aankopen van lachgas is illegaal en dus bij wet verboden.

Heb jij behoefte aan een luisterend oor, wil je jouw verhaal kwijt of heb je behoefte aan mentale support? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn, dat kan via onderstaande knop.

Zoek contact met de Alles Oké?