UWV

Het UWV betekent: Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Zij zorgen namens de overheid voor de uitvoering van bijvoorbeeld de Werkloosheidswet, de Ziektewet en de Wajong.

Wat doet het UWV voor jou?

Het UWV helpt je met een uitkering als je werkloos wordt, ziek of zwanger bent of een arbeidsbeperking hebt. Het UWV beoordeelt of je recht hebt op een uitkering. Zij beslissen ook  hoeveel je krijgt en hoe lang.

Werkloos

Ben je werkloos of verlies je binnenkort je baan? Vraag dan bij het UWV een werkloosheidswet- (WW-) uitkering aan. Ga naar uwv.nl/werkloos/stappenplan. Daar staat een handig stappenplan.

  • je laatste loonstrook
  • je laatste arbeidscontract
  • je bankrekeningnummer

Ziek

Als je ziek bent en niet naar je werk kan, moet je je ziek melden bij je werkgever. Als je lange tijd niet kunt werken door je ziekte, heeft dat invloed op jouw loon. Meestal moet jouw werkgever je loon doorbetalen. Dat duurt maximaal 2 jaar. Vraag aan je werkgever welke regels er voor jou gelden. Op uwv.nl/ziek vind je meer info.

Arbeidsbeperking

Als je een ziekte of beperking hebt, is het vaak lastig om een baan te vinden. Je valt dan onder de Participatiewet.

Zwanger

Ben je zwanger? En werk je in loondienst of heb je een uitkering van het UWV? Dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. Ook als zzp’er of zelfstandige kun je een uitkering aanvragen.

Op uwv.nl/zwanger staat een handig overzicht!