Identiteitskaart of Paspoort

Wat is een identiteitskaart of een paspoort?

Je hebt een identiteitskaart of paspoort nodig om te kunnen laten zien wie je bent. Je bent vanaf je 14e verplicht om dit te doen.

Hoe lang is een ID kaart of een paspoort geldig?

Ben je jonger dan 18 jaar dan blijft een paspoort of Nederlandse identiteitskaart 5 jaar geldig.
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de identiteitskaart 10 jaar geldig.

Wil je weten tot wanneer je paspoort of identiteitskaart geldig is? De datum staat op je reisdocument onder ‘geldig tot’.

Waar kan ik een ID kaart of een paspoort aanvragen?

Je kunt een ID-kaart of paspoort aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Je kunt daarvoor meestal online een afspraak maken. Neem je oude reisdocumenten mee én een kleurenpasfoto (pasfoto-eisen kun je hier lezen). Vraag het op tijd aan want het duurt een paar dagen tot enkele weken voordat je het zelf weer kan ophalen. Voor meer informatie, of als je bijvoorbeeld je ID kaart bent kwijtgeraakt, kun je kijken op deze site.

Wanneer heb ik een ID kaart of een paspoort nodig?

Nederland:
In Nederland is er identificatieplicht. De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren die toezicht houden op de naleving van wetten, kunnen je vragen om een geldig identiteitsbewijs. 
Openbaar vervoer: Alleen in het openbaar vervoer geldt vanaf 12 jaar een identificatieplicht.
Zorg: In de zorg geldt de identificatieplicht vanaf de geboorte. Ouders moeten dus voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een dokter of andere zorgverlener gaan. Dit kan een bijschrijving van een (minderjarig) kind in het (geldig) paspoort van de ouder zijn. Ook bij afspraken in het ziekenhuis moet je je kunnen identificeren.

Buitenland:
Je hebt een ID-kaart of paspoort nodig als je naar het buitenland wilt reizen. Je kunt hier kijken naar welke landen je kunt reizen met enkel een identiteitskaart. Buiten deze landen heb je altijd een paspoort nodig. Ook als je nog geen 14 jaar bent, heb je een ID kaart of paspoort nodig om te kunnen reizen naar het buitenland. 

Uitleg identificatieplicht

Ben ik strafbaar als ik geen identiteitsbewijs heb?
Je moet het identiteitsbewijs verplicht kunnen tonen: dat heet toonplicht. Dat betekent dat je altijd een identiteitsbewijs bij je moet dragen.
Als je geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien, ben je strafbaar. Je loopt het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.