Overzicht inkomsten en uitgaven

Grip op je geld krijgen en houden is soms best lastig! Maar het wordt een stuk makkelijker als je weet hoeveel er elke maand binnenkomt en uitgaat. 

Hoeveel en wanneer

Je kunt een vast inkomen hebben, dan krijg je elke maand hetzelfde bedrag op je rekening binnen. Je loon bijvoorbeeld of de studiefinanciering

Je kunt ook wisselende inkomsten hebben. Als je de ene maand of week meer werkt dan de andere bijvoorbeeld. Of omdat je vaak van baan wisselt. Belangrijk is dat je weet wanneer het geld komt en hoeveel het (ongeveer) zal zijn.

Moeten en mogen

Je hebt uitgaven die je moet doen en uitgaven die je mág doen. Uitgaven die moeten zijn je vaste lasten: de huur, je energierekening, je verzekeringen en je telefoonabonnement. Elke maand moet je ze weer betalen.

Uitgaven die mogen zijn uitgaven die je niet per se hoeft te doen; koffie drinken in de stad, naar de film, nog een paar nieuwe schoenen. Voor de moeten-uitgaven moet je altijd genoeg geld op je rekening hebben.

Checken en plannen

Hoe houd je overzicht?

Door in ieder geval 1 keer per week je rekening te checken. Wat is er bij gekomen en wat is er afgeschreven? Herken je alle bedragen? Sta je rood?

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het kost even wat tijd, maar het levert je ook veel op. Je ziet dan namelijk meteen of je genoeg inkomen hebt om al je uitgaven te kunnen doen. En hoe het komt als dat niet zo is. Waar geef je te veel geld aan uit? En waar zou je op kunnen besparen?

Je kunt gewoon een overzicht maken in een schrift. Schrijf eerst je inkomsten op en daaronder de uitgaven. Reken uit hoe groot het verschil tussen die twee is. Of maak in Excel een tabel met daarin je uitgaven en je inkomsten. Dan rekent de computer het voor je uit. Online vind je ook handige tools om grip op je geld te houden. Zo houd je makkelijk overzicht!

Maak jij je zorgen om jou inkomsten en uitgaven? Praat er dan over, dat lucht op. Het kan eenvoudig en anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?